Gå til innhold

Røkkes formue dividert på nordmenn dividert på dager i år.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hva jeg mener er irrelevant. Skatt er tyveri per definition.

Tyveri er når A tar fra B hva som tilhører B uten B's samtykke.

Dette er hva staten gjør. 

Dette tilhører ikke en annen tråd når du tar opp tema i din kommentar. 

Mener du likevel dette er denne tråden uvedkommende skylder du å fjerne din egen kommentar eller den del av den som behandler dette uvedkommende. Hva enn du velger er feilen hos deg.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Tullingofob said:

Hva jeg mener er irrelevant. Skatt er tyveri per definition.

Tyveri er når A tar fra B hva som tilhører B uten B's samtykke.

Dette er hva staten gjør. 

Skatt som tyveri per definisjon kan argumenteres for en amerikansk statsborger, siden de må forholde seg til IRS overalt de flytter. Det kan også argumenteres for folk som ikke har lov til å forlate landet.

Dette gjelder ikke nordmenn, og det gjelder ikke deg hvis du er en nordmann. Du er som norsk, fri til å flytte vekk fra Norge og Norges skattevesen. Du kan velge flytte til f.eks. Bermuda, Brunei, eller Kuwait, og slippe å betale inntektsskatt noen gang igjen. 

Hvis du likevel velger å være i Norge og beholde ditt statsborgerskap, så velger du å godta samfunnskontrakten til Norge, nemlig følge norske lover, verneplikt, og betale skatt, i bytte mot alt hva Norge som stat og samfunn har å tilby. Dette er noe du velger selv. Beskatning av deg er derfor ikke tyveri, det er bare en del av et onde du selv har godtatt for å få godene fra landet du har valgt å bo i.

Hvis du ikke lengre synes at skatt er verdt godene Norge tilbyr, så er det bare å flytte, men inntil da er det noe du godtar selv om du ikke liker det. Du har gitt samtykke.

Endret av shockorshot
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
frohmage skrev (5 timer siden):

Er det noen som hadde måttet senke sin levestandard merkbart om Røkke hadde blitt værende og betalt skatt til Norge? Ikke han selv, hans barn eller barnebarn. Flytter man bare fordi det gjør vondt å betale?

Hvis man har veldig høy formue, bundet opp i bedrifter, utstyr, aksjer osv, så vil formueskatten slå veldig hardt. Dette kan føre til at man må selge bedrifter, utstyr, aksjer osv for å kunne betale denne skatten. Når du driver med business, så er ikke dette særlig givende vil jeg tro.  Det vil aldri være "synd" på Røkke og hans levestandard, hvis han ønsker å opprettholde den, kan han jo bare selge ting han eier og ta ut utbytte, men det kan jo hende at han har andre planer enn å bare la den norske stat tappe han for verdier? 

De fleste multimilliardærer er nok ikke ute etter å bare ha mest mulig penger på sin konto, det er ikke det som driver dem. Driven dems er nok å skape suksess og verdier, jeg mener... når du har noen milliarder på bok så er vel det mest naturlige å bare slutte å jobbe, og leve livet, men de aller aller færreste rikfolk gjør det... hvorfor? 

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Tullingofob skrev (15 timer siden):

For at innvendingen din skal være logisk holdbar må det eksistere et hinder som stopper andre.

Det finnes intet slik hinder og således faller innvendingen.

Did I stutter?

 

Sitat

 

Store selskaper uten reell konkurranse tjener milliarder på å være de eneste i markedet, fordi det er for dyrt å bygge opp noe nytt fra naturressursene og leverandørleddene som er tilgjengelig, og det tilgjengelige markedet for marginalt.

Samtidig som at de større selskapene har mer midler til både forskning, reklame, og lobbyvirksomhet, og er mer integrerte i gutteklubbene.

 

...

Markeder er begrenset.

Om en bygd med 20 mennesker har en butikk, vaskehjelp og frisør, så er man avhengig av at disse drives dårlig for å kunne konkurrere.
Du får ikke folk til å spise dobbelt eller tre ganger så mye, og pengene man kan tjene er begrenset av størrelsen på markedet.
Driver du butikk, så er inntektsgrunnlaget antall kunder (og deres økonomi).
Driver du kjede, så er inntektsgrunnlaget antall kunder i dine flere butikker, og deres kunders kjøpekraft, og kompetansen din bør være å forstå utviklingen i befolkningstetthet -- ikke kundebehandling.
Toppledere trenger andre ferdigheter, ikke bedre ferdigheter -- kun ferdigheter færre mennesker trenger fordi det er en spisskompetanse de flest ikke har behov for.

Som er hovedkritikken min av ideen om at samfunnet er avhengig av genier for å skape arbeidsplasser:
Det er motsatt.
De fleste som lykkes i næringslivet er verken genier eller spesielt begavet, det er mennesker som var på rett sted til rett tid, og som var heldige med plasseringer -- eller forstod viktigheten av beliggenhet, eller var heldig med beliggenhet.
Et produkt av at mange har muligheten til å forsøke å sette ideene sine i live, og at markedet for ideene er stort nok til at det finnes nok arbeid til å starte en større næring.
https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/701424

Det er et sjansespill, da de absolutt fleste mennesker som lykkes ikke lykkes gjennom dyktighet -- selv om det fremstår slik fordi mennesker har en tendens til å se på vellykkethet som et produkt av personen.
Jenter like gutter med rike foreldre er det mest klassiske og tidligste eksempelet fra livene våre.
https://www.technologyreview.com/2018/03/01/144958/if-youre-so-smart-why-arent-you-rich-turns-out-its-just-chance/

Overklassens ideer om at de er dyktige er stort sett bare hovmod -- selvforsterkende gjennom at gjøker som gaper høyest får mer ansvar å bryne seg på, og dermed byger mer kompetanse gjennom livet, selv om de gjerne ikke var de beste kandidatene i utgangspunktet.
Samfunnet trenger å starte å ikke se på klasse eller hvor høyt folk gaper, men analysere folk sine evner på et mer grunnleggende nivå, for å få et bedre næringsliv.
https://www.eurekalert.org/news-releases/735482

Samfunnet er avhengig av en godt utdannet arbeiderklasse med midler til å investere for å ha et sunt næringsliv og nyskaping.

---

 

Sitat

 

– Kjell Inge Røkke gjorde det dårlig på skolen. Foreldrene hans fikk ham ombord på en tråler for at han skulle ta seg sammen, sier Stavrum til E24.

På sjøen gjorde den unge moldenseren det bra, og i 1979 til dro han til USA.

Etter å ha jobbet som fisker og spart opp en halv million kroner, kjøpte han sin første fiskebåt i USA.
 

Men med hjelp av forretningsmannen Robert Breskovich i Seattle kom Røkke på rett kjøl igjen, og sammen investerte de i tråleren Golden Alaska.

Samtidig ble måten det ble fisket på lagt om. Nå ble det om være den som klarte å fiske raskest, for å bli en vinner. Røkke klarte å fiske rakst med fabrikktråleren, og utkonkurrerte de andre fiskerne, ifølge Stavrum.

Det ga penger til å satse videre.

 

I USA var det kun båter som var bygget i USA som fikk fiske i amerikanske farvann. Og amerikanskbygde båter var kostbare. Men Røkke fant en løsning på dette.

– Han er flink til å finne løsninger. Han kjøpte utslitte båter i USA og brukte bare kjølen på dem, og fikk bygget dem om i Norge med eksportfinansiering, sier Stavrum.

 

Tjente seg rik på fiske utenfor Alaska

I en 6–7 årsperiode frem til begynnelsen av 90-tallet tjener seg Røkke rik på fisket utenfor Alaska.

Når han kommer tilbake til Norge i begynnelsen av 90-tallet har han en formue på 2 milliarder kroner.

Han fikk hjelp fra en eksisterende reder, og den norske stat, til å bygge en formue gjennom konkurransefordeler amerikanere i kapitalismens høyborg ikke konkurrere med.
Han tjente milliarder på at Norge er sosialt.

https://e24.no/naeringsliv/i/4q39oo/fra-fisker-til-industrimagnat-slik-skapte-roekke-sine-foerste-milliarder

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

https://e24.no/boers-og-finans/i/8J66oW/ny-milliardaer-har-flyttet-til-sveits?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no

Mandag 8. november la regjeringen Støre frem sitt forslag til statsbudsjett for 2022. I tillegg til den forventede skjerpingen av formuesskatten fremmet regjeringen et forslag som innebærer betydelig skjerping av eierbeskatningen, altså beskatningen av utdelinger og gevinster til personlige eiere. 

Konsekvensen av forslaget er at utbytteskatten økes fra dagens 31,68 % til 35,2 % i 2022, en økning på over 3,5%. Det er foreslått at endringen trer i kraft straks, men med virkning fra og med inntektsåret 2022. Det vil altså si at denne økningen ikke vil gjelde for utdelinger og gevinster som er innvunnet i 2021.

https://www.bdo.no/nb-no/bloggen/statsbudsjettet-2022-–-hva-betyr-forslaget-om-økt-utbytteskatt

  • Liker 1
Lenke til kommentar
23 hours ago, Baranladion said:

De fleste multimilliardærer er nok ikke ute etter å bare ha mest mulig penger på sin konto, det er ikke det som driver dem. Driven dems er nok å skape suksess og verdier, jeg mener... når du har noen milliarder på bok så er vel det mest naturlige å bare slutte å jobbe, og leve livet, men de aller aller færreste rikfolk gjør det... hvorfor? 

På meg virker det søkt å se på "rikfolk" som en egen rase 🙂  

Er vi ikke alle mer eller mindre lik disse "rikfolkene" "angående "drive")?  Eller drømmer du om å ligge resten av livet på en solseng med en paraplydrink ved siden av?

OK, en ting er å drømme/fantasere - noe helt annet er å ønske. Har hørt om damer som fantaserer om å bli voldtatt av uniformerte - men de *ønsker* det ikke og det ville være krise om de opplevde det i virkeligheten🙂

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Formuesskatt

Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 1 500 000 kroner (3 000 000 kroner for ektefeller) i 2021, til 1 700 000 kroner i 2022 (3 400 000 kroner for ektefeller). Formuesskattesatsen økes fra 0,85 prosent til 0,95 prosent. For formue som overstiger 20 000 000 kroner (40 000 000 kroner for ektefeller) innføres det en høyere sats på totalt 1,1 prosent.

Retten til bunnfradrag i den kommunale delen av formuesskatten utvides, slik at samtlige personlige skattytere nå har krav på dette, uavhengig av om de er bosatt i Norge eller ikke.

Verdsettelsen av aksjer og driftsmidler mv. økes fra 55 prosent til 75 prosent fra og med inntektsåret 2022. Verdsettelsen øker også for dyre primærboliger, slik at verdsettelsen blir 50 prosent for den delen av boligens verdi som overstiger 10 millioner kroner. Verdsettelsen av sekundærboliger øker fra 90 til 95 prosent, mens formuesverdiene av fritidsboliger oppjusteres med 25 prosent.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Jarmo skrev (1 time siden):

Formuesskatt

Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 1 500 000 kroner (3 000 000 kroner for ektefeller) i 2021, til 1 700 000 kroner i 2022 (3 400 000 kroner for ektefeller). Formuesskattesatsen økes fra 0,85 prosent til 0,95 prosent. For formue som overstiger 20 000 000 kroner (40 000 000 kroner for ektefeller) innføres det en høyere sats på totalt 1,1 prosent.

Retten til bunnfradrag i den kommunale delen av formuesskatten utvides, slik at samtlige personlige skattytere nå har krav på dette, uavhengig av om de er bosatt i Norge eller ikke.

Verdsettelsen av aksjer og driftsmidler mv. økes fra 55 prosent til 75 prosent fra og med inntektsåret 2022. Verdsettelsen øker også for dyre primærboliger, slik at verdsettelsen blir 50 prosent for den delen av boligens verdi som overstiger 10 millioner kroner. Verdsettelsen av sekundærboliger øker fra 90 til 95 prosent, mens formuesverdiene av fritidsboliger oppjusteres med 25 prosent.

Mulig jeg ikke helt forstår ordningen, men 1,5 mill i formue er ikke mye.... Har man betalt ned sin gjeld og er pensjonist, så har man fort 5 mill i formue hvis man bor i samme bolig.  Denne formuen man altså har betalt ned på gjennom et langt liv, må man da betale 50.000 ekstra i året i skatt på, og i de fleste tilfeller også eiendomsskatt.  I slike tilfeller slår formueskatten veldig feil ut. 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette er politikernes jobb, å øke middleclass taxes. Har man noe midler igjen etter året er omme skal man taxes i hjel på det. Selv om statskassen oversvømmes av olje og gassinntekter. De har jo uttalt at de enorme inntektene fra salg av gass er omtrent "verdiløse". Det burde jo gjøre skatten vi betaler "omtrent verdiløs" også. Hvorfor er det så viktig å dra inn enorme inntekter som deretter sendes rett til Wall Street og som nordmenn har ingen glede av?

Lenke til kommentar
kremt skrev (6 minutter siden):

Dette er politikernes jobb, å øke middleclass taxes. Har man noe midler igjen etter året er omme skal man taxes i hjel på det.

Nja, dette vil negativt påvirke de ca. 13% med mest. Skattetrykket synker for 2/3 av skattebetalerne, mens resten står på stedet hvil. Så for de aller fleste i «middelklassen» i Norge blir det litt mindre å betale i skatt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
17 hours ago, Snikpellik said:

Nja, dette vil negativt påvirke de ca. 13% med mest. Skattetrykket synker for 2/3 av skattebetalerne, mens resten står på stedet hvil. Så for de aller fleste i «middelklassen» i Norge blir det litt mindre å betale i skatt.

Gjelder dette også for de som driver eget personlig firma (ENK)?  Ca 30 prosent skatt på første krone tjent er mye (inkludert trygdeavgift) dersom en tjener lite. Tjener du bare 300.000 kr som selvstendig næringsdrivende (ENK) så får du omtrent 100.000 i skatt dersom jeg har forstått riktig. Tjener du en mill - så er forøvrig ikke ca 300.000 kr så mye å betale i skatt.

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...