Gå til innhold

Jakten på rikdom og bærekraft.


Gjest d85f5...3b3

Anbefalte innlegg

Gjest d85f5...3b3

Skal ikke kaste benevnelser som rikdom og bærekraft rundt som ingenting her.. Så vær litt "rund i kantene"

 

Men skal vi være ærlig med oss selv, hvor bærekraftig er det at "alle" skal jakte rikdom.

Nå er det riktignok ikke "alle" som gjør det ( Heldigvis), MEN nok mennesker til at vi må se på det større bildet snart.  Selv kjenner jeg toppen 2-3 par som jakter "rikdom".. Resten lever A4-Livet.

Men så har jeg venner igjen, som igjen har sine venner, og kan skimte en helt annen opplevelse og sier " Ahh..ingen som gidder å bli med noe lenger, alle skal spare spare spare eller jobbe jobbe jobbe eller har ikke råd uansett hvor mye de prøver"

Jeg sier ikke at det er noe fasit her, men som jeg sier..Når skal vi se det større bildet her.  Og evt hva er det større bildet.

Hva er konsekvensen av at alle skal bli rike i en fei?  Sosiale medier spyr ut hundretusenvis av timer med materiale hver dag om hvordan vi skal bli rikere alle sammen, gjør ditt og datt så får du lykke og rikdom. Er du rik kan du ikke kjøpe lykke, men du kan kjøpe ting som gjør deg lykkelig, du kan kjøpe tid. bla bla bla.. Markedsføringen er uendelig.

 

Hvem er det som ser på selvmordsstatistikken blant de som taper alle pengene sine på alt som skjer? De som mister alt i verden.. Ikke bare her i Norge, men i Kina, USA, India.. Ja you name it.. Bor det noen et sted så skjer det der også. Skal man droppe selvmord, så kan man se på kriminaliteten det fører til.  Spør de kriminelle hvorfor de gjør som de gjør...    Hvor kommer idéene fra.

 

Man kan mene ditt og datt om alt å alle, og man kan si.. " Ja men?!  Hvorfor skal VI bry oss om DE"     Og jeg sier ikke at noen skal gjøre noe som helst, men vi mennesker burde jo snart klare å se på det større bildet enn bare at alle skal være rike.

 

Så ja, hvor bærekraftig er det egentlig at "alle" nå jakter rikdom..  Man blir jo som en "vanlig" person helt skremt av alt det der ute hvis man tar alt som en ekspertmening.

  • Du kan ikke MENE at du har penger på sparekonto?!?! Er du GAL, inflasjonen spiser de opp og du TAPER penger på å ha de der.  Nei legg de i et globalt indeksfond, mye bedre og du er rik om 30 år.
  • Du må spare selv, det er ikke noe penger igjen når du er 70 år og skal pensjonere deg.
  • Tjener du BARE 500k??  Marsjer inn til sjefen din og be om MINST 200k til, du har en verdi og hvis du ikke får det, studer i 5 år og få 500k i gjeld, så finner du en annen jobb pronto
  • Dra på ferie, oppleve og vokse? Nei nei nei.  Jobb nå som du er ung og har energi, du vil takke deg selv i femtiåra når du ikke har gjeld og ungene som en ny standard skal ha en Bentley som konfirmasjonsgave
  • Har du ikke 1.5M i felles inntekt i din husholdning? LOL da får du ikke være med oss. Vi vet alle at lønna vår vil bli gjennomsnittet på de 5 nærmeste venneparene rundt oss.. Har du ikke sett XXX som er mangemillionær på youtube si det ?
  • Du kan ikke ha 50kvm midt i byen og bo med barn?!  Du får jo en villa 20 minutter unna til samme pris, Dårlig foreldre dere er, jeg ringer BV

 

The list goes on.. Og dette er nok bare en "rant"

Men jeg mener genuint at vi må bli flinkere.  Alle kan ikke være rike, og altfor mange som jager dette taper seg for noen få.  For alle kan nemlig ikke bli rike.  Slik verden er i dag går det ikke.. Åpne øynene.. Vi må finne noe bedre å jage sammen i lag vel ?

Obs: Skulle gjerne vært personen som visste hva vi burde se etter.. Men det er jeg ikke.. Men jeg er ikke alene om å se at noe trenger endring.

Anonymous poster hash: d85f5...3b3

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Alt i balanse tenker jeg. Bruk penger på det som gir deg mye verdi. Om det er ferier, spill, mat er opp til deg. På ting som ikke gir deg verdi, bruk minst mulig. Og spar overskuddet. 

Personlig er jeg glad i teknologi og bruker litt på der. Men lite på bil og ferier for det er ikke like viktig. Så sparer jeg fast månedlig innskudd i indeksfond for å kunne jobbe mindre i fremtiden. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest d85f5...3b3 skrev (På 20.6.2022 den 11.23):

hvor bærekraftig er det at "alle" skal jakte rikdom.

... Selv kjenner jeg toppen 2-3 par som jakter "rikdom".. Resten lever A4-Livet.

 

Jeg tror heller ikke mange jakter rikdom. A4 livet er vel 100%jobb og 100% forbruk. Hva er mest bærekraftig, nei den er vrien.

Lenke til kommentar

Du trenger ikke bekymre deg for at mange skal jakte rikdom. Det er noe som heter naturlig fordeling, og den greier ikke flertallet å slå. Kun ca 2-14% er over midddels. Pengene folk får i hende måler verdien av det de gjør og hvor vanskelig de er å erstatte. Litt over 2/3 er midddelmådige og kan erstattes av hvilken som helst av de andre middelmåddige eller bli totalt utklasset av de 2-14% beste.

Rikdom kommer innenfra. De ferreste har disiplin nok, greier å holde fokus eller er villig til å offre nok til å hevde seg. Det hjelper ikke å ha en god idé eller følge ei oppskrift på hvordan man skal bli suksessfull hvis utførelsen er middels.

Antall grúndere i befolkningen stemmer bra med kurven for naturlig fordeling. Det er ikke slik at plutselig blir alle vellykkede gründere.

Så er det en annen faktor. Jo flere som deltar i en aktivitet, for eksempel jakten på rikdom, desto høyere vil terskelen for denne presses oppover. Hvis alle blir håndtverkere vil mange bli overflødige. Vinnerene vil be de som gjør best arbeid og de som gjør greit nok arbeid til rimeligs pris.

Hvis "alle" begynner med livestreaming, noe som på sett og vis har skjedd, vil terskelen for å lykkes heves hinsides. Å lykkes i dag på Twitch eller YouTube er mye vanskeligere enn for 5-10 år siden. Antallet som strømmer og produserer innhold har økt mer enn antall seere (mottakere). Før ble det snakket om 2% som lykkes, men nå er man i området under 0,5%. Før var det 1 av 50 som lykktes innen livestreaming, mens nå er det under 1 av 200.

Prinsippene er enkle.

Bruk mindre penger enn du får inn.
Vær blant de 2% beste i det du driver med.
Ta bare gode valg.
Hold fokus.
Ha god disiplin.
Aldri gjør noe du vet tar deg i feil retning.
Osv.

Hvis du ikker er blant de beste blir det veldig vanskelig, spesielt hvis tilbudet er mye større enn etterspørselen. Tar du dårlige valg eller sliter med å fokusere på den ene viktige tingen over tid, da blir det vanskelig. Du kan ikke bare bestemme deg for å bli en som tar gode valg, spesielt ikke hvis du har en lang historikk som sier det motsatte.

Det som er vanlig er at folk kaster seg på samme aktivitet. Når badminton instruktøren besøker gymtimen, begynner folk med badminton, når sjakk er hype på TV selger sjakkbrett som hakka møkk og kapasiteten i sjakklubben er sprengt. Så skal alle bli influensere og etter det skal alle tjene penger på å spille videospill. Når kryptomining er det populære går det tomt for skjermkort i butikkene. Jo flere kort i aktivitet, desto mindre verdi skaper hvert enkelt kort.

Terskelen for å komme inn i varmen går i taket under slike hypes og de fleste gir seg like raskt som de startet for så å kaste seg på neste trend. Den som lykkes har enten voldsomt med talent eller fokus nok til å gjøre fremskritt i flere år.

Hvis alle satser på å jakte på rikdom vil de fleste bli meget skuffet og psykologene vil komme best ut.

Det er selvsagt mulig å finne et felt der man er god nok eller etterspørselen er stor nok, men det vil aldri bli et spill flertallet kan vinne. Det er en grunn til at de sa "man skal kjenne sin plass i verden" 2-3 generasjoner tilbake.

Det er vanskeligere å lykkes enn noen gang. Det holder ikke å være best i gata, klassen, på skolen, i bydelen i byen, i fylket, i landsdelen, i landet, osv. Nå som Intenett er her konkurrerer man mot alle andre som driver med det samme i hele verden.

Mulighetene har aldri vært større, men konkurransen har vokst proposjonalt om ikke mer. Man kan drive sine egne livesendinger fra kjelleren og publisere ebøker, video og musikk. Ganske utenkelig bare for noen tiår siden. Når mange starter med samme aktivitet blir verdien forholdet mellom tilbud og etterspørsel. At man kan gjøre noe som før var umulig er ikke det samme som at det blir vellykket. Man kan holde på aldri så lenge uten å få de målbare resultater man så gjerne ønsker.

Før var det litt kult å være best i vennegjengen i et spill, men i dag vet fyren at han suger mot alle på nett og at vennene er elendige i spillet. Terskelen for å være god er ekstremt mye høyere enn tidligere. Hadde man highscoren på arkademaskina på burgersjappa trengte man kun å slå alle andre som haddde vært innom og spilt, ikke hele verden.

 

Et dilemma kan være hvis etterspørselen er stor men kompetansen er sjanseløst lav.

Quote

Leger ved Flekkefjord sykehus har i årevis gått i fast ortopedi-turnus uten at de er ortopeder. Praksisen har vært godkjent av fagdirektøren, og har pågått helt frem til i dag.

Effektivisering og automatisering vil også presse terskelen oppover. De fleste vil slite med å være i nærheten av nyttig innen kort tid. Det er absurd å tenke at folk flest skal kunne finne rikdom uten å ha noe av verdi å bringe til markedsplassen.
 

Endret av BadCat
Lenke til kommentar

Jeg er i tenkeboksen nå. For mange aktive prosjekter medfører at tid og penger fosser ut som i ei sil eller lekk bøtte. Det sitter dypt inne å avslutte prosjekter som har gått i mange år, men det må kanskje til.

Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å holde fokus. Jeg brukte alt for mye tid på kryptomining siste halvannet år. Det hjelper ikke å bare så, man må ha tid til å vanne det man har sådd tidligere også.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...