Gå til innhold

Rettighet ved reklamasjon


OleOst_

Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg lurer på rettighet ved reklamasjon av skjermkort.

Jeg leverte mitt skjermkort inn pga viftestøy.

De tok i mot skjermkortet mitt, og ønsket å sende meg et nytt skjermkort, men en annen produsent.

Jeg er glad i Asus, og hadde kjøpt og valgt Asus RTX 3090 ROG Strix OC til prisen 26500.- når det var ute her tidlegare.

Jeg sa så at jeg ikke ønsket den produsenten komplett ønsket å sende meg, og at dem enten fikk skaffe meg det samme kortet innen en rimelighetstid eller en oppgradert variant fra samme fabrikant. Eksempelvis ASUS GeForce RTX 3090 TI TUF Gaming - Skjermkort - Komplett.no til 25490. Som forsåvidt er mindre enn hva jeg betalte for det.

Dei valgte å kredittere meg / heve kjøpet, men ikke det fulle beløpet som ble betalt inn, men dagens pris, 22490. (Men uten at produktet er tilgjengelig på lager)

Hva har en rett på her?

Endret av OleOst_
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du skal i hovedsak ha rett på tilsvarende kort, altså så lik ditt kort som mulig.
Til eksempel så har du kjøpt ASUS Strix, da skal du ikke ende opp med et Zotac twin Edge med 2 vifter, dette er ikke tilsvarende modell, men om du blir tilbudt en ASUS modell f.eks TUF vil jeg tro at den kan falle i kategorien tilsvarende. I andre enden av spekteret skal skjermkortet også passer til kabinettet ditt, så om du har kjøpt en liten versjon, så ville det vært feilaktig av de å tilby et stort kort som gjør at du må bytte kabinett..
Antall tilkoblinger skal være så likt som mulig. Strixen har jo også 2 kontakter for vifter som du kan bruke som argument.

Jeg hadde personlig kun godtatt en kreditering av en reklamasjon for rask saksbehandling dersom de hadde hatt et kort på lager jeg var interessert i som jeg kunne kjøpt.

At de reduserer prisen på tilbakebetaling er dessverre noe flere nettbutikker prøver seg på, gjerne prøver de å utnytte bruksfradrag, men flere butikker bruker dette feil.

Jeg har hatt en tilsvarende sak tidligere og etter en lengre klageprosess vant jeg frem på kundeservice. Her er to tips:

#1
Om firmaet forsøker kreditere deg fordi de ikke kan fremskaffe tilsvarende vare, men som vil bety at du vil "tape" på krediteringen siden en ny tilsvarende vare koster mye mer og/eller har dårligere ytelse, så henvis til § 45 i forbrukerkjøpsloven.

«Vilkåret for at selger kan heve et kjøp er at det foreligger et vesentlig kontraktsbrudd fra kjøpers side».

Så i de aller fleste tilfeller er det kun du som kjøper som kan be om å få hevet kjøpet, har du ikke bedt om dette skal selger der det er mulig gi deg et tilsvarende produkt eller alle pengene tilbake.

#2
Dersom man blir feilaktig kreditert med bruksfradrag kan man henvise til forarbeidene i loven med de forslag, hensyn og prinsipper § 50 i forbrukerkjøpsloven er bygget på. Bruk gjerne dette i situasjoner hvor de ikke nevner at du har krav på forsinkelesrente, noe de skal opplyse om dersom de først prøver benytte seg av denne paragrafen. Da har man en fin innvending mot firmaet som prøver seg på cowboy-løsninger, det er viktig å få frem av det ikke er aktuelt med fradrag i saken.

Lovforarbeidene til Forbrukerkjøpsloven er Ot.prp. nr. 44 (2001-2002) «Om lov om forbrukerkjøp (forbrukerkjøpsloven)». Henvis til lovproposisjonens merknader til de enkelte paragrafer side 295 (se understrekninger):

«Departementet er ellers enig med Forbrukerrådet i at man må legge til grunn en nettonyttevurdering. Det må gjøres fradrag i vederlaget for nødvendig arbeid eller utgifter som kjøperen har hatt, og det må tas hensyn til at kjøperen har hatt en mangelfull ting. I den forbindelse kan det ikke bare tas hensyn til rent økonomiske faktorer, men også til andre ulemper som manglene har påført kjøperen..I mange tilfelle, ikke minst i forbrukerkjøp, vil disse prinsipper trolig føre til at kjøperen slipper å betale vederlag for bruksnytten av tingen».

Til slutt kan jeg vel si at tilsvarende kort av hva Komplett har for lager for en 3090 STRIX bør være at av kortene som:

3090 OC Evangelion SE
3090 STRIX OX WHITE
3090 TUF
3090 MSI TRIO X
3090 MSI SUPRIM X

Endret av Garvis
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Du har hatt flaks med GPU-prisene nå, og kan sikkert kjøpe deg er vel så godt kort for pengene du fikk tilbake.

Men: Så lenge pengene er overført har ikke selger noen rett til å kreve kjøpet hevet. Den rettigheten  er det kun kjøper som har, i visse tilfeller, og selger har aldri lov til å gjøre det mot ditt ønske. Dette har jeg tatt CDON inn for FKU for, og vunnet (etter 2,5 år).

Endret av Aetius
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...