Jump to content
gjobjo

Raskt internett

Recommended Posts

Hei, hvilken router/Mesh system anbefales nå, har oppgradert linjen til 1000 Mbit og har Google WiFi første gen fra 2016 4 stk, ser at  ikke leverer så høye hastigheter, får max 300 Mbit ut til pc'er, er på jakt etter noe som klarer å levere ut nesten det samme som jeg får inn? finnes det?

Share this post


Link to post

Er ikke kun router/wifi det kommer an på, men også utstyret du bruker. Sjekk hvilke wifi standard utstyret ditt støtter før du går til innkjøp av nytt trådløst utstyr.

Nyeste wifi standard heter Wifi 6 eller 802.11ax. Det er ettefølgeren til 802.11.ac, som da er Wifi 5.

Wifi 6 støtter teoretisk 9,6 Gbps. I praksis skal du være veldig glad dersom du klarer å nå 1 Gbps - Det krever dog optimale radioforhold.

Wifi 5 støtter 6,9 Gbps. I praksis rundt 200 Mbps under optimale forhold.

Edited by simen929
  • Like 1

Share this post


Link to post

Husk også på at selv om du kan teste mot eks. speedtest.net og måle 1 gigabit/sekund i overføring når koblet direkte mot ruter så er det nok de færreste nettsteder du besøker som kan gi deg en slik hastighet. Sannsynligheten for at du vil merke forskjell på om enheten du bruker er tilkoblet lokalt nett med 1 gigabit eller 300 megabit er sannsynligvis ikke så stor. Derimot, hvis det er flere som bruker nettet samtidig så vil dere kunne merke forskjell på en 300 megabit internettlinje og en 1 gigabit linje.

  • Like 2

Share this post


Link to post

ja, det er sant, glemte å skrive at jeg har fiber, så ikke mye tap inn til huset, er Google Nest WiFi bedre enn den gamle, finnes det andre mesh system som er bedre og raskere?

 

Brukes til arbeid og masse nedlasting(har ikke sluttet enda med det 🙂)

Share this post


Link to post
2 hours ago, el_cash said:

Skal oppgradere mesh selv, og etter å ha lest litt så virker det som om TP-Link Deco X90 peker seg fordelaktig ut.

Jeg har god erfaring med TP-Link Deco. Riktignok har jeg et litt eldre Deco M9+, men det fungerer veldig bra både kablet og trådløst. Har 3 enheter i enebolig, ikke behov for noe mer. 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Husk at så lenge du bruker mesh og det evt. er "daisy chain" i kjeden, vil mesh-oppsettet i seg selv spise mye wifi-kapasitet. F.eks. kan det være at du får 400 Mbps (som er en god hastighet selv på wifi 6) mellom hovedenhet og en klient. Hvis denne klienten så forflyttes til et mesh-aksesspunkt som kommuniserer trådløst med hovedenheten, er det fort at du bare der halverer hastigheten du får ut til klienten så lenge ikke mesh-løsningen har dedikert backhaul-kanal i form av kabel eller en annen radio. Selv med dedikert backhaul-radio, vil det fortsatt kunne være begrensninger.

Om du faktisk vil ha så mye å vinne på å oppgradere mesh-løsningen din kommer an på bruksområdene. For de aller aller fleste, vil gevinsten være svært liten. 

I praksis per i dag, er det som noen er inne på her, for få liten forskjell mellom 300 og 1000 Mbps. Selv med flere parallelle brukere må man nesten snakke om store ned- og opplastingsoppgaver for at det skal være en praktisk forskjell. Om man er en familie med "typisk bruk" vil det være overraskende om man merker noen forskjell. 

Hvis man har enkelte klienter der det er oppgaver som f.eks. mye/store nedlastinger, så vil vel ellers det som virkelig gir effekt være å legge opp til kablet bruk.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...