Gå til innhold

USB-C opplading, er det noen kompatibilitetsproblematikk?


Anbefalte innlegg

Er litt mobilrelatert, men mer elektronikkmessig spm. Derfor ble det postet her pga. at det er opplading jeg ønsker å diskutere. I disse tider hvor USB-C gis mer og mer effektoverføring så er følgende spørsmål blitt aktuellt.

Siden USB-standardene i seg selv skal være universelle. Vil det si at dette også dekker ladebiten, strømleveransebiten?

Kan man lade USB-utstyr uansett USB-C ladeadapter? Hva vil resteffekten bli utover makseffekten?

Finnes det elektronikksperrer på enkelte ladere?

Evt. så er jeg interessert i inngående informasjon for å forstå denne ladeteknikken bedre, dersom noen kunnskap å dele. For å lære noe selv. Tar et eksempelprodukt som jeg finner veldig interessant, da det er på tilbud i øyeblikket. Fant ikke tilbudet igjen, men betyr egentlig ikke noe for spørsmålet da det er like aktuellt neste gang. Var noe til kr 149, - jeg oppdaget i går. Det var noe liknende denne som var på tilbud enten da i 45 Watt el. 25 Watt:

https://www.komplett.no/product/1133615/mobiler-klokker/tilbehoer-til-mobiltelefoner/ladere/samsung-lader-usb-c-vegglader-hvit#

Det jeg henger meg litt opp i er følgende beskrivelse i så måte, vil en på utstyr som ikke er listet opp kunne oppleve feilaktig opplading, eller går alt av ladeutstyr uansett merke i en eller annen tryggere lademodus (om hverandre kompatibelt, treglading)? I tilfelle det er greia, vil det da finnes en eller annen benevnelse som en kan lese som sikrer universal kompatibilitet? Eller er Samsung-utstyr ment å kun virke på Samsung-enheter? Altså Samsung tar ingen ryggdekning for at folk kobler til andre merker og dingser?:

1133615_1.jpg

Designet for: Samsung Galaxy A20, A20e, A20s, A30, A30s, A40, A5 (2017), A50, A50s, A60, A7 (2017), A70, A70s, A8 Star, A8+ (2018), A80, A8s, A9 (2018), A90, A90 5G, C9 Pro, Fold, Fold 5G, M20, M30, M30s, M40, Note10, Note10 Lite, Note10+, Note10+ 5G, Note8, Note9, S10, S10 5G, S10+, S10e, S20, S20 5G, S20 5G UW, S20 FE, S20 FE 5G, S20 FE 5G UW, S20 Ultra, S20 Ultra 5G, S20+, S20+ 5G, S8, S8+, S9, S9+, Xcover 4s, Z Flip, Z Flip 5G

Inngangskontakter    2-pols strøm
Antall inngangskontakter    1
Utgangskontakter    24-pins USB-C
Strømtilførsel    45 watt
Avtakbar kabelkontakttype    USB-C
Maks elektrisk strøm    3 A
Hurtigladingsteknologi    Samsung Super Fast Charge 2.0
Trekk    Hurtiglading

Endret av G
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mobilen bestemmer hvor mye strøm den trekker.

Laderen er egentlig ikke en lader, men kun en passiv kloss som omformer sterkstrøm til svakstrøm. 

De fleste mobiler har instillinger hvor du kan velge hvor fort du skal lade.

Leverer klossen for lite strøm så vil enheten ikke lade, men dette er hovedsaklig et problem ved lading av bærbare PCer.
 

Lenke til kommentar

Spesifikasjonene som er relevant her, er USB Power Delivery: https://en.wikipedia.org/wiki/USB_hardware#USB_Power_Delivery

Legg merke til at for at det skal være kompatibelt, må det støtte rett spenning. For mobiltelefoner o.l. er det normalt 5V, mens for bærbare pc-er bruker som regel 20V. Det kan også være at noen enheter krever at en minimumseffekt er støttet. Her vil det være slik at lading ikke skal starte hvis laderen ikke er kompatibel. De laderne som støtter høyere spenninger, vil gjerne også støtte lavere. Mao. en lader til en pc støtter å lade en mobiltelefon som bare krever 5V, mens laderen til mobiltelefonen støtter kanskje bare 5V, og vil dermed ikke kunne lade noe som krever høyere spenning.

Man skal kunne bruke ladere på tvers trygt hvis standarden er fulgt og regulatoriske krav er fulgt (eksempelvis CE).

Det kan være at effekten en del ladere leverer, kun er i kombinasjon med produsentens eget utstyr. F.eks. at en Samsung-lader kan levere mer effekt når den er tilkoblet en mobiltelefon som støtter en annen semiproperitær hurtigladingsløsning.

Endret av NULL
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...