Gå til innhold

Tidenes høyeste døgnpris på strøm


Anbefalte innlegg

Simen1 skrev (20 timer siden):

Det er nok svært individuelt. De som føler at strømmen ikke kommer dem til gode kan jo bare melde fra til everket sitt om frakobling. Så vidt jeg vet er det en relativt smal andel som føler at strømmen ikke kommer dem til gode.

Det er lett å være stor i kjeften - men det gjør jo også fallhøyden stor når man må tilbake på sine uttalelser.

Bor ikke du i Nord-Norge ?

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (15 timer siden):

Kan du ikke bare flytte til Venezuela - de har akkurat den politikken du ønsker - og de konsekvensene den medfører. Det er mye bedre for oss andre om du reiser dit, prøver og ser om politikken passer deg, i stedet for å kjøre samme eksperiment på alle oss andre bare for å oppdage bieffektene.. som mange av oss kunne fortalt deg på forhånd.

Man behøver ikke å reise, den politikken er på vei til oss.

Endret av Nautica
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (8 timer siden):

1567349625_Screenshot2022-08-04at01-07-28Live24_7COemissionsofelectricityconsumption.png.4b2eab63249378c0bdfc03fd1a596211.png

NO2 Sør-Norge har lenge produsert nesten bare elvekraft og vindkraft, med en total produksjon langt under eget forbruk. Se blå og turkis på lavt nivå frem til ca kl 18 onsdag. Etter det har de tydeligvis åpnet slusene igjen og produserer magasinert vannkraft for eksport (netto ut av regionen, så ikke noe videresalg akkurat nå). Årsaken ser ut til å være ennå mer prisøkning i Danmark og Tyskland, der det har vært over topper 5 kr/kWh spotpris kl 19-22. Dette er nok en pristopp. NO2 kan nok med høy sannsynlighet kjøpe tilbake mer strøm for de samme pengene kanskje allerede torsdag.

Nei.
Dette er bare ting du finner på. Begynner egentlig å bli lei av å svare på tullet du kommer med hele tiden:

image.png.f4602dfebf4b8bf12585ae76499db6fa.png

Lenke til kommentar
Sitat

Bor ikke du i Nord-Norge ?

Det stemmer @Nautica. Hadde vi hatt NO2 priser her så hadde jeg glatt betalt den prisen for å få den edle varen strøm. Ja, det er dyrt og det gjelder å snu på krona, men jeg ville likevel ikke frasagt meg det kjøpet helt.

For å se tilbake på forrige vinter når vi hadde priser oppe i 2-3 kr/kWh noen dager så styrte jeg også strømbruken deretter. Fyrte med ved, halverte tiden i dusjen, valgte middager som ikke krever 4 plater + komfyr, utsatte noen klesvasker til gunstige tidspunkter, senket termostatene osv. Jeg prøver å ikke gni inn at det er ekstremt billig strøm her for tida. Det er definitivt unormalt og absolutt ikke bra for kraftprodusentene i landsdelen, som i hovedsak er offentlig eid. Dvs. lite penger i kommunekassa og ditto hardt kjør på kommunale avgifter. Til tross for høy KPI så tror jeg de kommunale avgiftene i min kommune stiger med ca 3-4 ganger KPI i år (fra hukommelsen).

Men nå er det sånn at Norge har satset nesten all kraftproduksjon på ett kort, vannkraft, og nedbøren varierer som kjent. I år er det ekstreme prisforskjeller og sånn bør det ikke være på sikt. Men jeg tror ikke løsningen er så enkel som å styrke kraftnettet sørover heller. Jeg tror elektrifisering av Melkøya vil heve prisene her oppe, samt at nedbøren kan normalisere seg (reduseres) kommende år. Det vil også føre til høyere priser og mindre kraftflyt sørover. Mindre kraftflyt sørover vil gjøre at vi neppe trenger økt kapasitet på disse linjene. Likevel kan vi oppnå prisutjevning.

I sør regner jeg med at det over tid blir mer normale nedbørsår slik at det bidrar til lavere priser. I tillegg kan økt kraftproduksjon hjelpe på. Enten det er vindkraft på Vestlandet, oppgradering av vannkraftturbiner, kjernekraft på Østlandet eller kjernekraft på Svensk side så vil økt kraftproduksjon i sør bidra til lavere priser. I tillegg må vi jo forvente at krisa nedover Europa løser seg på et eller annet vis framover. Tyskland virker ikke å løse sin del med å ligge på knær for Putin og lystre hans pipe så han skal åpne ventilen igjen. De virker å løse det med økt produksjon på hjemmebane. Kull, kjernekraft og ikke minst fornybart. Nybygging av solkraft ligger an til å knuse fjordårets rekord. Fra hukommelsen mener jeg å huske 40% mer ny installert effekt enn i fjor og det er bare den biten som er storskala tilknyttet kraftnettet (konsesjonsbehandlet). Privat småanlegg kommer i tillegg.

Endret av Simen1
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Det stemmer @Nautica. Hadde vi hatt NO2 priser her så hadde jeg glatt betalt den prisen for å få den edle varen strøm. Ja, det er dyrt og det gjelder å snu på krona, men jeg ville likevel ikke frasagt meg det kjøpet helt.

 

Det er lett og si når man ikke opplever dette på kroppen, det er omtrent som å si at man personlig vil skyte alle Russere man ser grunnet krigen, men når situasjon oppstår kvier alle seg.

Lenke til kommentar
Nautica skrev (1 time siden):

Det er lett og si når man ikke opplever dette på kroppen, det er omtrent som å si at man personlig vil skyte alle Russere man ser grunnet krigen, men når situasjon oppstår kvier alle seg.

Nå forteller jeg jo hvordan jeg opplevde det på kroppen da.. Jeg tilpasset meg situasjonen - i praksis, ikke hypotetisk - ved å senke strømforbruket med røffly 30-50% (jeg har ikke finregnet på det) og beholdt strømabonnementet for resten av forbruket - rett og slett fordi det var verdt pengene. Jeg har høy betalingsvillighet for strøm og kunne tynt de andre utgiftspostene bra langt for å fortsatt ha råd til strøm. Men jo høyere pris - jo lengre hadde jeg strukket meg for å redusere strømforbruket.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Sitat

For å se tilbake på forrige vinter når vi hadde priser oppe i 2-3 kr/kWh noen dager så styrte jeg også strømbruken deretter. Fyrte med ved, halverte tiden i dusjen, valgte middager som ikke krever 4 plater + komfyr, utsatte noen klesvasker til gunstige tidspunkter, senket termostatene osv.

Et par dager.. Prøv å lev sånn i månedsvis. Brenn ned skogen, halver 5 min dusjene, lev på 1-2 platers middager og vask klær om natten. Når snittet er 2kr+ måned etter måned. Og om du bor Nordland, Troms eller Finnmark så betaler du vel ikke engang 25% mva på strømmen.

Det er så latterlig.. rant >.<
Klimatiltak! 
Ok nedstenging av kull og kjernekraft i Europa. Norge har ren energi. Tyskland og resten av Europa kan kjøpe ren energi bare vi er med på en åpen handelsbørs. Gjør avtaler og bli med i ACER.
USA blander seg inn og sier at Tyskland ikke skal åpne gassledningen som Russland har brukt milliarder på å bygge og som går gjennom Ukraina. Det er allerede dårlig stemning og som blir enda verre.

Det blir krig.

Det blir opprettet ytterlige sanksjoner samtidig som det er gjort endringer via miljøtiltak, og nå er EU helt desperate etter russisk gass. Gass prisene stiger og Putin ønsker kun betalt i gitt valuta for å styrke eget land. Russland fortsetter presset.

Energiprisen er brutal i Europa. Tyskland åpner opp kullkraftverkene sine igjen. Norge eksporterer sin rene kraft og tømmer egne magasiner mens vi samtidig importerer skitten kullkraft miks. Den norske stat blir rik mens befolkningen betaler priser som ikke ligner grisen og folk begynner å etterlyse manglende regulering i kraftbransjen, dette vil aldri gå bra neste vinter med mindre gudene hedrer våre regndanser i år.
Norske folk blir desperate og reduserer strømforbruket sitt som vi har gjort oss totalt avhengig grunnet en historie med billig og ren strøm. Nå tømmer vi utsalgsteder som selger fyringsved som går ut over luftkvaliteten, vi driver med halvdårlig oljefyring og kjøper inn dieselaggregat samtidig som at elbilen vår går på kullmiksstrøm fra Tyskland. Vel, de som er under snittet godt betalt iallefall. De over snittet gjør ikke et par tusen til eller fra så mye i mnd. Et par politikere i et hjem har vel en samlet inntekt på 2.1 millioner i året.
 
El/kraft-bransjen tar ut millionlønninger og utbetaler bonuser som vi ikke har sett maken til. Andre bedrifter nærmer seg konkurs, iallefall de som holder til sør for Trondheim og blir utkonkurrert av de som holder til nord for Trondheim. Lønningene presses opp, innkjøp blir dyrere, kronen faller i kurs og salg i dagligvarehandelen synker drastisk. De som sitter på mye penger, de har derimot råd og bygger ut eller pusser opp og bruker grossister, de økte iallefall salget sitt.
https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/varehandel/statistikk/omsetning-i-varehandel

Den norske stat blir stadig rikere, mens konsumvarer som frakt, mat, drivstoff og import blir dyrere. Nordmenn har mindre å rutte med samtidig som det trykkes opp ekstremt med kroner grunnet gass, olje og strøm eksport. Det er inflasjon. Det er prisvekst og lønningene presses opp samtidig som bedriftene sliter med høyere utgifter og mindre salg. Bankene blir tvunget til å heve renten. Nordmenn blir enda mer fattig. Den norske stat selger kroner for annen valuta, aksjer og eiendom. Den norske krona faller i kurs og nordmenn blir enda mer fattig.

Men staten vår er i alle fall rik! Vi bygger minnekunst om utøya priset til 50 millioner og som blir til 700 millioner pga. av en 150 meter lang vei, og vi bygger en t-bane til Fornebu i underkant av 30 milliarder som var priset til en brøkdel, politikerne gir seg selv et dobbelt lønnshopp med en grunnlønn som er tilnærmet dobbelt av snittet i landet.. som sikkert faller i god smak i dårlige tider. Det er veiarbeid over hele landet og det bygges nye utenlandskabler for mer eksport og import som fortsatt ikke er regulert for å ivareta eget forbruk og en stabil landsøkonomi.

Men for all del. Tenk på miljøet, tenk på nedstenging av kullkraftverk som er gjenåpnet, og gjør som Simen ville gjort. Gå ut å hugg ned skogen og brenn den for varme de dagene strømprisen går over 2 kr kwt. Alle 4 mil mennesker sør for Trondheim, gjør det så vi kan reduserer eget strømforbruk så vi kan eksportere mer samtidig som vi forgifter oss selv og betaler i dyre dommer for alle de andre samfunnsnødvendige produktene og tjenestene.

Det skal brennes mye skog i år.

image.png.a7964037542f18dad70f7eb0b5941312.png

image.png.214610060680980e31b8cb7363d713fe.png

 

image.png.cb6340e35bbc98e675c7954c2dbe946e.png

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Noxhaven said:

Når snittet er 2kr+ måned etter måned. Og om du bor Nordland, Troms eller Finnmark så betaler du vel ikke engang 25% mva på strømmen.

Du er klar over at private forbrukere pr. i dag får subsidier som gjør at den effektive strømprisen (før nettleie) ligger på 96-116 øre/KWh for prisintervallet 2-3kr i spotmarkedet. Dette gjelder for et forbruk opp til 5MWh/måned, som er en betydelig mengde for en husholdning og som tilsier du bør vurdere å gjøre tiltak om du bruker vesentlig mer.

Og brenn gjerne ved. Norge gror igjen. Når vi tar ned trær for ved kommer det nye trær i deres sted. Så på noen tiårs perspektiv er det karbonnøytralt.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (52 minutter siden):

Nå forteller jeg jo hvordan jeg opplevde det på kroppen da.. Jeg tilpasset meg situasjonen - i praksis, ikke hypotetisk - ved å senke strømforbruket med røffly 30-50% (jeg har ikke finregnet på det) og beholdt strømabonnementet for resten av forbruket - rett og slett fordi det var verdt pengene. Jeg har høy betalingsvillighet for strøm og kunne tynt de andre utgiftspostene bra langt for å fortsatt ha råd til strøm. Men jo høyere pris - jo lengre hadde jeg strukket meg for å redusere strømforbruket.

Tja, jeg har ikke kunne holde normal varme i verkstedet i vinter som var, da måtte jeg ha betalt ca 60K mer i strøm. Kan tenke meg du enkelt kan si at jeg kan jo bare videreføre utgiftene til mine kunder, men med enkelte materialkostnader som har steget med ca 400% blir det en smertegrense på hva jeg kan ta for oppdrag, har dog brukt ca 10K ekstra i gass/propan i vinter som tilleggvarme når jeg jobber men ikke noe videre effektiv løsning "Bla. alt av vann er/var stengt". Nå driver jeg og bygger opp vannbåren varme vedovn m/vannkappe som tar 100cm ved og trengs bare å fylles opp annen hver dag samt vedmaskin/traktor. Høres ut som en kjempegod løsning men nei, ser jeg bort fra ekstra kostnadene ved å bytte oppvarmingkilde og ekstra arbeid ved å betjene fyringsanlegget samt miljøaspektet havner jeg til slutt på at dette burde vært totalt unødvendig og gjøre i dagens Norge hvor vi har vært selvforsynte i over 100 år minus de 20 siste årene hvor desintegrere av Norge/Vesten har akselerert.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Nautica skrev (17 minutter siden):

dette burde vært totalt unødvendig og gjøre i dagens Norge hvor vi har vært selvforsynte i over 100 år minus de 20 siste årene hvor desintegrere av Norge/Vesten har akselerert.

Beklager klippingen av sitatet, men jeg mener man bør lese akkurat den setningen på nytt. Mener du vi ikke har vært selvforsynte de siste 20 årene? Eller at dagens priskrise har kommet gradvis over 20 år? Eller at du har gjort ENØK-tiltak i verkstedet i 20 år? Beklager om jeg misforstår bevisst her, men vil bare ha et svar på om du mener det har vært noe alvorlig galt i de 19 årene fram til ca midt i 2021?

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (18 timer siden):

Beklager klippingen av sitatet, men jeg mener man bør lese akkurat den setningen på nytt. Mener du vi ikke har vært selvforsynte de siste 20 årene? Eller at dagens priskrise har kommet gradvis over 20 år? Eller at du har gjort ENØK-tiltak i verkstedet i 20 år? Beklager om jeg misforstår bevisst her, men vil bare ha et svar på om du mener det har vært noe alvorlig galt i de 19 årene fram til ca midt i 2021?

Nedlegging/redusering av kornlager, medisindepoter, forsvaret, oljelager, etc. samt inngåelse av avtaler med EU som gjør at EU har et større handlingsrom/innflytelse over Norske anliggende på flere og flere områder. Alt dette gjør Norge mer sårbar mot eventualiteter, noe dagens situasjon tydelig viser.

Det sosialdemokratiske aspektet ved et samfunn blir valgt bort på kapitalismens alter.

Edit: glemte og ta med Norges gullreserver som ble solgt ut i 2004, noe som gjør at vi ikke har hard valuta i en skikkelig krisesituasjon.

Endret av Nautica
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Nå forstår jeg hvorfor Norge ikke forlengst har tappet alt vårt vann på flasker og solgt det for 25+,- per 0,33L flaske i utlandet. De tjener jo vesentlig mer på å la det flyte gjennom turbinen. Men de kunne jo kanskje tjent dobbelt om de satt opp vannrens og tappe-annlegg på nedsiden av turbinen?

Endret av Theo343 (takk for meg)
Lenke til kommentar

Jeg finner ikke varianten med smak av turbin.. :p

Men seriøst, jeg kunne godt tenkt meg en framtidig pensjonisttilværelse som eier av et nedlagt småbruk med fallrettigheter, høyde, magasin osv og tappet flaskevann ved havnivå. Arbeidsmengde vs inntjening kunne kanskje passet en pensjonisttilværelse. Mulig jeg er alene om å kose meg nerde med å kikke på kart, vannføring, nedslagsareal og eiendommer i distriktene. Minikraftverk er kult!

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (19 timer siden):

Beklager klippingen av sitatet, men jeg mener man bør lese akkurat den setningen på nytt. Mener du vi ikke har vært selvforsynte de siste 20 årene? Eller at dagens priskrise har kommet gradvis over 20 år? Eller at du har gjort ENØK-tiltak i verkstedet i 20 år? Beklager om jeg misforstår bevisst her, men vil bare ha et svar på om du mener det har vært noe alvorlig galt i de 19 årene fram til ca midt i 2021?

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte???? Strøm?? Mat?? Norge selvforsynt? Vi får iallefall håpe at ikke det blir mer krig i Europa... Omtrent ingenting på matfatet er 100% Norsk.... Og det kjøttet, melka som er norsk får utenlandsk for...

Eneste unntak er vel potet, men mye grønnsaker er import bla fra Polen.

Nå har vi blitt så avhengig av fred i Europa, at det blir umulig på kort sikt å få nok sinte misfornøyde bønder til å gro salat, samtidig tar det alt for lang tid å omstille.

Endret av Gouldfan
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (38 minutter siden):

Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte???? Strøm?? Mat?? Norge selvforsynt? Vi får iallefall håpe at ikke det blir mer krig i Europa... Omtrent ingenting på matfatet er 100% Norsk.... Og det kjøttet, melka som er norsk får utenlandsk for...

Eneste unntak er vel potet, men mye grønnsaker er import bla fra Polen.

Nå har vi blitt så avhengig av fred i Europa, at det blir umulig på kort sikt å få nok sinte misfornøyde bønder til å gro salat, samtidig tar det alt for lang tid å omstille.

Vi er selvforsynt med kalorier. Så vi vil helt klart overleve fint uten matimport i en krise. Men forbruket må helt klart legges om, bort med avocado og inn med svært mye mer fisk. Sukker er nok kanskje det største problemet, men kan løses med dyrking av sukkerbeter. Det vil dog ta tid å bygge fabrikker for produksjon. Men heller ikke sukker er en nødvendig vare for overlevelse. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Jens Kr. Kirkebø skrev (56 minutter siden):

Vi er selvforsynt med kalorier. Så vi vil helt klart overleve fint uten matimport i en krise. Men forbruket må helt klart legges om, bort med avocado og inn med svært mye mer fisk. Sukker er nok kanskje det største problemet, men kan løses med dyrking av sukkerbeter. Det vil dog ta tid å bygge fabrikker for produksjon. Men heller ikke sukker er en nødvendig vare for overlevelse. 

Nei, mennesker trenger ulike næringsstoffer. Sild og poteter er ikke nok...

Dvs om du vil ha tæring så ok..

Om du har lest nyheter så har omlag 30% selvforsynt mat, det inkluderer også slikt som vi produserer selv som dyrefor og korn. 

Fisken kan dere glemme med miner og ubåter. Eneste unntak kunne vært oppdrettsfisk, men trommevirvel.... Foret er importert.

La meg få det inn med teskje.

-Vi har ingen mulighet til å fore befolkningen, om sjøveien og grenser stenges.

Og det tar ÅR med omstilling, og Norge er uegnet for dyrking av mat i nok skala til befolkningstørrelsen nå..

Endret av Gouldfan
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...