Gå til innhold

burde vært bedre synlighet på sjømerker/staker


Anbefalte innlegg

(VG) -Det var en lokal gutt på 12 år som omkom i båtulykken i Bømlo kommune i Vestland torsdag ettermiddag. Gutten skal ha kjørt en liten båt alene, og truffet en stake (et sjømerke).

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/QyQPeR/gutt-12-omkom-i-boemlo-en-pult-blir-staaende-tom-til-hoesten

leser om lignende hendelser år om annet, og blir slått av hvor dårlig de er merket.

cHulwcp.png

nå ferdes jeg ikke på sjøen sjøl så vet ikke hvor utbredt slike "feller" er langs kysten vår, men åpenbart "litt for mange".

https://www.aftenposten.no/norge/i/nEMga/mann-funnet-doed-etter-baatulykke-i-oestfold

Hvorfor blir ikke staker f.eks. malt i fluoriserende farge, orange, lysgrønn, etc? :roll:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er nok fleire grunnar til at det er slik. Men den viktigaste grunnen er nok at slike stengre markerer undersjøiske grunner som utgjer ein like stor kollisjonsfare som sjølve stanga, og at ettersom ikkje alle grunner nødvendigvis er merka så vil ein ikkje gjere folk vandt til at det er 100% trygt alle stadar der det ikkje står ei blinkande lykt og varslar om fare. Ein båtførar må være oppmerksam på alle formar for farar på sjøen, ikkje berre dei som er merka.

Ein anna viktig grunn er nok økonomien i merkinga. Å sette opp ei stang med maling (samt refleks i enkelte tilfeller) er langt billegare enn å sette opp sjømerker med betre synlegheit. Ein kunne nok i større grad brukt flytande sjømerker som då er mindre farlege å køyre på, men då med ulempen med at flytande sjømerker krever meir vedlikehald og at dei kan løsne.
Så på eit eller anna tidspunkt så har nok nokon funne ut at det er meir fornuftig å markere flest mogleg grunner på ein enkel måte framfor å berre markere eit fåtall av grunner på ein veldig tydeleg måte.

Dei fleste sjømerka er markert med maling heilt øvst. Dette sjømerket i Bømlo er markert med eit raudt og kvitt senterleismerke som du ser på biletet i artikkelen. Lengre nede er det nok ikkje så lett å få til ei markering som ikkje forsvinner i værharde sjøområder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En annen ting er at dette er en 12 år gammel guttunge, man kan ikke redde folk fra seg selv i alle mulige situasjoner. Gutten ga sikkert max gass og syns han var den tøffeste karen i verden uten å se seg rundt, eller filma seg selv på tiktok.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar
Mag ne skrev (10 minutter siden):

Skjønner ikke hvordan dette skal bli noe bedre, at de kan kjøre fortere. De fleste unger farter jo rundt i lette plastbåter med 9,9 som er justert opp til  15 eller i værstefall 25. Går som det griner, så treffer en påle med det der så er det over.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...