Gå til innhold

Spm vedr drift av gård


Anbefalte innlegg

Hei. Min kone har odel på gård som hun nå tar over. Jeg vil nok være den som vil drive gården mest, og styre den daglige driften. Jeg har da noen spørsmål jeg lurer på: (vi er gift og har felles barn, men skilt økonomi) 

  • Kan gårdsdriften drives med konto som står i mitt navn, men vi begge har disposisjonsrett? eller må konto stå i hennes navn?  
  • Jeg krever deltagelse i inntektene på gården, selv om selve eiendommen er hennes særeie. Er det vanlig, eller blir all inntekt "hennes"?
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Ad pkt 1 - Dette kan bli problematisk hvis du har penger som er hennes stående på konto i ditt navn, fordi skatterapporteringen blir feil. Ettersom ektefeller fortsatt lignes felles er dette dog ikke et problem i praksis. 

Ad pkt 2 - inntektene fra hennes eiendom blir også hennes eiendom (dette er uavhengig av om det er særeie eller ei). Hvis du skal ha en andel av disse inntektene må det avtales. Sentrale temaer i en slik avtale vil være om du skal ha et fast beløp (i praksis lønn) eller om du skal ha en brøkandel av overskudd. Skattemessig sett skal overskudd fra virksomheten (når begge arbeider i virksomheten) tilordnes proporsjonalt etter arbeidsinnsats, jf. Skatte-ABC kapittel 50-13-5. Det kan være naturlig å følge dette prinsippet også privatrettslig. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...