Gå til innhold

Kjente økonomer advarer: – Subsidier kan forverre strømkrisen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Mannen med ljåen skrev (Akkurat nå):

Hold på hestene. Har vi fortsatt totalt sett inntekter etter at vi har kompensert eller lagt ned industrien?

Dette er det som er viktig, defor må målene være lave nok strømpriser i Norge, og minst mulig eksport av strøm, fordi eksport av strøm er det som driver prisene opp.

Endret av Svein M
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
trikola skrev (12 minutter siden):

Norske tall for få dager siden: utgifter til strømstøtten (husholdninger): 11 milliarder, ekstraordinære inntekter etter at støtten var utbetalt: 27 milliarder.

Pengene kan ikke være problemet i Norge.

Noen kroner til her da :)

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/z7WGyv/hoeyeste-handelsoverskudd-noensinne?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no&fbclid=IwAR37d3ZTXzbZtOWQicBQ4dLFsWckOHTtzVj05UzVCbUBsByVRemED5FC5sM

Lenke til kommentar
Sitat

 

Høye gasspriser er en av de viktigste grunnene til at eksportverdien fra Norge nådde nye høyder.

Oljeeksporten økte også kraftig i verdi.

Råoljeeksporten landet på 48,7 milliarder kroner forrige måned. Det er opp 52,1 prosent fra juli 2021 og 12,7 prosent opp fra juni i år. Det ble eksportert 6 prosent mindre råolje enn på samme tid i fjor.

Strøm og fisk er noe av det som bidrar mest.

Det ble eksportert strøm for 4,8 milliarder kroner. Det er tre ganger høyere enn i juli i fjor og 16 prosent høyere enn i juni i år.

 

 

Lett å tjene mer på energi når energiprisene er høye. 

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (1 minutt siden):

I Norge skal vi skamme oss for at vi sløser med strøm.
I Tyskland hamstrer husholdningene kull.

Jeg holdt på å kjøpe to sekker med kull selv her i går, men de gikk visst til en annen kjøper. Ser overhodet ikke noe problem med det. Det forbrukes hundrevis av tonn med kull hver grillsesong. Jeg har også sikret meg en del ikke-foredlet trekull, altså trevirke. Det ligger i beredskap til prisene stiger. Tipper prisene her i nord blir som i sør i løpet av november.

Lenke til kommentar
On 8/15/2022 at 5:14 PM, Mannen med ljåen said:

Hold på hestene. Har vi fortsatt totalt sett inntekter etter at vi har kompensert eller lagt ned industrien?

Norge i et nøtteskall. Her selger vi senga under vår gamle skrøpelige mor om det gir klingende mynt I kassa.

Vi har solgt ut brorparten av industrien med arbeidsplasser til utlandet. Nå selger vi strøm i så store mengder at norske borgere får betydelige problemer. (Nei jeg tenker ikke da på de som helt klart har karret til seg nok ressurser)

Jeg venter bare på at samme mentalitet skal legge norsk drikkevann i rør og selge det til Europa slik at nordmenn sliter med å skaffe drikkevann eller må betale ekstreme priser man ikke en gang finner i land med tørkeproblemer.

Det er helt utrolig hvordan klondyke mentaliteten råder blant de som raserer landet for sine egne borgere. Jeg forstår snart ikke poenger med å ha landegrenser. La Brussel bestemme alt og hadet til Norge.

At man i tillegg sier det er uaktuelt å forbedre strømnett fra nord til sør og ser det som bedre at Sverige kjøper billig strøm fra nord Norge og selger det dyrt videre gjør at politikerforakt når nye høyder.

Man har vært vitne til hvordan økonomer har rasert landet siste 20 år. Og ingenting av det vi ser som resultater nå kommer overraskende på meg. Gamle sliter med verdig pleie, barn sliter med verdig inneklima på skoler, sykehus og helsesektor sliter med underbemanning samtidig som byråkratiet i det offentlige og spesielt statlige har fått en sykelig overvekt. Politiet er i stor grad redusert til et trafikkpoliti hvor brorparten av dette arbeidet med unntak av enkelte utrykninger kunne vært overlatt til statens vegvesen (tilsvarende hva toll gjør i dag), slik at Politiet brukte mer ressurser på voldshendelser, ran og innbrudd fremfor å være gjetere i trafikken.

Endret av Theo343 (takk for meg)
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/L58qQ9/energiministeren-faar-refs-fra-roedt-og-frp-hukommelsestap-og-arrogant

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Wj98mK/stoere-ut-mot-aa-stenge-stroemeksporten-til-europa-det-norge-vil-ikke-jeg-vaere-statsminister-i

Det er interessant hvis Rødt (Proletarer i alle land, foren dere) og Frp (fri handel og entrepenørskap) er partiene som ønsker å snurpe igjen eksporten av strøm. Det hadde gitt mer mening om SP (Norsk mat!) ønsket noe slikt?

For Rødt burde det være en handling av solidaritet å by våre naboland på strøm slik at de slipper å fryse og kan fortsette å straffe Putin for den skammelige krigen?

For FRP burde det vært god butikk å selge en vare til høystbydende, skape mest mulig verdi og stoppe Putin fra å angripe resten av Europa?

-k

Lenke til kommentar

For Frp tror jeg det handler om motstand mot av offentlige avgifter og inntekter, samt snu seg etter den folkelige politiske vinden, uansett hva fagmiljøene sier.

For Rødt tror jeg det handler om et underliggende ønske om at Putin lykkes i sitt autoritære kommunistiske prosjekt. Derfor hiver de seg med på en felles energiboikott sammen med Russland mot Tyskland.

Lenke til kommentar

Det er ganske så lett å treffe store folkemengder i dag ja. Alle som er kritisk til uvettig strømeksport i en strømkrise vil automatisk bli populistisk.

Støre sier til avisene i går at han ikke vil være statsminister i et land som ikke vil eksporter strøm i en strømkrise. Vel ut i fra meningsmålinger NRK viste i går virker det som de færreste vil ha Støre som statsminister for landet i en krise. Så da er vel saken avgjort. Jeg blir stadig skremt av hvor lite Støre bryr seg om egne landsmenn i forhold til hvor mye han bryr seg om hvordan han fremstår for ledere i andre store EU land. Og det som tar kaka er at han prøver å bortforklare det med at han er bekymret for borgere i andre land. Vi er alle bekymret for borgere både i ukraina, england og europa både pga. krig, ekstremtørke, energikrise og annet. Men som man lærer i alle hjelpesituasjoner så må man sørge for at man selv står støtt før man hjelper andre, Man gir ikke bort oksygenmaska på et fly for å hjelpe andre. Eller som i dette tilfelle med enkelte politikere "har selv oksygenmasken på og gir bort andres".

Samtidig husker jeg Støre for ikke lenge siden, sitte på Skavland og forklare hvordan han kjørt konas elbil på jobb, fordi han der fikk ladet den gratis i stortingsgarasjen. Fyren er tonedøv og har lite i topp politikken å gjøre. Det begynner å bli noen år siden jeg mistet troen på AP. Håndteringen av Tajik saken var siste spikeren.

Når det er sagt har ikke den store folkemengden sagt at man ønsker å stanse strømeksporten helt, men vært klare på at man hovedsaklig ønsker å eksportere overskuddet. Støre har i tillegg til å være en dyktig obfuscator/løgner nå også blitt en klønete stråmann. Samt at må vi stanse eksporten fullstendig i perioder for å berge eget land så må vi faktisk det.

Støre prøver også å bortforklare personlig popularitetsfall med krisene vi har rundt oss. Beklager min gode mann, men hvordan man blir oppfattet i en krise er også i stor grad basert på hvordan man håndterer krisen og hvilken dømmekraft man utviser. Ja de fleste og særlig de med stram økonomi er takknemlig for strømstøtte men at han ikke utviser bedre dømmekraft ift. utenlandskabler og strømeksport er nok mye av årsaken til fallet. Jeg regner da ikke med stortingspolitikere som har gratis pendlerbolig og snyter på skatten mens de leier ut gutterommet på lørenskog i voksen alder - en sak som i politikersammenheng hovedsaklig er "beklagelig".

I går leste man også om hvordan "politikere har latt seg lure av lobbyister" når det gjelder utenlandskabler og strømeksport. Vel, når mannen i gata har forutsett dette så fort ordet blir nevnt så er det enten ulike former for korrupsjon involvert eller en dumskap vi ikke er tjent med i landets ledelse. I tillegg må man kunne regne med at en toppolitiker blir utsatt for lobbyisme i stor grad og har dømmekraft i forhold til dette. Talen fra landsmøtet i 2017 var også meget avslørende.

 

Endret av Theo343 (takk for meg)
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Theo343 (takk for meg) skrev (32 minutter siden):

Når det er sagt har ikke den store folkemengden sagt at man ønsker å stanse strømeksporten helt, men vært klare på at man hovedsaklig ønsker å eksportere overskuddet.

det mange nok ikke er klar over (og som ble belyst i debatten fra Arendalsuka i går) er at mengden kraft som evt. blir sendt ut av landet ikke har noe å si for prisen på strøm. Selv om det kun ble sendt en eneste fattig kW/ ut, ville prisene forblitt på EU-nivå. Mekanismen er med andre ord at, -bare kjensgjerningen at vi er på felles strøm-børs og teoretisk kan motta himmelhøye bud, bestemmer altså prisen på all kraft.

Lenke til kommentar
1 minute ago, Mr.M said:

det mange nok ikke er klar over (og som ble belyst i debatten fra Arendalsuka i går) er at mengden kraft som evt. blir sendt ut av landet ikke har noe å si for prisen på strøm. Selv om det kun ble sendt en eneste fattig kW/ ut, ville prisene forblitt på EU-nivå. Mekanismen er med andre ord at, -bare kjensgjerningen at vi er på felles strøm-børs og teoretisk kan motta himmelhøye bud, bestemmer altså prisen på all kraft.

Så du mener at vi ville hatt samme pris på strøm i Norge i dag om vi hadde utenlandskabler og avtaler anno 2010?

Endret av Theo343 (takk for meg)
Lenke til kommentar

Bare en idé. Norske husholdninger brukte i fjor 45 milliarder kWh. Hvis vi sier staten skal dele ut et støttebeløp på 45 milliarder kr, helt flatt fordelt så blir det 8250 kr per innbygger. Familier får selvsagt samme beløp per barn. Noen kommer bedre ut av det enn dagens strømstøtte, andre dårligere. Dette kan potensielt gi mer incentiv til strømsparing siden støttebeløpet ikke krymper når man sparer, slik det gjør med dagens ordning. Det vil også belønne de som allerede bor energieffektivt og bli en større byrde for de som ikke gjør det. Støtteordningen vil for eksempel også omfatte leietakere og hjemmeboende halvvoksne.

I dag er det jo sånn at de som driver en liten kryptogruve hjemme får støtte til det. Det synes jeg blir litt feil.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (30 minutter siden):

Bare en idé. Norske husholdninger brukte i fjor 45 milliarder kWh. Hvis vi sier staten skal dele ut et støttebeløp på 45 milliarder kr, helt flatt fordelt så blir det 8250 kr per innbygger. Familier får selvsagt samme beløp per barn. Noen kommer bedre ut av det enn dagens strømstøtte, andre dårligere. Dette kan potensielt gi mer incentiv til strømsparing siden støttebeløpet ikke krymper når man sparer, slik det gjør med dagens ordning. Det vil også belønne de som allerede bor energieffektivt og bli en større byrde for de som ikke gjør det. Støtteordningen vil for eksempel også omfatte leietakere og hjemmeboende halvvoksne.

I dag er det jo sånn at de som driver en liten kryptogruve hjemme får støtte til det. Det synes jeg blir litt feil.

De skal dele ut til hele landet da, også de som bor i områder med billig strøm?

Ellers høres det genialt ut når man bor i en leid bolig der strøm er inkludert.
Ikke fullt så genialt for de som leier ut kanskje.

Eller genialt for kjæresteparet som bor i en liten leilighet som bruker 3-400kWh på det meste i løpet av en måned på vinteren.
Mens minstepensjonisten med gammel enebolig bruker 2500kWh på å holde lunk i boligen i en vintermåned.

Et problem med strømstøtten, er at den dessverre aldri blir rettferdig.
Det mest urettferdige med dagens løsning, er at den ikke gjør unntak for folk som har gunstige fastprisavtaler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (5 minutter siden):

Et problem med strømstøtten, er at den dessverre aldri blir rettferdig.
Det mest urettferdige med dagens løsning, er at den ikke gjør unntak for folk som har gunstige fastprisavtaler.

Akkurat det problemet løser seg selv om perioden med høy strømpris blir lang. De fleste med fastpris har vel bundet i kortere tid. 1-3 år er ganske vanlig, noen få har 5 år og svært få, om noen, har noe lengre enn det. 

Lenke til kommentar

Problemet er jo ikke eksporten, eller muligheten for eksport. Støre angriper bare stråmenn.
Problemene er: Sikringskapasitet og prisnivå.

- Sett minimumsmål for vassdrag for å sikre egenforsyning av støm i vinter.
- Norsk vannkraft er _norsk_ vannkraft først og fremst. Jeg har betalt for den!
- Sett makspris på strøm for norske kunder.
- Eksporter av hjertens lyst så lenge det ikke: fører til økt strømpris og at vi tømmer magasinene.

Klart vi skal hjelpe andre, men ikke så mye av vi sjøl går under av det. Det er ikke vi som er ansvarlige for å hjelpe tyskerne ut av sin komplett elendige energipolitikk der de har skrudd av atomreaktorene som kunne løst problemene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...