Gå til innhold

Crypto minere og skjøteledninger


Anbefalte innlegg

4 minutes ago, Kalle Klo said:

Det er vel helt vanlig at man bruker grenuttak i feks serverrack? Tror jeg aldri har sett et serverrack der alt utstyret er koblet direkte i veggen. Og dette er utstyr som definitivt står på 24/7... Men ja, man må vite at man bruker riktige kabler, ja. 

Grenuttakene vi har har for tekniske installasjoner på jobb, f.eks. i rack-skap, er fastmonterte - dvs. ikke i stikkontakt. 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
7 minutes ago, Ephrus said:

Lysbuefare bokstavelig fraværende med mindre noen har overdrevet avisoleringen.

Det var jo nettopp det som var poenget/hva jeg skrev, hvis man hadde avisolert for mye. Så vidt jeg forstår, trenger det ikke å være mye som er eksponert i kombinasjon med høy belastning for at dette kan skje.

Lenke til kommentar
  • Hårek endret tittelen til Crypto minere og skjøteledninger

Hei.

 

har kjørt 2 minere, aka 2600 watt per skjøteledning i ca et døgn, merket for et par time siden varmgang i ledningen til skjøten, så kobla utstyret ut, og plasserte minerene rett i vegg (stikk kontakt) i stedet.. men nå bør man vel egentlig kunne stole på at det som står gjelder???? Står bak skjøteledning 16A, maks belastning 3680w. Veldig rart at de i det hele tatt har lov å reklamere for noe slikt når de ikke tåler d da? 

Bør jeg holde meg unna skjøteledninger, eller funker litt varme i ledningen? 😁

altså totalt sett kjører jeg 4 stk minere hvor hver miner drar rundt 1200-1400 watt.

egentlig overbelaster jeg nok kursene også, har bare 1x 13A og en 16A kurs sånn egentlig, men venter på elektriker til å installere 7 stk nye 16A kurser, med industriplugg for PDU.

Lenke til kommentar

Varmen kommer av motstanden i kabelen. Det er sånn sett helt naturlig at det blir litt varme når det går mye strøm igjennom den. Problemet er hvis motstanden er for stor og det blir for mye varme. Det at du koblet rett i vegg tilsier at du vurderte det som varmere enn det burde være, og du sånn sett er "better safe than sorry". Du bør heller ikke overbelaste det faste strømnettet i huset (PN-kabel). Kjør heller mindre strømtrekk innen for hva spredenettet er designet for eller distribuer lasten slik at du ikke får deler av spredernettet ditt som overbelastes. La en elektrikker legge kurs og stikk ordentlig opp til deg etter at vedkommende vet hva som trengs.

Heldigvis har du ydmyket i forhold til dette prosjektet og skjønner faren/problemstillingene. Det er dem som bare kjører på og får seg en en svært ubehagelig og kostbar overraskelse etterhvert.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
4 hours ago, Simon T said:

men nå bør man vel egentlig kunne stole på at det som står gjelder???? Står bak skjøteledning 16A, maks belastning 3680w. Veldig rart at de i det hele tatt har lov å reklamere for noe slikt når de ikke tåler d da?

Den tåler 16A, men ikke *konstant*. Vanlig stikkontakt er rett og slett ikke beregnet for 16A konstant, men heller opp mot 16A over kortere perioder, og 8-10A konstant. Det er ikke produsenten av skjøteledningens feil, det er bare sånn standarden er.

Industristikk derimot tåler 16A konstant.

4 hours ago, Simon T said:

Bør jeg holde meg unna skjøteledninger, eller funker litt varme i ledningen? 😁

Litt lunk er greit. Ikke mer enn det.

Endret av Espen Hugaas Andersen
Lenke til kommentar

Altså, pr nå har jeg en 13A kurs, samt en 16A kurs, kjøre 2 minere på 13A kursen (ca 1,3k watt per) + 2 minere på 16A kursen.

Har koblet dette direkte til stikk kontakt så mye det lar seg gjøre, 1 miner i 16A kursen står i skjøteledning, fordi jeg har ikke stikk kontakt der mineren står.

Er dette mer sikkert enn d forrige setupet?

Lenke til kommentar

Du trekker litt over 11A av 13A-kursen din, så det mest kritiske burde være innenfor marginene gitt hva ellers du har på kursen. Du tålet litt småtteri ekstra, men synes du har for lite marginer. Én miner på skjøteledning går greit. Du bør vurdere å få oppgradert 13A kursen din til minst 16A hvis du først bestiller elektriker for å tilrettelegge bedre. Det å unngå skjøteledninger er det beste, men om de brukes rett er det innenfor.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
On 4/21/2022 at 1:29 PM, Ephrus said:

Samme som padden bak TVen som er ulovlig.  

Hæ?

 

On 4/21/2022 at 8:18 AM, NULL said:

Utstyr som kontinuerlig over tid tar over 1500kW skal normalt sett være direktemontert - dvs. skrudd fast og ikke gå i stikkontakt. Eksempel på dette er varmtvannsbredere. Tidligere var det 2kW for dette, men ble videre redusert til 1,5kW da det begynte å komme en del varmtvannsbredere som var rett under 2kW.

Dette selv om man har en 16A kurs. Anbefalingen er videre at man via skjøteledning ikke skal ha ting som over tid trekker mer enn 1kW. Dette egentliug uavhengig av om skjøteledningen/forgreneren er beregnet for 16A.

Jeg ville ikke kjørt så høy belastning over lang tid mot en vanlig stikkontakt og i hvert fall ikke brukt skjøteledninger. OG det er ikke slik at hvis dette fungerer fint i noen dager, så vil det fungere fint i lengre tid.

Jeg kan ikke reglene men jeg anslår at ca fire av fem varmtvannstanker jeg har sett, ikke var direktemontert. Når jeg en sjelden gang ser en direktemontert en, legger jeg merke til det og synes det er spesielt. Det er tanker i vanlig stor størrelse for familier.

 

Jeg synes det virker naturlig at dersom ledningen tåler 16A så tåler den dette i mange timer. Det skal da være en sikkerhetsmargin? Vel, la oss si at det ikke er noen sikkerhetsmargin, men da kan brukeren legge inn en sikkerhetsmargin og bruke 15% mindre strøm enn hva ledningen er godkjent for. Dersom det ikke oppstår varmgang etter 6 timer så vil det ikke gjøre det etter 36 timer heller.

 

 

On 4/21/2022 at 9:19 AM, ITtraktor said:

Her trekker du nesten 3kW gjennom ikke bare ett men to ekstra skjøtepunkter, skjøteledning og måler i stikkontakten. Dette er oppskriften på varmegang og i verste fall brann. Dette kan gå bra, men ikke trygt etter mitt syn. 

To ekstra skjøtepunkter gir to ekstra steder hvor det KAN bli dårlig kontakt. Kanskje jeg anvender logikken på feil måte, men om du bruker en lengre ledning og unngår et skjøtepunkt i akkurat den kjeden, så kan du ta den skjøteledningen som du fikk til overs og bruke den til noe annet et annet sted. Du har da samme antall potensielle svake punkter i bruk, bare ikke i samme kjeden. Det er ingen forskjell på dette?

Mer fysisk og billedlig: Hvis du har en mengde kjetting så er den den svakeste lenken som ryker først. Det spiller ingen rolle om du har x eller xx antall lenker, så lenge den svakeste ikke ryker så gjør heller ikke den nest svakeste det.

 

Etter mitt eget egenrådige hode er jeg mer opptatt av tilstanden og kapasiteten til ledningene, enn antallet.

 

Lenke til kommentar
17 hours ago, Espen Hugaas Andersen said:

Den tåler 16A, men ikke *konstant*. Vanlig stikkontakt er rett og slett ikke beregnet for 16A konstant, men heller opp mot 16A over kortere perioder, og 8-10A konstant. Det er ikke produsenten av skjøteledningens feil, det er bare sånn standarden er.

Dette er det nesten ingen som vet. Ikke rart det brenner mye når standarden ikke er ment å forstås bokstavelig.

 

Da kan man praktisere det samme andre steder. 80 km/t er greit, men ikke konstant!

 

Lenke til kommentar
Helm skrev (9 timer siden):

Dette er det nesten ingen som vet. Ikke rart det brenner mye når standarden ikke er ment å forstås bokstavelig.

 

Da kan man praktisere det samme andre steder. 80 km/t er greit, men ikke konstant!

 

Støpslet er ikke designet for 16A 24/7. Ledningen. Derimot indudtri kontakter (rundtstift) er laget for høy belastning over tid. 

Og ang VVB grunnen til du ser 4/5 på stikkontakt er grunnet kravet om forbud mot shucko stikkontakt kun er 12 år gammelt. Og du har stort sett vert i eldre hus. Men samtidig ikke så gamle at det var vanlig med direkte tilkobling inne i berederen

Endret av Ephrus
Lenke til kommentar
Ephrus skrev (19 minutter siden):

Støpslet er ikke designet for 16A 24/7. Ledningen. Derimot indudtri kontakter (rundtstift) er laget for høy belastning over tid. 

Og ang VVB grunnen til du ser 4/5 på stikkontakt er grunnet kravet om forbud mot shucko stikkontakt kun er 12 år gammelt. Og du har stort sett vert i eldre hus. 

Skal ha opp industri standard.

 

Så ja, dette er bare midlertidig, regner med d er det skjøteledninger er for, midlertidig løsning til fast løsning er satt opp, selv om det drar mye strøm. Men er veldig forsiktig uansett, overvåker minerene ofte, på temp, forbruk av watt, v, a, etc, + kjenner ofte på ledningene hvilken temp de har, og gir ofte hver skjøteledning små pauser hvor jeg da skifter mellom flere skjøteledninger, evt også rett i vegg.

 

men inntil elektriker har satt opp et fast og sikkert system som tåler belastningen 24/7 så må jeg bare bruke disse midlertidige løsningene selv om det innebærer en risiko.

Lenke til kommentar
Frank Drebin skrev (8 minutter siden):

Eller så kan du ta ned effekten en del i de timene du ikke er tilstede og kan følge med.

Nah, det utsetter bare ROI.

har perfekt effekt atm, ROI på bare 3-4 måneder på utstyre jeg kjøre nå.

Er uans hjemme så og si hele tiden 😂

Lenke til kommentar

I sin tid så oppsto det varmgang i noen få stikkontakter for varmtvannsberedere på 2000 Watt eller mer, slik at det oppsto brann. Regelverket ble så endret slik at det ble innarbeidet er normgitt "krav" eller "anbefaling" om å bruke en fast tilkobling og ikke en stikkontakt. Så vidt vites så dreide dette seg om stikkontakter som hadde hatt en langvarig belastning over mange år.

Her er noen anbefalinger fra Norgesenergi
https://norgesenergi.no/stromsmart/ikke-gjor-dette-med-skjoteledningen/

På den annen side, så regner man jo at vanlige kabler og utstyr skal tåle 70 grader C, og det er jo litt.

Hvis belastningen er "jamn" over tid, så oppstår jo ikke "økt varmgang" som et plutselig fenomen, det er noe som utvikler seg over uker, måneder og år. Hvis man følger godt med om det faktisk er noe varmgang, så hjelper det vel på.

Man må jo også følge med i resten av det elektriske anlegget, når det blir utsatt for en langvarig "ekstra belastning". Gamle inntak og fordelingstavler er også et sted der mange branner har startet.

Man regner med at levealderen til et elektrisk anlegg er 25-30 år, men det er jo mange elektriske anlegg som er eldre enn det. Etter hvert som alderen "siger på" så kan anlegget (i bygningen) gradvis bli mindre og mindre sikkert, slik at det i mindre grad tåler større statiske belastninger, enten man nå bruker skjøteledning eller ikke. "Skjøteledning" er jo bare en del av problemstillingen. 

https://www.gjensidige.no/godtforberedt/content/tre-tegn-pa-du-bor-skifte-ut-elanlegget

Lenke til kommentar
arne22 skrev (1 minutt siden):

I sin tid så oppsto det varmgang i noen få stikkontakter for varmtvannsberedere på 2000 Watt eller mer, slik at det oppsto brann. Regelverket ble så endret slik at det ble innarbeidet er normgitt "krav" eller "anbefaling" om å bruke en fast tilkobling og ikke en stikkontakt. Så vidt vites så dreide dette seg om stikkontakter som hadde hatt en langvarig belastning over mange år.

Her er noen anbefalinger fra Norgesenergi
https://norgesenergi.no/stromsmart/ikke-gjor-dette-med-skjoteledningen/

På den annen side, så regner man jo at vanlige kabler og utstyr skal tåle 70 grader C, og det er jo litt.

Hvis belastningen er "jamn" over tid, så oppstår jo ikke "økt varmgang" som et plutselig fenomen, det er noe som utvikler seg over uker, måneder og år. Hvis man følger godt med om det faktisk er noe varmgang, så hjelper det vel på.

Man må jo også følge med i resten av det elektriske anlegget, når det blir utsatt for en langvarig "ekstra belastning". Gamle inntak og fordelingstavler er også et sted der mange branner har startet.

Man regner med at levealderen til et elektrisk anlegg er 25-30 år, men det er jo mange elektriske anlegg som er eldre enn det. Etter hvert som alderen "siger på" så kan anlegget (i bygningen) gradvis bli mindre og mindre sikkert, slik at det i mindre grad tåler større statiske belastninger, enten man nå bruker skjøteledning eller ikke. "Skjøteledning" er jo bare en del av problemstillingen. 

https://www.gjensidige.no/godtforberedt/content/tre-tegn-pa-du-bor-skifte-ut-elanlegget

Er i full overvåking av anlegget, har monitoring system, + sjekker flere ganger daglig etter varmgang, oppdager jeg høye temperaturer, så bytter jeg om på ting.

+ dette er jo bare midlertidig, vi snakker dager. Maks 3 uker.

Lenke til kommentar

Planen er, industrielle løsninger, rundt 25A sikringer, 2 minere maks per sikring, og jepp direktekobling med tykke kabler, de bør tåle belastningen. I tillegg da mining software jeg bruker nå er open source, og jeg har lang fartstid innen IT og programmering, så kommer jeg til å programmere et system som automatisk stanser minerene ved alt for høy belastning av amper.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...