Gå til innhold

Datasenter som utvinner kryptovaluta flytter til Nord-Norge på grunn av strømprisen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jens Kr. Kirkebø skrev (2 minutter siden):

Så alt som du ikke liker skal forbys? Det kastes bort mye strøm på masse rart. Private bassenger for eksempel bruker mye energi til oppvarming. Forbud?

Et varmt bad kan jo faktisk kalles en verdi. Selv om tyskland for eksempel har stengt ned en masse offentlige bassenger i sommer

Hvem har glede av at en masse datakraft bruker uhorvelige mengder strøm for å knekke en kode som var ment som en spøk? Hvor ligger verdiskapningen? 

Noen vil jo forby biler som bruker kjemisk energi. De gir jo beviselig verdiskapning og er til nytte for mange.

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Reg2000 skrev (10 minutter siden):

Man burde legge en ekstraskatt på krypto utvinning.

i stedet er det vel motsatt, mining-sentrene betaler halv el-avgift i forhold til husholdningene.

var et forslag for tre-fire år siden om å ta vekk den fordelen, men fikk ikke gehør, fordi el-avgiften skulle være "teknologi-nøytral"

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
esfets skrev (6 minutter siden):

Krypto kan ha noe for seg, men på sikt blir nok koden endret slik at det ikke er behov for slike latterlige mengder energi for å kjøre transaksjonene.

Kanskje det er langt rimeligere å bruke tall for "pengene" og kode navnet på brukerne? Tipper det kan dekke behovet for koding... 

Endret av NERVI
Lenke til kommentar

Det tror jeg nok er en kraftig forenkling. Krypteringen og blokkjedene er vel i prinsippet bra nok, problemet er den delen av algoritmen som gir brukerne insentiv til å benytte uhorvelige mengder datakraft for å validere transaksjonene. Ser ikke noen annen løsning enn at dette på sikt må vekk, og at man heller går over til å få betalt for arbeidet med å validere transaksjoner. Slik det ser ut nå skjer ikke det før om 20 år eller noe slikt når den siste bitcoinen har blitt "utvunnet". Innen den tid kan verden ha gått tom for strøm om det fortsetter på denne måten.

Lenke til kommentar

Sykdommen

Hele krypto systemet er fucked up. Man får lønn for hvor stor andel av den totale regnekraften man har, så det vil alltid være et kappløp om å ha mer regnekraft enn andre. Regnekraft er nokså proporsjonalt med energibruk. -> Det eneste som lønner seg er å forsøke å vinne kappløpet om å bruke mest mulig energi.

Kuren

Det nytter ikke å drive noe wack a mole -spill mot krypto. Det popper bare opp andre plasser og blir et sisifos-arbeid. Det er bare kryptomarkedet selv som kan kurere sin egen sykdom. Det må gjøres ved å endre hele systemet, bort fra å belønne maksimering av energibruk. Akkurat hvordan det skal skje aner jeg ikke, men dagens situasjon er ikke bærekraftig.

Lenke til kommentar

En kan jo starte med at de som driver disse crypto-datasentrene har boplikt rett ved siden av. Så merker de hva det gjør med folk etterhvert.

Greit nok når man jobber der og kan bruke hørselsvern midlertidig og kan forlate støyen når man er ferdig. Litt verre når det blir 24/7.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
sedsberg skrev (9 minutter siden):

Vi tjener stopre penger på strømmen og vi kan tjene store summer på å gjøre strømmen direkte om til penger. Vinn-vinn! Skjønner ikke at det skal være så vanskelig å forstå?

Utfordring: Finn ut hvilke fundamentale faktorer som begrenser veksten i energibruk.

Konverteringen av strøm til penger følger en "valutakurs" mellom strøm og penger som hele tiden settes ut fra total energimengde brukt. Det er et kappløp ingen kan vinne. I teorien vil krypto beslaglegge stadig økende andel av verdens energiproduksjon. Siden det ikke finnes noen naturlige begrensninger i veksten så vil krypto til slutt ta hele verdens energiproduksjon og presse verden til å produsere ennå mer energi så raskt det er mulig å øke produksjonen - helt til alle verdens ressurser er brukt opp, klimaet har gått bananas og menneskeheten er slått tilbake til steinalderen. Først da kollapser krypto.. om det ikke skjer en fundamental endring i måten det fungerer på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så lenge man risikerer at en pizza til x crypto er verdt 50kr en dag og 5000kr den neste, så er krypto like søppel som vanlig cash money imho. Bortsett fra at vanlig cash money ikke er søppel i det store og hele.

Blockchain-produkter kan være så mangt, men akkurat cryptovaluta klarer jeg ennå ikke se hvorfor er så fantastisk.

Men sikkert bare jeg som ikke forstår.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...