Gå til innhold

Hvorfor lar NAV folk bli 100% ufør, uten å tilby måter på å få de til å bidra noe til samfunnet?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
2 minutes ago, Woff said:

Meget bra! Går ut fra at flere her i tråden er uføretrygdet eller i det minste har alt for lite å holde på med som kan bruke tiden i denne tråden. Tror John-B har gode intensjoner men langt fra kunnskaper om hva som ligger bak 100% ufør. Og gjøre ting lettere for å komme tilbake i jobb? Jeg tar meg selv som eksempel, er 100% ufør, min lege sier at jeg ikke har noe å tilføre arbeidslivet lenger og jeg er 63 år gammel. Joda, jeg har absolutt bruk for mer penger og sosialt samvær savnes så til de grader at du ikke aner. Men jeg havnet ikke her jeg er uten å ha PRØVD i flere år å fungere i jobb. Når du har stått i jobb i godt over 40 år kan det hende at også DIN kropp ikke lenger spiller på lag. Den arbeidsutprøvingen NAV fikk meg igjennom kostet utrolig mye penger og forverret nok min helsetilstand..
Det finnes nok de som absolutt bør revurderes, men da bør man i det minste starte med de yngste hvor det kan være håp om å få de produktive over lang tid.

Jeg ser jeg kanskje yttrykte meg litt feil, jeg mener jo selvfølgelig ikke at alle kan bidra. Jeg snakker om de som KAN, og fortrinnsvis de yngre.

Personene jeg kjenner, er alle unge og smarte, og generelt fysisk OK, og jeg er helt sikker på at det er mange oppgaver de kunne utført uten problemer så fremt de kunne gjort det hvor og når de selv ville, og kunne avbryte når som helst når det ble tungt.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (2 minutter siden):

Kommer helt an på hvor mye trygd du får, da alle som er ufør ikke får samme summen utbetalt.

For meg så lønner deg seg, men for mange så lønner det seg ikke å jobbe.

På uførtrygd? Dette sliter jeg med å ta seriøst. Tror kortene og begrepene blandes her. 

Man at folk som har mistet si 40% av arbeidsevnen faktisk må bli uføre er trist. Samfunnet har ikke laget noe system/tilbud.

Du kan bli overfalt voldelig på gaten med resultat ufør, da skader er for omfattende. 

Kort sagt så har ikke samfunnet bygget opp noe for de som er 100% i stand til et arbeid. 

Vernede bedrifter er for de med medfødte nedsettelser. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Milhouse85 said:

Det er for meg en ganske provoserende uttalelse. Mellom linjene sier du altså at uføre er late folk som ikke gidder, som snylter og som bør "jobbe for penga de får av staten".

HVEM som helst kan bli ufør. Ville du sett en av dine egne foreldre gjøre dette i egen person ute i gata? Syns du det virker riktig? Plukk en håndfull av dine egne bekjente..... Ville du "kost deg" dersom de ble fratatt helse, inntekt og verdighet - ilagt en kost og kommandert ut på fortauet for å koste et par timer pr dag? Syns du virkelig det høres rettferdig ut? 

Jeg fatter ikke hvordan du kom frem til den tolkningen. I alle innlegg er det jo 100% åpenbart at vi snakker om personer som KAN bidra, bør oppfordres til å bidra med det de selv mener de kan hjelpe til med. Har aldri vært snakk om noe tvang heller.

En person som har skade i arm kan selvfølgelig ikke koste gaten. En person som er døv, kan muligens bidra med å koste en gate.

 

Lenke til kommentar
John-B skrev (3 minutter siden):

Jeg fatter ikke hvordan du kom frem til den tolkningen. I alle innlegg er det jo 100% åpenbart at vi snakker om personer som KAN bidra, bør oppfordres til å bidra med det de selv mener de kan hjelpe til med. Har aldri vært snakk om noe tvang heller.

Du skrev det selv:
image.png.bf13c040150cd1bfe295480c16a339ed.png

Så siden 24% allerede er i en eller annen type jobb.... Så sitter vi igjen med 76%. 

Jeg syns det er mer givende å snakke om personer med nedsatt funksjonsevne - og ikke bare bare "slå alle uføre under en kam".

https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/sysselsetting/statistikk/personer-med-nedsatt-funksjonsevne-arbeidskraftundersokelsen

Her ser man kun 37,50% av alle med nedsatt funksjonsevne er i jobb i Norge. Hvorfor er det slikt?
Manglende tilrettelegging. Man bør heller tilrettelegge for de som faktisk vil i jobb - fremfor å tvinge de som ikke kan!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
John-B skrev (24 minutter siden):

Helt seriøst. En person som blir sendt på gaten for å koste støv 2 timer per dag, har større sannsynlighet for å komme tilbake i full jobb enn om han hadde vært 100% ufør. Det er i alle fall det NAV prøver å fortelle alle bedrifter.

Å koste støv er en jobb, men hvem ansetter ? Jeg husker torbjørn røe isaksen ville sette folk på nav i arbeid, men ikke den type arbeid man får betalt en lønn for, men bare som et tiltak for og holde disse svina i aktivitet, med andre ord de skulle jobbe, men ikke få en jobb eller akseptabel lønn for det, den type jobber han snakket om var kosting av støv og plukke søppel, ja hvis det er en jobb så er jeg villig til og gjøre den jobben, men ikke for slavelønn. Enten så er det en jobb eller så er det ikke det, i dette tilfellet var det aldri en jobb å få. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
8 minutes ago, Milhouse85 said:

Du skrev det selv:
image.png.bf13c040150cd1bfe295480c16a339ed.png

Med det mente jeg altså at omtrent alle som er ufør, har ett eller annet de kan bidra med. Har listet opp nok eksempler tidligere på ting de fleste kunne klart, men i tillegg er det naturligvis individuelle ting. En person liker veldig godt å snakke -> hva med at han ringer til ensomme eldre av og til?

Nå er det du som mellom linjene nærmest sier at så lenge en er ufør har en som regel ikke mulighet å bidra med noe ;)

Endret av John-B
Lenke til kommentar
John-B skrev (2 minutter siden):

Nå er det du som mellom linjene nærmest sier at så lenge en er ufør har en ikke mulig å bidra med noe 😛

Mellom linjene så var det vel jeg som opplyste om at 24% som er uføre er i jobb. 😁

okidok... jeg regner med vi bare misforsto hverandre. Lett å mistolke ting på nett. :)

Endret av Milhouse85
Lenke til kommentar

I mitt nærområde kuttes det mye ned på eldreboliger, og satses mere på hjemmesykepleie.

En utfordring her er at da bor det flere og flere hjemme alene, og med fraværende pårørende. 

Dette er også et område uføre kunne bidratt på. Besøk, vanne blomster, handle mat, måke snø, etc  for våre stakkars eldre

Lenke til kommentar

Det har jeg tenkt på endel også, en app hvor man får lista opp alle mulige oppdrag for enkeltpersoner, både offentlig og privat. 

Kan være mye potensial i en slik tjeneste, for alle. Da man kan plukke oppdrag etter hva man vil og hva man får til etter egen evne. 

Kan evt utvides til bedrifter også, for prosjekt ansettelser osv. 

Lenke til kommentar
4 minutes ago, Milhouse85 said:

Mellom linjene så var det vel jeg som opplyste om at 24% som er uføre er i jobb. 😁

okidok... jeg regner med vi bare misforsto hverandre. Lett å mistolke ting på nett. :)

Må innrømme at jeg er veldig upresis i begrepene, og kjenner ikke til alltid hvilke begreper NAV bruker. I første innlegget mente jeg vel først fremst de som ikke jobber i det hele tatt, kun får støtte fra NAV.

I mange andre punkter er det folk med nedsatt funksjonsevne jeg sikter til.

 

4 minutes ago, mandodiao said:

I mitt nærområde kuttes det mye ned på eldreboliger, og satses mere på hjemmesykepleie.

En utfordring her er at da bor det flere og flere hjemme alene, og med fraværende pårørende. 

Dette er også et område uføre kunne bidratt på. Besøk, vanne blomster, handle mat, måke snø, etc  for våre stakkars eldre

Dette er et veldig godt eksempel på hva jeg mener. Jeg sikter primært til oppgaver som ikke må gjøres til spesielle tidspunkter, som ikke haster, eller ikke er krise om ikke blir gjort. Da kan en person i alle fall prøve å gjøre oppgaven. Ble det for vanskelig, eller tungt er det bare å droppe det og gå hjem. Det går ikke an i et vanlig ansettelsesforhold, og er jo grunnen til at jeg ikke private firmaer skal blandes inn i dette.

Lenke til kommentar
Møkkabonde skrev (3 timer siden):

Det finnes noen såkalt vernete bedrifter, men det er vanskelig å få de til å svare seg. De krever også mye administrasjon og betjening av fullt arbeidsdyktige. Derfor er det enklere å bare la NAV betale.

Ott G.

Vernede bedrifter er ofte for psykisk utviklingshemmede. Og syverksted er for innvandrerkvinner. Da er det ikke sykdom som er årsaken til at man ikke er i vanlig arbeid. Jeg tror at disse bedriftene er delvis finansiert av NAV og så skal deltakerne bidra med resten av inntjeningen. 

Det blir kanskje litt mer krevende med syke og uføre, som er avhengig av dagsformen for å møte opp. Og å finne arbeidsoppgaver til folk med høyere utdannelse. Sistnevnte tror jeg vil gå seg til etter en stund. Noen kjeder seg så de går på veggen. Å bidra med feks å sortere papirer eller taste noen tall inn på PC-en blir "gull".

The Avatar skrev (3 timer siden):

Ein ender fort opp med å måtte tilsette ei fulltidsstilling som berre skal prøve å legge til rette for at uføretrygda kan få jobbe nokre timar.

Det tror jeg også. Men kanskje det er verdt det. Ikke for de som styrer pengesekken, da. Flere ordinære jobber for arbeidsledige og flere uføre i jobb. Færre turer til fastlegen, medisiner, sovepiller og smertestillende. Mindre innhugg i helsebudsjettet.

Uføre som har restarbeidsevne kan få redusert den betraktelig av å ikke ha rutiner og bli passivisert og isolert i egen stue. De fleste uføretrygdede ønsker å jobbe. Men ikke mer enn helsen tillater.

John-B skrev (1 time siden):

Det du beskriver er jo NØYAKTIG hva en av disse uføretrygdede personene kan gjøre hjemme fra sin egen stue: Finne og organisere arbeid andre kan utføre. Vedkommende trenger verken vite navn eller kontaktinfo på personene det blir delegert til.

Jeg er ikke enig i å anonymisere uføre. Det de trenger er å komme seg ut og å tilhøre et (arbeids)miljø. Spise matpakken sammen med andre.

Mange fikser nok den sosiale biten selv gjennom treningsaktiviteter og frivillig arbeid eller stor familie/vennekrets. Ellers å drive med hobbiene.

Endret av Subara
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Merkelig påstand at man ikke prøver å få dem ut i jobb før de får en 100% uføretrygd.. Alle som søker om å bli uføretrygdet har alt gått igjennom arbeidsrettene tiltak. Du finner ikke en eneste person som ikke har vært igjennom en prosses hvor de må prøve å finne en jobb via diverse attføringsselskap før de endte på uføretrygd. 

Snakker av erfaring da jeg selv har 100% uføretrygd. Det er ikke noe jeg fikk bare fordi jeg ville det. 

Endret av Slettet-x7D6du0Hjb
Lenke til kommentar
John-B skrev (38 minutter siden):

Dette er et veldig godt eksempel på hva jeg mener. Jeg sikter primært til oppgaver som ikke må gjøres til spesielle tidspunkter, som ikke haster, eller ikke er krise om ikke blir gjort. Da kan en person i alle fall prøve å gjøre oppgaven. Ble det for vanskelig, eller tungt er det bare å droppe det og gå hjem. Det går ikke an i et vanlig ansettelsesforhold, og er jo grunnen til at jeg ikke private firmaer skal blandes inn i dette.

Hvordan er det et godt eksempel? Trenger ikke hjemmeværende eldre og syke forutsigbarhet ifht når det kommer folk å hjelper dem? Også arbeidsgiver må kunne planlegge hvem som kommer hvor til fastsatte tider. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det er jo så enkelt som at det ikke er behov for disse menneskene. Hvis det hadde vært et skrikende behov for data entry, oversettelse og ymse nettbaserte småjobber, hadde det offentlige, det private eller begge, tatt tak i denne ressursen.

Svært mange står ufrivilig utenfor arbeidslivet, mottar enten sosialhjelp, AAP eller uføretrygd, og sender jobbsøknad på jobbsøknad uten noengang å få noe tilbud. Basert på virkelighetsforståelsen man finner i Høyre og FrP, eksisterer ikke denne gruppen. Alle som er ledige, er enten syke eller late, så dermed har det i hele deres regjeringstid blir gjort NULL for å få tak i de som ønsker å jobbe, men ikke får muligheten. Det kan vel være AP kan finne på noe vettugt, men for å være brutalt ærlig så tviler jeg.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

15 år brukte nav på å finne ut at jeg skulle ha 100% ufør. 15 år med blod svette og tårer for å prøve å bli noe her i livet. 

15 år down the drain. 

 

Jeg vil gjerne bytte kropp med deg Ts, i en ukes tid, sånn at du får se hvilket slaraffenliv det er. /s

 

Edt* Forøvrig ganske kjipt at man ikke kan svare anonymt, men ærlig talt, i dont give 2 shits anymore. 

Kjør fordommene dine en viss plass! 

Endret av Duriello
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 6
Lenke til kommentar
Duriello skrev (22 minutter siden):

 

15 år brukte nav på å finne ut at jeg skulle ha 100% ufør. 15 år med blod svette og tårer for å prøve å bli noe her i livet. 

15 år down the drain. 

 

Jeg vil gjerne bytte kropp med deg Ts, i en ukes tid, sånn at du får se hvilket slaraffenliv det er. /s

 

Edt* Forøvrig ganske kjipt at man ikke kan svare anonymt, men ærlig talt, i dont give 2 shits anymore. 

Kjør fordommene dine en viss plass! 

Skrev TS til deg personlig?

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Fustasjeopphengsforkobling skrev (24 minutter siden):

Hvordan er det et godt eksempel? Trenger ikke hjemmeværende eldre og syke forutsigbarhet ifht når det kommer folk å hjelper dem? Også arbeidsgiver må kunne planlegge hvem som kommer hvor til fastsatte tider. 

Mange sykehjem og lignende har en regel om at de kun tillater hjelp av medlemmer fra organisasjoner som Røde Kors. Dersom "hvem som helst " slapp inn til eldre sårbare, med redusert kognitiv. Er disse lette ofre for identitestyveri og bedrageri o.l. Dessuten syns jeg det er et lite paradoks at "de svake skal hjelpe de svake". 

Hva er egentlig å regne som "jobb"? Hva skal til for å tilfredsstille "folket" som stigmatiserer oss uføre? Det flåsete eksempelet med å koste gatene for støv; er altså et monotont type fysisk arbeid som er innafor. Fra egne bekjente, har jeg også blitt forespeilet å luke rundkjøringene fri for ugress, klippe gresse på kirkegården og plukke søppel i sentrumsgatene. Joda, alle disse jobbene er viktige for samfunnet i sin helhet. Men det finnes jo roboter og biler som tar seg av dette på 1-2-3. Men tanken er vel at jeg skal ligge på alle fire med gul refleksvest der det står "UFØR I JOBB". Slik at folk kan smile tilfredsstillende når de kjører forbi. (Satt veldig på spissen). Utdannelsen min, mine to fagbrev og mange kurs - og mange års arbeidserfaring betyr altså ingen ting her... luke gress skal jeg. 

24% er allerede i jobb.
Mange har en såpass alvorlig funksjonshemning - at det rett å slett er fysisk umulig å jobbe. Vi er 300 000+ uføre her i landet. Men vi har også 50 000 rullestolbrukere. Faktisk har hele 15 til 18% av hele befolkningen en grad av funksjonshemning. Andelen ufør er langt lavere. 

Joda, vi har noen snyltere som sitter på granka og pøser nedpå med øl og ler av Norge. Men i absolutt alle samfunnslag - også blant uføre - finner du noen som utnytter tillitten i samfunnet. Tross alt; var det langt nettere å bli ufør på 90-00 tallet enn det det er i dag. At "vi" er såpass uheldig at vi blir påtvunget denne ordningen skal møte så stor stigmatisering i samfunnet er bare trist og leit. 

mandodiao skrev (3 minutter siden):

Skrev TS til deg personlig?

Det er kanskje vanskelig for folk som ikke er ufør (eller som ikke har kjennskap til det "helvete") å se denne stigmatiseringen mot oss. Men den er like synlig som sola på en blå solskinnsdag for slike som meg, @Duriello.& flere som har følt på dette i en årrekke.

Slike diskusjoner er veldig provoserende. Kanskje fordi så mange folk rett å slett mangler kunnskap om dette feltet. Bør man egentlig uttale seg så mye om ting man ikke har greie på? 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...