Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

Inspector skrev (6 minutter siden):

Politikere kan ikke være eksperter på alt og må ha faginstanser til å støtte seg på.

men det går an å ha kritisk tenkning og sunn fornuft å ikke sluke all tingen rått?

Som jeg forsøkte påpeke, når både faginstanser/rådgivere og politikere har interesse av et bestemt utfall (fremstilling) av en sak/tema, så er det stor sjanse for at utredninger etc. påvirkes av dette.

Derfor er det bortkastet å granske Statnett, de har bare gjort og ment det som var "forventet" av de, for å få solgt inn dagens strøm-regime overfor det norske folk og opinion.

Ingenting vil bli forandret med et skrittet.

I stedet burde politikere gå i seg sjøl og komme opp med en ny kraft-doktrine om hva vil vil med strømmen fremover.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så har vi Barth'en da.

Gulllkornene står i kø fra denne "arbeiderparti" fyren.

Sitat

Vi kan ikke trylle bort markedskreftene og oppheve sannheten om at hvis det er knapphet på en vare, så går prisen opp. Det er samfunnsøkonomiens første bud. Litt for mye av ordskiftet nå bærer preg av at man bare ønsker å trylle bort problemene og få den gamle verdenen tilbake, føyer han til.

https://www.nettavisen.no/nyheter/barth-eide-gronn-omstilling-vil-koste-det-ma-vi-vare-arlige-pa/s/5-95-609479

Det er vel heller folk som ham som har tryllet slik at vi faktisk har fått knapphet på en vare vi egentlig har mer enn nok av.
Beste for alle parter hadde vel vært om noen lagde en stilling til Barth'en i FN først som sist. Eller kanskje Europarådet?

Lenke til kommentar

Senk skuldrene folkens. Det viktigste punktet for mange i sør er at prisene i nord skal opp. Det spår jeg vil skje i november. Ca 1-3 kr/kWh. Det nest viktigste punktet virker å være at prisene i sør skal ned. Det spår jeg skjer i løpet av mars. I april tror jeg hele landet igjen får en månedspris på under 1 kr/kWh.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Senk skuldrene folkens. Det viktigste punktet for mange i sør er at prisene i nord skal opp. Det spår jeg vil skje i november. Ca 1-3 kr/kWh. Det nest viktigste punktet virker å være at prisene i sør skal ned. Det spår jeg skjer i løpet av mars. I april tror jeg hele landet igjen får en månedspris på under 1 kr/kWh.

Hva i all verden baserer du disse spådommene på da Simen ?

 

Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (10 minutter siden):

Ingen i Sør-Norge ønsker at Nord-Norge også skal rammes av galskapen.

Ingen? Jeg fikk senest for et par dager siden slengt etter meg her på forumet en kommentar om at en ønsket høye priser i nord ene og alene på grunn av det jeg har skrevet om saken. Sånn går det også gjen i mildere varianter både her på forumet, andre fora og media generelt. "Kabler" mellom nord og sør har blitt et av de mer sentrale folkekravene og prisforskjellen mellom nord og sør har vært et sentralt klagepunkt. For å maksimere fiendtligheten har prisen i sør blitt satt i teller og prisen i nord i nevner i en brøk som skal fortelle hvor galt det er. Selv om brøken forteller mer om hvor nært null nevneren er enn hvor høy telleren er. Deler man på null eller nesten null så får man jo ganske høye tall uansett hva telleren er. Så joda, man trenger ikke å ha lest så mange av disse trådene for å finne de som ønsker høye priser i nord. Det er ikke en stråmann men reelle folk som står bak disse brukernavnene. Til og med politikere og lederartikler i avisene har ment "kabler" har tatt til orde for høyere priser i nord. Støtteordninger som deler av Nord-Norge har hatt i tiår som erstatning for tidligere støtteordninger har blitt stilt til veggs og blitt krevet fjernet.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

De som ønsker kabler for utjevning mellom sør og nord tror at dette vil virke. De forstår ikke at Tyskland vil trekke Nord-Norge med i suppa si, slik de gjorde med Sør-Norge. Nordnorsk strøm kan ikke senke prisene ved å dele av sitt overskudd. Det er en dråpe i havet.

Sitat

Ingen? Jeg fikk senest for et par dager siden slengt etter meg her på forumet en kommentar om at en ønsket høye priser i nord ene og alene på grunn av det jeg har skrevet om saken. 

Hørt om sarkasme? Han som skrev det mener at du tar feil, og hvis det går som du ønsker, vil du se konsekvensen av at du tok feil.

Jeg tviler på at din meningsmotstander virkelig ønsker å ofte Nord-Norge for å trumfe en forumbruker. Men når det skjer kan han si: "Hva var det jeg sa!?!".

 

Sitat

Bug på forumet. Elendig tekstbehandler på mobilen. Får ikke vekk dette "sitatet".

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Her har du jo bare endret argument. Dette var ikke din opprinnelige påstand som jeg svarte på.

Har jeg endret argument ?
På hvilken måte da ?

Jeg sa at strømprisen ikke har noe å gjøre med fyllingsgraden i Norge og det sier jeg i det innlegget du siterer også.
Strømprisen avgjøres fullt og helt av tilbud og etterspørsel i Europa.

Lenke til kommentar
Frank Olsen skrev (4 minutter siden):

Hva i all verden baserer du disse spådommene på da Simen ?

Ingen eksakt vitenskap - det er en spådom. ;)

 

 

Ok, litt bakgrunn har det. Tilsiget i nord stopper opp om ca 2 måneder. Da er det vinter i fjellene og nedbøren legger seg som snø. Da vet vi mer nøyaktig hvilken fyllingsgrad vi har å tappe av fram til våren. Det ser ut som det ligger nært rekordhøyt i både NO3 og NO4 samtidig. Frosten kommer omtrent samtidig i sør fordi mange av magasinene ligger noe høyere. Da vet vi mer om hva vi har i vente til vinteren. Jeg tar utgangspunkt i normal nedbør i hele landet fremover. Da vil magasinene i sør fylles opp mer enn normalt på bekostning av de i nord. Dette er kjernen i kraftpolitikken for tida. Denne overføringen vil skje gradvis over lang tid, men på et tidspunkt så blir det såpass jevnt og lite fare for flom at kraftlinjene ikke lengre er flaskehals. Krafta flyttes bare når prisene er riktige for begge parter. Det vil gi økt prissmitte fra sør til nord. Dette spår jeg skjer i november. Videre så spår jeg en normal snøvinter, som da vil gi tilnærmet normale fyllingsgrader i hele landet neste sommer. Normale fyllingsgrader + etterslep av restriktiv eksportpolitikk = mer vannsparing enn nødvendig. Det vil senke prisene i hele landet. Ok, det er en spådom, en lottokuppong, la oss dra fram denne i november og mai og se om kuppongen var verdiløs eller traff på noen punkter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Frank Olsen skrev (1 minutt siden):

Jeg sa at strømprisen ikke har noe å gjøre med fyllingsgraden i Norge og det sier jeg i det innlegget du siterer også.
Strømprisen avgjøres fullt og helt av tilbud og etterspørsel i Europa.

Det er feil. Fyllingsgraden i norske magasiner har påvirkning på strømregninga vår, selv om situasjonen i Europa har langt mer å si.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (4 minutter siden):

De som ønsker kabler for utjevning mellom sør og nord tror at dette vil virke. De forstår ikke at Tyskland vil trekke Nord-Norge med i suppa si. Nordnorsk strøm kan ikke senke prisene ved å dele av sitt overskudd. Det er en dråpe i havet.

Kraftproduksjonen i NO3 og NO4 må sees på i norsk sammenheng fordi vi har begrenset eksportkapasitet ut av landet. Det er ikke en dråpe i havet. Med mer normal fyllingsgrad i sør får vi hele landets kraftproduksjon opp i normalt gjenge. Det vil "mette" kablene og dermed skape stor prisforskjell mellom NO2 og utlandet.

Husk at det er kablenes kapasitet som er flaskehalsen, ikke europas forbruk. De som drar fram dette dråpe i havet-argumentet hviler seg på den umulige hypotesen om uendelig kapasitet på kablene. Det er selvsagt feil og burde være åpenbart.

Du tar også feil om Tysklands intensjoner. De har ingen ønske om å "trekke noen ned i suppa si". De har intensjoner om å komme seg gjennom sine egne krisetider på best mulig måte, og søker det via frivillig handel med kraft. Norge selger faktisk kraft frivillig, ikke som følge av tvang selv om noen påstår Acer/eu driver med tvang eller har lurt statkraft. Vi selger også olje, fisk og mye annet frivillig. Litt unødvnedig å måtte dra fram teskjea, men handel er ikke en eneveis greie. Det er en byttehandel og vi får helt klart noe igjen for byttet.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Hvis vi klarer å utnytte kapasiteten til eksportkablene maksimalt, vil man umiddelbart bygge flere. Det burde være åpenbart.

Tyskland trenger en gulrot for å investere i egen forsyningssikkerhet. Så lenge det er billigere for dem å snylte på oss, vil de fortsette å stenge atomkraftverkene og kullkraftverkene. Nå virker det som de er litt på gli mtp. gjenåpning, og det må vi ikke ødelegge.

Norge handler ikke med strøm frivillig. Enkelte nordmenn i høye stillinger gjør det for å berike seg selv eller fordi de tok feil angående konsekvensene.

Vi kan selge olje, for vi kjører ikke så mye at vi bruker det opp. Vi kan selge fisk, for vi kan ikke spise alt selv. Men strømmen trenger vi selv.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Mannen med ljåen said:

vil de fortsette å stenge atomkraftverkene og kullkraftverkene

Vi skal ikke se bort fra at flere kullkraftverk stenges om ikke så lenge. Ikke på grunn av det 'grønne skifte' men pga vannstanden i elver (og kanaler). De har allerede problemer med å frakte kull til kraftverkene: båtene må gå med redusert last for ikke å skrense bort mot bunnen i elvene. Transportkapasitet til jernbanen er begrenset.

https://www.youtube.com/watch?v=hMFsAxrJirk (på tysk, men bildene taler et klart språk)

Neste blir vel at de siste få atomkraftverk må stenges pga mangel på kjølevann.

"Verste tørkeperioden på 500 år" hørte jeg idag...

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (25 minutter siden):

Hvis vi klarer å utnytte kapasiteten til eksportkablene maksimalt, vil man umiddelbart bygge flere. Det burde være åpenbart.

Dette er bare tøv! Det er ingen politisk vilje i noen partier til det nå. Kablene har nok litt mer kapasitet enn de bør akkurat nå, men med normal fyllingsgrad og produksjon i NO2, samt stødig økt produksjonskapasitet så går det deg fint til og vil passe behovet som hånd i hanske.

Mannen med ljåen skrev (28 minutter siden):

Tyskland trenger en gulrot for å investere i egen forsyningssikkerhet. Så lenge det er billigere for dem å snylte på oss, vil de fortsette å stenge atomkraftverkene og kullkraftverkene. Nå virker det som de er litt på gli mtp. gjenåpning, og det må vi ikke ødelegge.

Det foregår ingen snylting. Vi selger frivillig kraft og får klekkelig betalt for det også. De ekstremt høye prisene vi har satt for denne handelen gir god motivasjon til at Tyskland skal gjenåpne både kullkraft og utsette stengning av kjernekraft.

Mannen med ljåen skrev (29 minutter siden):

Norge handler ikke med strøm frivillig. Enkelte nordmenn i høye stillinger gjør det for å berike seg selv eller fordi de tok feil angående konsekvensene.

Norge handler med strøm frivillig. Politikerne er valgt av folket gjennom demokratiske prosesser, vi er enige i å ha et representativt demokrati her i landet og vi har gitt politikerne handlingsrom til å håndtere blant annet saker som acer og eøs. Disse demokratiske prosessene har ført fram til de avtalene vi har inngått frivillig. Så jo, Norge handler med strøm frivillig.

Mannen med ljåen skrev (32 minutter siden):

Vi kan selge olje, for vi kjører ikke så mye at vi bruker det opp. Vi kan selge fisk, for vi kan ikke spise alt selv. Men strømmen trenger vi selv.

Vi selger strøm fordi vi ikke trenger alt selv. Det er mye bedre å selge strømmen og få betalt enn å dumpe den i sjøen til ingens nytte.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
3 hours ago, Inspector said:

Godt forslag.

Statnett har vært og er både bukken og havresekken. Ledelsen i selskapet har åpenbart tatt munnen for full og hatt grandiose planer om å bli Europas grønne batteri og samtidig tjene mye penger.

De glemte bare at viktige forutsetninger kan endres over natta og at norske forbrukere må betale regninga. På høy tid at selskapet blir vingeklippet…..

Statnetts inntekter er regulert av RME. Går flaskehalsinntektene opp går nettleien ned, og vice versa.

Før Statnett søkte konsesjon om bygging av de siste utenlandskablene var det gjort politiske beslutninger og avtaler på høyeste nivå. Oddmund Enoksen har en utmerket gjennomgang på Nordnorsk debatt. 

https://www.nordnorskdebatt.no/mellomlandskabler-og-statnett-som-syndebukk/o/5-124-195526

  • Liker 1
Lenke til kommentar
7 hours ago, NERVI said:

Det enkle svaret er at vindkraft er vindavhengig, og er det lite tilbud da blir prisen høy. Forklaringen på høye priser i går var -  lite vind.

Det er etterrettelig, i aviser. Vindkraft er uforutsigbar, og da blir den dyr.

Du kan akkurat like gjerne si at i forgårs var det lavere priser på grunn av vindkraft. Du har valgt å sette det normale prisnivået likt det vi har med vindkraftproduskjon, uten å innse at du møter deg selv hardt i døra.

Tror du i ramme alvor at de 12 TWh vindkraft som ble produsert i Norge i 2021 ga høyere kraftpriser enn om vi ikke hadde hatt denne produksjonen? 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Verdens beste ingeniørnasjon kan i det minste prøve å ta ansvar selv. Ikke bare kaste hendene i været og si at det ikke går.

Først var det det grønne skiftet, nå er det for lav vannstand. Hva med å mobilisere flere tog og lektere? Bygge om inntaket? Gjelder dette ALLE kraftverkene? Finnes viljen, eller er det bare en beleilig unnskyldning for å slippe å ta ansvar?

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...