Gå til innhold

Hvordan enklest digitalisere VHS-kassetter?


Anbefalte innlegg

Hei!

Tenkte å gyve løs på digitaliseringen av mange gamle VHS-kassetter. Hva vil være enkleste måte å gjøre dette på? Tips fra dere som har gjort lignende?

Jeg trenger vel en slags analog-digital converter av noe slag. Denne? Dernest trenger jeg vel en VHS-avspiller, en brukt fra Finn fungerer vel til formålet. Er det kvalitet å hente på å velge en spesiell VHS-avspiller? Hva slags oppløsning bør man bruke når man digitaliserer analoge VHS-kassetter? Alt blir vel upscalet til 4K uansett om man har en 4K-TV…

Avslutningsvis tenkte jeg bruke final cut pro på Mac til å redigere og evt. Compressor til å velge endelig filformat (tenkte h.265 mhp. lavest mulig lagringsplass, evt. .264 om jeg trenger en enklere fil.

 

Tips til produkter og fremgangsmåte??


Takk for hjelpen!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om du får tak i en VHS-spiller som støtter S-Video så får du litt skarpere bilde enn ren kompositt-video. PAL-VHSer med størrelsesforhold 4:3 har en reell oppløsning på 335×576. Dette blir strekt ut horisontalt tilsvarende 4:3, til som igjen tilsvarer720x576. Med andre ord vil oppløsninger over 720x576 ikke kunne gi noe mer detaljer.

 

Endret av Kajac
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Lenke til kommentar

Jeg har digitalisert en del timer video8 i det siste, og det er sammenlignbart med denne VHS casen.

Jeg har brukt Elgato capture kortet som du linker Anterialis og er veldig fornøyd.

Fremgangsmåten er Elgato og VirtualDub med capture hvor jeg har brukt lagarith encoderen som er lossless. Det blir store filer (ish 35GB for 60 minutter), men disse tar jeg så å klipper til med AviSynth og encoder med x264.

Lenke til kommentar
Anterialis skrev (3 timer siden):

Takk for svar! Da er det bare å Finne en VHS-avspiller, merkelig at de går for opp mot tusenlappen… 😕 Skulle tro det var gi-bort. Kanskje blitt retro allerede…

Jepp, er nok blitt retro allerede. Og Finn-selgere eier ikke skam. Mulig du klarer å finne noe på et lokalt bruktmarked til normal pris.

Lenke til kommentar
On 4/10/2022 at 8:26 PM, Kajac said:

Om du får tak i en VHS-spiller som støtter S-Video så får du litt skarpere bilde enn ren kompositt-video. PAL-VHSer med størrelsesforhold 4:3 har en reell oppløsning på 335×576. Dette blir strekt ut horisontalt tilsvarende 4:3, til som igjen tilsvarer720x576. Med andre ord vil oppløsninger over 720x576 ikke kunne gi noe mer detaljer.

Nå er det vel så lenge siden man har holdt på med dette, at man kanskje har glemt litt. Men S-Video vil vel være mer sjeldent, og kanskje noe man helst så på SVHS-spillere? Men komponent via SCART var vel ikke uvanlig hvis man unngikk de rimeligste videospillerne og skal i utgangspunktet være bedre. Ser også for meg at en del digitaliseringsløsninger støtter komponent-video, men ikke S-Video.

 

Lenke til kommentar
Anterialis skrev (På 11.4.2022 den 16.57):

Takk for svar! Da er det bare å Finne en VHS-avspiller, merkelig at de går for opp mot tusenlappen… 😕 Skulle tro det var gi-bort. Kanskje blitt retro allerede…

Etterspørselen øker igjen, ja. 

Det er stor forskjell på bildekvalitet på ulike VHS spillere. Panasonic, JVC og Sony er gode på bildekvalitet. 90-tallet bugnet av middelmådige spillere med diverse merker. 

Mange digitaliserer nok VHS dårligere enn man kunne gjort, pga en hvilken som helst maskin.

Best resultat er avspilling fra god VHS maskin til en god HDD opptaker. Nok en gang så er det også forskjell på bildekvaliteten på HDD opptakere.

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Elgato sin løsning bør være av de bedre analoge og bruk S-video som allerede nevnt. Dette signalet separerer luminance og chrominance og gir bedre signal enn composite hvor disse signalene er sauset sammen og er vanskeligere å skille godt. Du burde prøve å finne en avspiller som har mest mulig kvalitet på utgangen, for VHS er dodgy nok i utgangspunktet om ikke konverteringen skal ødelegge det enda mer.

Bruk gjerne Handbreak for å konvertere til h.264 om ikke Elgatoen fikser slikt direkte og sett den til å bruke lang tid på encodingen så bevarer du mest mulig kvalitet. Du kan nok bruke kvalitetsgrad 21 på CBR-modus (constant bitrate) uten å miste noe kvalitet for å ha en kurant nedkodingsprosess, men det beste er å bruke VBR med 1-pass turbo som første steg. Du har teknisk sett mulighet til å fjerne støy, korrigere fargene, oppskalere oppløsning og skarpe opp (ESRGAN som er gratis om du har ambisjoner) og flikke på lyden for å fjerne støy og gjøre den mer lyttervennlig. Et godt verktøy for behandling av video er AviDemux som kan brukes fra alt til å hente ut segmenter til å bearbeide video med ulike filter.

Ellers kan du sjekke ut Hybrid

Endret av vidor
  • Liker 1
Lenke til kommentar
vidor skrev (23 minutter siden):

... og flikke på lyden for å fjerne støy og gjøre den mer lyttervennlig.

Gode innspill her.

Vedrørende lyd så er det enorm forskjell på om opptaket er gjort på en stereo maskin eller ikke. Er det i stereo er det ingenting å hente på å fjerne støy i lyd. Stereolyd er egne "spor" på båndet med høyere teknisk kvalitet på alle plan, enn monosporet.

Men om opptaket er gjort med kamera med dårlig mikrofon, vind osv kan lyd bearbeides.

Unngå for all del å bruke en spiller som ikke har stereo. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
vidor skrev (På 15.4.2022 den 0.48):

NICAM stereo er vel det du omtaler.

Nei. NICAM er måten å ditribuere et stereo signal i luft (antenne, ikke parabol) og kabel tidligere (begge med lyd og bilde i coax kabel inn til apparatet) . Forøvrig bra kvalitet på det. Alle stereo VHS maskiner støttet selvsagt NICAM mottak også. 

Google stereo vs mono VHS så får man mer info. Da dette blir for langt innlegg her. Det handler IKKE bare om lyd i en kanal vs to kanaler. Men om lyd i meget dårlig kvalitet vs god lyd, i forhold til støy, frekvensområde og forstyrrelser i lyden. Mono lyden på VHS er meget tragisk, på walkie talkie nivå. Så en mono VHS spiller ville jeg kalt kriseløsning i mangel på alternativ. Merk, vet man at båndene man har er tatt opp på en mono  maskin/kamera, så spiller det i gen rolle. 

Hopp til 11:30 i video for info om stereo vs mono. 

Fortyrrende hvite korte striper (drop outs) som kan dukke opp på ellers greit bilde ved avspilling (ses også på link) skyldes normalt at man har en  nedslitt VHS spiller. Båndet kan også være slitt etter mange gangers bruk. Det analoge svaret på pixelrering i den digitale verden. 

Endret av plankeby
  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Anterialis said:

Takk for gode innspill! Dette skal jeg lese igjennom flere ganger. 
 

Har dere tilfeldigvis tips til gode VHS-avspillere jeg kan se etter på bruktmarkedet? Med s-video ut om dette er mulig?

Nå skal man ikke se seg blind på tilkoblingsgrensesnittet her, da trolig kvaliteten på spilleren på andre områder vil være enda viktigere med tanke på hvordan VHS er enkodet i utgangspunktet. Men det kan være elementer her for å unngå ytterligere kvalitetstap, og at spillere med visse forbedrede egenskaper på enkelte områder, trolig gjerne er bedre på andre områder også. Et eksempel her blir at SVHS-spillere gjerne er bedre VHS-spillere også, fordi de generelt er bedre spillere - ikke fordi de støtte SVHS.

S-Video-utgang kan gi noe bedre resultat. Men komponent vil trolig - i teorien - her gi enda bedre. Ikke at VHS i seg selv er enkodet slik at dette skulle ha noe å si, men det har også litt med hvordan grabbingen av video skal skje i andre enden.

Videre kan det være vanskelig nok å finne en god spiller på bruktmarkedet, som ikke krever justeringer, rens osv. Kan også være at det kan være lurt å se etter disse kombinerte DVD- og VHS-spillerne som kom en stund - dette var gjerne av de siste spillerne som kom på markedet, altså er de nyere enn mye annet. Noen slike var naturligvis laget for å være så billig som mulig, mens andre ikke. 

Hvis videospillere her blir som en del annen "retroelektronikk", kan det være at det kan lønne seg og bli bedre utvalgt å handle via eBay på det tyske markedet. 

Lenke til kommentar

JVC, Sony og Panasonic er bra. Særlig Panasonic vant mye tester på den tiden (bladet TVSAT/Lyd og bilde).

Radionette, Samsung og Mark var tragiske greier. på bildekvalitet (også på TV). Hitachi er ok.

På 90-tallet var Samsung og Goldstar/LG  virkelig triste saker på bilde (video og TV), men bra på bærbar lyd, i dag er historien en annen på bilde siden....

Men markedet for å finne en maskin er tøft, maskiner slites ut.

En SVHS spiller har s-video ut. Men kampen om å finne en blir værre, de solgte også i mindre kvanta. Husker ikke hvilke modeller som hadde S-video ut på vanlig VHS, svært få. VHS-ET var en sær løsning på noen modeller på 90-tallet. Den tillot opptak i SVHS kvalitet på vanlige VHS kasetter.

Hilsen video og TV selger i årene 1992-2002

Mimrebilde, fra den gang TVSAT/Lyd og Bilde var bibelen på tester og omtale av elektronikk i Norge. Det fantes ikke tester osv andre steder da.

tv.jpg

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
NULL skrev (3 timer siden):

Nå skal man ikke se seg blind på tilkoblingsgrensesnittet her, da trolig kvaliteten på spilleren på andre områder vil være enda viktigere med tanke på hvordan VHS er enkodet i utgangspunktet.

Helt enig, derfor mitt generelle spørsmål 😊 Det er åpenbart mange ting som gjør en (gammel) avspiller god, mer enn jeg aner…

- Disse SVHS-avspillerne, disse spiller altså av vanlige VHS kassetter også?

- jeg har også noen kassetter i boden (har demnikke tilgjengelig her for å sjekke…) som ligner på VHS-kassetter, bare halvparten av størrelsen. Hva er dette? Tror det er analoge greier. Ikke Hi8 mener jeg. 

Endret av Anterialis
Lenke til kommentar
Anterialis skrev (29 minutter siden):

Helt enig, derfor mitt generelle spørsmål 😊 Det er åpenbart mange ting som gjør en (gammel) avspiller god, men er jeg aner…

- Disse SVHS-avspillerne, disse spiller altså av vanlige VHS kassetter også?

- jeg har også noen kassetter i boden (har demnikke tilgjengelig her for å sjekke…) som ligner på VHS-kassetter, bare halvparten av størrelsen. Hva er dette? Tror det er analoge greier. Ikke Hi8 mener jeg. 

SVHS spillere spiller av vanlig VHS også.

Kompakt VHS ble brukt på 80-tallet til hjemmevideokamera og på billige budsjettvideokameraer på 90-tallet (da var det flere bedre format på videokamera og VHS var dårligst). Husker jeg frådet VHS kameraer på 90-tallet og viste til at man fikk mye mer glede for framtiden av å kaste inn litt mer kroner på kamera....

VHS-C kompaktkasketter krever en adpater. Disse kan være både i vanlig VHS eller SVHS.

VHS-C er like tykk som en vanlig VHS kassett.

På 90-tallet hadde vi forresten seks ulike kassettformat til videokamera: VHS (dårlig), Video8 (dårlig), Digital8, Hi8, SVHS og DV.  De tre siste var best. DV kom på slutten av 90-tallet og var inn på 2000-tallet, til minnebrikker overtok.

 

 

Skjermbilde 2022-04-18 124556.png

Endret av plankeby
  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Anterialis said:

Helt enig, derfor mitt generelle spørsmål 😊 Det er åpenbart mange ting som gjør en (gammel) avspiller god, mer enn jeg aner…

- Disse SVHS-avspillerne, disse spiller altså av vanlige VHS kassetter også?

Ja, og som regel er de bedre VHS-spillere enn de fleste VHS-spillere. Dette da ettersom dette gjerne var for mer krevende brukere, og hadde mer påkostede komponenter, støtte for flere utgangsformater osv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...