Gå til innhold

Hvorfor lar NAV folk bli 100% ufør, uten å tilby måter på å få de til å bidra noe til samfunnet?


Anbefalte innlegg

Theo343 (takk for meg) skrev (7 minutter siden):

Når det gjelder disse "staten sparer pengene for deg" ordningene som eks. feriepenger så mener jeg det er tullball. Det stammer fra en tid hvor arbeiderne drakk opp pengene samme dag som de fikk lønna i hånda og før husmor fikk kjøpe mat med dem. I praksis låner staten disse pengene fra deg og tjener grovt på det. 

Det samme med halv skatt i november eller desember (bedriften velger). De fleste får de største regningene i januar/februar så det er bare tull å skulle stimulere til stor pengebruk i desember. En ordning som er laget for kommersielle interesser.

Honnør er en god ordning men jeg tenker at er man minstepensjonist eller ufør så bør all kollektiv trafikk være gratis. Som pensjonist har man tjent samfunnet i over 50 år med skattegivende inntekt. Ikke alle arver her og der sitter med en god sparekonto når man blir pensjonist og mister mesteparten av inntekten.

Det er faktisk noen som bruker pengene på ferie eller gaver også, jeg lurer på hva slags miljø du går i..

Jeg kjenner mye forskjellige folk, men ingen familier jeg vet om drikker opp disse omregningene.

Alle vet at det finnes alkoholikere. Sånn er verden og noen folk.

Jeg setter iallefall veldig pris på skattefri omregning, og alle andre nordmenn jeg kjenner, med unntak av klagere på diskusjon.no setter pris på det samme.

At Januar er en trang måned er bare en del av livet, vi feirer jul (de fleste av oss) og etter det er det januar.

Muslimer, jøder eller "ateister" kan selv velge å få vanlig trekk om de ikke vil ha ekstra til jul eller sommer.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

TT kort har kameraten min også..

Alt koster (skattepenger), jeg prioriterer tannhelse mer enn gratis buss når 1,5 time i hele fylket koster 20kr.

Vil du heller ha gratis kollektivtrafik, og mindre pensjon eller trygd?

I Tsjekkia tror jeg er kollektiv gratis, men hvordan er det med trygden?

Og de som kjører buss trenger lønn også, er lav nok lønn som det er, og det er viktig at vi er med kommunen og stat å spleiser.

De stedene det er gratis kollektivtrafikk så er det en grunn til det....

Grunnen er at folk er fattige, har dårlig lønn og trygd og må komme seg på jobb eller i butikken.

 

Faktisk er det latterlig billig med kollektivtrafikkk i Norge sett iforhold til Trygd, lønn og pensjon.

Hva med de som har bil og sliter nå??? Bensin og diesel og strøm til ågerpriser, avgifter på vei bom og ekstra avgifter, verksted, eu godkjenning?

Jeg synes ikke synd på folk med TT kort og buss til 20kr, det er mer synd på de som jobber med lav lønn, har barn i barnehagen og sliter med rente, bensin og matutgifter.

Til informasjon TT kort er GRATIS taxi for uføre og pensjonister. Kameraten min har hele 400kr i måneden.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
15 minutes ago, Gouldfan said:

Det er faktisk noen som bruker pengene på ferie eller gaver også, jeg lurer på hva slags miljø du går i..

God dag mann økseskaft. Her aner jeg ikke hvilke antakelser du holder på med men du forstod opplagt ikke hva jeg skrev.

Hvorfor flyttet du til sverige? Tannhelse?

Endret av Theo343 (takk for meg)
Lenke til kommentar
Theo343 (takk for meg) skrev (7 minutter siden):

God dag mann økseskaft. Her aner jeg ikke hvilke antakelser du holder på med men du forstod opplagt ikke hva jeg skrev.

Hvorfor flyttet du til sverige? Tannhelse?

Jeg flyttet hit fordi min kone ikke fikk oppholdstillatelse i Norge og ble utvist, hun er fillipinsk og jobbet i Norge når jeg møtte henne.

Jeg hadde bare AAP og litt Vikarbyrå jobb da, og hadde ikke godkjent krav til inntekt.

Jeg føler selvsagt for deg med moren din. Men i Sverige hadde hun ikke fått TT kort, og hadde måttet ta buss over hele landet for å komme på sykehuset..

Det jeg irriterer meg over i Norge er at folk klager på TT kort og billig honnør, når andre land ikke har noe av dette, og dessuten har mye mindre lønn og pensjon.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
BadCat skrev (På 11.10.2022 den 11.29):

Maksimal uføretrygd er 434.745 og det er ikke nok til å leve for i dag samme hvordan man snur og vender på  det. Kanskje hvis man bor i telt fra Biltema og varmer 5-pakk nudler fra Kiwi på et stormkjøkken. Stakkars de som har 2-300k.

Eller ikke bor i byen, (Oslo).

Men da må man ha bil eller bo sentralt.

Jeg har aldri noe problem med inntekt, men jeg har kone som jobber, men betaler også ekstra skatt til Sverige oppå den norske skatten.

Hva er det man har så høyt forbruk på? Bosted, mat, klær?, Bil..

Jeg spiser sjelden eller aldri på byen, jeg går aldri på pub, annet enn kanskje to tre utepils om sommeren, jeg kjøper omtrent aldri fancy kaffe på byen. Men hender jeg tar et par turer på kino i året.

Alle de ting er ufattelige pengesluk. Særlig om den kaffen på fancy kaffebar er daglig, og utesteder er hver helg tradisjon....

Er man ufør så kanskje det er bedre å selge bilen og kjøre kollektivt. For bil er dyrt.

Men leilighet kan man få rimeligere om man ikke bor midt i Oslo. Jeg forstår selvsagt at man -ikke bare flytter om man har familien i Oslo og trives der, men det er mulig feks å bo i Ski kommune? kort vei til Oslo med tog.

Endret av Gouldfan
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Theo343 (takk for meg) skrev (22 minutter siden):

God dag mann økseskaft. Her aner jeg ikke hvilke antakelser du holder på med men du forstod opplagt ikke hva jeg skrev.

Hvorfor flyttet du til sverige? Tannhelse?

Det jeg ble provosert av er denne...

Her kommer du med mye antagelser, ingen jeg kjenner som holder på sånn. Ungdommene er noe annet, men de har ikke familie.

Har du noen link eller kilder på dette?

Sitat Theo

Når det gjelder disse "staten sparer pengene for deg" ordningene som eks. feriepenger så mener jeg det er tullball. Det stammer fra en tid hvor arbeiderne drakk opp pengene samme dag som de fikk lønna i hånda og før husmor fikk kjøpe mat med dem. I praksis låner staten disse pengene fra deg og tjener grovt  det

Sitat slutt.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Det med forbruk er en rar greie...

Jeg synes jeg har alt jeg trenger, men det kan være noe helt annet for andre.

Jeg samler på film, musikk, har ok stereo og hjemmekino.. 

Vi drikker vin til maten i helgen, en halv flaske, cognac til kaffen for far. Min kone er kokk og kan lage mat, jeg liker også å lage mat..

Om jeg unner meg øl i helgen så er det 2-3 pils eller ale hjemme... Kaffe drikkes kun hjemme, hender jeg er på kafe, men da er det den billige kafeen der en kaffe koster 20kr ikke noe fancy mokka, eller Cappuccino. Sist jeg var på kafe var like etter Covid i Norge mens jeg ventet på buss, før det ikke siden før Covid.

Jeg har en kapselmaskin hjemme, lager kaffe selv eller tar en kapsel...

Andre har helt andre behov, kultur og sosiale behov. 

Noen synes sikkert høytalere er teit å ha hjemme, og vil gå på konsert, på byen i helgene eller på fancy kaffebar hver dag..

Dette koster selvsagt mye.

Vi har en kamerat som har hytte, dit kan vi dra feks i påske.

Båten til Sandefjord hender vi tar med gutta, kanskje 2 ganger i året, der er det billig buffe resturang alt innkludert mat og drikke for 200kr.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Theo343 (takk for meg) skrev (49 minutter siden):

God dag mann økseskaft. Her aner jeg ikke hvilke antakelser du holder på med men du forstod opplagt ikke hva jeg skrev.

Hvorfor flyttet du til sverige? Tannhelse?

Unødvendig og frekk kommentar @Theo343 (takk for meg).

@Gouldfan - skummet kjapt gjennom innleggene dine. Jeg syns du har klart å tilpasse livssituasjonen din veldig bra utfra omstendigheten. Livskvalitet og behov er såpass individuelt, men felles for oss alle ; er at vi forsøker å gjøre livet så komfortabelt som mulig utfra de ressursene man har. Der syns jeg du har klart deg bra ut fra det lille jeg har lest. 

Jeg tror også at mange skulle ønske de kunne gjøre "mer med mindre". Mitt inntrykk er at nordmenn flest er nokså dårlige på å håndtere penger - men veldig gode på å klage. Se bare på kredittgjelden vi har, samt denne "jubelen" over halv skattetrekk i Desember. Syting og klaging over det som totalt sett er veldig bra her i landet, sammenliknet med andre land i Europa.
 De som klager & syter er gjerne også de som vegrer seg til å gjøre drastiske livsendringer for å bedre egen livskvalitet. Så dersom Sverige fungerte bedre for deg, så får du full pott av respekt fra meg. (Selv om andre igjen, uten å nevne navn.... dømmer deg nedover).

Selv med uføretrygd i Norge og vedvarende lav inntekt har man et ganske stort spillerom å gå på. Mer enn noe annet land i verden. Det skal vi være takknemmelighet for. Det gjelder bare å bruke mulighetene man er gitt. Ta smarte valg som fungerer for den enkelte. Uten å la seg påvirke av omstendighetene rundt. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg har nevnt at det er dårlige tider nå.

Det forstår jeg, moren til Theo er minstepensjonist, og har økte utgifter til strøm, mat bla, og Theo har økte utgifter til bensin?

Men det skal vel ikke være krig og uår for alltid håper jeg..

Men uten slike unntak, så er det vel ok i Norge med ufør og pensjon. Er bare det at får vi TT kort og pensjon så kan vi klage..

Sverige har lav pensjon og ikke noe gratis taxikort hva jeg vet, så da er det ikke noe kort å klage på.

400 kr i taxi i måneden om man bor sentralt er det mye man kan bruke til. Storhandle og legebesøk feks. Taxisjåfør her jeg bor bærer iallefall varene ut for kunden. Om man trenger en ekstra "tur" til legen etter Taxikort er tømt så koster det ca 20kr med buss.

 

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
55 minutes ago, Milhouse85 said:

Unødvendig og frekk kommentar @Theo343 (takk for meg).

Hva i alle dager var frekt med den? Jeg kjenner selv personer som har flyttet til Sverige bla. Pga tannhelse og Gouldfan har selv snakket om dette ved flere anledninger. Ellers lite frekt å påpeke stråmannsargumentasjon.

Du er også rimelig usaklig når du mener jeg dømmer Gouldfan for sitt valg å flytte til Sverige. Her har du litt vel livlig fantasi. Hvor dømmer jeg dette?

Ellers får du ha litt baller og tørre å nevne navn når fantasien tar deg på ville veier.

Endret av Theo343 (takk for meg)
Lenke til kommentar
Theo343 (takk for meg) skrev (9 minutter siden):

Hva i alle dager var frekt med den? Jeg kjenner selv personer som har flyttet ril Sverige bla. Pga tannhelse og Gouldfan har selv snakket om dette ved flere anledninger. Ellers lite frekt å påpeke stråmannsargumentasjon.

Jeg hadde aldri flyttet til Sverige pga tannlege. Og jeg må betale mye skatt ekstra for å bo her, men ja det er billigere tannlege her.

Men ikke noe honnør eller rabatter eller TT kort hva jeg vet.

Sverige har mindre avgifter på mat, tobakk,øl, men det er en årsak til dette, akkurat som med gratis kollektivtrafik i Tsjekkia eller hvor det var? Så har ikke fattige svensker råd til bompenger eller dyre avgifter på mat etc....

Det hadde ikke gått rundt ellers, og det er ikke nok jobber heller, flere har sikkert fått med seg at mange svensker jobber i Norge.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
8 hours ago, Gouldfan said:

 

Tror jeg er enig.
Nedenfor en viss stillingsgrad/ansinitet/lønnstrinn har man ikke reele forhandlingsmuligheter. Og DER ligger lavtlønnsfellen.

Selv om staten gjør en del ting for å unngå oljedoping, så er nok økonomien kraftig oljedopet, og det har en stor effekt på hva man kan jobbe med.

Lenke til kommentar
On 10/16/2022 at 10:22 AM, Gouldfan said:

Nå er det tiltak i Norge slik som kameraten min er med på, Fontenehuset osv.

Om han klarer å jobbe på et kjøkken og tjene penger så er det bare bra, men det er ikke sikkert det går. Tunge medisiner, og et halvt liv som ufør gjør at det ikke er like enkelt alltid. Legg på litt bivirkninger som tung depresjon, og apati som han får av og til får så er det ikke alltid like enkelt å komme seg opp.

Så litt sykemelding må man regne med...

Saken er at Norge og det private ALDRI har vært interessert i å ha slike folk i jobb.

Jeg mistet jobben min etter 2 ukers sykmelding jeg fikk fordi jeg fikk problemer med kontrollert Seponering/nedtrapping av medisiner. Måtte da dra hjem fra jobb og ble sykemeldt.

2 uker etter, var jeg tilbake på medisin, og fungerte helt normalt uten sykmelding i 2 måneder til konrakten gikk ut.

Etter det fikk jeg ikke noe jobb noe sted.

 

Min erfaring er ikke helt ulik din. Den aller største grunnen til at jeg ikke er i jobb nå, er ikke at jeg er syk, men at jeg har vært det, og at arbeidsgivere er ganske nådeløse om CV-en ikke er pen nok.

Det er det som er litt frustrerende med tråder som denne, er denne selvsagte antakelsen om at folk som har en ytelse og ikke er i jobb, ikke vil være i jobb. Svært mange har restarbeidsevne og et ønske om både samfunnsnytte og økt inntekt, men opplever seg ekskludert av arbeidsgiverne.

Det blir faktisk ikke flere stoler om man pisker deltakerne i stolleken litt hardere.

Endret av Okapi
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Okapi skrev (1 time siden):

Det er det som er litt frustrerende med tråder som denne, er den selvsagt antakelsen om at folk som har en ytelse og ikke er i jobb, ikke vil være i jobb. Svært mange har restarbeidsevne og et ønske om både samfunnsnytte og økt inntekt, men opplever seg ekskludert av arbeidsgiverne.

Det kan handle om hvor godt rotfestet man var på arbeidsmarkedet da sykdommen inntraff. Var det i en fast stilling eller et vikariat? Var det faglig arbeid i en høyere stilling, eller en jobb det er lett å bytte ut med annen arbeidskraft. På arbeidsmarkedet er vi ikke uerstattelige.

Uføretrygdete er maktesløse mot hull i CV-en. Det går ikke an å skrive at man var på jordomseiling når man egentlig var syk. Sykdomshistorien vil komme fram selv om den dempes og påvirke selv om en person er frisk eller friskere i dag.

Arbeidsgiveren må være villig til å ta risikoen og for den uføre eller sykemeldte blir det et spørsmål om makt. Vi kan si at arbeidsgiverne har "vondt i viljen".

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Femtekolonne skrev (29 minutter siden):

Man får vel ikke ufør pga sosial angst? Det er jo ingen sykdom, men noe man innbiller seg selv. 

Det er en vurdering mellom NAV, fastlegen og psykologen. Det er trist hvis man bli ufør av en slik årsak. Jeg tenker det er forskjell på sosial fobi og sosial angst. Jeg kjenner i hvert fall til flere som har sosial angst og er i full jobb. Da passer feks. mer introverte yrker som regnskap og IT.

Nå for tiden er det ofte 2 (3) intervjurunder til en jobb, så det er lett å falle av lasset hvis man er innadvendt og i tillegg sliter med selvtillitten. Her må noe gjøres.

Endret av Subara
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Femtekolonne skrev (25 minutter siden):

Man får vel ikke ufør pga sosial angst? Det er jo ingen sykdom, men noe man innbiller seg selv. 

Sosial fobi er en samlebetegnelse som @BadCat skriver - og det er helt klart en sykdom. 
https://no.wikipedia.org/wiki/Sosial_fobi

ICD er et diagnoseverktøy som samler alle sykdommer som er internasjonalt anerkjent som egen diagnose. 

Sosial fobi / sosial angst har kode ICD 40.1 (med flere).

Så nei; det er ikke noe man "innbiller seg". Men ofte kommer sosial fobi "på topp" av andre underliggende psykiske plager av mer alvorlig karakter. Akkurat slik som angst ofte kommer sammen med depresjon. Jeg tror ikke sosial fobi alene og isolert sett er nok for å kvalifisere til uføretrygd.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (20 minutter siden):

Sosial fobi er en samlebetegnelse som @BadCat skriver - og det er helt klart en sykdom. 
https://no.wikipedia.org/wiki/Sosial_fobi

ICD er et diagnoseverktøy som samler alle sykdommer som er internasjonalt anerkjent som egen diagnose. 

Sosial fobi / sosial angst har kode ICD 40.1 (med flere).

Så nei; det er ikke noe man "innbiller seg". Men ofte kommer sosial fobi "på topp" av andre underliggende psykiske plager av mer alvorlig karakter. Akkurat slik som angst ofte kommer sammen med depresjon. Jeg tror ikke sosial fobi alene og isolert sett er nok for å kvalifisere til uføretrygd.

Personen jeg kjenner man lurte på om hadde sosial fobi, fikk etterhvert diagnosen schizofreni, som det igjen finnes ulike typer av. Vedkommende mistet den første jobben i prøvetiden, og har siden ikke vært i ordinært arbeid. Mange år senere er hen litt bedre, dvs. hen klarer å snakke i sosiale sammenhenger. Saken er at intelligensen er det ingenting i veien med, så hen kunne ha jobbet som alle andre i riktig jobb, noe hen selv ønsker.

Ellers er det bedre enn før i tiden. Da ble mennesker med psykiske lidelser satt bort på landet for å arbeide for gratis kost og losj. Som en bror av farmoren min. Han var krigsseiler og ble syk etter krigen, antagelig av traumer . "Nerveproblemer" var fellesbetegnelsen den gangen. Kanskje han hadde problemer med psyken allerede før krigen. Han kom til en gård med et hyggelig ektepar og hadde det godt der, sier tanten min.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Femtekolonne skrev (3 timer siden):

Man får vel ikke ufør pga sosial angst? Det er jo ingen sykdom, men noe man innbiller seg selv. 

Det der er et veldig vidt begrep. Og folk har angst og stress for alt mulig, i faglære så er Angst at du kollapser, får hjertebank, og ganske alvorlig. En person med alvorlig Angst fungerer ikke i jobb.

Det du snakker om er da sosial stress og uro.

Her er det store variasjoner, jeg tror alle mennesker har mindre eller mer Sosial stress og uro... Hjernen klarer ikke å innse at situasjonen er ufarlig, har lest mye om dette, dette er sammenheng mellom arv og miljø, arven er det lite å gjøre med, naturen gjorde det slik med genene at de veldig tidlige forfedrene til folk med angst overlevde i steinalderen eller vikingtiden, ved å flykte fra tigeren, eller var skeptisk mot folk, som ofte var røvere.

Idag de fleste steder i verden, er det lite gunstig med slike noiagener.

Et veldig sterkt symptom på sosial uro er folk som går rundt og nynner eller plystrer febrilsk i sosiale sammenhenger. Andre er fakter som motorisk uro, tromming med fingre etc.

Ved sterk sosial uro og stress, så er det ofte uutholdelig for den som har lidelsen, dvs du går helst hjem og drar ned gardina.

Endret av Gouldfan
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...