Gå til innhold

Statkraft-sjefen: Vi greier ikke å forandre verden hvis ikke vi skjønner opinionen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vannkraft og vindkraft er bygd ut ved å ofre vår felles natur og tilhører samfunnet. Vi har bygd anleggene få å få lys, varme, et konkurransedyktig næringsliv og arbeidsplasser. Det er ikke akseptabelt at kraftprodusenter eksporterer ut vannkraften og bruker europeiske kraftmarkeder til å øke kraftprisene i Norge.

Pr nå har vi to valgmuligheter som kan løse kraftpriskrisen:

1. Beholde det norske kraftmarkedet samtidig som vi fjerner utenlandskablene til Tyskland, Nederland, Storbritannia og Danmark. Dette vil frikoble oss fra euroopeiske strømpriser, og på ny gi oss et norsk kraftmarked med lave priser i hele landet.

2. Fjerne dagens norske kraftmarked, gjeninnføre samkjøringen og innføre avkastningsregulering for vannkraftprodusentene. Kun overskuddskraft kan eksporteres til Europa til europeiske markedspriser. Gevinstene ved dette tilbakeføres norske strømkunder.

Jeg mener at alternativ 1 er enklest og best. Fjern de katastrofale utelandskablene som kveler norske husholdninger og det norske næringslivet.

Endret av TorHansen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Riktig, og det er en ny kronikk i NRK også som berører det https://www.nrk.no/ytring/noen-har-stjalet-farsarven-var-1.16069360

 

All prat om "tilsig" og "fyllingsgrad" er enten uvitenhet eller et forsøk på å tåkelegge det faktum at så lenge kraftselskaper har mulighet til å selge til utlandet for 4 kroner/kwt, er det ikke snakk om at vi får det noe billigere! Maks profitt er det som gjelder, og strømmen går til høystbydende, uavhengig av situasjonen i Norge.

 

Imens har svenskene vært smartere og "kapasiteten (på overføring av strøm til Norge) har blitt strupet med opptil 83 %", og dermed unngår svenskene utjevning av strømprisene (det vil si høyere priser i Sverige) https://www.nettavisen.no/okonomi/norge-og-sverige-i-full-strom-krangel-na-begrenser-statnett-kapasiteten-til-sverige/s/12-95-3424209325

 

Derfor kan vi ikke kjøpe billig strøm fra Sverige, rett og slett fordi svenskene har sabotert den muligheten, og så er de frekke nok til å advare oss mot redusert eksport.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
17 hours ago, Den åttende profet said:

Imens har svenskene vært smartere og "kapasiteten (på overføring av strøm til Norge) har blitt strupet med opptil 83 %

Om du hadde teke deg bryet med å lese litt meir så ser du at det er pga for liten kapasitet.
Når HVDC kablane til UK og DE opna så endra flyten seg, og det var ikkje nettet der borte klar for. For at det ikkje skulle bli overbelastning på visse punkt så måtte dei avgrense. Dei kan ikkje berre trylle fram uendeleg med kapasitet. Går spenninga ut over gitte rammer så vil det automatisk trigge utkoplingar.

Lenke til kommentar

"så lenge kraftselskaper har mulighet til å selge til utlandet for 4 kroner/kwt, er det ikke snakk om at vi får det noe billigere! "
- Det er ikke slik handel av strøm fungerer. Kraftselskapene selger ikke kraften direkte til utlandet. Utlendinger kan ikke kjøpe kraft direkte i det norske markedet.

Det er helt sinnsykt hvor mange misforståelser og mangel på kunnskap som ligger bak mye (jeg sier ikke "all") av denne motstanden mot kablene.

Kanskje vi har for mange kabler, det er en diskusjon vi må ha. Men de fleste som diskuterer imot det virke som de bare bare bestemt seg at kablene har all skylden for de høye strømprisere, og at hvis vi bare kutter dem vil vi løse alle problemene uten å få noen nye problemer.

Det er tragisk at det er så mye mangel på forståelse i et kommentarfelt for Teknisk Ukeblad. Fra et teknisk perspektiv er det ikke noe tvil om hva som er riktig svar. For å gjennomføre elektrifisering og stoppe klimaendringer trenger vi enorme mengder ny kraft i hele Europa, også Norge. Kjernekraft alene løser ikke problemet raskt og billig nok, så nei, argument for kjernekraft er ikke et argument mot å bygge mer fornybar kraft og et strømnett som kan takle den kraften. Vi kan uansett ikke gamble på at utbygging av kjernekraft i Europa tar seg opp raskt nok til å løse klimakrisen. Sol og vind bryr seg ikke om vilkårlige landegrenser vi mennesker har tegnet. Vi må gjøre det som er teknisk fornuftig, ikke det som er riktig for nasjonalistiske følelser.

Vi må våkne opp og innse at vi har bare to ting vi må gjøre framover: bygge flere kraftverk, og styrke overføringskapasiteten internt i landet. Bygger vi nok kraftverk til å mette kapasiteten til kablene, har vi fått i pose og sekk: nye arbeidsplasser til de nye kraftverkene, og sikret tilgang til strøm for eksisterende og nye industribedrifter. Uten kablene blir dette mye vanskeligere. Nye kraftverk vil slite med lønnsomheten når vi har overskudd av vannkraft og kan gå konkurs... akkurat det vi ser i Nord-Norge nå. 

Det er ingen enkel løsing her. Ikke før vi har billige masseproduserte SMR kjernekraftreaktorer ihvertfall. Vi må ha mer ny fornybar kraft, og vi trenger infrastrukturen til å balansered den kraften. Nå.

Naboene våre bygger heldigvis også enorme mengder fornybar kraft, og det betyr at problemet med kablene til dels løser seg selv: jo oftere de har overskudd av fornybar kraft, jo oftere vil kablene importere til Norge, som per definisjon reduserer den effektive eksportkapasiteten. Jo mer kraftverk vi bygger selv, jo raskere vil dette føre til at eksportkapasiteten mettes. Og da har vi bygget opp en god inntekt til Norges økonomi, som kommer godt med når vi avvikler olje og gass (nei, jeg sier ikke at handel av strøm skal erstatte all inntekt fra olje/gass.. det bare en av 100 forskjellige områder hvor vi må øke eksport for å kompensere)
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...