Gå til innhold

Utvikler billig vakuum-isolasjon: Fem centimeter er nok


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Da vakuumplater ikke kan kuttes til på byggeplassen, så tror jeg ikke produktet er særlig godt egnet til etterisolering inni eksisterende vegg, slik det foreslås i teksten. Det vil ta for lang tid, da en i så fall først må åpne veggen for å ta nøyaktige mål, og så vente mens det produseres og leveres skreddersydde plater etter disse målene, før en kan lukke veggen igjen.

Derimot bør slike plater være godt egnet til nybygg, og etterisolering av hus utenpå eksisterende vegg.

Og til issolering av frysebokser og kjøleskap høres det ut som en ideell løsning.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
sedsberg skrev (25 minutter siden):

Hvordan tåler disse skruer, spiker, ankre etc? Og inni vegger er det jo ofte masse andre ting som rør og ledninger.

Det tåles selvsagt ikke, men det er heller ikke nødvendig. Moderne hus bygges med to stenderlag med fuktsperre i mellom. Det ytre stenderlaget skal ikke ha noen gjennomføringer utenom vindu og dører, så der vil standardpaneler for 60 cm stenderavstand passe utmerket. Det indre stenderlaget er føringsvei for rør, kabler og rom for skruer, ankere osv. Ytre stenderlag er nå gjerne 15~30 cm mens det indre er nesten alltid 5 cm (avrundede tall fra standard stenderdimmensjoner). Tabber man seg ut og kjører en 10 cm skrue inn i veggen så har man bæsjet på leggen og mister mye isolasjonsevne i det ene 60 cm feltet.

Enig med @Mannen med ljåen i at mineralull kan utfylle ustandard krinkelkroker. Vegger ikke ha samme isolasjonsevne over alt, det som er viktig er at huset totalt sett har god isolasjonsevne. Et par eksempler på at det går fint med varierende isolasjonsevne er stendere og vinduer. Begge har vesentlig dårligere isolasjonsevne enn vegger ellers og fungerer derfor som kuldebro. Det er likevel ikke særlig viktig ettersom det er totalen som betyr noe. Derfor kan man f.eks løse gjennomføringer for ventilasjonsanlegg, utvendig vannkran, kabel til elbilladeren og sånne ting med mineralull hvis det passer dårlig med standard størrelse paneler.

Jeg ser for meg et begrenset utvalg størrelse på panelene, med fokus på de vanligste størrelsene. Akkurat som for dører og vinduer. "Alle" byggesjappene har 21x9-dører og 110x120 åpne-vinduer på lager. Jeg tipper de mest populære panelstørrelsene blir 55x230 (helt felt), 55x90 (under vinduer), og 55x20 (over dør og vindu). Apropos dører så bør vakuumpaneler også passe bra for ytterdører og garasjeporter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

5 cm er nok, men bærekonstruksjonen har jo plass til det dobbelte/100 mm. Resterende 50 mm bør kanskje fylles med ordinær isolasjon for å dempe lyd da. Ellers blir vel akustikken mindre behagelig. Tynne vegger er uansett ikke noe å hige etter for "vanlige folk". Bygninger med lav termisk masse gir ikke det gode inneklimaet som en tyngre konstruksjon gir, og er mindre energivennlig med samme varmemotstand. Det er en ytterligere forsimpling av byggekvalitet.

Endret av NERVI
Lenke til kommentar

Rent fysisk så henger termisk isolasjon og lydisolassjon sammen. Vakuum-paneler isolerer godt mot lyd også. Men jeg er enig i at volumet bør fylles ut på et vis. F.eks ved å velge 10 cm tykke vakuum-paneler (selv om 5 cm er nok). Dobling av paneltykkelsen vil neppe koste noe særlig, det er vel platearealet (mengden stål) som dominerer kostnadene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...