Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

400v jordfeilautomat på 230v


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
sedsberg skrev (52 minutter siden):

Ser sånn ut.

Sitat

Bryteevne ihht. EN 61009-1 og EN 61009-2-1: 2- og 3-pol 230V AC: 10 kA. 3- og 4 pol 400V AC: 6 kA.

Om det er noen egne regler i NEK e.l. mot dette vet jeg dog ikke.

Nå feiltolker du det de skriver. De beskriver bryteevne på 4 forskjellige produkttyper i en setning.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar
Svein M skrev (14 minutter siden):

Det står ingenting i beskrivelsen om at den kan brukes på annet enn 400V.

Slik jeg tolker det så er 400v max spenning, dvs at man kan bruke en sikring som er rated for 400v på 230v men ikke en 230v rated sikring på 400v. Strømmen blir jo den samme med tanke på jordfeilbryter delen.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
3l33t3 skrev (9 timer siden):

Bestillte ved en feil en 3pol 400v jordfeilautomat som skal brukes på 230v, men dette går vel greit likevel?

 

Bestillte denne: https://www.elektroimportoren.no/schneider-jordfeilautomat-ic60-3p-32a-30ma-c-6ka-400v/1600945/Product.html

230V varianten: https://www.elektroimportoren.no/schneider-jordfeilautomat-ic60-3p-32a-30ma-c-10ka/1600939/Product.html

Ja det skal gå greit

Lenke til kommentar

Eneste er at testknappen kanskje ikke fungerer om den er laget for 400V spenning. Var ikke så lett å se av dokumentasjonen om det er tilfellet. Ut over det ser jeg ikke noe galt i å bruke den. Men om testknappen ikke fungerer vil det være å se på som en mangel, og tilsynet skriver det i eventuell rapport om man har de på besøk.

Lenke til kommentar
35 minutes ago, Larzen_91 said:

Ut over det ser jeg ikke noe galt i å bruke den.

Jeg ser noe galt. Dette spørsmålet kunne kunne aldri ha blitt stilt av en elektroinstallatør med nødvendig autorisasjon til å gjennomføre installasjonen. 

Vernet inneholder 3 funksjoner:

1. Jordfeilvern, 30 mA. Denne er spenningsuavhengig.

2. Kortslutningsvern. (Elektromagnetisk)

3. Overbelastningvern. (Termisk)

https://www.elektroimportoren.no/docs/lib/1600945-FDV-1.pdf

Formelt sett så er merkespenningen for dette vernet 380-415 Volt. Alle funksjonene skal fungere like bra.

Installasjonen skal være gjennomført av godkjent installatør og være i samsvar med produktdokumentasjon (Og andre bestemmelser som for eksempel FEL og NEK 400)

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Jeg gir noen ganger folk "the benefit of the doubt", i den tro at folk er klar over at dette ikke er noe hvermannsen har lov til å installere selv, og alle utsalgssteder er pliktige å opplyse om dette. Med det sagt er det fullt lov å kjøpe materiellet selv og få installatør til å montere, noe som kanskje er tilfellet her.

Lenke til kommentar
7 hours ago, Larzen_91 said:

Med det sagt er det fullt lov å kjøpe materiellet selv og få installatør til å montere, noe som kanskje er tilfellet her.

Men da ville det jo bare være å spørre installatøren om denne sikringen kunne brukes. En av grunnene til at det kreves ca 8-9 års utdanning/praksis det er jo at man skal kunne tolke den tekniske dokumentasjonen og øvrige tekniske krav rett. For å gjennomføre selve monteringen så behøver man bare en elektrikerutdanning, som er gjort unna på den halve tiden, men ingen elektriker har lov til å utføre denne jobben, på egen hånd og uten å være ansatt hos en godkjent installatør.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Installatørprøven handler jo mye om rett tolkning av regelverk og dokumentasjon og slike ting. Man er ca 5 år videre ut i opplæringen etter elektriker fagnivå, og 50-70% av de som går opp til installatørprøven ser ut til å stryke til prøven. (Wikipedia) 

https://www.installatorproven.no/

https://no.wikipedia.org/wiki/Installatørprøven

Ser at i Sverige så er det ikke de samme krav til formell utdanning. Der kan man i følge Wikipedia bli installatør og ha et selvstendig ansvar for elinstallasjoner og utførelse av arbeider på elektriske anlegg etter 7 års praksis som elektriker. 

Endret av arne22
Lenke til kommentar
38 minutes ago, Powertrainer said:

Vedkommende kan jo tenkes å ha den faglige kompetansen uten å være underlagt en autorisert installatør.

Hvis man er elektriker så tror jeg reglene fortsatt er slik at man kan installere i egen bolig uten å være underlagt autorisert installatør, men ikke hos andre, hverken gratis eller mot betaling.

Endret av arne22
Lenke til kommentar
arne22 skrev (5 minutter siden):

Hvis man er elektriker så tror jeg reglene fortsatt er slik at man kan installere i egen bolig uten å være underlagt autorisert installatør, men ikke hos andre, hverken gratis eller mot betaling.

Du kan inneha det faglege ansvaret som elektrikari eigen bustad så sant du oppfyller vilkåra: https://elsikkerhetsportalen.no/elbransjen/installasjon-i-egen-bolig/

Lenke til kommentar

Rent teknisk og praktisk så ville jeg nok tro at alle de tre funksjonene til automatsikringen fungerer "bra nok" hvis en 400V automatsikring brukes i en 230V kurs, men den rette "instans" for å godkjenne en slik anvendelse, som ikke er i samsvar med den tekniske dokumentasjonen, det bør vel være Schneider Norge.

Ellers ganske snodig 400V sikring. Hvordan kan denne brukes i en 400V installasjon i en bolig, når bryter for den fjerde leder, N-leder mangler?

Ellers så ser det vel ut som at bryteevne for største kortslutningsstrøm er oppgitt til 6kA, og det er jo en ganske lav verdi. Ville mene at en del boligområder vil kunne kreve 10kA ?  (Sikringen brenner fast og huset brenner ned.)

Endret av arne22
Lenke til kommentar
11 minutes ago, kremt said:

Det er ikke alltid N-leder er med eller brukes. Typisk på motordrift og frekvensomformere.

Ja, selvfølgelig, men i boliger?

Da er vel dette egentlig en industrisikring? (Med en ganske lav verdi for største kortslutningsstrøm.)

Den har jo så vidt jeg kan se også C-karakterestikk som er mer vanlig for industrisikringer enn for bolig, der man heller vanligvis (men ikke alltid) vil bruke B-karakterstikk.

Det vil si at ved overbelastning så beskytter ikke denne industrisikringen det elektriske anlegget like bra som en ordinær boligsikring med B-Karakterestikk. Dimensjoneringen av kursen må jo under alle tilfeller være gjort ut i fra C-karakterestikk og ikke B-karakterestikk, når man benytter en "C-automat" i stedet for en "B-Automat".

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Ser at 400V varianten har en oppgitt bryteevne på 6kA mens 230V varianten er oppgitt til 10 kA, som jeg vil mene er normalt for bolig.

Jeg ville nok ha sendt denne industrisikringen i retur og bestilt en boligsikring i stedet, og så ville jeg spurt installatøren om han dimensjonerer for B eller C karakterestikk.

Ser også at de sikringene som det gjelder er på 32 Ampere som kan tilsvare hovedsikringen i en leilighet eller en hytte eller noe slikt. Hvis man skal bygge ny hovedtavle så bør nok installatøren komme på banen.

Endret av arne22
Lenke til kommentar
arne22 skrev (9 timer siden):

Hvis man er elektriker så tror jeg reglene fortsatt er slik at man kan installere i egen bolig uten å være underlagt autorisert installatør, men ikke hos andre, hverken gratis eller mot betaling.

Reglene er fortsatt slik såvidt jeg vet men det må dokumenteres og meldes inn. Før gjaldt det også nærmeste slekt, til og med onkler og tanter, men det ble fjernet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...