Gå til innhold

Hvem har ansvaret for strøm­kab­lene til Tyskland og England?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Bengt Who skrev (1 time siden):

Så endte vi altså opp med ekstreme priser og den laveste sannsynlighet for forsyningssikkerhet noen sinne. Akkurat slik det har vært advart om fra svært mange hold. Det må jo være på sin plass nå å følge opp alle involverte og forhindre alt de har av fordeler etter disse skandalene. 

År 2012: https://www.tu.no/artikler/sa-mye-dyrere-blir-strommen-av-utenlandskabler/244150?fbclid=IwAR2Y3y5_neeFI_aK4WliKOjzowYdCnN0wcuGNme0uVPsB0v53Trxe4af5_0

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Vannmagasinene ville vært fullere nå hvis det ikke var for de to siste eksportkablene, og Acer hadde vært et ukjent begrep. Har aldri forstått hva som er så 'genialt' med hu 'Erna' fra Høyre. Støre i AP er en slags 'kjeltring' som har minimal eller ingen selvinnsikt. Vedum som finansminister ?!? han burde trukket seg fra regjering hvis han hadde ba..er.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Er akkurat det. Ny produksjon kjem lenge etter utvida kapasitet.

I midt (NO3) så er det delvis motsett. Der har mykje ny vindkraft kome til (1TWh 2018 til over 5TWh 2021) utan at kapasiteten ut av området vart forsterka .
No skal det seiast at NO3 var eit område med underskot på kraft. Var jo difor vi hadde to mobile gasskraftverk ståande i beredskap, eit på Tjeldbergodden og eit ved Nyhamna.
Uansett så visar det jo at våte år gir eit stort overskot i NO3 som kunne vore betre utnytta, og ikkje minst det ville lagt tilrette for at også NO4 kunne sende meir kraft sørover. Ingen har vore tent med prisar på under 10 øre/kWh. Det går ut over både produsent, straumselskap og kommune/fylke.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
45 minutes ago, mobile999 said:

Hvor har det blitt av disse og hvor mye strøm kunne de produsere?

Dei var på 150 MW så langt eg veit. Det som sto på Tjeldbergodden vart seld i 2019. Du kan sjå foto på Norge i bilder her: https://norgeibilder.no/?x=185053&y=7046740&level=17&utm=33

Det som står ved Nyhamna prøver dei fortsatt å selje:
https://www.statnett.no/en/about-statnett/assets-for-sale/3-x-60-mw-swiftpacs-for-sale/

Lenke til kommentar
20 hours ago, Jarmo said:

 

Quote

– For meg fremsto det som en rimelig pris å betale for økt forsyningssikkerhet. Som kjent er vårt eget kraftsystem svært væravhengig. Nå har vi istedenfor fått ekstreme priser og det diskuteres rasjonering av strøm på alvor, sier han.

Er det "kjent" at norges kraftsystem er "svært væravhengig"? Er det alle blackoutene vi er kjent for da, eller? Og er det derfor de valgte å legge ned eller selge reservekraftverkene og samtidig skrive under på avtaler som muliggjør nedtapping av flerårsmagasiner for eksport til utlandet uten at norge har noen lovlige muligheter for å stoppe det?

Quote

Borten Moe er enig i at ingen kunne forutse energikrisen Europa står i etter Russland gikk til krig mot Ukraina.

Ingen nei. Standard svar det. Ignorer alle advarsler mot det europeiske spotmarkedet på gass, ignorer alle advarsler mot nedleggelsen av all atomkraft samtidig med kullkraft som baselast, ignorer alle advarsler om en markant økning i europeisk avhengighet av importert gass som eneste regulerbare energikilde. Alt glemt, for ingen i hele verden kunne forutse at når du legger alle eggene i en og samme kurv, setter du deg opp for et katastrofalt fall.

Og selv uten krigen i Ukraina hadde krisen komt. Den ble bare fremskyndet og forsterket. For det finnes ikke nok gass til å mette det stadig økende behovet i Europa kombinert med synkende produksjon.

Endret av likferd
Lenke til kommentar

Man må jo være komplett idiot dersom man mener at en krise er vanskelig å forutse. Historien er full av lærdom! Bare fordi noe teoretisk kun kommer til å skje en gang hvert hundre år er det rom for statistisk tilfeldighet som gjør at det kan skje mange ganger på hundre år og opp til flere år på rad. De borgerlige med Erna i spissen la også ned det meste av kornlager som skal berge befolkningen i en krise. Akkurat som om at det er helt usannsynlig med tørke på 4 kontinenter samtidig. Det har skjedd før og det skjer akkurat nå også. For å ikke snakke om vulkanutbrudd,  meteoritter og asteroider som kan mørklegge jorden i flere år. Selv om en hungersnød teoretisk kanskje kun skjer en gang per hundre år betyr det ikke at det ikke kan skje i morgen. De som stemmer på Høyre og Erna er like dumme som de som stemmer på AP og Støre. Landet vårt MÅ ha beredskap! Vi må lære av Finland som er et land klar for nær sagt hva som helst og de har ingen olje og gass heller. At Norge er så dårlig forberedt på kriser på alle plan er en uhørt politisk skandale som knapt har fått oppmerksomhet i media.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kraftkablene i seg selv er ikke problemet, men hvordan Nord Pool regner ut strømprisen i ett marked med rekordhøy gasspris.

Hver dag får Nord Pool inn "tilbud" fra en mengde produsenter som vil selge strøm. Et problem er at disse opererer med helt ulike kostnader. F.eks. er vind og vannkraft mye mye billigere en kull og gasskraft (vann er gratis, gass er dyrt). Men prisen til slutt baseres seg på den DYRESTE produsenten som må til for å dekke behovet. Alle som får levere strøm får dermed betalt den samme prisen!
 
Hvis Oslo Taxi hadde dette Nord Pool systemet og det var mangel på taxi så måtte alle taxikundene betale samme pris per km som da ble prisen til den dyreste bilen i flåten (f.eks en ny Rolls Royce!). Helt latterlig ikke sant!

Innen Norge må strøm derfor prises til kost pluss påslag hvor kraftverkene er pålagt å dekke innenlandsbehov først!
Overskudd eller underskudd kan gå via Nordpol og utenlandskabler men har ikke innvirkining på innenlandspriser!

Quote fra link under hvor Estonia klager på Nord Pool:image.thumb.png.f970cbfd800f2ae3d6d9eea9a141afcb.png

https://news.err.ee/1608681208/adviser-nord-pool-market-rules-must-be-reviewed-and-revised

Her fra Litauen som også er lei Nord Pool og sier Nord Pool ikke har inkludert produsenter med lav pris i prising. Dette er jo helt utrolig! 

https://www.baltictimes.com/lithuanian_president__nord_pool_s_price-setting_algorithms_need_to_be_changed/

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, likferd said:

Og er det derfor de valgte å legge ned eller selge reservekraftverkene og samtidig skrive under på avtaler som muliggjør nedtapping av flerårsmagasiner for eksport til utlandet uten at norge har noen lovlige muligheter for å stoppe det?

Reservekraftverka har aldri vore brukt anna enn for vedlikehald. Dei vart kjøpt inn fordi området hadde underskot på kraft.
Etter at nye kraftlinjer vart bygd, spesielt 420kV linja gjennom Song og Fjordane, så var det ikkje lenger behov for dei.

Nedtapping er det produsenten som står for. Vi har ikkje noko særleg meir netto eksport etter at NordLink og NSL kom i drift enn det vi hadde tidlegare år. Og langt under det vi hadde kapasitet til utan desse.

Når prisane stig så vil dei selje for god pris og har nok kanskje seld litt over evne i forhold til tilsig. Samtidig så har det vore dei tørraste siste 12 månader på over 20 år.
https://www.met.no/nyhetsarkiv/sa-tort-var-det-de-siste-12-manedene

Lenke til kommentar
Gazer75 skrev (13 timer siden):

Du har rett, men SN gikk inn etter at NorGer allerede var etablert av rene kraftprodusenter. Nok det jeg husker. I mediene ellers er jeg ikke alltid sikker på om det menes SN eller SK (men skillet har kanskje blitt tydeligere nå i våre dager).

Lenke til kommentar

Grunnen til den eksporten var nok at det rann over i 2020 og magasina var godt over snittet. Vi var over median fram til rundt veke 24-25.

Det eg ser som problematisk der var at produksjonen og eksporten var heilt enorm rundt mars og april. Då var ein allereie klar over at det var lite snø i fjellet.
Så kom sommaren og dei fortsette å produsere utan at tilsiget var der pga mangel på nedbør. Usikker men trur det har vore mindre vind enn normalt også.
Alarmklokkene burde ringt i NO2 når ein såg at fyllingsgraden gjekk feil veg etter veke 30. Då hadde den vore rundt 65% og skilnaden frå median hadde auka. Same gjeld for NO5, men her byrja avvika å kome nokre veker seinare.

Endret av Gazer75
  • Liker 1
Lenke til kommentar
MakeItBetter skrev (På 8.9.2022 den 19.24):

Vi må jo ha de to kablene for ha noe å selge, grunnen til at det har gått så galt som det har gjodt er jo ikke at vi har fått kablene, men at vi ikke har noe å selge !!! Havvind satsningen kommer for sent!!!

Kødder du med meg?? Havvind har intergreringskostnader som er helt hinsides samt en arealbruk som er helt vanvittig i forhold til strøm produsert. Er du seriøs???

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...