Gå til innhold

Historisk lav fyllingsgrad i Sør-Norge – eksporten mer enn tredoblet


Anbefalte innlegg

 

Sitat

 

Fyllingsgrad i norske vannmagasin

  • Østlandet 68,8 prosent, endring på 0,3 prosentpoeng fra sist uke.
  • Sørlandet 50,6 prosent, endring på 0,2 prosentpoeng fra sist uke.
  • Midt-Norge 82,5 prosent, endring på -0,2 prosentpoeng fra sist uke.
  • Nord-Norge 88,5 prosent, endring på -0,9 prosentpoeng fra sist uke.

Målt 25.september.

Kilde: NVE

 

^^ Det er flere feil i faktaboksen til NRK.

Feil nr 1: Endringen for Sørlandet (NO2) har fått feil fortegn. Riktig skal være -0,2 prosentpoeng

Feil nr 2: Endringen i Nord-Norge (NO4) er -1,0 prosentpoeng, ikke 0,9. (kan potensielt være avrundingen som spiller oss et puss)

Mangel: NO5 Vestlandet mangler.

Som vanlig er prosent en intetsigende målestokk for energi. Her er magasinstanden målt i TWh for uke 38, samt differansen fra forrige uke i parantes:

NO1: 4,12 (+0,02)

NO2: 17,16 (-0,06)

NO3: 7,52 (-0,02)

NO4: 18,44 (-0,19)

NO5: 12,23 (-0,02)

Dette er så lave tall at det i praksis vil si uendret med unntak av litt tapping i Nord-Norge. Jeg kan også nevne at den størte innenriks kraftoverføringa i UKE 38 skjedde fra NO4 til NO3 med 0,145 TWh overført. I tillegg ble det overført 0,059 TWh fra Nord-Norge til Sverige. Noe av det, 0,024 TWh ble sendt tilbake til Norge i NO1 Østlandet. Alt dette finner dere hos NordPool.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 10/4/2022 at 10:23 PM, sk0yern said:

Helt fantastisk. 

Kablene som har eksportert så mye strøm at magasinene er tomme, er nå plutselig redningen, fordi vi har importert strøm en måned. 

Går det an å være frekkere? 

https://www.nettavisen.no/norsk-politikk/strom/stromeksport/fire-uker-med-stromimport-na-hylles-kraftkablene/s/5-95-682844

Litt rart at det ikke har kommet ett "autosvar" med oversikt over hvor lite vi egentlig har eksportert vs importert siden kablene ble "åpnet"? 😊
Kan se ut som det velges "kilder" utifra hvilket ståsted man har når det gjelder strøm som handelsvare/børs og dermed "nødvendig" infrastruktur (les:oversjøiske kabler til EU-land).
Men slik det er vel når man leter med lys og lykte etter "fakta på Internettet" som stemmer med ens egen virkelighet og prøver (forgjeves) å overbevise de med motsatt syn.

Jeg sliter med å fatte at noen i det hele tatt kan støtte disse kablene og de prisene som dette "børssystemet" har skapt. Med mindre man tjener godt på det som kraftspekulant.
Å rane med den ene hånda og gi almisser tilbake med den andre (aka "strømstøtte") er jo det regjeringen gjør nå, og jeg er absolutt positiv til at dette gjøres. De(regjering) kan vel uansett ikke bryte de avtalene som tidligere regjeringer har signert med de private aktørene som nå eier vannkrafta. Det ville jo være på linje med "væpna revolusjon" å ta over kontrollen og sette anstendige priser = kostnad * minimal påskudd (til vedlikehold av kraftverk/linjer).😁

Seriøst, dersom kablene ble brukt til å gi ett større marked en "grei" pris for kraftbehov(fra vann,kull, gass) utifra behov så er jo det "globalisme" på sitt beste. Men "globalisme" er kun for å øke profitten for de som sitter på "pengesekken" (vannmagasinene i denne kontekst). 

 

Lenke til kommentar

Prosent sier ikke noe om energiinnhold med mindre man vet kapasiteten og regner det ut. Oversikt:

NO1 øst har produsert 395 GWh og forbrukt 529 GWh, altså 134 GWh høyere forbruk enn produksjon (de har spart på vannet). De importerte 205 GWh fra utlandet og videresente 72 GWh i Norge. Til tross for en produksjon på 395 GWh så økte magasinstanden med 200 GWh. Ukesgjennomsnittlig spotpris: 93 øre.

NO2 sør har produsert 488 GWh og forbrukt 584 GWh, altså 96 GWh høyere forbruk enn produksjon (de har spart på vannet). De mottok 293 GWh fra andre steder i Norge og videresente 198 GWh til utlandet. Til tross for en produksjon på 488 GWh så økte magasinstanden med formidable 2020 GWh. Ukesgjennomsnittlig spotpris: 93 øre.

NO3 midt har produsert 490 GWh og forbrukt 508 GWh, altså 18 GWh høyere forbruk enn produksjon (de har spart på vannet). De importerte 48 GWh fra Sverige og sendte 30 av de videre til andre steder i Norge. Til tross for en produksjon på 490 GWh så økte magasinstanden med 210 GWh. Ukesgjennomsnittlig spotpris: 25 øre.

NO4 nord har produsert 461 GWh og forbrukt 368 GWh, altså 93 GWh lavere forbruk enn produksjon (de har produsert strøm som er sendt til andre områder). 9 GWh til Finland og 85 GWh til andre steder i Norge. Til tross for en produksjon på 461 GWh så økte magasinstanden med 160 GWh. Ukesgjennomsnittlig spotpris: 20 øre.

NO5 vest har produsert 401 GWh og forbrukt 293 GWh, altså 108 GWh lavere forbruk enn produksjon (de har produsert strøm som er sendt til andre områder). NO5 har ingen forbindelser med utlandet og sendte hele sitt overskudd til andre steder i Norge. Til tross for en produksjon på 401 GWh så økte magasinstanden med hele 860 GWh. Ukesgjennomsnittlig spotpris: 93 øre.

Totalt har Norge har hatt en produksjon på 2235 GWh denne uka og et forbruk på 2283 GWh som bare har krevd en netto import på beskjedne 55 GWh. Til tross for produksjonen på 2235 GWh så økte magasinstanden med hele 3470 GWh.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Trenger man egentlig flere bevis på at bransjen må reguleres strengere?
 

Sitat

Energi Norge, som organiserer kraftbransjen, advarer om at skatteøkningen kan gi tomme vannmagasiner og kraftkrise.

– Jeg mener at forslaget vil føre til endrede signaler om disponering av vannet. Det vil øke risikoen for rasjonering, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

https://klassekampen.no/utgave/2022-10-20/spar-tomming/wbLp
#sparepåvannet liksom.
Det er jo helt åpenbart at bransjen kun jobber for en ting.

Endret av sk0yern
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det jeg personlig reagerer på er at vi tillater våre egne borgere å betale langt over produksjonspris med enorme fortjenester til de som bruker denne kraftbransjen riktig. I utgangspunktet mener jeg at Strøm er såpass livsviktig at enhver familie burde få 16 til 20.000 i årlig forbruk for å varme boligene sine og at disse Kwt prislegges eksempelvis en plass mellom 30 til 50 øre. Nettleien bør også justeres sånn at den er eksklusivt for å fikse Norges energinett eller til oppgraderinger som er nødvendig for å gi mer strøm til områder hvor man ikke har kapasitet til høyere forbruk innenfor konkrete tidsrammer.

Hvor mye strøm vi eksporteres må reguleres, hvor mye vi trenger må reguleres og er dette noe som det må gjøres noe med så kan man ikke kaste bort tid på evalueringer på evalueringer som dagens og forrige regjeringer har gjort.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...