Gå til innhold

Den store cyberkrigen er «avlyst» i Ukraina: – Hacker­angrep er ingenting sammenlignet med en bombe


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Inntrykket mitt fra det jeg har hørt og lest på nett er at, borte i Kreml er det gamle gubber som tenker, og de har bare lov og forholde seg til en doktrine som er flere tiår gammel og er tenkt ut av en annen gammel gubbe, og som er en slags vedtatt forståelse og sannhet om verden utenfor Russland. Nye tanker og forslag, fra ny lærdom og erfaring, er ikke tillatt om det ikke kommer fra en tilstrekkelig mektig person, f.eks. Putin, som ikke får riktig informasjon, da ingen har tillatelse til å si noe han ikke liker å høre, da det kan koste karrieren, og evt. "hodet".

På bakken måker man på med uforberedte soldater som trodde det skulle være en øvelse, gamle opp til 65år(?), fengslede, som har fått lovnad om amnesti, og til sist uteliggere/hjemløse om jeg har forstått rett. Man pøser på med "uskyldig" kanonføde som skal kjempe en uforståelig kamp mot Ukraina, og for sitt eget liv. Disse har ikke tillatelse til å improvisere ute i felt, evt. i mangel på befal. Russisk befal har ukrainerne likvidert mange av, Putin har selv fjernet en del. Ukrainerne vet jo hvordan russerne tenker, så det kommer etterhvert mindre erfarne befal til erstatning av disse. 

Å sånn skal dagene visstnok ha gått. Et hierarkisk, stivnakket, og korrupt system, med tunkt for å lære, om det i det hele tatt er lov. Som trodde de skulle skremme Ukraina til overgivelse, og som ikke har vist seg helt uovervinnelig med sitt store arsenal med utdatert utstyr.

Russiske strateger mener at et stort forbruk av egne dårlig behandlede og umotiverte soldater, med hodene fulle av gjennomskuelige løgner, og betydelige mengder tvilsomt og halvgammelt materiell, skal være like effektivt som hva som helst annet...

En smule optimistisk kanskje(?)

Endret av KjeRogJør
Lenke til kommentar

Snakker vi i Ukraina, eller i de ringvirkningene av Ukraina-krigen som påvirker hele Europa? Hva er mest sannsynlig her hos oss? 

En stor, tung bombe mot et sykehus, en trafostasjon, en gass/oljeplatform, et vannrenseanlegg eller vannkraftverk kan virke veldig godt. 

Lammende dataangrep kan likevel være minst like effektivt, uten å avsløre avsenderen, eller i alle fall utløse NATOs "en for alle-alle for en". Departementene vil helt sikkert rammes, uten at jeg tror vi kommer til å merke det ut over pressedekning, men PR er jo et mål i seg selv om dagen. Andre steder kan det stå om liv og helse, direkte og indirekte. Uten journalsystem er sykehusene bare sorgen ("feil" journalsystem er visstnok et folkehelseproblem i Finland, Finske leger: – Apotti truer pasientsikkerheten - Nyheter, Spesialisthelsetjeneste, Primærhelsetjeneste, IKT 2 - Dagens Medisin). Med noen tusen naive i hvitt, er det et tidsspørsmål før vi får sykehus hvor journalsystem går ned permanent, og det er bare å håpe at sikkerheten er veldig mye bedre på viktig infrastruktur. Selv om sykehus er lettere tilgjengelig, er vel strøm og annen energi utpekt som mål i pågående "kald krig" mellom Putin og Europa. Strømmen og vannet i en større by er svært uunnværlig, særlig midtvinters. Kan man nå gassproduksjon, oljeproduksjon eller strømproduksjon, bør det skape store nok ringvirkninger til at det er verdt det (mer inntjening på egen energi og mindre støtte til Ukraina). Vann og matforsyning bør også skape nok kaos, og angrep på Nortura kan sikkert gjentas, med suksess mtp verdien av eget korn.  

 

Jeg vil i alle fall bli veldig lettet om vinteren går uten store dataangrep som lammer viktige deler av norsk sivilsamfunn eller kraftproduksjon ila vinteren. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg tenker at en cyberkrig vil ha begrenset nytteverdi for Russland på nåværende tidspunkt.

1) Russland har allerede kjørt "face off" den 24. feb, så det er ikke lenger noen stor hemmelighet hvem som angriper Ukraina
(slik et cyberangrep ofte kan skape uklarhet om)

2) Russland har allerede kuppet flere atomkraftverk, som typisk ville vært et mål for cyberangrep

3) Russland har allerede bombet veldig mye kritisk infrastruktur (trafostasjoner), jernbane, sykehus og viktig industri til grus og småstein.
Hvilket formål skulle cyberangrep hatt mot disse målene?

4) Russland har allerede tilrevet seg mye telelinjer og bankvesen for store okkuperte områder, og erstattet med sine egne løsninger.

5) Ukraina er fremdeles langt bedre rustet enn f.eks. Norge, hvor vi er i ferd med å lene oss 100% til digitale løsninger.
I Ukraina benytter de klokelig nok fremdeles analoge og digitale løsninger parallellt, slik at de er langt mindre sårbare for cyberangrep.
Dette er nok Russland godt klar over.

I sum ville trolig et cyberangrep gjennomført av Russland gjort mer skade på russisk "befestede stillinger", enn å skade Ukraina.

Endret av Mind The Gap
Lenke til kommentar
5 hours ago, bharald said:

Andre steder kan det stå om liv og helse, direkte og indirekte. Uten journalsystem er sykehusene bare sorgen ("feil" journalsystem er visstnok et folkehelseproblem i Finland, Finske leger: – Apotti truer pasientsikkerheten - Nyheter, Spesialisthelsetjeneste, Primærhelsetjeneste, IKT 2 - Dagens Medisin). Med noen tusen naive i hvitt, er det et tidsspørsmål før vi får sykehus hvor journalsystem går ned permanent, og det er bare å håpe at sikkerheten er veldig mye bedre på viktig infrastruktur.

 

Jeg vil i alle fall bli veldig lettet om vinteren går uten store dataangrep som lammer viktige deler av norsk sivilsamfunn eller kraftproduksjon ila vinteren. 

 

Jeg leser ofte at "blockchain is a solution looking for a problem".

Men nettopp pasientjournaler er det perfekt problemet for blockchain.
Et nettverk som er tilnærmet umulig å ta ned, data som det ikke er mulig å endre, og hvor eier (altså pasienten) selv kan styre tilgangen for hva offentlige etater kan få tilgang til.

Endret av Mind The Gap
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...