Gå til innhold

Gjennomførte USA sabotasje på Nord Stream?


Anbefalte innlegg

The Avatar skrev (3 timer siden):

Kven sin gass er det eigentleg som har lekka ut? Er det russerane sin gass som fyrst blir målt og betalt for ved tapping, eller er det gass som russerane alt har fått betaling for som var i røra? 

Vil tippe at Russland har en teller, og EU har en teller, så EU bare betaler for det de får.
Tap skal være beregnet i prisen. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
4 hours ago, Svein M said:

En kan kanskje si at Russland og USA er de en kan mistenke (ingen andre land ville gjøre dette). Russland for å skape problemer for EU. For USA ville motivet være å stoppe eksport av gass og dermed inntekter for Russland. Nå var vel salget stoppet på ubestemt tid, så det var ikke så nødvendig å ta ut rørene. Slik det ser ut nå så er det Russland som har mest å tjene på å ødelegge de, da det skader EU landene at de ikke får nok gass. EU taper mer på dette enn Russland. USA kunne også bare sagt til Tyskland at de ikke kunne kjøpe gass fra Russland.

Begge sider har mye å tjene her. Det er så mange grunner til at både USA og Russland kunne gjort dette at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. De kan skylde på hverandre og håpe på at noen tror dem (her burde Russland komme dårligst ut).

Mitt inntrykk er at Russland har en gjennområtten ledelse som bruker alle skitne triks de kan for sin egen vinnings del. USA har noen skitne triks også, men kan ikke like råttent system.

Lenke til kommentar

Motiv: Russland

Kapabilitet: Russland

Ja, Nordstream 1 var stengt under div påskudd selv etter at Siemens utførte service.  Russland fant da beleilig en ny oljelekkasje på en eller annen kompressorstasjon.   Mulig Putin/Peskov ble lei av å finne på nye forklaringer på hvorfor den fortsatt måtte være stengt, og ga ordre om dette for å slippe å svare og samtidig fremføre en indirekte trussel.

Ser det er noen som biter på standard russisk propaganda (f.eks. @kremt ).  Nei EU styres faktisk ikke av USA, men av folkevalgte ledere som har sammenfallende interesser med befolkningen om å ha det komfortabelt til vinteren og ikke minst er avhengige av fornøyde velgere for gjenvalg.  At det utstedes mer penger er også en typisk del av Russisk propaganda.  Men helt naturlig da vi har noe som heter "lån" (ganske logisk, men blir litt OT i denne sammenheng).

Sammenfallende interesser gjelder f.eks. gode skoler, sykehus, ytringsfrihet, eiendomsrett, rettssikkerhet.  Det er trekk ved demokrati som kan mangle helt eller delvis i diktatur.    I et diktatur trenger ikke Putin å ta hensyn til folket så lenge han holder opposisjonen nede.  Da kan han stjele/konfiskere alt opposisjonen eier og gi til sin kontrollerende maktelite.  Finansieringen med olje og mineraler gjør ham også uavhengig av folket. Derfor mangler mange russiske boliger fortsatt innlagt vann, strøm og ikke minst internett litt ute i provinsene.

Historikere ble noe forbløffet over at Russland anno 2022 repeterer historien til tross for bedre utdannelse osv.  Ved litt nærmere kikk på "utdannelsen" så viser det seg at mye er Putin's personlige "Hitlerjugend" som han startet i 2015.  Vi er altså på vei til å få en generasjon hjernevaskede Young Army Cadets National Movement.  Deltakelsen er "frivillig" og utenom vanlig skole, men regn med at du ikke får gode karakterer på skolen om du ikke vil være med i denne nasjonalistiske bevegelsen.

 

  • Liker 4
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Hvorfor skulle egentlig Russland sprenge sine egne Nordstream gassrør? Det gir jo ingen mening i det hele tatt.

Nå får de jo ikke eksportert gass til Nord Stream 1 som går over til Sverige og Danmark. Og det at de gir all skylda rett til Russland, hjelper ikke når man har lite bevis for slike handlinger. De har jo hatt NATO øvelse ved den aktuelle posisjon, da lå den Polske marinen og USA der flere døgn uten aktivitet.

Endret av Soles
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
jahooo skrev (8 timer siden):

Kan du forklare motivet bak å sprenge 3 av 4 rør?

Ene røret i NS2 er uskadet og kan teoretisk bli brukt til eksport.

No viser det seg å vere 4 lekkasjar. Det er ein lekkasje midt mellom dei to tidlegare kjende lekkasjane i svensk økonomisk sone. Den "nye" lekkasjen kjem frå NS2.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis ikke Putin i blodtåka har gjort enda et fatalt feilgrep, er det en mikroskopisk mulighet for at EU med Tyskland i spissen har sprengt rørledningene. USA har jo lagt mye strev i å holde seg utenfor konflikten.

EU derimot er en part/stormakt som ikke lar seg presse. Nå er Russland fratatt sitt mest effektive pressmiddel /handlingsrom som de har brukt for alt det var verdt. Nå har ikke Putin annet å tilby enn tilbaketrekking og fred. 

«Hauk over hauk» - spillet er spennende…..

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Rørene i seg selv har minimal betydning her. Dette er nok for å skape støy, splittelse, mistenkeliggjøring innad i Europa og bruk av ressurser andre steder enn der de virkelige forbrytelsene pågår. Det er godt mulig at Bidens uttalelse var hele grunnlaget til og med. Han sa aldri rørene skulle bli sprengt, han sa de skulle stoppes. Rettet mot avtaler. At noen finner på å tolke dette i en såpass fysisk forstand som eksplosiver sier mye om hvilken tid dette er. Og at det gjelder å holde tunga rett i munnen (i rett munn) før man uttaler seg.

Ser man på de siste måneders trend bør man oppsummere med at alt som kommer fra Kreml er steg for å skape usikkerhet (atomtrusler), splid (unngå samarbeid innad i EU, Nato og andre land utover dette), misinformasjon (utrolig nok bullshit om nazister i Kyiv fremdeles)... and the list goes on.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Soles skrev (6 timer siden):

Hvorfor skulle egentlig Russland sprenge sine egne Nordstream gassrør? Det gir jo ingen mening i det hele tatt.

Nå får de jo ikke eksportert gass til Nord Stream 1 som går over til Sverige og Danmark. Og det at de gir all skylda rett til Russland, hjelper ikke når man har lite bevis for slike handlinger. De har jo hatt NATO øvelse ved den aktuelle posisjon, da lå den Polske marinen og USA der flere døgn uten aktivitet.

Ehm, vet ikke om du har fulgt med på nyhetene men Russland hadde allerede stengt gassrørene under div påskudd om service som plutselig ble nødvendig (litt rart ikke sant, kontinuerlig drift i mange år og så må den plutselig stenges), men egentlig pga sanksjonene.

De ser mot sine venner i Kina ang fremtidig eksport og gass/olje kan i mellomtiden eksporteres på andre måter. Russland har fortsatt store inntekter av olje, mineraler osv.

Lenke til kommentar
Rune_says skrev (52 minutter siden):

 

De ser mot sine venner i Kina ang fremtidig eksport og gass/olje kan i mellomtiden eksporteres på andre måter. Russland har fortsatt store inntekter av olje, mineraler osv.

Skipstransport av gass (LNG) kan ikke måle seg med gassrørledninger. Dessuten tar det lang tid å bygge opp tilsvarende kapasitet. 
I tillegg er transportveien mot Kina både farefull og lang.

I mellomtiden steker Russland i sitt eget fett med forvirring, motstridende informasjon, økonomisk nedgang, diktatorisk uforutsigbarhet og null troverdighet.

Joda, Putin har virkelig asfaltert veien mot egen undergang….

Lenke til kommentar

Vel, man trenger ikke å konkludere hvorvidt det var verken USA eller Russland som stod bak sabotasjen. Man kan holde det provisorisk. Sett i lys av Bidens tidligere innrømmelser så virker det naivt å ikke i det minste vurdere muligheten for at det kan ha vært USA.

Hvorvidt han i videoen innrømmet deres sanne motiver får være opp til hver enkelt å observere. For meg virker han klar og tydelig, ja til og med stolt, der han praktisk talt sier: "ja, vi skal stanse kablene, uansett hva Tyskland måtte mene om det". Det er enda uvisst for meg hva som skulle vært Russlands motivasjoner for å sprenge sine egne kabler.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette er så klassisk sovjetisk/russisk oppskrift som det får blitt, og det viktigste målet er spekulasjon, forvirring, tvil og trussel. Denne tråden er et prima eksempel på de tre førstnevnte målene. Ellers er mange andre plausible motiver nevnt i tråden allerede.

Det siste nå innen russisk spinn er at Storbritannia sammen med Norge er aktørene som har ødelagt rørene i en hemmelig aksjon med utspring fra Olavsvern. Det er lett å le av så obskøne teorier, men Russland tåkelegger ikke med slikt for å bli trodd. De sier det som en trussel

Logikken deres er denne: Dersom Norge, Storbritannia eller NATO har ødelagt en delvis russisk-eid gassledning i internasjonalt farvann, hva vil da være en rimelig respons på dette fra Russland? Det er selvsagt at Russland skal, i deres øyne, ha ryggdekning til å "gjengjelde" tilsvarende ødeleggelser på norsk og/eller britisk infrastruktur.

Hvis USA eller allierte land skulle ha gjort dette er det noen så ekstremt alvorlige politiske implikasjoner at det ikke gir det minste mening. For det første ville dette betydd at den danske regjeringen har gått med på å tillate en betydelig miljøkatastrofe inne i sin økonomiske sone. Dette ville det måtte vært enighet om i toppen av en dansk regjering som driver kampanjer for å gjøre Danmark til en grønn supermakt med fokus på bærekraft og miljø. Dette ville det vært det klart mest risikable grepet noensinne i dansk politikk og forsvar, og det uten noen som helst gevinst for Danmark. Og hvis denne hypotetiske avtalen lekket ut, ville den fullstendig ødelegge ikke bare den nåværende regjeringen, men hele det sosialdemokratiske partiet og dansk utenriks- og sikkerhetspolitikk i lang tid. Det andre alternativet åpner for at en nær alliert ville gjort dette innenfor de danske og svenske økonomiske sonene uten deres viten. Det ville vært en rimelig sikker måte å skape en enorm mengde intern spenning og splid i NATO og Europa, igjen uten noen som helst umiddelbar gevinst.

På den annen side vet Russland at både NS1- og NS2-rørledningene i hovedsak nå er verdiløs stålspaghetti på dette tidspunktet, som aldri uansett har en sjanse til å bli gjenåpnet til noe som nærmer seg normal kapasitet. Å ødelegge disse rørledningene sender en klar beskjed om at andre rørledninger (f.eks. Baltic Pipe som åpnet samme dag) og annen kritisk infrastruktur nå er utsatt.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sentinelle skrev (På 28.9.2022 den 9.49):

Ser man tilbake på hva Biden sa i februar, så kan det nesten virke slik:

Om det skulle vise seg å stemme, hva kan potensielt USAs motiver ha vært for å gjennomføre noe slikt?

Russland benekter at de står bak, ergo er det russerne som har gjort det, siden russerne alltid lyver.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...