Gå til innhold

Gjennomførte USA sabotasje på Nord Stream?


Anbefalte innlegg

Annonse

[1] Random productId 5404790 from global

Med tanke på hva som har skjedd av ting tidligere i historien(Tonkin-bukta)ser ikke jeg på det som 100% usannsynlig. Kanskje, kanskje ikke, umulig å vite. Jeg tør ikke å spekulere men det ville ikke overrasket meg. Men jeg hverken konkluderer eller ekskluderer at dette kan være det som har skjedd ja. Man har jo også timingen - at vi opplever massedessertering fra den russiske hæren og muligens et kupp som vil re-etablere forholdet mellom Vest-Europa og Russland og gjenåpning av....vent litt, det går visst ikke da. Hmmmm....men som sagt, jeg konkluderer ikke..... men det er påfallende.

 • Liker 1
 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Sentinelle said:

Ja, man kan jo spørre seg selv: hvorfor skulle Russland sabotere gassforsyninger som går til deres eget land? Det gir ikke mening. De kan jo bare stenge dem, slik de allerede har gjort, uten å ty til eksplosiver.

Motivasjonen kan være å prøve å legge skylden på andre. Foreløpig i russiske medier er det jo rapportert at Norge og England står bak dette, ettersom de er en konkurrerende gassleverandør.

Det russland ellers har å vinne her, er jo en "energikrig". Men ja, de kunne skrudd av gassen, men det gir et annet politisk spill....

Endret av NULL
 • Liker 3
 • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Sentinelle said:

Vel, det er ganske naivt å tro at folk ikke ville komme til å prøve å legge skylden på Russland. Og jeg tror ikke Putin er naiv...

Putin benekter alt, smiler og lyver samtidig. Det har han bygget hele karrieren sin på. Bare se på attentstforsøket mot Navalny. Så splid, spre frykt, og kanskje noen lar seg lure. Mot en liten pris å sprenge sin egen kabel som de uansett har stengt.

 • Liker 2
Lenke til kommentar

det som taler imot at USA står bak, er det faktum at Nordstream allerede var "død" og ikke ville åpnes igjen på ubestemt tid. (om noensinne)

I tillegg, den nye policy'n i EU som er å helt komme bort fra avhengighet av russisk gass (på god vei, og fullt oppnåelig)

men ja, det er litt fishy at CIA "advarte" tyske myndigheter i sommer om mulig sabotasje. For da er del vel liksom meningen at vi skal tenke at de som varslet og sa i fra, ikke er de som står bak. Men USA kan også har gjort det for å gi russerne en pekepinn på hva de er i stand til. (for en del år tilbake, mistenkes USA for å ha ødelagt en undersjøisk kommunikasjons/data kabel utenfor Iran, så de er ikke fremmed for slikt)

ok, men hvorfor skulle Russland ødelegge sin egen gassledning, det rimer heller ikke sånn uten videre. En mulighet er at de vil demonstrere at de liksom gir blaffen i potensielle inntekter som gassrørledningen kan gi, og at EU/Nato evt. bare kan glemme å friste med gjenåpning hvis Russland etterkommer ulike krav i Ukraina.

Men sannsynligvis vil ingen part innrømme å stå bak, selv om det evt. skulle bli funnet tekniske bevis på stedet. Da vil man bare bortforklare det med at det er plantet der.

 • Liker 2
 • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

apropos sabotasjen (2008) mot data/kommunikasjons kabel/Iran som jeg nevnte, som USA mistenkes sterkt for,

bakgrunnen til det hele, var at Iran etablerte en internasjonal børs for handel med olje og petrolium produkter, på øya Kish (trade free zone) utenfor kysten. Forutsetningen var at all handel skulle gjøres opp i annen valuta enn amerikanske dollar. Med andre ord var intensjon å fravriste USA (og dollar) den dominante posisjonen i global oljehandel.

Iran opererte børsen en stund, men etter fjerde gangs sabotasje og bortfall av komunikasjon/internet, så kunne ikke transaksjoner og handel fungere lengre.

https://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_oil_bourse

Fourth Cable Cut - Iranian Oil Bourse Sabotaged

https://web.archive.org/web/20080207003521/https://pkpolitics.com/2008/02/04/forth-cable-cut-iranian-oil-bourse-sabotaged/

Ingen "er tatt" for å stå bak, men jeg tør vedde en tre-dollar seddel på at det var USA.

Egentlig vil jeg si 50/50 sjanse enten Russland eller USA står bak Nordstream-sabotasjen.

 • Liker 1
 • Innsiktsfullt 1
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar

En kan kanskje si at Russland og USA er de en kan mistenke (ingen andre land ville gjøre dette). Russland for å skape problemer for EU. For USA ville motivet være å stoppe eksport av gass og dermed inntekter for Russland. Nå var vel salget stoppet på ubestemt tid, så det var ikke så nødvendig å ta ut rørene. Slik det ser ut nå så er det Russland som har mest å tjene på å ødelegge de, da det skader EU landene at de ikke får nok gass. EU taper mer på dette enn Russland. USA kunne også bare sagt til Tyskland at de ikke kunne kjøpe gass fra Russland.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Det er litt sånn spikeren i kista for NS rørene dette her. EU (under USA styre) hadde jo allerede lagt NS2 død mer eller mindre for godt. For Russland sin del spiller det nok ikke så stor rolle, EU ville vel ikke startet gasskjøp igjen med det første uansett. 

Meget fishy sak. USA er svært avhengig av sin World Reserve Currency status da de bare kan printe uendelig med valuta og holde andre land som gisler på den måten. 

 • Liker 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (2 timer siden):

det som taler imot at USA står bak, er det faktum at Nordstream allerede var "død" og ikke ville åpnes igjen på ubestemt tid. (om noensinne)

det er litt fishy at CIA "advarte" tyske myndigheter i sommer om mulig sabotasje. For da er del vel liksom meningen at vi skal tenke at de som varslet og sa i fra, ikke er de som står bak. Men USA kan også har gjort det for å gi russerne en pekepinn på hva de er i stand til.

 

Antar at i det CIA kom med advarslene var bombene allerede på plass. 

Ikke noen hemmelighet at usa tyr till alle middler for å regjere de fosile resursene på jorda,

 • Liker 2
 • Innsiktsfullt 1
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Takk for deling. Hadde ikke tenkt over det med det første.

Det tar vekk forhandlingskortet Putin hadde, da Russland nå teoretisk ikke kan tilby leveranse gjennom rørene lenger. Pluss at det allerede har skapt mer frykt og mindre tillit mellom øst og vest.

Man kan også klargjøre teorien litt mer ved å spørre seg hvem det er som har mest kontrol over alt som skjer i Østersjøen. Nato eller Russland?

Hvis det ikke blir en storskala offentlig undersøkelse for å finne ut hvem som er skyldig, så er det verdifull informasjon også.

 • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis Russland hadde vært seriøst interessert i forhandlinger, kunne et uskadet rør vært nyttig.
Historien viser at Putin ikke er det minste interessert i forhandlinger, kun skremming, løgner og narrativer.

Putins grandiose tanker om seg selv har medført desperate handlinger og ekstrem kompromissløshet.
Det er derfor ikke nødvendig for vesten å bruke Putins midler i et forsøk på å snu spillet.
Ødeleggelse av Russland  klarer Putin utmerket godt selv.

 • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

28. september 2022 kl. 21:49 

Droner observert ved norske kraftinstallasjoner

 

NVEs seksjonssjef for beredskap, Eldri Holo, opplyser til Europower at det er observert droner i nærheten av installasjoner i det norske kraftnettet.

Observasjonene er meldt inn til NVE av Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO),som organiserer rundt 170 kraft- og nettselskap.

Holo vil ikke gå i detalj om obervasjonene er gjort ved nettanlegg, kraftverk eller utenlandsforbindelsene. Selskapene har gjort diverse observasjoner etter at Russland invaderte Ukraina.

– Det har vært observasjoner av biler og folk med kamera. Det er kortversjonen. Folk som oppfører seg litt rart, eller som man vurderer å oppføre seg rart, sier Holo.

Observasjonene er også meldt inn til politi og PST. Men NVE øker foreløpig ikke beredskapen.

– På det laveste nivået, som vi er nå, er situasjonen håndterbar uten å involvere mange og jobbe døgnet rundt. Vi kan også iverksette tiltak i kraftforsyningen på det nivået vi er nå, så det er vanskelig å svare konkret på det, Holden.

https://www.nrk.no/nyheter/droner-observert-ved-norske-kraftinstallasjoner-1.16120643

Det er spennande tider. Russarane har vel elles skaffa seg god oversikt over både gassrøyr, straumkablar og anna infrastruktur i- og rundt Norge.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...