Gå til innhold

Skal halvere byggekostnadene – bytter ut huskataloger med datadrevet design


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Halvering av byggekostnader faktisk! - Det tror jeg fint lite på. Jeg har et kjapt tommelfingerregel-estimat for byggekostnader:

25% tomtepris - Dette påvirkes ikke

50% graving og råbygg. Materialsvinnet ligger typisk rundt 5-10% så selv om det blir 0% så spares ikke nevneverdig på materialene. Skjønt 0% er nok umulig uansett programvare. Det vil si at halveringa må tas på arbeidet, som utgjør ca 50% av denne posten. Det vil si at arbeidet må elimineres for å komme i mål med halvering. Ganske umulig å se for seg. Robotisering kan hjelpe på, men desto mer robotisering man gjør jo større kostnader får man ved nettopp avanserte roboter.

25% tekniske installasjoner, innredninger og innvendige flater. Samme som ovenstående punkt. Materialkostnadene kan i beste fall kuttes 10%, kostbart arbeid kan erstattes av kostbare roboter. Potensiell besparelse er kanskje 10-20% på arbeidet.

Lenke til kommentar

Jeg er helt enig, @Simen1. 

Hvis vi skal gi dem noen poenger, så kan det være at "designet følger kundens ønsker – og lommebok" gjør at man får et hus som har mindre "one-size-fits-all" enn et ferdighus. Potensielt kan man få det man (i bestillingsøyeblikket mener man) trenger i en mer kompakt versjon og man slipper å betale for standardutformede ting man (i bestillingsøyeblikket mener man) ikke trenger. Med ferdighus vil man kanskje bestille en større husmodell enn man egentlig tenkte for å oppnå de egenskapene man ønsker. Her kan man komprimere noe og dermed stå igjen med mindre grunnflate. Mindre grunnflate gjør at man trenger noe mindre materialer og noe mindre tomt.

Noe besparelse vil det kunne ha gjennom "krymping", men det er ikke de store andelene. På andre enden får man et noe mer ikke-standard bygg med noe mer ukjente løsninger - og ikke-standardisert bygging er nok dyrere enn tilsvarende standardisert.

Selv om man sparer penger, er det med høy sannsynlighet gjort en god del erfaringsbaserte vurderinger i huskatalogene. Selv om disse kunne vært forbedret med AI, tar man i stedet bort den erfaringen og overlater mer til uerfarne huskjøpere. Risikoen her er at man får mindre praktiske løsninger/løsninger som er tilpasset bare behovene man har akkurat da - og må bytte hus oftere. Og at huset da er dårligere tilpasset en annen families behov, og ikke like attraktivt for salg. 

Endret av tommyb
grammar
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...