Gå til innhold

Hvorfor faller Norge på EUs eGovernment-rangering?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Deling av informasjon er ikke bra.  Jeg vil ikke ha en offentlig sektor hvor hvem som helst kan gå inn og vite hva som helst om hvem som helst.  Velkommen til storebror ser deg Norge!

Derimot kan Norge bare se å fikse Altinn. Her er noen KONKRETE ENKLE grep for å forbedre offentlig sektor for småbedrifter f.eks.

Så lenge man ikke engang kan klare å fikse brukeropplevelsen for de enkle tingene så får man slutte å sikle over storebror-integrasjon av databaser.

99% av de som bruker altinn.no er "enkle" brukere, men altinn skiller ikke på "standardsvar"  og "avansert svar".

Dette gjør mange utenlandske systemer, og det er en ganske triviell sak som burde redusere tiden folk bruker på offentlige skjema med ihvertfall 90%.

Eksempel:

1. Skal man levere aksjeoppgave (eller hva den nå heter - oversikt over aksjeeiere).  Det må finnes EN ENESTE KNAPP for å levere samme som forrige året.

2. En liten bedrift har kanskje en eneste ansatt - eieren.  Da må det være mulig å levere A-melding for 12 måneder fram i tid hvor det pr automatikk leveres at 0kr er utbetalt.  Så får man heller eksplisitt levere inn når det er en utbetaling.  Igjen EN ENESTE KNAPP for å levere blankt.  DETTE HAR SVERIGE.

3. SMS når man trenger å gjøre noe? Hallo, det er 2022.  Det å ikke kunne sette opp fleksible alarmsystemer er utrolig dårlig.

4. Samme med momsoppgave.  Det må finnes EN ENESTE KNAPP for å levere at ingen omsetning finnes.

5. Årsoppgaven, hvorfor finnes det ingen knapp som fyller inn fjorårets data?  Igjen 90% av tiden for de som fyller inn manuelt ville forsvinne.  Istedet tvinger Altinn folk å bruke ekstern programvare.

Det siste punktet i seg selv viser at Norge gjør Altinn dårligere over tid ved å ta bort tjenester og overføre til private istedet for å levere på deres kjerneoppdrag.

Det er tydlig at det offentlig sektor SER er kun bedrifter som har kompliserte oppsett.  Alt er gjort med fokus på de som arbeider i det offentlige og det er helt utrolig lite fokus på brukeropplevelsen.

Endret av oppat
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du har helt rett i at både norge.no og telefonnummeret 800 30 300 eksisterer, @Jan Høydahl – og "eksisterer" er nok en ganske god beskrivelse. Norge.no var en god idé da portalen ble opprettet for over 20 år siden, men den drives i dag på "lavbluss". Den er dessverre ingen stor suksess og har få brukere. Dette kan imidlertid endre seg hvis Norge satser på one-stop-shop-konseptet, som Andreas Rafaelsen skriver om i innlegget.

Telefonnummeret er det gamle nummeret til Statens opplysningstjeneste, som ble overført til Norge.no i 2003. Fra 2012 har dette bare vært brukerstøtte-telefon for ID-porten - og er ikke lenger et sted folk ringer for å få hjelp til å finne fram i det offentlige.

Hvis Norge.no skal kunne bli en norsk one-stop-shop og med en god nasjonal svartjeneste, vil det kreve en helt annen satsing fra regjeringen, bredt samarbeid blant offentlige etater og kommuner og annen informasjonsarkitektur enn det norge.no har i dag. Kanskje kommer vi dit en vakker dag :)

Beste hilsen Jørgen Ferkingstad
Siden nyttår nettredaktør for både altinn.no og norge.no

Endret av Jørgen F
Lenke til kommentar
On 9/25/2022 at 10:38 AM, oppat said:

Deling av informasjon er ikke bra.  Jeg vil ikke ha en offentlig sektor hvor hvem som helst kan gå inn og vite hva som helst om hvem som helst.  Velkommen til storebror ser deg Norge!

Litt underholdende at du på den ene siden sier at deling av data ikke er bra og noe du på ingen måte vil ha, for så å skrive en lang avhandling av ting du ønsker deg, som alle krever den samme deling av de data du ikke vil gi fra deg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...