Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

Les mer enn overskriften.

Sitat

– Jeg forstår derfor svært godt skepsisen til de i nordre prisområder om knytte seg til samme marked. Det kan ikke være noe mål i seg selv at folk i nord skal betale mye mer i strøm, sier hun og legger til:

Målet må være at hele landet skal få strøm til en fornuftig pris og sikre norsk næringslivs konkurransefortrinn og folks velferd.

 

Sitat

– Det er jo prisen på fire kroner som ikke er grei, sier Næss.

Jeg ser ingen trang til å ødelegge Nord-Norge bare på herk. Hun er en av dem som tror det vil hjelpe på situasjonen.

 

Ikke bare skadefryd om at hvis vi skal ha det vondt, skal de det også.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
3 hours ago, Inspector said:

Politikere kan ikke være eksperter på alt og må ha faginstanser til å støtte seg på. Når faginstansen samtidig er aktør og tjener penger avhengig av valgt løsning, er man på ville veier.

Det var et stort flertall på Stortinget for energiloven på begynnelsen av 90-tallet, men mye har skjedd siden den gang. Det meste med Statnett som premissgiver og som «stat i staten»….

Statnett samlede inntekter endres ikke av økte eller reduserte flaskehalsinntekter. Nettdrift er en strengt regulert monopolvirksomhet, på stamnettnivå like mye som på lokalt nivå. Redusert nettleie på grunn av flaskehalsinntekter kan sikkert være fristende for politikerne, men betyr i praksis ingenting for Statnett. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Simen1 said:

Senk skuldrene folkens. Det viktigste punktet for mange i sør er at prisene i nord skal opp. Det spår jeg vil skje i november. Ca 1-3 kr/kWh. Det nest viktigste punktet virker å være at prisene i sør skal ned. Det spår jeg skjer i løpet av mars. I april tror jeg hele landet igjen får en månedspris på under 1 kr/kWh.

Prisene i Nord-Norge skal nok opp, men det er ikke sikkert vi vil se en så høy topp. Det var en spesiell situasjon i Sverige som ga Nord-Norge den høye pristoppen før jul i fjor. De svenske vannkraftverkenes inntak ligger nesten uten unntak grunt. De må derfor alltid reduserer produksjonen når elvene fryser til. Normalt skjer det gradvis fra nord til sør i Norrland. I fjor var høsten unormalt mild lenge, og selv de nordligste elvene forble åpne mange uker etter at de normalt skulle ha frosset til. Når den første skikkelige kuldeperioden kom, var det så sent på året at det ble skikkelig kaldt og det ble kaldt over hele Norrland samtidig. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Just now, Frank Olsen said:

Tilnærmet null siden strømmen allerede er solgt til utenlandske aktører.

Det burde det nedsettes et forbud mot i framtida.

Det stemmer overhodet ikke, men la oss for eksemplets del si at dette var riktig: Du mener altså at disse 12 TWh er solgt til utlandet. Hvor skulle disse 12 TWh kommet fra om de ikke ble produsert av vindkraft, annet enn fra vannkraft. Hvilken effekt tror du dette ville hatt på prisene? 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
farnol skrev (1 time siden):

Du kan akkurat like gjerne si at i forgårs var det lavere priser på grunn av vindkraft. Du har valgt å sette det normale prisnivået likt det vi har med vindkraftproduskjon, uten å innse at du møter deg selv hardt i døra.

Tror du i ramme alvor at de 12 TWh vindkraft som ble produsert i Norge i 2021 ga høyere kraftpriser enn om vi ikke hadde hatt denne produksjonen? 

Ja, jeg mener at strømprisen blir høyere med økende innslag av tilfeldig kraft. Det svekker reguleringsgraden I kraftsystemet, og dette øker presset på magasinene fordi reguleringsbehovet øker. Regulering blir i økende grad "mangelvare", og dermed vil prisene fortsette å øke. Dette er jo hva prisutviklingen faktisk forteller oss. Man eksporterer ikke kraft etter vindforholdene, men etter behovet for regulerkraft I andre enden av kablene. Det er jo selve "batterihypotesen", selge dyrt og kjøpe billig. Da er jo innsatsen i stor grad magasinvann, eller vår egen "forsyningssikkerhet", mot høye inntekter fra kraften. Det er jo den filosofien som er kommunisert, å kjøpe forsyningssikkerhet i tro på at man får den billig?!

Endret av NERVI
  • Liker 1
Lenke til kommentar
farnol skrev (1 time siden):

Kan du vise til et eneste eksempel på avtaler om salg av fysisk strøm til utlandet, fra noen som helst produksjon? 

Fra vindkrafta ja.
Mesteparten, ca 70 %, er solgt til utlandet på kontrakter på fra 12 til 20 år.
Noen eksempler:
Utenlandsk eierskap kontrollerer over 60 prosent av norsk vindkraft – NRK Nordland

Facebook kjøper norsk vindkraft – E24

Lenke til kommentar
5 hours ago, NERVI said:

Ja, jeg mener at strømprisen blir høyere med økende innslag av tilfeldig kraft. Det svekker reguleringsgraden I kraftsystemet, og dette øker presset på magasinene fordi reguleringsbehovet øker. Regulering blir i økende grad "mangelvare", og dermed vil prisene fortsette å øke. Dette er jo hva prisutviklingen faktisk forteller oss. Man eksporterer ikke kraft etter vindforholdene, men etter behovet for regulerkraft I andre enden av kablene. Det er jo selve "batterihypotesen", selge dyrt å kjøpe billig. Da er jo innsatsen i stor grad magasinvann, eller vår egen forsyningssikkerhet mot høye inntekter fra kraften. Det er jo det filosofien, å kjøpe forsyningssikkerhet i tro på at man får den billig?!

Vi er i Norge svært langt unna det volumet av uregulerbar kraft at det er et problem for "batteriet" – vannkraftmagasinene. Du tror vel ikke magasinkraftverkene har MW-store varmeovner de produserer for når produksjonen av vindkraft er høy, i stedet for å holde igjen vann i magasinene? 

Eksporten er markedstyrt. For DC-kablene er den helt og holdent bestemt av prisforskjellene under normal drift. Er det signifikant lavere priser i Norge enn i importlandene eksporterer vi, er prisene like er eksporten null, og er prisene høyere i Norge er importerer vi. Selskapene som eier kablene leker ikke butikk, og har ingen andre inntekter enn flaskehalsinntektene. 

Endret av farnol
Skriveleif.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Og apropos dårlige kronikker.

Det her kommer faktisk fra NHO.

Sitat

2022 er også et historisk tørrår i Sør-Norge, med lite tilsig til vannmagasinene fra snøsmelting og nedbør, som har medført at magasinfyllingen ved inngangen til høsten og vinteren er den laveste på 20 år. Dette gjør oss mer og ikke mindre avhengig av kraftforbindelser til utlandet.

https://www.nrk.no/ytring/selektiv-historiefortelling-fra-giske-1.16071953

Dette er jo rett og slett fake news?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
11 minutes ago, Frank Olsen said:

Fra vindkrafta ja.
Mesteparten, ca 70 %, er solgt til utlandet på kontrakter på fra 12 til 20 år.
Noen eksempler:
Utenlandsk eierskap kontrollerer over 60 prosent av norsk vindkraft – NRK Nordland

Facebook kjøper norsk vindkraft – E24

Eierskapet til produksjonen har ikke noe å si for hvor strømmen flyter. 

Våre forbindelser med Sverige er AC-kraftlinjer, og flytretning er bestemt av Ohms og Kirchhoffs lover. Den eneste måten Vattenfall kan balansere utvekslingen er ved å øke produksjonen når det blåser lite i Norge. Forutsatt at Facebooks datasentre uansett ble bygget, vil selv disse avtalene ikke rokke ved at forsyningssikkerheten bedres av økt produksjon av vindkraft. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (13 minutter siden):

Og apropos dårlige kronikker.

Det her kommer faktisk fra NHO.

https://www.nrk.no/ytring/selektiv-historiefortelling-fra-giske-1.16071953

Dette er jo rett og slett fake news?

Er ikke dette motstridende? Uten utenlandskablene hadde ikke Norges strømpris blitt påvirket av høye strømpriser i resten av Europa. Jo større kapasitet på kablene jo nærmere vil våre priser bli prisene i markedene vi utveksler strøm med. Dvs man kan ikke hevde at Russland har skylden, ikke kablene, så lenge enerigmangelen i Europa ikke ville påvirket våre strømpriser uten utenlandskablene. 

Hovedårsaken til skyhøye strømpriser er krigen i Ukraina og Russlands struping av gasstilførselen til Europa. Ikke to nye utenlandskabler.

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...