Gå til innhold

God ide på hvordan vi kan fase ut røyk i Norge


Anbefalte innlegg

Røyekeloven virket ikke - finansiellt - røykerene betaler sikkert fremdeles for alle som får kreft i Norge.

Husker når røykeloven kom for mange år siden - og når vi regnet på det da, så tok staten inn mere i tobakkavgifter årlig enn de de innvesterte i sykehusene årlig - da var det 2/3 flere røkere..

- Dengang tror jeg tobakken tobakken kostet 96 kr, for 50g, og vi lå 40-50 kr over resten av Europa.

- Nå har 2/3 har sluttet (iflg. Dagfinn Høybråten sitt selvskryt i VG - og mange takker han sier han) - dette skal vistnokk føre til mindre kreft o.l.

Men prisen og avgiftene på tobakk har også steget i takt med folk som slutter, nå til dags betaler vi 322 kr pr. pakke - og vi får bare 44g i hver pakke, istedenfor 50g.

- Så tydeligvis må røykerene betale det samme i avgifter, samtidig som 2/3 av dem forsvunnet, grunnen er sikkert at staten er avhengig av røykerene sine penger. 😕

Nå i avslutningsfasen, så er det få røykere igjen, de kunne enkelt fått slutt på salg av røyk i Norge, dersom målet var å hindre norsk ungdom å begynne å røyke. - Dette kunne enkelt gjøres med å tillate privatpersoner å importere tobakk uten det norske avgisftshelvete.

- Da ville ikke norske butikker tjent nok til å gidde å holde produktet, dersom de norske butikkene måtte ha avgifter på videresalg. Og vi hadde ikke kriminalisert noen for en uvane. - Sånn det er i dag, så er det like greit å støtte lokalbutikken - og da er produktet enkelt tilgjengelig videre til neste generasjon.

Synes de røykerene som er igjen har betalt mange ganger sykehusopphold i forhold til ikke-røykerene som tilsynelatende også får kreft og lungesykdommer, som ikke har hatt samme drastiske nedgang som røykere. - Vi kan ikke ha det slik at når vi har en siste røyker igjen i landet - så må denne siste røkeren finansiere hele landet sine kostnader for kreft og lungesykdommer.

Og avhengige kan kjøpe tobakken sin i posten fra utlandet, uten norsk avgiftshelvete.

Det er også masse positive ting med røyking, du er roligere, du spiser mindre, og viktigst av alt når du har en røyk i fingra, så er du ikke så ofte på mobilen... 😕

 

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

322,- for en pung rullings, yeeeeses... Husker disse kostet knappe hundrelappen, men det er vel snart et kvart århundre siden. Kan ikke si det er rart at nordmenn valfarter til strømstad med slike priser. Og da kjøper de gjerne ALT annet der også i samme slengen. Handelslekkasje må da være titalls milliarder i året mot sverige? Mye moms bare der....

  • Liker 2
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Sampson said:

Det er nok enklere for deg å stumpe røyken enn å bruke tid på denne mentale gymnastikken. 

Staten er ikke avhengig av disse avgiftene for noe som helst, men det er absolutt ingen fornuftige grunner til å fjerne de - tvert imot er det gode grunner til å øke de og få forbruket ytterligere ned. 

Men jeg er enig med deg på ett punkt her - det er snart på tide å forby salg i butikker også. 

Mental gymnastikk er noe vi røykere er gode på, vi har ikke like god kondis, men det mentale virker fint. :)

At du vil at usunne produkter skal forbys i butikken, låter som du ønsker en begredelig fremtid.. Havregryn, vann, grønnsaker og brød, ellers tomt på butikken, hvis det er fremtiden så må de i det minste selge cyanid, så vi kan gjøre det slutt... 😕

Kan være med på forbud på butikk, men da må avgiftene på import for privatpersoner fjernes, evt. vi må gjøre det lettere å flytte opparbeidede norske pensjonspenger til utenlandet, så kan vi uønskede enklere flytte fra landet uten å tape alt vi har innvestert her.. 😕

Endret av KongRudi
Lenke til kommentar
1 hour ago, Comma Chameleon said:

Få inn tobakk på vinmonopolet og enda strengere regler på hvor man får røyke. Totalt forbud gjør vel at det bare blir smugling og styr. Hold det lovlig men akkurat dyrt og vanskelig nok til at få/ingen gidder å smugle men vanskelig nok til at folk flest ikke gidder.

- Min kreative løsning (i første posten) har samme effekt - uten at røykerene blir flådd for ca. tjuetusen mere enn deg i årlig i avgifter, for å betale for din helse, i tillegg til sin egen; og hver gang noen røykere slutter - så må de som fremdeles er avhengig bli rævkjørt enda hardere.. 😕 

Med min løsning, så kriminaliserer du uansett ikke noen som ønsker å innføre varer selv, eller utpresser siste rest av penger fra pensjonister og andre som har arbeidet og røykt hele livet, de gangene de ikke har har tilgang på smuglerer som også skal ha fortjeneste, men er heldigvis mye mindre grådig enn politikerene våre. 😕 Og problemet ville blitt betraktlig mindre i fremtiden.

- Kanskje vi kunne få diabetikere til å hjelpe røkerene til å betale disse sinnsyke avgiftene, de virker å være en voksende gruppe.. Vi kunne øke prisene på å øke sukkeravgift- og fett-innholdige varer, øke minimumsprisen på burger med 30 kroner årlig, burde ikke være problematisk. - sett opp prisene til folk slutter med usunn mat...  Men det er bare å flytte problemet, da vi er også avhengig av mat.

Vi trenger ikke ha ett totalitært fascistisk samfunn, hvor folk som gjør ting du ikke liker eller finner usunnt, ikke skal bli flådd økonomisk, synes jeg, når de stort sett bare skader seg selv.. 😕

 

Endret av KongRudi
Lenke til kommentar
RRhoads skrev (3 minutter siden):

Samme kan sies om bilkjøring

Pakken din med livsviktige medisiner og mat ankommer om 4 måneder med Olas ekspress esel. Butikken er ikke ansvarlig om halvparten av maten har råtnet, bare tilfør litt hvitløk.

Endret av wangi
  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, KongRudi said:

Husker når røykeloven kom for mange år siden - og når vi regnet på det da, så tok staten inn mere i tobakkavgifter årlig enn de de innvesterte i sykehusene årlig - da var det 2/3 flere røkere..

Jeg tror ikke på påstanden din. Kan du underbygge den?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
RRhoads skrev (2 minutter siden):

Jo, men skader andre.

Da kan man ikke si det samme om bilkjøring. Røyking har ikke noe positivt i seg selv, det har bilkjøring. På begge to tar man grep for å gjøre de mindre skadelige. Kun en av de er nødvendige i et samfunn (enn så lenge).
 

RRhoads skrev (3 minutter siden):

Røyking bidrar til skatter og avgifter. Forbyr du det må du hente penger et annet sted.

Finnes sikkert noe statistikk på det og mulig jeg tar feil, men jeg vil tro at skatt og avgifter på røyking ikke gjør opp for penger man må bruke på å ta vare på syke personer. Og Norge er et rikt land som ikke må ty til å tilrettelegge for at folk skal skade seg selv og andre bare for å dra inn litt ekstra avgifter.

Forsåvidt vil jeg si det samme om det meste av godteri og sukkerbrus. Der man før i tiden kanskje kjøpte en liten sjokolade eller karamell på en lørdag, så kan nå folk dytte i seg 20x mer godteri og det vil være helt normalt i det norske samfunn. Noe regulering rundt godteri burde komme på plass. I tillegg til utdanning og holdningsendringer så klart. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
6 hours ago, Comma Chameleon said:

Trådens største løgn. Røyking skader MANGE flere enn kun deg selv. Og med tanke på at røyking ikke gir noe positivt så er det helt greit at vi gjør det vi kan for at folk aldri skal røyke.

Du lukter røyk, og kan enkelt flytte deg, eller be røykerene gå lenger bort fra deg...

Du ser røyk og kan enkelt flytte deg, eller be røykerene gå lenger bort fra deg...

Det er ikke lenger lov å røyke innendørs på offentlige steder - du blir ikke sjenert innendørs av røykere lenger.. 

Det er nikotinen og tjæren som farlig i røyken. Du skal innhalere veldig mye før dette er noe du trenger å bekymre deg for, hvis du ikke røyker selv så er det ikke særlig farlig for deg i Norge tør jeg påstå.. Utendørs forsvinner det ganske kjapt...

Og hvis du oppdager røyk, så er det bare en nyttig advarsel til deg at andre puster ut i nærheten - altså en nyttefaktor i disse livsfarlige pandemi-tider.. 😕

Og røyk har positive egenskaper om du liker det, men riktignok også negative.

 

6 hours ago, ^fmj said:

Ingen tvinger deg til å bo i dette landet, kan jo flyttet til et land med billig røyk og dårlig helsevesen og se hvor bra det går.

Løsningen blir sikkert å flykte utenlands når jeg nærmer meg pensjonsalder.. 😕

Ta med meg alle sparepengene, og leie ut huset til folk jeg liker, og flytter sannsynligvis til ett billigere sted med hygglige folk, sånn som mange andre pensjonister gjør. Har bare ikke vært vanlig løsning i vår familie før. 😕 

 

6 hours ago, barfoo said:

Jeg tror ikke på påstanden din. Kan du underbygge den?

Hva påstand, at færre røykere etter røykeloven, det ikke er redusert så vannvittig tilfeller mot kreft o.l.?

Eller prisene har økt, i samme hastighet som folk slutter?

- kan gjøre ett kjappt google-søk, og legge til linker på bildene på statistikkene:

kreft + tobakk.bmp

(kreft-fil er .pdf, format ble litt utydlig på skjermdumpen - andre fil er tydligere)

Det er bare selve særavgiften på tobakken på atistikken som har økt, pr. 100g (siden 70-tallet) på den statistikken, tror ikke det inkluderer mva, vanlige avgifter, som har vert ganske stabil.. Bare særavgiften. Og fikk altså ett ca. 50 kroners hopp de siste månedene, det kostet 285 pr- pakke i fjor, og nå 322, som ikke viser på den statistikken.

Jeg sier ikke at røyk ikke er skadelig eller kreft-fremkallende - men det virker som ganske mange andre ting er like farlig, ikke minst alderdom når det kommer til kreft - i.flg. statistikkene så lever mye flere folk med kreft lenger og lenger etter røykeloven - og blir isåfall kanskje en større byrde på syke-samfunnet, og ikke noe ekstra grunn til å utpresse de for mere og mere ekstra penger hvert år, de som har sluttet sluttet, de som fremdeles røyker kommer sannsynligvis alltid til å røyke.. 😕

Dagfinn Høybråten uttalelsene om hvor mange som sluttet er låst bak VG+ abonemang, leste det på jobben for noen dager siden.

 

Lenke til kommentar
Comma Chameleon skrev (10 timer siden):

Trådens største løgn. Røyking skader MANGE flere enn kun deg selv. Og med tanke på at røyking ikke gir noe positivt så er det helt greit at vi gjør det vi kan for at folk aldri skal røyke.

Hvordan kan røyking skade andre om de som gjør det er flink til å ta hensyn og ikke plager andre med det?

Har sett flere som står alene, og ikke aktivt går inn for å blåse røyk i ansiktet på andre

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mechablast skrev (4 timer siden):

Hvordan kan røyking skade andre om de som gjør det er flink til å ta hensyn og ikke plager andre med det?

Uansett hvor flink du er å passe på at røyken ikke kommer på andre så er røykere fortsatt en belastning med tanke på helseproblemene som kommer med det. I tillegg til at folk lukter røyk selv lenge etter de er ferdige å røyke. I tillegg til helseproblemene så er det også stor belastning for de pårørende hvis røykingen fører til kols eller kreft.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Comma Chameleon skrev (2 timer siden):

Uansett hvor flink du er å passe på at røyken ikke kommer på andre så er røykere fortsatt en belastning med tanke på helseproblemene som kommer med det. I tillegg til at folk lukter røyk selv lenge etter de er ferdige å røyke. I tillegg til helseproblemene så er det også stor belastning for de pårørende hvis røykingen fører til kols eller kreft.

Skal man tenke slik er det mye en ikke kan gjøre, det er mye som er farlig

Har selv mistet personer i kreft som røyket, har allikevel røyket (ca 90 sigaretter i uka)

Sluttet å røyke på lørdag, håper det går bra denne gangen👌

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mechablast skrev (1 time siden):

Skal man tenke slik er det mye en ikke kan gjøre, det er mye som er farlig. Har selv mistet personer i kreft som røyket, har allikevel røyket (ca 90 sigaretter i uka). Sluttet å røyke på lørdag, håper det går bra denne gangen👌

Enig i det første. Derfor jeg mener totalt forbud ikke er riktig, men å gjøre det vanskelig nok slik at færrest mulig røyker men at det ikke er ulovlig. Ekstremsport er også "dyrt" i form av helsekostnader og burde således vært "forbudt" hvis man forbyr røyk totalt. Ekstremsport skader ikke andre på en måte som røyk kan da så en forskjell er det. Og røyk er avhengighetsskapende.

Lover som gjør at man ikke kan røyke steder der det er andre hjelper nok mye. Helst enda strengere enn i dag. Og så får man gjøre det ukult nok å røyke til at ungdommen aldri starter. Det viktigste er å hindre i at folk starter, for da vil antall personer som røyker forsvinne med tiden.

Ellers får du ha lykke til med å slutte å røyke! Mange jeg kjenner har hatt god effekt av "Slutta" appen https://www.helsenorge.no/snus-og-roykeslutt/fa-hjelp-til-a-slutte-med-app-chat-og-pa-nett/

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...