Gå til innhold

Hvorfor lar NAV folk bli 100% ufør, uten å tilby måter på å få de til å bidra noe til samfunnet?


Anbefalte innlegg

Kjenner personlig flere personer, som er 100% ufør og bare går hjemme og mottar trygd. Disse har gjerne problemer med hhv. rygg, tarmsykdom, og sosial angst m.m. Det er jo fullt forståelig at det er vanskelig med en vanlig jobb for disse.

Men det er helt uforståelig hvorfor de ikke likevel skal kunne ha mulighet for å bidra med andre oppgaver i samfunnet. Det er tusenvis av arbeidsoppgaver for kommune/stat  de fleste kunne gjort f.eks. via PC/tlf fra sitt eget hjem, uten at det krever noen forkunnskaper.

Jeg forventer ikke at de skal jobbe 7,5 timer en gang, men et par timer daglig bør være mulig for de fleste som er ufør.

Det er jo selvfølgelig også kun snakk om arbeidsoppgaver de klarer å utføre, til tross for årsaken til at de er uføre.

Eksempel: En døv person som sitter i rullestol med amputerte føtter har kanskje vanskelig for å få seg jobb, men det er jo ingen grunn til at vedkommende ikke skal kunne hjelpe med ting hjemme fra en PC.

Endret av John-B
Litt reformuleringer.
  • Liker 9
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
John-B skrev (35 minutter siden):

 Det er tusenvis av arbeidsoppgaver for kommune/stat de f.eks. kunne gjort via PC fra sitt eget hjem, uten at det krever noen forkunnskaper.

Hva da? Er det noe som kan gjøres uten at de får tilgang til kommunale sider?

Lenke til kommentar

Man kunne vel sett for seg at stat eller kommune hadde hatt et system lignende Amazon Mechanical Turk (https://www.mturk.com/) med en del oppgaver som kan utføres uten kjennskap til detaljer. Her kunne brukere blitt tildelt noen oppgaver de kunne jobbet med en time eller to om dagen, og fått økt trygden tilsvarende. 

Jeg tror vel egentlig ikke det er en spesielt god idé, men det er i alle fall teoretisk mulig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dette er fyrst og fremst ei kostnadsspørsmål.
Det er svært ressurskrevjande å tilrettelegge for arbeidstakarar som berre kan jobbe i korte periodar og utan særleg forutsigbarheit rundt når dei kan jobbe. Ein ender fort opp med å måtte tilsette ei fulltidsstilling som berre skal prøve å legge til rette for at uføretrygda kan få jobbe nokre timar. I tillegg må det tilretteleggast kontorfasilitetar og liknande.
Og ein tredje ting er at arbeidet må organiserast i tråd med gjeldande lov og avtaleverk for tilsettingar. Slik som det er no så er det ein utgiftspost for ein arbeidsgivar å ha tilsette som berre kan jobbe litt av og til.

Det er også eit poeng at det arbeidet som blir utført er nyttig.
Slikt arbeid er vanskeleg å finne fram. Arbeidet må være nyttig, og det kan ikkje være tidssensitivt. Med svært nedsatt arbeidsevne så må det være arbeid som utan problem kan ligge i alt frå timar til månedar før arbeidstakaren er i form til å gjere eit nytt stykke arbeid.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Det er også helt mulig for uføretrygdede å selv bidra til sitt lokalsamfunn, uten at andre skal behøve å organisere det. Å ta kontakt med sin frivillighetssentral er et greit sted å begynne. Som frivillig bidrar man etter lyst og evne, og utfører arbeid det ellers er vanskelig å utføre for ordinære bedrifter. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
2 hours ago, Dubious said:

Fordi ingen vil ha folk som ikke kan jobbe til fastsatte tider.

Det finnes ikke noe arbeidstilbud til uføretrygdede.
 

Og det er jo nettopp det jeg etterlyser - arbeidsoppgavene eksisterer, men de blir ikke tilbydt.

Ser ut som ingen leste innlegget mitt skikkelig, jeg skrev "arbeidsoppgaver for kommune/stat", jeg skjønner jo at å koordinere med private firmaer er vanskelig.

La oss skille mellom to typer arbeidsoppgaver:

Ekstremt enkle, som ikke krever noen spesiell kunnskap:

  • Digitalisere papir (dvs taste inn tekst/tall fra ark til data)
  • Kontrollere/korrigere automatiske OCR scanninger/oversettelser
  • Lete etter noe i papirer/dokumenter
  • Arkivere/sortere dokumenter
  • (Selvfølgelig kan ikke disse tingene gjøres med dokumenter som er sensitive)
  • Plukke søppel, rydde, stelle planter

Spesialiserte oppgaver (for folk som har spesiell kunnskap):

  • Oversetting av dokumenter hvor nøyaktighet ikke er viktig (for folk som behersker engelsk eller andre språk)
  • Datahjelp, for folk som kan data
  • Hjelp til organisering/planlegging av noe

 

2 hours ago, The Avatar said:

Det er svært ressurskrevjande å tilrettelegge for arbeidstakarar som berre kan jobbe i korte periodar og utan særleg forutsigbarheit rundt når dei kan jobbe. Ein ender fort opp med å måtte tilsette ei fulltidsstilling som berre skal prøve å legge til rette for at uføretrygda kan få jobbe nokre timar. I tillegg må det tilretteleggast kontorfasilitetar og liknande.

Det du beskriver er jo NØYAKTIG hva en av disse uføretrygdede personene kan gjøre hjemme fra sin egen stue: Finne og organisere arbeid andre kan utføre. Vedkommende trenger verken vite navn eller kontaktinfo på personene det blir delegert til.

 

Et eksempel kan være at det opprettes en platform hvor stat/kommune (eller egentlig alle), kan registrere småjobber som de trenger utført.

Eksempel 1, en lærer på barneskolen finner en artig engelsk historie på internett, og skulle hatt den oversatt til norsk. I stedet for å bruke unødvendig tid på det, bare registrere jobben, som deretter blir delegert til en ufør med basic engelskkunnskap som fikser det på PC-en hjemmefra.

Eksempel 2 (dette har firmaet jeg jobber i hatt behov for flere ganger): Under utførelse av et arbeid trengs det at en ekstra person er til stede og observerer. Bokstavelig talt bare stå eller sitte på et sted i en time eller to, ingen krav til forkunnskap. En person i rullestol kunne fint gjort dette. 

En ufør kan da forsøke å finne personer som er passende til disse arbeidsoppgavene.

 

NAV vet veldig godt når noen først blir 100% uføretrygdet så er det nesten umulig å få de tilbake i arbeid. Å ha personer i arbeid, om så bare noen timer for dagen, øker sannsynligheten drastisk for at de senere kommer tilbake i normal jobb.

Ja, det må naturligvis opprettes en god del stillinger for å organisere noe slikt, men kostnaden er jo ingenting i forhold til hva som bespares ved at andre statlige ansatte slipper å bruke tiden sin på unødvendig arbeid, og de besparte kostnaden ved at tiltakene hindrer folk å havne i full uføre, og kan ende opp i fullt arbeid senere.

 

Ang. betaling. Her må det vel være en viss gulroteffekt innblandet også.
Eksempel: Dersom NAV mener du kunne bidrat med noen enkle oppgaver, får du kun absolutt minimum utbetaling om du takker nei til alle oppgavene du blir tildelt. Du får derimot litt ekstra betalt for hver time du jobber. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Musefella said:

Nøyaktig hva skal de gjøre? Gå rundt å koste støv på fortauet? Er jo ikke nok jobber til 100% friske engang.

Ja. Helt seriøst. En person som blir sendt på gaten for å koste støv 2 timer per dag, har større sannsynlighet for å komme tilbake i full jobb enn om han hadde vært 100% ufør. Det er i alle fall det NAV prøver å fortelle alle bedrifter.

Med dette i bakhodet skal en ikke avfeie ideen om å opprette kunstige jobber også om det er vanskelig å finne noe. Altså gi en person oppgave med å sortere filer i mapper på PC-en (som ikke trenger å sorteres), eller finne ut hvor mange ganger ordet "ikke" står i et 200 siders PDF-dokument.

Det hele overordnede poenget her er jo å sysselsette folk, hva de gjør er ikke det viktigste, det viktige er å venne de til med å jobbe, med mål å få de i skikkelig jobb senere.

Endret av John-B
  • Liker 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (4 timer siden):

Det er svært ressurskrevjande å tilrettelegge for arbeidstakarar som berre kan jobbe i korte periodar og utan særleg forutsigbarheit rundt når dei kan jobbe

Meget bra! Går ut fra at flere her i tråden er uføretrygdet eller i det minste har alt for lite å holde på med som kan bruke tiden i denne tråden. Tror John-B har gode intensjoner men langt fra kunnskaper om hva som ligger bak 100% ufør. Og gjøre ting lettere for å komme tilbake i jobb? Jeg tar meg selv som eksempel, er 100% ufør, min lege sier at jeg ikke har noe å tilføre arbeidslivet lenger og jeg er 63 år gammel. Joda, jeg har absolutt bruk for mer penger og sosialt samvær savnes så til de grader at du ikke aner. Men jeg havnet ikke her jeg er uten å ha PRØVD i flere år å fungere i jobb. Når du har stått i jobb i godt over 40 år kan det hende at også DIN kropp ikke lenger spiller på lag. Den arbeidsutprøvingen NAV fikk meg igjennom kostet utrolig mye penger og forverret nok min helsetilstand..
Det finnes nok de som absolutt bør revurderes, men da bør man i det minste starte med de yngste hvor det kan være håp om å få de produktive i lang tid.

Endret av Woff
  • Liker 1
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar

 

2 minutes ago, PantZman said:

Vil bare nevne at det lønner seg å jobbe for uføretrygdede som klarer og vil.

https://www.nav.no/no/person/pensjon/uforetrygd/jobbe-ved-siden-av-uforetrygd

Men det forutsetter jo ansettelse i firma, som er veldig vanskelig å få til, siden det stiller krav om arbeidstider og arbeidsmengde. Og det er jo generelt liten vilje til å ansette uføre.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...