Gå til innhold

Forbedret backup


Anbefalte innlegg

I alle år har min backupløsning vært en kopi av filer på en ekstern offline HDD uten noe backup programvare. Jeg ønsker en noe forbedret løsning i tilfelle enkeltfiler eller sektorer blir degradert gradvis, og at korrupte filer ikke kopieres til backup feks. Det jeg vil sikre får plass på en 8 tb disk. Jeg tenker da å enten legge til en ekstra HDD i PCen som kjøres i RAID 1. Eller la backup være 2 8tb disker i raid 1 eksternt som jeg selv oppdaterer en gang i måneden. Ekstra leseytelse fra RAID bryr jeg meg lite om i dette tilfellet og jeg ønsker ikke å koble backup til nettverket. Ønsker ikke sky lagring for dette.

Finnes det en enkel ferdig løsning for en offline ekstern backup med 2 disker I raid 1? Som både sjekker at begge backup HDD er ok, men også intergriteten på filene/HDD som tas backup på fra PCen. Det holder at dette sjekkes en gang i måneden når jeg tar backup. Gjerne tips til gratis eller rimelig programvare som kan gjøre dette og ta backup på en skriveeffektiv måte.

Takk for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hadde tatt backup separat til hver 8 TB disk. Dette er sikrere enn å sette dem opp i RAID1.

Husker jeg var godt fornøyd med å sikkerhetskopiere med rsync på Linux. Du får tak i det til andre plattformer også.

Fordelen med dette er at du får god nettverkstøtte og sånn sett ikke alltid trenger å ha backupdiskene dine koblet til hovedmaskien, men kan separere dem ved å koble vekk nettverket. Scripter du dette riktig kan du få det til å gå automatisk til visse tidspunkt.

Dette kan redde deg om du f.eks får inn et kryptovirus.

https://www.ubackup.com/windows-10/rsync-windows-10-1021.html

Endret av vidor
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Bruk ZFS med snapshot, send, receive. Finnes mye bra info med å Google litt. Alt anna er bortkasta tid og utdatert. Rsync, robocopy osv. Du ønsker muligheten for ikke måtte sende hele datamengder over til en remote maskin hele tiden, at dataen kan self heales ved korrupsjon og at *backup* kan skje kjapt og hyppig.

Lenke til kommentar

ZFS går vel ikke så langt ned som trådstarter ønsker? (Dvs, volum på kun 1 disk med innebygd paritet?) Må opp i 2 disker i pc-en, og 2 disker eksternt til backup, og det blir litt styr og knot for å sette seg inn i dette og gjøre alt rett.

Jeg vil anbefale å lete etter online backup som gjør jobben godt nok. Det bør være mulig å finne noe som er fullstendig automatisert, og som dekker ønsket kapasitet til en overkommelig pris.

Forslag som jeg har erfaring med selv og som er ganske greit og rimelig: CloudBerry Backup + Amazon s3 glacier. (Støtter og andre skyleverandører.) Rimelig backupprogram, lav og grei pris på skylagring - og *alt* krypteres lokalt før det når skyen.

----

Men skal man knote med lokal backup på harddisker, så fins det velkjente og gode teknikker for å beskytte mot korrupsjon selv når man har filene liggene på en harddisk alene uten noe fancy raid-lignende system med feildeteksjon og korreksjon... parchive.

https://en.wikipedia.org/wiki/Parchive

Litt tungvindt, men det fungerer, og det lar seg kombinere med manuelle rutiner ala det trådstarter ønsker seg.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...