Gå til innhold

Tap av førerkort


Tesla1856

Anbefalte innlegg

Kjørte for fort, tatt av fotoboks. Mister førerkortet 6måneder i tillegg til 13 500kr bot fremkommer det av forelegget, skal ikke måtte ta opp førerkortet. Har ikke skrevet under enda på forelegget og sendt til politiet. Lurer på når dommen blir rettskraftig? Altså fra når kan jeg egentlig ikke rettslig kjøre bil og når begynner 6måneder klokka å tikke? 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
bzzlink skrev (15 minutter siden):

Har du vært og sett på bildet? Et bildet med i forelegget du har fått tilsendt?

Sånn tilfelle det er dårlig kvalitet mener jeg

Ja, jeg har vært på politistasjonen og sett på bildet. Det går an å se at det er meg. Ender det opp i retten så kommer jeg nok vanskelig ut av det. Det jeg lurer dog på er om det er rettslig lov å kjøre før man har skrevet under på forelegget? 

Lenke til kommentar

Du misforstår, jeg har fortsatt ikke godtatt pg skrevet under på forelegget? Det jeg spør om er den tiden jeg ikke har godtatt forelegget, går det an å kjøre bil rent rettslig? Fra når regnes forelegget om tapt førerkort rettskraftig? Fra når politiet mottar det med nin underskrift antar jeg? 

Lenke til kommentar

Logg deg på her, så ser du status på førerkortet ditt akkurat nå. Mest sannsynlig har du ikke førerkort pr. nå; som regel blir det utstedt et midlertidig beslag frem til du enten har godkjent forelegget eller det foreligger en rettskraftig dom. Selv om du er i besittelse av ditt fysiske førerkort betyr ikke det at du har førerrett.

Men sjekk linken over, eller last ned førerkort-appen, så finner du ut om du fremdeles kan kjøre bil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Med mindre det er foretatt eit midlertidig førarkortbeslag i påvente av rettskraftig dom så vil tapet av førarretten gjelde frå dommen er rettskraftig, altså frå den dagen du signerer forelegget, eventuelt når det blir avsagt dom om du ikkje vedtek forelegget og det blir rettssak.

Det står eigentleg ganske greitt forklart i forskrift om tap av retten til å føre motorvogn:

Sitat

§ 1-4.Generelle regler om fastsettelse av tap av førerett, sperrefrist, forbud mot å føre førerkortfri motorvogn og tap av retten til å føre motorvogn ved persontransport mot vederlag

Ved fastsettelse av tap av førerett i dom eller forelegg må det gis opplysning om for hvor lang tid tapet av føreretten gjelder, jf. førerkortforskriften § 38 og § 44 nr. 13. Fristen regnes fra den dagen dommen eller forelegget er rettskraftig. Har førerkortet vært beslaglagt eller det er innlevert tapsmelding før dommen er rettskraftig, skal denne perioden gå i fradrag.

Ved fastsettelse av perioden for tap av førerett legges vekt på om vedkommende har hatt førerkortet i sin besittelse i lengre tid etter handlingstidspunktet, dersom han ikke kan bebreides at førerkortet ikke har vært beslaglagt. Lengre tids besittelse av førerkortet tilsier i utgangspunktet at tapsperioden fastsettes for et kortere tidsrom enn tilfellet vanligvis skulle tilsi, eventuelt at tap av førerett ikke blir fastsatt. Dette gjelder likevel ikke dersom det pådømte forhold gir grunnlag for flere års tap av førerett.

Dersom et beslaglagt førerkort er utlevert før straffesaken er avgjort ved dom eller vedtatt forelegg fordi normal tid for tap av føreretten er utholdt ved beslag, skal tap av førerett likevel fastsettes.

Det skal opplyses at førerkortet skal innleveres straks dommen eller forelegget er rettskraftig, jf. vegtrafikkloven § 33 nr. 5, og at kjøring i tapsperioden kan føre til forlenget tapsperiode etter § 7-1.

Ved fastsettelse av sperrefrist i medhold av vegtrafikkloven § 24a annet ledd regnes fristen fra den dagen overtredelsen fant sted.

Ved fastsettelse av forbud mot å føre førerkortfri motorvogn, regnes fristen på tilsvarende måte som i første ledd annet punktum.

Min utheving i fyrste ledd. Her står det også at dersom du har blitt fråtatt førarkortet eller sjølv har levert det inn før rettskraftig dom så skal dette gå i frådrag. 

Merk også andre ledd om å ha vært i besitting av førarkortet i lengre tid etter handlingstidspunktet. Dersom det er lenge sidan du vart fotografert av fotoboksa så kan det være grunnlag for at tapsperioda skal være kortare enn det som framkjem av tabellen i forskrifta.

 

Så i din situasjon så vil du nok teknisk sett ha førarrett fram til du har signert, så om du vil så kan du nok trenere starten av tapsperioda ved å ikkje svare på forelegget, vente til du blir stevna for retten, og fyrst ved domfelling i retten levere inn førarkortet og starte tapsperioda på 6 månadar. Merk at dersom du ikkje godtek forelegget så kan du risikere at retten fastsetter ei strengare tapstid. Ei tapstid på meir enn 6 månadar vil bety at du også må ta ny oppkøyring før du kan få igjen førarretten.

Av reint praktiske årsaker så er det nok ein fordel å starte tapsperioda så raskt som mogleg. Tap av førarrett vil medføre størst praktisk ulempe i samband med jobb og andre regelmessige aktivitetar, så om du startar tapsperioda i dag så får du 1,5 månad med liten konsekvens slik at du då berre har 4,5 månad du må reise kollektiv for å kome deg på jobb.
I tillegg vil du få igjen førarretten på julaften, så om du har litt galgenhumor så kan du kanskje sjå på det som ei julegåve frå staten at du får førarretten tilbake?😉

  • Liker 1
Lenke til kommentar
LabWeiler skrev (1 time siden):

I praksis blir førerkortet inndratt på stedet.

Hvis du ikke godtar forelegget har politiet tre uker på seg til å sende saken til domstolen, overholdes ikke fristen har du rett til å få førerkortet tilbake i påvente av domstolbehandling.

Jeg har blitt tatt av en fotoboks ikke en politibetjent. De har vist meg bilder på politistasjonen, jeg har ikke mye å komme med her, det er godt synlig det er meg. Jeg har enda ikke sendt underskrevet forelegg med førerkortet mitt. Slik jeg tolker loven, så blir ikke forelegget rettskraftig før de får brevet av meg med underskriften. 

Lenke til kommentar
Kajac skrev (41 minutter siden):

Logg deg på her, så ser du status på førerkortet ditt akkurat nå. Mest sannsynlig har du ikke førerkort pr. nå; som regel blir det utstedt et midlertidig beslag frem til du enten har godkjent forelegget eller det foreligger en rettskraftig dom. Selv om du er i besittelse av ditt fysiske førerkort betyr ikke det at du har førerrett.

Men sjekk linken over, eller last ned førerkort-appen, så finner du ut om du fremdeles kan kjøre bil.

Vegvesen.no er ikke godkjent førerkort, I tillegg viste mine sider at jeg hadde førerkort hele perioden jeg hadde mistet det. 
 

 

Lenke til kommentar
DrAlban3000 skrev (1 minutt siden):

Vegvesen.no er ikke godkjent førerkort, I tillegg viste mine sider at jeg hadde førerkort hele perioden jeg hadde mistet det. 

Merkelig. Når jeg mistet førerkortet for et par år siden viste både appen og vegvesenets sider at førerkortet var inndratt og at jeg ikke hadde førerrett.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...