Gå til innhold

Baneheiasaken: Nye beviser, etterforskningen nærmer seg slutten


Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse
knipsolini skrev (26 minutter siden):

Skulle gjerne visst hvor lang tid det tok før Arne Pedersen bestemte seg for at VK var skyldig og stengte alle muligheter for at han kan være uskyldig. Mistenker at det skjedde ganske tidlig i etterforskningen, og at ingenting vil gjøre at han endrer mening. 

Jeg frykter at det er mange slike innenfor politiet og påtalemyndigheten, spesielt før i tiden. Det er ofte også de etterforskningslederne og statsadvokatene som er mest sikre i sin sak som gjør en god jobb (høy oppklaringsprosent) mens de som går rundt og er usikre og tvilende i sine saker ikke blir likt i systemet, da det betyr mer tid, mer ressursforbruk og lavere oppklaringsprosent. Det skal vanligvis gode beviser til for å ta ut tiltale, men det stopper ikke politiet i å gjøre det allikevel, slik som i Hagen saken der politiet og retten var uenige i om det var gode nok beviser for varetektsfengsling.

Jeg tror nok Pedersen og andre i politiet siktet seg inn på Kristiansen ganske fort, spesielt når de samtidig får en tilståelse og et vitne (Andersen) som påstår at han var gjerningsperson, eller hovedgjerningspersonen. Da trenger de ikke lenger jobbe like mye med å få Andersen dømt siden han tilstår, mens de kan fokusere på å få Kristiansen dømt.

Pedersen har også et rykte og renomme å beskytte, noe som gjør at han nå prøver å påvirke den pågående etterforskningen. Noe jeg stiller spørsmål ved om han er habil til å gjøre, siden han ledet den første etterforskningen i saken.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
knipsolini skrev (På 26.4.2022 den 18.04):

Skulle gjerne visst hvor lang tid det tok før Arne Pedersen bestemte seg for at VK var skyldig og stengte alle muligheter for at han kan være uskyldig. Mistenker at det skjedde ganske tidlig i etterforskningen, og at ingenting vil gjøre at han endrer mening. 

Tenker at han egentlig styrker Kristiansens sak ved å sende et slikt brev. Han stiller sin egen etterforskning i et dårlig lys. Lett å mistenke tunnelsyn her :)

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
knipsolini skrev (På 26.4.2022 den 18.04):

Mistenker at det skjedde ganske tidlig i etterforskningen, og at ingenting vil gjøre at han endrer mening. 

Det kan vi gjerne mistenkte. 

Men la oss være veldig velvillige, og av alle ting gå med på at denne konklusjonen kom på banen svært sent. Ville et slikt scenario endre noe, mtp. "... ingenting vil gjøre at han endrer mening"?

Jeg tror ikke det. Jeg tror det er irrelevant om politiet konkluderte kjapt, eller først etter noe tid. Nøkkelordet her er det de uansett konkluderte. De er sikre, de. 

Arne Pedersen har jobbet ekstremt mye med denne saken. Over mange år. Selvfølgelig er han sikker i sin sak! Jeg ville blitt svært forbauset om Pedersen plutselig endret sitt standpunkt nå, etter all den innsatsen han har lagt ned på å samle bevis mot VK.

Alle som setter inn såpass mye energi i en sak, utvikler tunnelsyn - om de vil det eller ei. 

Ergo er jeg helt enig: ingenting vil få ham til å endre standpunkt. 

Det samme kan vi se hos pårørende og etterlatte til jentene; de har forsonet seg med at begge guttene stod bak, og ønsker ikke å rippe opp i disse vonde opplevelsene igjen. Det forstår jeg veldig godt. 

Dessverre hjelper ikke Pedersen særlig til med dette innspillet. De som er oppriktig opptatt av sannheten, fortjener bedre. Men for pårørende, etterlatte og alle andre som ikke ønsker å måtte revurdere skyldspørsmålet, kan jo saktens finne trøst/mening i hans ord. Men det blir jo ikke noe mer sant av den grunn ... 

Helt greit at han uttaler seg, vi har jo ytringsfrihet. Men jeg forventer at uttalelsen ikke blir vektlagt!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, det er litt absurd.

Vi hadde Bente Mevåg som med rimelig stor sikkerhet fortalte retten at det var DNA fra to gjerningsmenn, og latterliggjorde ideen om at DNA kunne komme fra forurensing.
I retten ga dommer uttrykk i sin belæring av juryen før de skulle avsi dom at det vitterlig måtte være Kristiansen som var gjerningsmann nummer to, for om ikke ham, så hvem? Det kunne ikke juryen spekulere i.

...I gjenopptagelsen i 2009-2010 så løy Bente Mevåg om at prøvene var ødelagt, og holdt på å sørge for at det ikke ble forsøkte å finne DNA fra Viggo Kristiansen.
Det var kanskje bare fordi Mevåg var i sykemelding at daværende leder, i hennes fravær, faktisk sjekket og fant prøvene -- som kun viste flere treff fra Jan Helge.
Men da ble ikke lengre DNA vektlagt, fordi de regnet Jan Helge sitt vitnemål som det viktigste beviset -- uten å spørre juryen om hva de vektla.
Juryens ledelse har fortalt at hun ikke ville valgt noe annerledes i møte med de nye bevisene, men andre medlemmer av juryen føler seg lurt, da de trodde DNA-beviset var sikkert.

Politiet i Agder fikk også en overgrepsanklage mot Jan Helge før gjenopptagelsen i 2010, som de ikke vurderte som relevant for en sak hvor Viggo Kristiansen ble mistenkt for å være hovedmannen fordi han hadde begått overgrep tidligere. En henlagt anklage, da politiet mente at Jan Helge hadde vært for ung til å dømmes, uten etterforskning, en sak som først ble oppdaget av de som arbeider med saken nå i 2022 da de kjørte til Agder og hentet alt materialet som ikke var sendt over.

Og så, nå i 2021-2022, så viser det seg at de finner DNA fra rettsmedisineren som obduserte jentene i en av prøvene som ble tatt av ofrene.
Et funn forenelig med prøven som ble brukt som bevis for at det var to gjerningsmenn, men dette hadde nok markører til å utelukke Viggo Kristiansen.
De fant i prøvene sæd fra Jan Helge Andersen i intime områder på offeret som ikke hadde hans kjønnshår, offeret han opprinnelig innrømte å ha begått overgrep mot før politiet -- Arne Pedersen -- fikk ham til å tilpasse seg bevisene gjennom å 'bytte offer'...

En forklaring som igjen ble knust da det nå ble funnet DNA fra Han Helge på begge ofrene -- men ingenting fra Viggo Kristiansen på noen av dem.

Minner så igjen om at politiet stadig hjalp Jan Helge Andersen med å tilpasse forklaringen sin bevisene -- og at 'tilståelsen' først kom da de hadde fortalt ham at de hadde funnet DNA fra ham på det ene offeret, MEN at de trodde at han var et slags offer for den egentlig gjerningsmannen, Viggo Kristiansen -- i god tid før forklaringen ble avgitt.
Etterforskningslederen sa sågar at "da så det ut som om Jan Helge fikk noe å tenke på"...
Ja, hvordan han skulle forsøke å dupere de godtroende fjolsene med informasjonen de matet ham med!

---

Han har ikke evnet å forklare ruten de tok til åstedet på en troverdig måte som er forenelig med mobilbeviset.
Han har ikke evnet å forklare sykkelen eller mobilbeviset i sin forklaring.
Han har ikke forklart hvordan ofrene hadde byttet klær.
Han har totalt sviktet å forklare DNA-funnene -- som åpenbart burde gått klart frem av hans forklaring fra 2001, om han fortalte sannheten -- en forklaring som i 2011 og denne siste gjenopptagelsen var regnet som det sikreste beviset for Viggo Kristiansen sin skyld.
Han har ikke blitt spurt nok om da han dagen før creepet ut folk rundt en utedo nær samme badeplass da han var der alene i flere timer uten å faktisk gjøre noe annet enn å stå ved en utedo og se på folk, og ble av et kvinnelig vitne sett der av henne både før og etter hennes rundtur rundt vannet, hun snskket til og med med til ham fordi hun synes det var så rart at han stod der så lenge, og unnskyldningen hans var regn, selv om det ikke hadde regnet.

Det viktigste beviset er søppel produsert av at politiet har matet hva de trodde var et vitne med informasjon i hensikt å 'ta' personen de ønsket å finne beviser på.

Gjennom formuleringen sin, gjennom å innbille Jan Helge at han kunne slippe unna lovens strengeste straff, så ga de ham alle grunner i verden til å tilpasse forklaringen sin bevisene og legge skylden på en annen;
I beste fall kunne han slippe helt fri om han spilte offerrollen sin godt nok.
Måten han fremstilles i retten og avhør og av politiet viser at han spilte offerrollen -- sammenlignet med utviklingen som beskrives av de av vitner som kjente ham.

Profilmessig er det også en liten skandale:
De fikk vite at det mest sannsynlig var en gjerningsperson -- og vi må forstå det slik at etterforskerene mistenkte Viggo Kristiansen først og fremst -- men så, da de fant beviset fra åstedet som knyttet Jan Helge til åstedet, så måtte Viggo Kristiansen ha gjort det sammen med Jan Helge. Fordi de allerede innledningsvis var låst fast i moduskandidaten sin.
Ofrene hadde stikkskader mest forenelig med en gjerningsperson.
At to gjerningsmenn stod bak dobbeltdrap og voldtekt av barn fikk eksperter fra FBI til å vise interesse for saken fordi det var så ekstremt sjeldent, at det må forstås at de mistenkte at politiet gjorde feil.

Endret av Red Frostraven
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Nimrad skrev (1 time siden):

JHA er nå siktet for det andre drapet. Herregud…

Er de begge dømt for drap og medvirkning? Isåfall hva skjer med saken dersom JHA blir dømt for dette drapet også? Det lukter vel at VK går fri i tidenes justismord, det blir vel litt sært å opprettholde "medvirkning til drap"  hvis JHA blir dømt for begge drapene? 

Spent på hva JHA kommer til å si nå... At VK tvang han til å drepe begge jentene, men han har blackout rundt det ene drapet og tvangen han ble påført i den forbindelse? 

Endret av Baranladion
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
52 minutes ago, Baranladion said:

Er de begge dømt for drap og medvirkning? Isåfall hva skjer med saken dersom JHA blir dømt for dette drapet også? Det lukter vel at VK går fri i tidenes justismord, det blir vel litt sært å opprettholde "medvirkning til drap"  hvis JHA blir dømt for begge drapene? 

Spent på hva JHA kommer til å si nå... At VK tvang han til å drepe begge jentene, men han har blackout rundt det ene drapet og tvangen han ble påført i den forbindelse? 

Vanskelig å si, men det viktigste for meg er at man forfølger og ser på muligheten til å reagere mot politiet i Kristiansand. En ekstremt dårlig etterforskning ledet av at man allerede hadde bestemt seg for hva som var riktig.

Endret av The Very End
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

...de må bare huske på at det absolutt eneste beviset som gjenstår er JHA sin forklaring.

Det 20 år gamle og eneste DNA-beviset mot VK var et alelle som ble funnet forenelig med rettsmedisiner(?), en person som også fikk ytterligere DNA påvist i nye analyser av de eldre prøvene, forenelig med forurensing fra ham, men ikke med VK.

...De kunne fått feilaktig styrket bevisene mot VK om de hadde funnet dette DNA-et forenelig med rettsmedisineren, om man bare så på enkelt-aleller som den gang da og/eller det ble funnet for 20 år siden i stedet for i dag. Som er litt skremmende.

...

Ingen troverdig DNA-bevis. Flust av nye DNA-bevis fra JHA på begge ofrene inkludert på intime områder på offeret som han opprinnelig innrømte å ha forgrepet seg på -- før politiet korrigerte ham og han endret forklaring for å tilpasse forklaringen bevisene, uten at politiet reagerte. De ville bygge en tettest mulig sak mot VK, og lot JHA endre forklaring fritt i møte med nye beviser uten å stille spørsmål ved hans troverdighet når forklaringen endret seg støtt og stadig.

---

Og alle spørsmål besvares tilfredsstillende;

Hvorfor brukte jentene hverandres klær..? Begge var nakne samtidig, og JHA løy.

Hvor var VK? I sykkelboden. Som forklarer mobilbebeviset. JHA løy.

Hvorfor så ingen dem på stiene? JHA tok den håpløse løypen gjennom skogen og brukte den tiden det tok -- uten at man trenger å samkjøre dette med mobilbeviset og dekning eller sykkel: det er ikke noe poeng i hoppe bukk over mobilbeviset / sykkelen sin posisjon i forsøk på å slå olympisk rekord i tankegymnastikk.

Hvorfor ingen funn av DNA fra VK på åsted eller ofre med moderne teknologi? Han var i sykkelboden.

...

Det er også verdt å huske på hvordan enkeltpersoner i politi og RMI regelrett har forsøkt å sabotere gjenopptagelse, inkludert å påstå at prøvene fra ofrene var destruert, i 2009/2910, og uttalelsen om at funnet av enkelt-alelle forenelig med rettsmedisinere/VK naglet VK til åstedet; de sjekket ikke om det kunne ha vært forenelig med de som var tilstede da prøvene/obduksjon ble tatt

Og hvordan de kjøpte JHA sin forklaring, bygget, endret og tilpasset beviser politiet GA HAM om hva de hadde av beviser i avhør, for å felle VK.

Endret av Red Frostraven
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Det er flere år siden jeg ble i stuss om anklagene mot Kristiansen, husker særlig det mobilgreiene med sendte meldinger, basestasjoner osv. Men man vil jo gjerne tro at påtalemyndighetene har gode kort på hånda når de sender noen i fengsel i 21 år. 

Hvis Andersen faktisk var alene om dette... Fy f.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
:utakt skrev (2 minutter siden):

Det er flere år siden jeg ble i stuss om anklagene mot Kristiansen, husker særlig det mobilgreiene med sendte meldinger, basestasjoner osv. Men man vil jo gjerne tro at påtalemyndighetene har gode kort på hånda når de sender noen i fengsel i 21 år. 

Hvis Andersen faktisk var alene om dette... Fy f.

Ja det ser mer og mer ut til at dette er sannheten, håper Andersen knekker når bevisene blir for store og forklarer hva som faktisk hendte. Men det er vell ønske tenkning.

Tenk å sitte 20 år i fengsel for noe en ikke har gjort, i tillegg til stempelet en har over seg. Enormt. Håper han får noen enorme år fremover, om han er uskyldig.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

 

knipsolini skrev (21 minutter siden):

https://www.nrk.no/norge/fann-overgrepsbilete-pa-pc-en-til-jan-helge-andersen-1.16043678 for de som ikke vil støtte VG ;)

Jeg blir litt i stuss. Er dette eneste grunnen til at han har fått siktelsesstatus? Jeg skjønner at de ønsket å ransake hos han, men det må vel mer til for å få status som siktet?

Lenke til kommentar
Nimrad skrev (10 minutter siden):

 

https://www.nrk.no/norge/fann-overgrepsbilete-pa-pc-en-til-jan-helge-andersen-1.16043678 for de som ikke vil støtte VG ;)

Jeg blir litt i stuss. Er dette eneste grunnen til at han har fått siktelsesstatus? Jeg skjønner at de ønsket å ransake hos han, men det må vel mer til for å få status som siktet?

Nei det er vell de nye DNA funnene som har gjort han siktet for begge drapene?

Lenke til kommentar

jo det tar seg ikke godt ut, men allikevel ikke noe som gir ubetinget fengsel (med forbehold det som stod i VG, at det var mindre mengde og nedlastet sammen med annen snusk eller noe)

Hvis han Andersen hadde blitt dømt for begge drapene i sin tid, så ville han kanskje fått 21 år (er vel maks straff, hvis vi ser bort fra forvaring)

men klart, er han skyldig så må det jo en runde til i rettsalen. Da blir det vel tileggstraff for løgn, og for drapet, og ikke bare medvirkning.

5-6 år?

men vi får se. jeg er ikke "ekspert" på dette, og ikke fulgt med på saken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...