Gå til innhold

Hva er transfobi? Debatt/diskusjon


Anbefalte innlegg

Hei! 

Transfobi er ifølge Bufdir «frykt for transpersoner og transseksualitet, som kan gi seg uttrykk i fordommer og aggressivitet», og begrepet brukes for å beskrive negative handlinger og holdninger mot denne gruppen. Den kan både være et personlig trekk og et trekk ved samfunn eller subkulturer. Begrepet er oftest brukt om observerbar diskriminering, herunder hatefulle ytringer mot transpersoner.

 

Vil det ikke være transfobi å ikke date transperson kun fordi de er trans? 

Endret av Debatter177
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mennesker får lov til å tenne på høye, lave, tykke, tynne, mørke, lyse, de med innovertiss eller utovertiss eller noe midt i mellom eller som har endret tiss uten at dette gjør dem fobiske.

Begrepet «transfobisk» bør benyttes om urimelig frykt og moralsk panikk for transpersoner i en situasjon utenom egen dating/tenning. Så som redsel for at samfunnet vil bryte sammen om transpersoner får lov til å synes i gatebildet.
 

-k

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette kommer helt an på. Hvis det bare er snakk om at en ikke føler noen tiltrekning til mennesker med akkurat det kjønnsuttrykket så er det selvsagt ikke transfobisk. 

Hvis det derimot er fordi «æsj, du er motbydelig» så er det antakelig noe grums en bør ta tak i der. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Transfobi er ifølge Bufdir «frykt for transpersoner og transseksualitet, som kan gi seg uttrykk i fordommer og aggressivitet», og begrepet brukes for å beskrive negative handlinger og holdninger mot denne gruppen. Den kan både være et personlig trekk og et trekk ved samfunn eller subkulturer.[1] Begrepet er oftest brukt om observerbar diskriminering, herunder hatefulle ytringer mot transpersoner.

 

Vil det ikke være transfobi å ikke date transperson kun fordi de er trans? 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Transfobi er et oppdiktet uttrykk. Det er svært få tilfeller som faktisk er relatert til frykt. Det blir mest brukt relatert til f.eks avsky eller mangel på tiltrekning. Eller å omtale dem som sitt egentlige kjønn. Transfob blir brukt som et stempel får å slå tilbake på folk som ikke har de overbevisningene en selv mener man burde ha

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Ekstremister, være det seg høyre eller venstre, er veldig glade i å skrive om ordbøker og å kreve definisjonsmakt over ting som tidligere har hatt en helt annen mening.

Transfobi eksisterer antagelig ikke. Å hate noe, mislike noe, eller å være likegyldig til noe, er åpenbart ikke fobisk. Og hvem du er tiltrukket av, er det bare du som har rett til å avgjøre. Å kreve at heterofile skal være tiltrukket av transpersoner er ikke noe annerledes enn når f.eks en mann legger an på en kvinne, hun sier nei, og han kaller henne stygge navn. Det er en form for seksuell trakassering.

Ordet fobi beskriver en overveldende og nærmest paralyserende frykt. Ofte et insekt eller et dyr en annen situasjon som oppleves som livsfarlig. Altså frykt som fremkaller "fight or flight", er adrenalininduserende, og som resulterer i rask puls og endret tankemønster f.eks.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
29 minutes ago, debattklovn said:

Transfob er et uttrykk som folk fra venstresiden bruker om sin debattmotstander når de ikke har argumenter i en diskusjon. 

Fobi er ofte definert som en irrasjonell frykt. Derfor er det perfekt for venstresiden som ønsker at alle som argumenterer mot dem skal stemples som irrasjonelle, så slipper de å ta dem seriøst.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (3 minutter siden):

Ekstremister, være det seg høyre eller venstre, er veldig glade i å skrive om ordbøker og å kreve definisjonsmakt over ting som tidligere har hatt en helt annen mening.

Har partiet Rødt NATO-fobi? Eller USA-o-fobi? Har wokeistene hvitmannpåfemti-fobi?

Jeg ser at dette har en politisk dimensjon, men samtidig så har man vel tatt tak i et medisinsk uttrykk, fobi (som beskriver en sykelig angst for noe) og brukt det på et mer folkelig vis for å negativt beskrive overdreven frykt for noe?

-k

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...