Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Nabo med plagsom lydskremmer mot jordrotter (vånd)


Rune Larsen

Anbefalte innlegg

Jeg har en nabo som har en lydskremmer som går døgnet rundt som er plassert nærme hagen min og irriterer meg både når jeg sitter inne med vindu oppe og når jeg er i hagen. Jeg har sagt til han at den plager meg, men han har ikke giddet å skru den av.

Er det lov å bruke en slik enhet i et boligfelt som generer ulyder døgnet rundt hele sommersesongen?

Jeg vet ikke hva slags merke han har, men her er link til et tilsvarende lavintensitets torturinstrument av både jordrotter og naboer: https://stick.no/vand/mest-solgte/thevault-vibrasjons-og-lydskremmer/

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her finnes det ikkje eit fasitsvar, så det blir nødvendig å gjere ei konkret vurdering av naboens fordel/behov for å førebygge mot skadedyr opp mot kor plagsamt det er for deg som nabo.

I grannelova står det:

Sitat

§ 2.

Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom. Inn under ulempe går òg at noko må reknast for farleg.

I avgjerda om noko er urimeleg eller uturvande, skal det leggjast vekt på kva som er teknisk og økonomisk mogeleg å gjera for å hindra eller avgrensa skaden eller ulempa. Det skal jamvel takast omsyn til naturmangfaldet på staden.

I avgjerda om noko er urimeleg, skal det vidare leggjast vekt på om det er venteleg etter tilhøva på staden og om det er verre enn det som plar fylgja av vanlege bruks- eller driftsmåtar på slike stader.

Jamvel om noko er venteleg eller vanleg etter tredje stykket, kan det reknast som urimeleg så langt som det fører til ei monaleg forverring av brukstilhøva som berre eller i særleg grad råkar ein avgrensa krins av personar.


Nokre aktuelle kontrollspørsmål for å vurdere om du har ei sak du kan gå vidare med kan være:

  • Er det eit problem med jordrotter i området?
  • Finnes det andre løysningar som er mindre plagsamt for deg?
  • Er dei alternative løysingane av ein slik art at det er teknisk og økonomisk gjennomførbart?
  • Kan dine ulemper lett reduserast ved til dømes å endre plassering?
  • Må disse stå på heile døgnet for å ha effekt?
  • Er det vanleg å bruke slike lydskremmere i ditt nabolag?
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar!

Ståle Nordlie skrev (43 minutter siden):

Mitt inntrykk er også at disse "lydskremmerne" fungerer dårlig. I beste fall at de holder seg unna inntil man skrur dem av.

Rart at ikke norsk lov nevner kronisk støy døgnet rundt hele sommeren. For selv om lyden ikke er veldig høy, så blir man jo gal av lyden i lengden. Kan ikke sammenlignes med gressklipper eller tramponlinestøy som oftest er over etter noen timer.

Når det gjelder spørsmålene til @The Avatar så tror jeg løsningen er at naboen fjerner alle buskene i området og sår gressplen. Jeg vet ikke om noen andre i området med gressplen som sliter med jordrotter. Men han liker hagen sin akkurat slik den er, så å endre på den for min del virker veldig usannsynlig. Vet at feller med åte er et alternativ, men er jo mer ubehagelig for naboen enn den lydenheten han ikke hører. Da han sitter ute på andre siden av huset for denne støyenheten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...