Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Prisforskjeller de siste årene på trelast til private


Anbefalte innlegg

Er det noen her inne som har hatt interessen av å følge med å skrive ned prisene på trelast til private?

Var på Coop obs bygg i går kveld, og så at prislappene bak de "nye" på konstruksjonsvirke. Så var prisen dobbelt av hva det stod nå.

 

Jeg har helt ærlig ikke fulgt med, vet det var manko på varer en stund og prisene gikk opp, men ja.. Hvis noen har noen oversikt så hadde det vært kult å dele det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For kledning betalte jeg 19 kroner for 2 år siden. Sist jeg sjekket kostet det 45 kroner. Dette for 19*148. 48x98 har jeg brukt å betale 15 kroner for. Siste pris er 35. Det meste handler jeg på obs bygg. For vindu ga jeg 2800 for 1 år siden, pris nå 4800. 

Jeg har også sjekket regnskapet til mange av byggshopene. De fleste hadde doblet resultatet fra 2019 til 20 og 21. Dette er ikke "shortages" eller barkebiller, men helt vanlig price gouging. La aldri en god krise gå til spille.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Tror dere er litt for konspiratoriske her.

Det er ikke bare trematerialer som går opp i pris, men ALT. Og det henger sammen med verdenshendelser (I hovedsak Korona og Ukraina-krigen).

Jeg jobber med metaller og elektriske komponenter, og innkjøpsprisene på metall har doblet seg på under 2 år. I tillegg har økte drivstoffkostnader gjort at frakten på det samme metallet er betydelig dyrere.

Det dere glemmer er at selv om Norge har åpnet opp, så er det mange land som fortsatt sliter med nedstenging. Herunder Kina, som er blant de største eksportørene av veldig mye (elektronikk og råmaterialer), samt en av de største importene av metaller. Og blant Ukraina's hovedeksporter finner man nettopp metaller. Det er rett og slett to kjedereaksjoner som har kommet rett etter hverandre.

Og nå fokuserte jeg i hovedsak på metaller, men den samme kjedereaksjonen ser man på det aller meste. Selv om problemet med barkebillene er over, så forårsaket de et etterslep av trevirke over hele verden. Et etterslep som tar tid å ta igjen. Og også her spiller fraktkostnader en rolle. Og de som selger materialene selger det selvfølgelig ikke billigere til oss nordmenn når de kan selge det dyrt til utlandet. Eller selger dere ting på Finn til tredje høyeste budgiver?

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Jeg totalrenoverte et hus i 2019 og er glad jeg slipper å gjøre dag til dagens prisnivå.
Da kostet vanlig 48x98 17,- pr meter på coop og gjerne 21-22 hos Byggmax/Monter før rabatter.

OSB platene kostet 149,- for en 2400x1200x12, nå over 450 pr stk.

Heldigvis har vi ikke den samme økningen for ALT, feks er gips en stor mangel rundt i verden i byggebransjen, flere klarer ikke skaffe gips til prosjektene sine før 2023!
Mens i Norge er tilgangen fortsatt god og prisene fremdeles på samme nivå som før Canada krisen og korona.
Godt hjulpet av at vi har to fabrikker her i landet.

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
On 6/14/2022 at 12:22 PM, Gringorilla said:

Tror dere er litt for konspiratoriske her.

Det er ikke bare trematerialer som går opp i pris, men ALT. Og det henger sammen med verdenshendelser (I hovedsak Korona og Ukraina-krigen).

Om man skal skylde på dyrere råvarer, Ukraina-krig, høyere transportkostnader og at det er grunnen til dyrere trelast for forbrukere burde ikke Moelven da sitte igjen med tidenes høyeste overskudd... Logikken skulle da tilsi at de også hadde økte kostnader. Men neida, de økte overskuddet fra 660 millioner til over 3 milliarder. Å øke profitten med 5x og skylde på en krig mens man ler hele veien til utbyttefest er tipptopp det

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sjørøver skrev (På 14.6.2022 den 12.16):

Det står jo her at fortjenesten er rekordhøy så det er klart de skor seg på krisen(e). Det er ikke ulovlig, men det er kanskje uærlig å skylde på høyere priser på innkjøp nå inntjeninga øker såpass.

Dette er jo det samme om mange andre bransjer driver med, de tar så mye betalt som mulig uten at de mister for mange kunder. Bare se på DnB og renteøkninger, de er raskest på å skru opp renter, og tregest i å skru ned :)

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
neglesprett skrev (5 timer siden):

Det står jo her at fortjenesten er rekordhøy så det er klart de skor seg på krisen(e). Det er ikke ulovlig, men det er kanskje uærlig å skylde på høyere priser på innkjøp nå inntjeninga øker såpass.

Flaskehalsen er per dags dato kapasiteten på sagbruk. 

Lenke til kommentar

Det er bare ett år siden 2"x4" kostet 18 kroner meteren. Det er ingen grunn til at prisen skal stige med 100 % på ett år. Her er det definitivt mange som skal sko seg på situasjonen. Får håpe salget deres stopper mer eller mindre opp når de skal oppføre seg slik. Her kan man se historiske priser på mange materialer: https://prisguiden.no/produkt/48x98-konstruksjonsvirke-c24-444149

Lenke til kommentar

Det er jo mange eksempler på dobling i pris, uten at salget faller nevneverdig. Soleklart at kapitalistene da ikke kommer til å sette ned prisene igjen. 
Dersom noen prøver å starte opp en konkurrent om en stund, så har de etablerte massive kontantbeholdninger som kan drepe/kjøpe enhver form for nyetablering.

Jeg er redd at det vi ser nå betyr slutten for kapitalismen, og styrking av kommunistisk tanke gang. Det er uholdbart dersom kapitalismen skal kreve 2000% profitt på feks. planker kun fordi de har kontroll på markedet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
56 minutes ago, Dubious said:

Noe av økningen skyldes drivstoffprisene.
Transportselskaper har begynt å legge til dieselutgifter på regningen.

Jo, men om prisøkningen skyldes økte kostnader for et ledd skal ikke det medføre en fem-dobling av resultatet. 

Resultatet er jo det man sitter igjen med av overskudd etter at alle utgifter er medtatt. Så om Moelven økte prisene på materialene sine for å kompensere for dyrt drivstoff skulle de ikke øke overskuddet fra 600 millioner til 3000 millioner. Da utnytter de situasjonen

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
  • 5 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...