Gå til innhold

Er en jernpanne noe for meg?


Anbefalte innlegg

3 hours ago, Gavekort said:

Etterhvert som du bruker pannen så vil fettlaget gjennomgå det som heter termisk polymerisering…

Dette bør man vel egentlig gjøre før man begynner å bruke den. Slik at ingenting setter seg fast når man først begynner å bruke den. Prosessen heter «Seasoning» på engelsk. Det innebærer å brenne fast olje i panna, dette kan du gjerne gjør i flere omganger før du tar den i bruk. Den blir i praksis nesten like bra som en teflonpanne.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Seasoning_(cookware)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
skaftetryne32 skrev (8 minutter siden):

Vel det er ikke verre enn og prøve igjen, det florerer av oppskrifter der ute og det er ikke så vanskelig å få til en start glasering, ved mer bruk blir den bedre. Det viktigste er høy nok temperatur, fettet må nå rykepunktet, svi vekk olja og det er det, mer eller mindre, det er mange variasjoner av denne metoden, men dette er basisen. høy varme, fett, svi det vekk. Pannen får en mørk farge, helst bli helt svart med tid og stunder det er glaseringa. 

Har hatt fleire rundar utan den heilt store suksessen, så eg vart til slutt lei heile greia. Den har fått eit lag på delar av panna, ikkje heile. Spesielt mot kanten blir det gjerne meir seigt enn hardt. Temperatur kan vere ein årsak. Den blir varmast midt på sidan induksjonssløyfene ikkje dekker heile panna. Dei områdene som har fått eit hardt lag er heller ikkje så veldig non-stick. Ikkje at det blir som teflon, men antar det skal vere meir enn dette.

Fann eit bilete eg tok for ei tid sidan. Har ikkje tilgang til den no, men ser litt korleis den er.

Jernpanne.png

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
Zeph skrev (7 minutter siden):

Den blir varmast midt på sidan induksjonssløyfene ikkje dekker heile panna.

Uff ja hadde akkurat det samme problemet med den jævla induksjon, og panna er for stor for stekeovn, så jeg brukte primus. 

Grill, gass eller ikke burde vel gjøre susen og, bare man får jevn varme, noe man stort sett ikke får med induksjon. 

Endret av skaftetryne32
Lenke til kommentar

Moren min har også jernpanne, har hatt den i sikkert 20 år, like fin. Stefaren min sandblåser den en gang i blant og hun koker den inn i smør og panna er som ny. Helt utrolig hvor lenge disse holder. Blir bare vasket i varmt vann etter steking, aldri zalo.
Så frister å kjøpe en slik en i grunn, men jeg er litt for lat til å ta vare på alt jeg har :p

Lenke til kommentar
bshagen skrev (6 timer siden):

Kommer an på skaftet

Man kan fint ha jernpanner med trehåndtak i ovnen, bare man er litt fornuftig i forkant. Kan f eks ta et kjøkkenhåndkle i bomull, dynke i vann og surre rundt håndtaket, for deretter å ta aluminiumsfolie utenpå der igjen. Gjorde det på min og hadde vel en heavy støpejernspanne jeg arvet etter min far som jeg hadde pusset ned med stålull og fått rusten vekk fra på 185g i 6 timer. Tok av alu folien og det våte kjøkkenhåndkleet og kunne ta på håndtaket med en gang jeg tok den ut av ovnen. Brant meg overhodet ikke, og ingen antydninger til sprekkdannelse i treet.

Man MÅ bruke en olje som har høyt smoke-point (dette kan du google). Det anbefales solsikke, raps, druekjerne (grapeseed, fås på meny bla). For guds skyld, ikke bruk olivenolje, den har lavt smokepoint. Værs obs på evt overganger eller skjøtepunkter, og at du også seasoner der, typisk der det er evt håndtak, festepunkter, på kantene, rundt evt lokk osv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Zeph skrev (17 timer siden):

Har hatt fleire rundar utan den heilt store suksessen, så eg vart til slutt lei heile greia. Den har fått eit lag på delar av panna, ikkje heile. Spesielt mot kanten blir det gjerne meir seigt enn hardt. Temperatur kan vere ein årsak. Den blir varmast midt på sidan induksjonssløyfene ikkje dekker heile panna. Dei områdene som har fått eit hardt lag er heller ikkje så veldig non-stick. Ikkje at det blir som teflon, men antar det skal vere meir enn dette.

Fann eit bilete eg tok for ei tid sidan. Har ikkje tilgang til den no, men ser litt korleis den er.

Jernpanne.png

Om det blir seigt er forklaringen at du har brukt for mye olje. Tørk av til du tror det ikke er noe olje igjen.

Til trådstarter

Jeg forstår ikke rådet om stålskrubb ved vanlig vask, jeg ser ikke nødvendigheten. Skal du først bruke stålskrubb hadde jeg også brukt oppvaskmiddel, det vil gjøre det mer skånsomt. Grovt salt i en panne som ikke er kald og en stiv børste om pannen trenger en skikkelig vask fungerer fint. Du skal ikke vaske til du ser sølv- eller gråfarge og det er støpejern du fortsatt ser ikke stål. Om hodet er med meg inneholder støpejern mer karbon enn stål.

I det daglige hadde jeg brukt varmt vann og en vanlig oppvaskbørste, oppvaskmiddel om nødvendig. Noen er helt mot bruk av oppvaskmiddel, det er en del ulike meninger og hypoteser.

Du vil også få en del ulike meninger om hvilken olje du skal smøre den inn med.

Kjøp deg en jernpanne og bruk den masse! Og ikke tenk SÅ mye på hvordan du best skal ta vare på den. Hold den tørr slik at den ikke ruster og bare vask den som en hvilken som helst annen panne. Smør den inn med f. eks. rapsolje (den er billig) ved behov.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132
Gavekort skrev (21 timer siden):

Om jernpannen din ruster så har du et problem i utgangspunktet, og det er sannsynligvis forårsaket av aggressiv vasking med stålull.

Bart støpestål ruster om det ikke beises med f eks brent fett. Rusten betyr ikke noe, det er bare jernoskyd. Skrubb den av om du gidder. No problema.

Lenke til kommentar

Kjøpte De Buyer karbonstålpanne. Svært fornøyd, men krever litt jobb før den er brukelig.
1. Skrubb den skikkelig i glovarmt vann før du starter å gjøre noe som helst. Brukte også litt zalo for å være sikker på at alt belegg fra fabrikk var borte. Tørk den godt.

2. Ett par dråper druekjerneolje og lofritt papir/klut. Smør hele panna, innside og utside, med oljen. Det skal være ett veldig tynt belegg av olje.

3. Sett ovnen på 240-250 grader. Håndtaket på de buyer non pro versjon er emaljert og kan ta skade av såpass varm ovn, men jeg har ikke sett noe til det og bryr meg heller ikke om det skulle skje.

4. Når temp er ok, setter du panna inn i ett par minutter. Ta panna ut igjen(husk at den er varm) og tørk av mere av oljen med en lofri klut/tørkepapir. Det skal som sagt være veeeldig lite olje, så tynn film at det nesten ikke er mulig å se.

5. Sett panna inn igjen og la stå ca 1 time.

6. Slå av ovn og la den kjøle seg ned. Den vil nå begynne å få en fin bronsefarge.

7. Gjenta dette 2-3 ganger.

8. 2 runder med steking av bacon etter tips fra en proff.

Panna er nå tilnærmet lik en non stick panne. Pannekaker og omelett slipper lett som bare det.

Panna tåler mild såpe samt grov vask med børste og varmt vann uten at belegget svekker seg nevneverdig, men vær obs på mat med syre.
Etter vask/bruk tar jeg 1 liten dråpe druekjerneolje og smører panna før jeg setter den vekk. Samme her som når man prepper panna, det skal bare være ett minimalt belegg med olje.
 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Når det gjelder jernpanner er det like mange meninger som...... 🙄

Egentlig er det bare å bruke den ofte og kanskje ikke gjøre noe annet enn å brenne den skikkelig ut en gang i mellom og ellers bruke stålredskaper og annet som skraper av soten. 

Selv hadde jeg en periode da jeg brukte en gammel flat stekeplate, en elektrisk firkantet valset stålplate med to elementer under. Den smurte jeg før bruk og skrapte den med stålskrape etterpå. Alt ble stekt der. I tillegg en klokke av stål å legge over det som måtte ha litt mere varme, og et stekelodd å presse tynne kjøttstykker og tynne hamburgere med. Ved siden var et gassbluss og en ekte Wok. en tynn parabolisk stålplate. Det ble jeg fort lei av.....

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...