Gå til innhold

LED vs gammel glødpære


Anbefalte innlegg

Hei

Har en lampe som står max 60W. Tenker at med det menes 60W glødpære. Kan jeg da bruke LED 11W som lyser tilsvarende 100W gammel glødpære. Noen sier at siden LED pærer ikke blir like varm som glødpærer, så kan man det, mens en kar på jula sa at jeg kan ikke det for at selv om pære ikke blir veldig varm, belaster man sokkelen mye mer enn det de er disegnet for. Hva er riktig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det går helt fint. En 60W glødepære vil du brenne deg på da nesten all effekten går til varme og bare litt til lys. En 11W LED vil du knapt kjenne varmen av da nesten all effekten går til lys.

Og det er vel helst denne varmen som er skadelig for sokkelen.

Ang. belastning så er 11W er vesentlig mindre belastning enn 60W. Enkelt å greit.

Fyren på Jula har åpenbart ikke peiling (og jeg er ikke forundret da det ikke kreves noe kompetanse for å jobbe der)

 

Endret av Complexity
Lenke til kommentar

Det kan være litt i grenseland. Varmen kan fordele seg litt annerledes, og enkelte ledpærer er jålete konstruert med *mer* varme rett ved sokkelen enn en vanlig glødepære. Bruk hodet og fingrene dine, det bør fungere, men det kan være greit å sjekke etter et par timers bruk at sokkelen ikke blir unormalt varm med akkurat den ledpæren du bruker. (Bryter av, pære fremdeles iskrudd.) Er det helt der at det kjennes ut som om du nesten brenner deg på sokkelen / området i umiddelbar nærhet så er kombinasjonen av akkurat den lampen og den led-pæren tvilsom.

 

Endret av Jann - Ove
Lenke til kommentar
Just now, kremt said:

Motstander og dioder i LED pærer kan vel lage noe varme. En vanlig lysdiode går vel på rundt 3 volt, så spenningen skal jo mye ned.

Man bruker enten switch-regulatorer ellr buck-regulatorer som avgir ekstremt lite varme. I de tilfellene man bruker dropper-kretser så kobler man sammen mange LEDs slik at totalspenningen blir høy. Da er det ikke så mye spenning å "brenne av".

Pluss at LED-ene vil sansynligvis ta kvelden lenge før selve lampa ved så mye som 60W i en liten lampe.

Lenke til kommentar

Som tidligere nevnt i tråden er effekten helt uproblematisk for lampa/sokkelen. Lampa skal tåle 60W, så alt mindre enn det er 100% trygt for lampa. Selve LED-pæra behøver ikke nødvendigvis å trives i lampa. Dette er et skjelden problem, men greia er at ei LED-pære ikke tåler i nærheten av så mye varme som ei glødepære tåler. Om lampa gir nok kjøling, som jeg forventer at den gjør, vil dette fungere helt uproblematisk, men i enkelte tilfeller der lampa trenger høyere temperatur før varmeoverføringen blir stor nok vil ei LED-pære kunne overopphete, der ei glødepære fremdeles ville fungere helt greit. 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det som det er snakk om er hvor store pærer du kan ha i en sokkel før løper reel risiko at den tar fyr.
For det første kan du kikke på f.eks keramiksokkler til pærer. Du får omtrent kun tak i det tiil landbruk/tarantella/reptilhold. Fort max 200w. Altså at 200w med varme skal likke ta livet av soklen, kanskje dett soklen er festet i, men ikke sokklen.

LED pæren er vel 30-40% effektiv. Altså blir 12w fort 8w med oppvarming.
Glødepæren ligger vel rundt 10%, altså at 60w med glødepære er 54w med varme. Max 60w på soklen vil gjerne si at plastikken løper en reel risiko å begynne å smelte/ta fyr/røyke vis du hiver inn 100w med lyspære, ikke 8w.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...