Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Antall måltider og overvekt


Gjest 21940...9c9

Anbefalte innlegg

Gjest 21940...9c9

Er kostholdsrådene fra myndighetene mer rettet mot barn og unge i en vekstfase, enn mot folk som skal slanke seg? Det virker jo som man skal spise 5-6-7 ganger om dagen, uansett. Men er det tilrådelig / hensiktsmessig om man er veldig overvektig? Kan det være bedre å gå litt mer sulten? Altså ikke ned på "fasting", jeg mener bare å skippe noen måltider kanskje, slik at det blir enklere å ikke spise for mye.

Trenger en som er veldig overvektig den kontinuerlige tilførselen av føde? Når det er nok av fett rundt magen.

Anonymous poster hash: 21940...9c9

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 21940...9c9
20 minutes ago, Sjørøver said:

Ingen trenger kontinuerlig tilførsel av føde. 3 måltider per dag går helt fint. Kroppen tilpasser seg. 

Enig, men det er anbefalt å spise veldig mange måltider hver dag.

Jeg lurer på om det er ikke bra, hvis man er veldig overvektig.

Anonymous poster hash: 21940...9c9

Lenke til kommentar

Næringsporsjonering utover dagen kan på sikt være gunstig for kroppssammensetningen men det viktigste hvis man skal ned i vekt er at man går på kaloriunderskudd. Underskuddet må være stort nok til at man forbrenner fett men ikke så stort at man forbrenner en betydningsfull andel muskelmasse. For de fleste vil det bety å ligge på rundt 500-600kcal i underskudd pr.dag i forhold til vedlikeholdsinntaket.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Poenget med å spise ofte er at man da regulerer sultfølelse, blodsukker og mengde mat. Som en som gikk ned 30 kg syntes jeg det fungerte bra å ikke være sulten mesteparten sav tiden, da jeg spiste med 3-4 timers mellomrom. Om 3 måltider fungerer best for deg eller andre, så synes jeg du skal gjøre det - Finn den metoden som fungerer best for deg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 21940...9c9
11 minutes ago, magb said:

Står det faktisk i kostholdsrådene? Vil påstå det er minst like sundt å spise sjeldent.

Ja, det anbefales frokost, lunsj, middag og kveldsmat, i tillegg til mellom-måltider. Det blir jo 3 i mellom, altså 7 tilsammen. Nå er vel meningen av de mellommåltidene skal være små, men tror kanskje det er lettere å slanke seg hvis man ikke åpner mathullet hele tiden.

25 minutes ago, Powertrainer said:

Næringsporsjonering utover dagen kan på sikt være gunstig for kroppssammensetningen men det viktigste hvis man skal ned i vekt er at man går på kaloriunderskudd. Underskuddet må være stort nok til at man forbrenner fett men ikke så stort at man forbrenner en betydningsfull andel muskelmasse. For de fleste vil det bety å ligge på rundt 500-600kcal i underskudd pr.dag i forhold til vedlikeholdsinntaket.

Ja, blir kanskje litt mindre muskler om man ikke spiser hele tiden. De som "bygger" står jo opp midt på natten for å spise. Så ser den.

Anonymous poster hash: 21940...9c9

Lenke til kommentar

Fett på kroppen er et lager for energi, men så har man valgt å definere en grense hvor dette blir sykelig. Overvekt starter på BMI >25, og herfra vil det være hensiktsmessig å unngå ytterligere fettøkning, da man vet gjennom studier at risiko for livsstilssykdomer øker. 

Studier viser også, dessverre, at på gruppenivå så klarer man ikke å gå ned i vekt og holde vekten nede over tid (over 12 år som studiene har påpekt) uten kontinuerlig motivasjon og mestring. Enkelt inntak finnes.

Man må inngå å komme dit, og er man kommet dit, så er det selvfølgelig mulig å gå ned i vekt vedvarende, men det kreves mye jobb. Og til trådens egentlige tema - nei, man trenger ikke å spise så innmari ofte, man ender opp med å spise for mye, og er man overvektig så har man allerede et godt grunnlag for å redusere mengden mat inn i kroppen. Skulle man komme dit hen at man blir undervektig, så kan man snakke om å øke mengden mat.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6543048/

https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/2430083 (med øvrige referanser)

Lenke til kommentar
Gjest 21940...9c9
19 hours ago, AnnonymG said:

Fett på kroppen er et lager for energi, men så har man valgt å definere en grense hvor dette blir sykelig. Overvekt starter på BMI >25, og herfra vil det være hensiktsmessig å unngå ytterligere fettøkning, da man vet gjennom studier at risiko for livsstilssykdomer øker. 

Studier viser også, dessverre, at på gruppenivå så klarer man ikke å gå ned i vekt og holde vekten nede over tid (over 12 år som studiene har påpekt) uten kontinuerlig motivasjon og mestring. Enkelt inntak finnes.

Man må inngå å komme dit, og er man kommet dit, så er det selvfølgelig mulig å gå ned i vekt vedvarende, men det kreves mye jobb. Og til trådens egentlige tema - nei, man trenger ikke å spise så innmari ofte, man ender opp med å spise for mye, og er man overvektig så har man allerede et godt grunnlag for å redusere mengden mat inn i kroppen. Skulle man komme dit hen at man blir undervektig, så kan man snakke om å øke mengden mat.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6543048/

https://uis.brage.unit.no/uis-xmlui/handle/11250/2430083 (med øvrige referanser)

Hvor har du det fra at det er best å spise ofte? Typisk 7 måltider per dag, som er det anbefalte. Lenkene dine går vel ikke på akkurat det?

Jeg er enig i at man må redusere kcalene. Det kan kanskje være individuelt hvordan man best løser det.

Anonymous poster hash: 21940...9c9

Lenke til kommentar
Gjest 21940...9c9
3 minutes ago, Sjørøver said:

Hvor er det anbefalt? 

Norske helsemyndigheter anbefaler det. Jeg vet ikke nøyaktig hvor det er opplyst om.

Anonymous poster hash: 21940...9c9

Lenke til kommentar

Noterte meg i forrige uke at det kom to nyheter

NRK:  https://www.norwaytoday.com/rss3/over-halvparten-av-kvinner-mangler-jod-kan-fore-til-lavere-iq-og-adhd-symptomer-202877.html   Dvs jodmangel i befolkningen slått fast i rapport fra 2016 (nå som mange ikke lenger har melk og hvit fisk som del av kostholdet) kan føre til lavere IQ og ADHD for barn som har fått for lite jod, (og for alle) dårligere hukommelse, lavere stoffskifte (dvs medvirke til overvekt), depresjon, slapphet og søvnmangel.

Det viser seg bl.a. i Norge så er det ikke lov å tilsette mer enn 3% av dagsbehovet i jod-salt. I Sverige tilsettes det 10x i jodsalt. Det er FHI som er ansvarlige for dagens regelverk som stammer fra en tid hvor vi fikk i oss vesentlig mer naturlig jod via hvit fisk (fortsatt beste jodkilde, dvs torsk/sei) og melk.  Ellers er det nok i 100g brunost til å dekke dagsbehovet, men hvem spiser 100g brunost hver dag?  (Noen multivitamin inneholder jod, som Nycoplus, men ikke Vitaminbjørner f.eks. som gjerne barn tar...)

FHI: Dagen etter. Advarer mot at de fleste nordmenn er overvektige https://www.fhi.no/nyheter/2022/de-fleste-har-overvekt-eller-fedme/

Si meg; er FHI allerde påvirket av lavere IQ grunnet jodmangel?  Her har de altså ikke gjort en døyt for å justere jod-tilsetninger selv om de er klar over generelt for lavt inntak i befolkningen.

Endret av Rune_says
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Sitat

 

For de fleste passer det å spise regelmessige måltider med tre til fire timers mellomrom. Mange føler ubehag og synes det er vanskelig å konsentrere seg når det går lenger tid enn det mellom måltidene. Jevne måltider gir stabilt blodsukkernivå, som igjen kan gjøre at du har god konsentrasjon og unngår å bli slapp.

Du må finne den måltidsrytmen som passer for deg. Gode måltidsrytmer som passer for mange er enten tre hovedmåltider med ett til to mellommåltider per dag, eller fire hovedmåltider med et lite mellommåltid

 

Dette står det på Helsenorge sine sider. 

Selv spiser jeg frokost, lunsj, middag og kveldsmåltid med ca 4 timer mellom hver måltider. Ingen mellommåltider. Spiser etter en fast måltidsrytme for å unngå migrene og for å ha overskudd til å trene og være aktiv. Går mye hver dag (stort sett 10k og mer) og trener i tillegg løping og styrke halvtime annenhver dag. Prøvde IM faste med to måltider per dag og den ekstreme varianten OMAD over en lengre periode, men det fungerte IKKE for meg.

Som mellommåltid mener norske helsemyndigheter at frukt og grønt er god idé, og det er ikke noe du blir overvektig av, og det får deg gjerne også til å spise mindre ved hovedmåltidene. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 8093d...fc9

For mange år siden var jeg deltaker på Libra sine kostholdskurs, og det handler om å spise ofte, men akkurat nok og også riktig. Gikk aldri sulten, kroppen fikk i seg næring hver tredje time den, og litt og litt utover dagen ga et jevnt energinivå. Har selv hatt ustabilt kosthold i mange år nå, denne gangen spiser jeg for lite, så har tenkt litt tilbake på Libra og bestemt meg for å følge det jeg lærte den gangen litt på egenhånd. På det kurset jeg var på så hjalp de folk som både skulle opp og ned, det handlet om å få et sunt og jevnt forhold til mat. Det hjalp faktisk også på kokkekunstene den gangen, fordi jeg ble introdusert for nye måter å gjøre ting på. Skal ikke reklamere altså, men likte veldig godt det jeg lærte den gangen (og jeg gikk ned nesten 15kg, noe som holdt seg lenge)!

Anonymous poster hash: 8093d...fc9

Lenke til kommentar
On 7/4/2022 at 7:30 AM, Guest 21940...9c9 said:

Hvor har du det fra at det er best å spise ofte? Typisk 7 måltider per dag, som er det anbefalte. Lenkene dine går vel ikke på akkurat det?

Jeg er enig i at man må redusere kcalene. Det kan kanskje være individuelt hvordan man best løser det.

Anonymous poster hash: 21940...9c9

Jeg har ikke sagt det er best å spise ofte.

Lenke til kommentar

Å gå ned i vekt handler om at man må innta færre kalorier enn man forbruker, da er det viktigere å tenke over _hva_ man spiser enn hvor ofte.   Spiser man veldig mye grønnsaker (uten olje, dressing, osv.), så kan man spise mye mer (eller oftere)  enn om man pøser på med dressing/olje.  Ofte kan man erstatte produkter med mindre kalorier, uten at det går ut over mengden mat. 
Det går ann å spise magert pålegg (kokt skinke, spekeskinke uten fettrand, osv), og man kan bytte ut oster (både faste og smørbare) til de variantene med mindre fett. Det samme gjelder pølser til middag, leverpostei, salami , servelat, osv.  Har man smørepålegg på brødskiva kan man droppe smør. Velg de magrere meieriproduktene og evnt. syltetøy med lite sukker. 

Bare det å bytte ut de fete(re) variantene med magrere alternativer kan være nok til at man går ned i vekt. Man kan spise  mye slangeagurk, tomater, bladsalat, kinakål, osv. selv om man skal ned i vekt.
Olje, dressinger, majones, osv. kan være nok til at vekta står stille eller øker. 
Skal man lage eggerøre/omelett så  kan det gjøres uten fett i steikepanne med slippbelegg (f.eks.teflonbelegg) . 

Det handler mye om å lære seg hva kalorier er. Behøver ikke nødvendigvis å spise mindre, kan bare spise magrere mat.  

Endret av Gardena Robotklipper.
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette er vel nokså enkelt.

Det er den totale mengden kalorier man inntar i løpet av en dag som teller.

Poenget med å spise oftere og lite er vel jevnere tilførsel av energi - slik at man ikke trenger disse store porsjonene, som ofte fører til et høyere kaloriinntak totalt sett; fordi man spiser mer når man er veldig sulten. Så dersom man spiser ofte og lite kan man enklere få ned det totale inntaket kalorier. Kanskje vil det for noen også redusere sultfølelsen fordi kroppen forstår at den får næring jevnt over. 

Jeg tror også det er individuelt hva som fungerer for den enkelte. For noen fungerer det best å spiste to-tre ganger dagen. Andre bør spiste lite og ofte. Hva som fungerer best får man derfor selv finne ut av. 

Er enig i det @Gardena Robotklipper. skriver - men vil legge til at det er smart å unngå ultraprosessert mat og ferdig mat. Helt latterlig mye søppel som er tilsatt ferdigmat. Ta for eksempel disse dressingene du finner i butikken. Inneholder type 20 ingredienser - der man kan lage rømmedressing selv med 3 ingredienser. Galskap at folk kjøper slikt. 

Lenke til kommentar
Gjest 21940...9c9 skrev (På 3.7.2022 den 6.52):

Er kostholdsrådene fra myndighetene mer rettet mot barn og unge i en vekstfase, enn mot folk som skal slanke seg? Det virker jo som man skal spise 5-6-7 ganger om dagen, uansett. Men er det tilrådelig / hensiktsmessig om man er veldig overvektig? Kan det være bedre å gå litt mer sulten? Altså ikke ned på "fasting", jeg mener bare å skippe noen måltider kanskje, slik at det blir enklere å ikke spise for mye.

Trenger en som er veldig overvektig den kontinuerlige tilførselen av føde? Når det er nok av fett rundt magen.

Anonymous poster hash: 21940...9c9

Huff. Enda mer helseangst fra en anonym gjesteskribent.

Ikke merkelig at unge og gamle får skjør fysisk og mental helse av å overfokusere på et marked hvor agendaen er å selge enda mer grublerier, dårlig samvittighet, helsekost, helsetjenester, kjerringråd og overfladiske glansbilder….

Hvis alle spiste litt av alt, brukte tiden på noe hyggelig og meningsfylt, holdt seg i bevegelse uten å overdrive, ville denne nedbrytende industrien bli tvunget til å finne på noe annet. Folkehelsen ville derimot fått et skikkelig oppsving…..

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...