Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Privat skifte og fordeling av arv


Gjest 65f8b...bc0

Anbefalte innlegg

Gjest 65f8b...bc0

Det skar seg fullstendig i min mors familie på 90-tallet. Bestemor og bestefar gikk fra hverandre etter noen solide konflikter, og folk sluttet å snakke med hverandre, med unntak av bestemor og mors eneste bror. Bestefar døde rundt år 2000, og etterlot seg ikke stort, min bestemor stakk av med alt som var av formue i deres ekteskap.

I årene som gikk etter dette ble bestemor mer og mer eksentrisk og innesluttet og de siste ti årene har hun glidd inn i demens/senilitet. Hun har bodd på hjem siden 2013. Min mor og hennes bror klarte på en eller annen måte å slutte fred tilstrekkelig til at de fikk solgt hus, bil og annet for noen få år siden. Da hun til slutt døde i fjor høst, etterlot hun seg i utgangspunktet ikke annet enn en relativt velfylt bankkonto (ca 5M kanskje).

Bestemor var en sær og vanskelig dame hele hennes liv, og sterkt religiøs. Hun var tett knyttet til et religiøst miljø (som også sønnen hører til, om enn i noe mindre grad), og har ved flere anledninger siden midten av 90-tallet antydet at hun har skrevet ett eller flere testamenter hvor alt hun eier enten skulle gå til dette religiøse samfunnet, hennes sønn eller helt andre folk/organisasjoner. Det eneste som har vært implisert, om ikke sagt direkte, er at hennes datter (min mor) ikke skulle få noe.

Etter at hun døde fikk min mor en henvendelse fra en advokat hennes bror har engasjert, han ba henne gi sitt samtykke til at det ble foretatt privat skifte. Konfliktsky som hun er, sa hun OK til privat skifte i en epost direkte til denne advokaten. Dette skjedde rundt jul omtrent. Siden har det vært stille fra den kanten.

Vi har siden hun gikk bort gått og ventet i spenning på hva testamentet skulle bringe. Intet testament har så langt materialisert seg, så det ser ikke ut til at det eksisterer.

Jeg er litt usikker på hva jeg spør om her - men:

1. Hvor lang tid tar det å ferdigstille et slikt privat skifte?

2. Hvordan avsluttes det? Hva slags informasjon får min mor fra dette skiftet?

3. Finnes det noen teoretisk mulighet for at skiftet nå er ferdig/foretatt, og at min onkel har stukket av med alle pengene?

Anonymous poster hash: 65f8b...bc0

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Alle parter blir informert, så nei det er ikke mulig. Advokat vill sende en skifterapport til alle arvinger når det er oppgjort. 

Det er også mulig å ta kontakt med advokaten å be om en status.

Jeg har erfaring i fra ett skikkelig dårlig skifte jeg takket 'nei' til. Jeg fikk dog rapport når alt var oppgjort.

Lenke til kommentar
Gjest 65f8b...bc0 skrev (21 timer siden):

 

3. Finnes det noen teoretisk mulighet for at skiftet nå er ferdig/foretatt, og at min onkel har stukket av med alle pengene?

Anonymous poster hash: 65f8b...bc0

Loven er ganske klar, finnes det ikke testament så arver livsarvinger i det tilfellet alt og likt. Livsarving kan heller ikke gjøres arveløs ved testament, (kun ved å ikke etterlate seg noe).

Endret av Mag ne
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...