Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Si opp jobb før kontraktinngåelse/tiltredelse


minimais

Anbefalte innlegg

Hei! 

Jeg har takket ja til en fast stilling i privat sektor, og skal tiltre medio august 2022. Avtalen ble inngått via e-post i april. 

Jeg har enda ikke fått kontrakt, og har nå fått et bedre jobbtilbud. 

Har jeg noen forpliktelser overfor arbeidsgiver når jeg ikke har kontrakt, og enda ikke har tiltrådt i stillingen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man har vel vanligvis 2 uker eller 1 mnd oppsigelsestid i starten. Og det er fullt mulig å sende en oppsigelse før du har begynt i stillingen du har fått. Så det ryddigste for deg blir bare å sende en oppsigelse med en gang der du først takket ja til tilbud om jobb, så vil den gjelde fra datoen du sender den.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mest truleg så har du inngått ein bindande avtale som du er forplikta av. Ved at avtalen er inngått per e-post så vil det nok også være godt dokumentert kva som er avtalt, så dersom du eventuelt ikkje skulle være bundet likevel så vil det måtte være fordi det er sagt noko nærmare om kva som skal avtalast når. Ein kan f.eks. tenke seg at det er rom for å hevde at du har takka ja til ei fast stilling men med atterhald om at lønnstilbodet i arbeidsavtalen/kontrakta var akseptabelt.

Det sagt så treng det ikkje å ha så store praktiske betydningar.
Ved avtalebrudd så er du i utgangspunktet erstatningsansvarleg for dei utgiftene du påfører arbeidsgiver ved å trekke deg frå avtalen. Dette må då være økonomiske tap som arbeidsgivar kan dokumentere og som arbeidsgivar i tillegg er villeg til å bruke tid på å prøve å kreve inn frå deg. I praksis vil nok dei fleste arbeidsgivarar heller bruke tida på å finne ein ny kandidat.

Det er fortsatt ei stund til august, så sjølv om du har takka ja til jobben så kan du seie den opp før du startar. Dersom det ikkje er gjort nærmare avtale om oppseiingstid så skal det etter arbeidsmiljøloven være 1 månad oppseiingstid. Så då kan du seie opp i dag og være heilt fri frå arbeidsavtalen den 1 august. Har du gjort avtale om prøvetid så kan du seie opp med 14 dagars oppseiingstid og også være ferdig med oppseiingstida lenge før fyrste arbeidsdag i midten av august.
Og sjølv om du har alt gjort avtale om 3 månadars oppseiingstid så er sannsynlegheita stor for at dersom du seier opp jobben no så vil arbeidsgiver løyse deg frå arbeidsplikta mot at du løyser arbeidsgiver frå lønnsplikta. Eg trur verken du eller arbeidsgivar er interessert i å bruke tid på gi deg opplæring og sette deg til å arbeide i den måneden eller to som arbeidsgivar i teorien kan tvinge deg til å jobbe (om du har takka ja til eit jobbtilbod med meir enn 2 månadars oppseiingstid).

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, The Avatar said:

...

Det er fortsatt ei stund til august, så sjølv om du har takka ja til jobben så kan du seie den opp før du startar. Dersom det ikkje er gjort nærmare avtale om oppseiingstid så skal det etter arbeidsmiljøloven være 1 månad oppseiingstid. Så då kan du seie opp i dag og være heilt fri frå arbeidsavtalen den 1 august. ...

Jeg tror ikke oppsigelsestiden vil begynne å løpe før arbeidsforholdet har startet.

Litt fra Legeforeningen som virker fornuftig:

Quote

 

Oppsigelse før man begynner i jobb

En typisk situasjon her vil være et en person får tilbud om en mer attraktiv jobb i etterkant av at man har takket ja til et annet jobbtilbud. Hvilke regler gjelder da?

Mange tror at det da er de ordinære oppsigelsesreglene som gjelder i denne situasjonen, men det stemmer ikke. Disse fristene gjelder kun når en av partene ønsker å avslutte arbeidsforholdet etter tiltredelse.

Arbeidsmiljøloven har ingen regler om hvilke oppsigelsesfrister som gjelder i tidsrommet mellom en arbeidsavtale er inngått og fram til man har begynt. Det finnes også i liten grad rettspraksis som kaster lys over spørsmålet.

Det rettslige utgangspunktet er imidlertid at en gyldig inngått avtale binder begge parter. Ved å takke ja til et jobbtilbud har arbeidstakeren forpliktet seg å stille på jobb en bestemt dato, mens arbeidsgiver har en plikt til å la vedkommende begynne å jobbe, med de lønns og arbeidsbetingelser som foreligger.

Hvis en av partene ikke oppfyller disse forpliktelsene, vil det rettslig sett være et kontraktsbrudd. Arbeidsgiver vil derfor kunne kreve at den ansatte møter opp til jobb den første arbeidsdagen. Dersom så ikke skjer, vil det være et mislighold av arbeidskontrakten, som - satt på spissen - innebærer at arbeidstakeren kan bli erstatningsansvarlig. I så tilfelle innebærer det at arbeidsgiver må kunne dokumentere at de har lidd et økonomisk tap.

Legeforeningens erfaring er imidlertid at slike saker i praksis nesten alltid løser seg i minnelighet. Den ansatte vil uansett ha mulighet til å si opp dagen man starter - og dermed kunne avslutte arbeidsforholdet etter de oppsigelsesregler som framgår av kontrakten, som i de fleste tilfeller vil være 14 dager, fordi det er vanlig at nyansatte har en prøvetid de første seks månedene. For arbeidsgiveren framstår det derfor som lite hensiktsmessig å presse arbeidstakeren til å møte på jobb.

De legene som er i en slik situasjon, bør imidlertid kontakte arbeidsgiver, forklare den oppståtte situasjonen og be om at kontrakten opphører. Så lenge begge parter er enige, er det ingen ting rettslig sett i veien for en slik løsning.

Det er viktig å ta kontakt med arbeidsgiver snarest mulig, for arbeidsgiver vil trolig være mer medgjørlig dess lengre tid de får til å områ seg. Det vil også være lurt at en slik enighet gjøres skriftlig, for eksempel ved å sende en e-post til arbeidsgiver.

https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/yf/norsk-overlegeforening/tips-og-rad/arbeidsliv/bakgrunn-utvalgets-arbeid-har-bakgrunn-i-en-ny-digital-hverdag-der-vi-til-enhver-tid-har-med-oss-mobiltelefon-eller-andre-teknologiske-innretninger-som-gjor-deling-av-bilder-film-og-annen-informasjon-enkelt.-mulighetene-for-umiddelbar-mangfoldiggjoring-o/

 

Et par andre som mener det samme: https://www.tekna.no/lonn-og-arbeidsvilkar/rettigheter/opphor-av-arbeidsforhold/ , https://www.ung.no/oss/UubfLilb6M2LgUxBYPed2N .

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...