Gå til innhold

Putin må ikke få splitte Europa


Anbefalte innlegg

Ingenting vil glede Vladimir Putin mer enn hvis høye strømpriser utløser sosial uro og konflikt mellom europeiske land. Energi er et mektig økonomisk våpen som kan sprenge den felles europeiske forsvarslinjen mot et aggressivt Russland.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen. Den ble først publisert på VG.no 01.09.22.

putingazprom.png

Tegning: Roar Hagen

Kremls langsiktige strategi er å så splittelse, uro og konflikter i vest.

Hvis energikrisen svekker det europeiske samholdet vinner Putin.

Uro og krangel i vest tjener bare hans interesser. I en slik situasjon vil det bli vanskeligere å opprettholde den internasjonale støtte som Ukraina trenger for å stå imot russisk imperialisme.

Europa er i en alvorlig energikrise.

I Sør-Norge sliter husholdningene med høye strømpriser, mens Norge får store ekstrainntekter på gass- og oljeeksporten. På kontinentet og i Storbritannia opplever folk flest en langt større krise.

Den politiske ledelse i hvert enkelt land blir satt under et voldsomt press for å gjøre noe med de ekstremt høye energiprisene.

Det vil bli enda mer krevende når kulden setter inn. Det er viktig å lette byrden for de som blir hardest rammet av økte kostnader.

Samtidig trenger vi å samarbeide bedre over landegrensene for å løse de store utfordringene med energisikkerhet. Som en stor energinasjon bør Norge delta aktivt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa at Russland bruker økonomisk terror for å svekke Europa, da han talte til energikonferansen ONS i Stavanger på mandag. Russland brenner nå store mengder gass ved grensen til Finland, i stedet for å sende den til Europa.

Slik fyrer Russland opp under energikrisen.

b972c7a7-8a0c-43d0-8918-db812e3ba11b?fit

Foto: ALEXEY NIKOLSKY / AFP

Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, sa mandag at vi står i en svært alvorlig situasjon på grunn av Putins manipulering av gassmarkedet.

EU jobber nå på høygir med å legge frem en kriseplan som skal innebære en strukturell reform av strømmarkedet i Europa. Et forslag er å frakoble strømprisen fra dagens skyhøye gasspriser.

Det er viktig at EU nå kommer på banen med tiltak som kan stabilisere et urolig marked. Det haster med å finne kortsiktige løsninger for å dempe prisgaloppen.

Samtidig er den langsiktige løsningen å løsrive Europa fra avhengigheten av russisk energi. Europa trenger pålitelige partnere, som von der Leyen påpekte.

Norge er en slik partner. Vi må levere så mye vi kan av gass til Europa.

I høst og vinter vil Europa bli stilt på en stor prøve.

Det er ingen løsning å bli innadvendt og nasjonalistisk når Putin fører krig i Ukraina og demokratiene står overfor en alvorlig sikkerhetspolitisk trussel.

Vi må vise solidaritet med Ukraina, søke løsninger med våre partnere og stå sammen mot russisk press.

Putin må ikke få splitte Europa. 

53b384f7-a806-4d91-a625-fbef952c6bad?fit

Nord Stream 1 garssrørledningen fra Russland, Tysklands viktigste forsyningskilde for gass, har i sommer vært stengt eller operert med sterkt redusert kapasitet. Foto: Jens Buettner / AP


Vis full artikkel

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Annonse

Konflikten i Øst-Europa startet ved at vestlige land skulle omringe Russland med NATO land. Istredenfor å komme Russland i møte med deres bekymringer, så gikk de hardt på. Så kom statskuppet i Ukraine, der den russisk vennlige demokratisk valgte lederen ble kastet. En ny elite til makten som har ulovliggjort russisk talende fra å bruke deres språk, ulovliggjort oppisjonelle medier og partier. Rett ut er Ukraina en marionettstat.

Nå lider folk i Europa med voksende levekostnader og dårligere liv, fordi lederene deres skulle ta Russland. Et land som ikke er en trussel på noen som helst måte. Lederne i Europa og resten av vesten er totalt inkompetente og jeg skjønner ikke hvordan de kan få lov til å holde på! Sier virkelig noe om folkene som stemmer.

Våre ledere gjør kontinuerlige feil som svekker landene våre. Klimapolitikken som truer med å ruinere oss, innvandringspolitikken som fører til hat og splittelse, kjønnspolitikken som fører til færre fødsler osv. osv. Helt fullstendig galskap.

Endret av jacobandersen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (2 minutter siden):

Russland er på alle måter en trussel. En fascistisk atommakt med imperialistiske ambisjoner. Mange av landene som tidligere var vært invadert av Russland like det så dårlig at de søker sammen i en forsvarsallianse. Medlemskap er frivillig. Ukraina er et selvstendig, demokratisk land.

NATO er ingen trussel mot Russland.

NATO er en forsvarsallianse mot russisk imperialisme. Hvis Russland slutter å invadere naboland, så involveres ikke NATO.

Ingen land rundt Russland ble innvadert før de skulle bli medlem av NATO, så her er det mye som ikke stemmer. Lurer på hvordan USA hadde reagert viss Canada og Mexico ble baser for kinesisk etterretning og millitære.

Lenke til kommentar
Pop skrev (2 minutter siden):

Her ser du så omringet rassland er av NATO. På tide å finne frem globusen din og slutte å høre på russisk statlig tv.

Akkurat nå er de kanskje ikke omringet, men om de ikke gjorde noe, ville de med tiden sannsynligvis vært det. Jeg ser ikke på russisk vennlig tv, men jeg evner å tenke selv. Alle med litt vett i hodet ser at kilden til konflikten ligger i vestlige land. Politikerne som enten er helt bak mål, uten vett eller forstand, eller er rett ut ondskapsfulle som f.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
28 minutes ago, jacobandersen said:

Akkurat nå er de kanskje ikke omringet, men om de ikke gjorde noe, ville de med tiden sannsynligvis vært det. Jeg ser ikke på russisk vennlig tv, men jeg evner å tenke selv. Alle med litt vett i hodet ser at kilden til konflikten ligger i vestlige land. Politikerne som enten er helt bak mål, uten vett eller forstand, eller er rett ut ondskapsfulle som f.

Selv med tidenes eldste og definitivt dårligste herske- og debatteknikk, "alle med litt vett i hodet ser at..." blir argumentene dine fullstendig uten substans og fornuft. Kilden til konflikt ligger i at et land angriper et annet land som skaper konflikt over et helt kontinent. Med bakgrunn i imperialistisk tankegang, som de til og med selv uttaler. Selvsagt med andre ord. Kremls "spesialoperasjon" er å snu alt på hodet, slik at invasjoner og væpnede konfrontasjoner utrolig nok forsvares av alle som ... nettopp, ikke kan tenke eller finne fakta selv.

Hvilke år siden andre verdenskrig er det rassland ikke har vært i krig med naboer/invadert dem og laget faenskap? Er det ikke 1998? Beklager om det var 1997. De hadde nok uansett bare et dårlig år.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
12 minutes ago, Dubious said:

USA er en større trussel enn NATO.

Du må gjerne utdype.

For i praksis er selvsagt en demokratisk samling av land hvor alle er enige om et regelsett/artikler det tryggeste man kan ha, såfremt man sikrer et beslutningsgrunnlag basert på sannhet og virkelighet. Enkeltland kan ta saken i egne hender og angripe eller hva du tenker på, de andre har derimot sjelden en interesse av å henge seg på dersom ikke alliansens triggere har inntrådt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vesten bør holde sammen når Russland opptrer aggressivt. Men det blir vel vanskelig. Særlig Tyskland er i ferd med å lære en dyr lekse. Landet har begått to store tabber innen energipolitikk. 1. Gjort seg avhengig av russisk gass, og 2. Lagt ned atomkraftverkene. Storbritannia og Frankrike varsler ny satsing på atom. Det bør nok også Tyskland vurdere. 

Vel, la oss håpe ikke radikale, populistiske partier kommer til makten i EU-land hvis det kommer en økonomisk resesjon. Vesten har allerede mistet sin stabilitet, men noe forteller meg at det kan bli verre. De siste årene har Vesten vinglet hit og dit med drastiske klimatiltak, covid-nedstengning, massive sanksjoner mot Russland, inflasjon osv. Hva blir den neste store flokkbevegelsen hvor man kaster rasjonalitet og fornuft over bord? 

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...