Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

bojangles skrev (18 minutter siden):

Er det egentlig en smertegrense for Ukraina, en grense for når de må gi seg? Du har sagt dette gjentatte ganger, og mange andre også. Ukrainerne selv sier noe annet. De vil ikke gi opp demokrati og trygghet. De vil ikke leve under putin. 

Ja, jeg har mange ganger sagt at Ukraina vinner denne krigen selv om de må gi fra seg noe areal. Og som du påpeker er det mange andre enn meg som er av samme oppfatning. Ikke fordi det vil være rettferdig med en slik løsning, men fordi det er realitetene på slagmarken som vil angi sluttresultatet. Og jeg understreker at det verken er du eller jeg som skal ta denne avgjørelsen.

Det helt sentrale for Ukraina er å få markert at de skal bestemme selv, og at de skal ha slutt på å bli behandlet som en slags koloni av Russland. Hvis Ukraina får den nødvendige uavhengighet til å videreutvikle sitt skjøre demokrati, inngå avtaler med EU som klart gir de en vei til EU - medlemskap, og ikke minst får sikkerhetsgarantier fra vesten som er så sterke at Russland ikke vil forsøke seg igjen, så har Russland tapt, og det selv om russerne sitter igjen med noe Ukrainsk land.

Alternativet kan være en frossen konflikt som vil vedvare i årevis, og der det verken blir noen avklaring av EU eller NATO medlemskap. Og i november 2024 vet vi ikke hvem som sitter i det Hvite Hus den 6. januar 2025.   

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

@Windfarmer

Jeg personlig tror ikke at presidentvalget i USA blir avgjørende for Ukrainas fremtid. Til det er Ukraina for viktig for EU. 

Nei det er hverken du eller jeg som avgjør noe som helst i denne krigen. Men det Ukrainske folket virker å være bestemt på at denne krigen skal vinnes. Og den kan vinnes, bare vesten fortsetter å donere. Og strammer inn på sanksjonene til russland. UK har alt stoppet all handel med metaller fra russland. Vi må regne med at det jobbes hardt nå for at andre land også følger etter britene. Krigen den varer så lenge den må til Ukraina vinner eller er villige å gå i forhandlinger. Den avgjørelsen er opp til dem og kun dem sålenge de har støtte fra vesten. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Enceladus skrev (1 time siden):

Startet en dokumentar fra BBC på NRK nå nettopp om "Ukrainas nye soldater" https://tv.nrk.no/direkte/nrk1

Så det helt tilfeldig nå, kanskje interessant?

Takk for tipset. Så den akkurat ferdig. Det falt noen tårer, for å si det mildt.

Vet vi når disse opptakene ble tatt og hvordan det går med de nå?

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Enceladus skrev (1 time siden):

Startet en dokumentar fra BBC på NRK nå nettopp om "Ukrainas nye soldater" https://tv.nrk.no/program/KOID23008422

Så det helt tilfeldig nå, kanskje interessant?

Så den nå. Både hjerteskjærende og inspirerende. Vi står i gjeld til de for at de betaler med sitt eget blod for å stoppe den Russiske galskapen fra å spre seg utover de Ukrainske grensene. Fantastiske folk alle sammen. Jeg håper vi i vesten står last og brast med Ukraina til de går seirende ut av kampen. Det er rett og slett ikke noe alternativ at Ukraina taper denne krigen. Alt for mye står på spill.

Lenke til kommentar
bojangles skrev (2 minutter siden):

@Windfarmer

Jeg personlig tror ikke at presidentvalget i USA blir avgjørende for Ukrainas fremtid. Til det er Ukraina for viktig for EU. 

Nei det er hverken du eller jeg som avgjør noe som helst i denne krigen. Men det Ukrainske folket virker å være bestemt på at denne krigen skal vinnes. Og den kan vinnes, bare vesten fortsetter å donere. Og strammer inn på sanksjonene til russland. UK har alt stoppet all handel med metaller fra russland. Vi må regne med at det jobbes hardt nå for at andre land også følger etter britene. 

Pr. i dag har både Russland og Ukraina offisielt så knallharde standpunkter at de er umulig å forene. Men med mindre ukrainerne greier å kjeppjage Russland ut av Ukraina og får stilt Putin for en internasjonal domstol, vi denne krigen bli løst ved en eller annen grisete og pragmatisk avtale mange vil være misfornøyd med.

Men jeg har problemer med å se noe annet enn at historien vil erklære Ukraina som seierherren.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Bugle skrev (11 minutter siden):

Takk for tipset. Så den akkurat ferdig. Det falt noen tårer, for å si det mildt.

Vet vi når disse opptakene ble tatt og hvordan det går med de nå?

UK startet treningsprogrammet i juni 2022, og ut fra været vil jeg tippe tidlig høst 2022.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Villfaren skrev (2 timer siden):

Takk for ett godt svar. 

Samtidig synst eg fortsatt at det er helt merkelig at det kan stå så dårlig til i det russiske militæret.

Men håper jo selvfølgelig at alt vi ser av gammelt drit betyr at de ikkje har noe bedre å komme med.

 

Dragavon skrev (1 time siden):

Svarene på ddet er korrupsjon, korrupsjon og korrupsjon.

Et veldig godt eksempel på dette som illustrerer hvor råttent dette systemet er, og at dette er et problem i absolutt alle ledd, er obersten som for en måneds tid siden ble arrestert for å ha, midt i en krig landet hans på ingen måte vinner, stjålet og solgt 7 T-90 stridsvogn motorer. 

Det altså i en tid der Russland sender T-52 til fronten.

Og for den som ikke vet, T-90 er Russlands mest moderne (foruten den mindre reelle T-14) stridsvogn, og T-52 er museumsgjenstandene nevnt over. 

  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Jeg tror det har gått mange her på forumet, og ellers i verden, hus forbi at den operative russiske hæren ikke lengre er større eller mer kapabel enn den ukrainske.

  • Ukraina har bedre økonomisk og industriell støtte enn Russland
  • Ukraina har fler soldater enn Russland
  • Ukraina har fler tanks enn Russland
  • Ukraina har snart mer artilleri enn Russland
  • Ukraina har snart fler operative fly og fler piloter enn Russland
  • Ukraina har bedre luftvern enn Russland
  • Ukraina har ikke en nevneverdig marine, men har raketter og droner som kan nekte Russland å bruke sin marine, og den russiske marinen er i likhet med resten av det russiske forsvaret heller ikke så fryktsom som vi trodde

Alt Ukraina har er av bedre kvalitet enn Russland. I moral, i trening, doktrine, teknologi, materiell kvalitet osv.

I min oppfatning er den eneste grunnen til at Ukraina ikke allerede har rullet over Russland at de bygger opp kapasitetene sine og ikke ønsker å ofre enorme mengder soldater dersom de kan ungå det. Ukraina kommer ikke bare til å vinne, de kommer til å vinne smart.

 

Endret av Brother Ursus
  • Liker 5
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
On 5/29/2023 at 11:05 PM, Windfarmer said:

Alternativet kan være en frossen konflikt som vil vedvare i årevis, og der det verken blir noen avklaring av EU eller NATO medlemskap. Og i november 2024 vet vi ikke hvem som sitter i det Hvite Hus den 6. januar 2025.

Vel er det regler som gjør at terrorister og terrorstater kan ta hele nasjoner som gisler i forhold til EU og NATO medlemskap ved invasjon så må vi faktisk se på hva vi kan gjøre for å endre regelverket på det punktet. Vi kan jo ikke ha regler som faktisk gir incentiver til terrorstater til å blokkere medlemskap eller holde nasjoner ute fra forsvarallianser eller handels allianser ved å gå til langvarig krig. 

Ville du gitt opp å kjempe for et fritt Bergen om Bergen by ble okkupert av en krigsmakt du vet med sikkerhet vil undertrykke bergenserne i all fremtid? Slakte deler av dem ved første og beste anledning og hundse og undertrykket resten av dem for all fremtid også gjøre det samme med deres barn? En kan jo fort tenkt at "nah trenger vi egentlig bergensere?" De er så breiale. Men de har samme pass som oss og samme historie. Jeg håper og tror det ville sittet veldig langt inne for nordmenn å blåse bergenserne. 

Det er situasjonen i Ukraina, og det er grunnen til at Ukrainere jeg snakker med sier de aldri vil gi opp, aldri vil forhandle om fred fordi en fredsavtale bringer jo ikke fred til de Ukrainerne som pga krigen befinner seg på feil side av frontlinjen eller feil side av delelinjen som tegnes på kartet ved en fredsforhandling. Og de som er på riktig side av delingslinjen vil heller ikke få fred. De vil frykte fremtiden og hva putin eller hans etterfølger gjør neste gang han invaderer Ukraina. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (På 29.5.2023 den 16.20):

Hadde luftvernet i Kyiv klart å stoppe et ICBM missil fra Russland, hvis Kremlin går helt galematias og vil nuke byen? 

 

Penny skrev (På 29.5.2023 den 20.38):

Ytterst få land har et halvveis troverdig forsvar mot en ICBM på vei ned, vi snakker i praksis om USA, Israel, under tvil Russland og muligens India.

Når det er sagt, en ICBM vil ha en betydelig minimumsrekkevidde, det er rett og slett begrenset hvor brått de klarer å snu ned mot bakken igjen. Russland måtte trolig skutt fra en base langt borti Sibir for å få det ned i Ukraina. For land med en direkte landegrense er det mer aktuelt å bruke en SRBM, som feks Iskander, eller sende ut en ubåt i Svartehavet og sende en SLCM som Kalibr fra den. Disse har Ukraina en realistisk mulighet til å skyte ned.

ICBM'er er ikke bare hypersoniske på vei ned, men fire fem ganger så hypersoniske som Russlands hypersoniske missiler. 

Det betyr at det er en utfordring å skyte dem ned. Særlig siden de også er relativt hardføre, og der missiler normalt detonerer nært, helst litt forran, et mål slik at det flyr gjennom en sky av splinter, så har dette mindre effekt på en ICBM av inconel sammenlignet med de tynne platene fly er laget av. 

Å treffe missilet direkte gir en mye større effekt naturligvis, godt hjulpet av en veldig kinetisk energi. Dette er også forskjellen på PAC-2 og PAC-3 missilene Ukraina har på sine PATRIOT SAM. PAC-3 er mindre slik at man får plass til flere på en launcher, er mer manøvrerbar, har mindre stridshode, men bruker primært kinetisk energi ved direkte treff til å ta ut solide og raske mål, kinetic kill vehicle, slik som de Russiske Kinzhal missilene. Å treffe direkte er imidlertid langt vanskeligere. 

Kunne disse ha tatt ut en ICBM, potensielt, men lite trolig. Først og fremst er rekkevidden (høyde) bare 20km som er siste 1/5 av terminalfasen til en ICBM, og disse målene kommer jævelig fort. 

Jævelig fort varierer etter type, er det en gammelt ICBM har PATRIOT missilet 20 sekunder på å treffe, er det en nyere variant reduseres dette til 2,8 sekunder. Forutsatt at den detonerer på bakken, som sjelden er tilfellet. 

Så, det er åpenbart at vi for lengst har beveget oss ut på veldige teoretiske muligheter her. 

Da er det langt lettere å skyte ned missilet i boost fasen, altså når det tar av, før hastighten blir for høy. Her kom det tidligere mye omtalte rakettskjoldet i øst-Europa inn i bildet. 

Ellers finnes det som Penny skrev dedikerte systemer beregnet på å skyte ned ICBM'er. For Russlands del innebærer dette å bekjempe ild med ild, de skyter et kjernefysisk missil, som fort kan ha noen uheldige følger. De har dog et system med konvensjonelle stridshoder under utvikling. 

Indias system er også en "kinetic kill vehicle", men er egentlig et ASAT system, altså anti satellitt. Men, det påstås å kunne skyte ned ICBM'er, og er potensielt i stand til å treffe mål i midcource fasen, altså før den begynner å falle mot jorda. 

De amerikanske og Israelske variantene er laget spesielt for å ta ut ICBM'er i midcource fasen.

Amerikanerne har i tillegg denne kapasiteten på sine AEGIS Cruicere utrustet med riktig type missil. 

Mener også se jobbet med et kinetic kill missil for midcource intercept som skal kunne skytes fra fly, men usikker på status. 

Men, ikke noe av dette finnes i Ukraina. Og, ikke noe finnes i store nok antall til å forhindre en katastrofe i tilfelle full atomkrig. 

 

Endret av Serpentbane
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

Meldinger om eksplosjoner i Kyiv

For tredje natt på rad meldes det om angrep mot den ukrainske hovedstaden Kyiv.

Byens militæradministrasjon melder at luftvernsystemene er aktivert.

Ordfører Vitali Klitschko skriver på Telegram at det er hørt flere eksplosjoner både sentralt og nord i Kyiv.

Et privathus i Darnytskyi-området skal stå i brann på grunn av rakettangrep, også i bydelen Pecherskyi blir det meldt om eksplosjoner.

– Massivt angrep. Ikke forlat tilfluktsrom, skriver Klitschko på Telegram, natt til tirsdag.

Han melder også at en 27 år gammel kvinne har blitt skadd og er fraktet til sykehus, i forbindelse med nattens angrep.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

https://www.nrk.no/nyheter/meldinger-om-eksplosjoner-i-kyiv-1.16425961

Endret av torbjornen
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

"Frivillige verves"

 

Sitat

 

Det er den uavhengige Telegram-kanalen «Mozjem objasnit» som skriver dette. Dette er et medium finansiert av Mikhail Khodorkovskij, oligarken som ble fengslet i Vladimir Putins Russland og som nå bor i Sveits.

Saken gjelder to unge moskovitter, 22 år gamle Ivan Dubenko og 20 år gamle Jevgenij Komarov.

Deres slektninger og venner hevder at begge er for syke til å være soldater.

De hevder at de to har blitt utsatt for juling og trusler fra det militære vervingskontoret.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/q1XBa0/russiske-medier-truet-med-voldtekt-om-han-ikke-ble-soldat

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Fra RT

Sitat

Drones attacked the Russian capital on Tuesday morning, damaging several buildings, Moscow Mayor Sergey Sobyanin said, as quoted by news agency RIA Novosti. He added that there were no casualties. 

 

Emergency officials told RIA that one drone struck the upper floors of a residential building in the southwestern part of the city. They said that another UAV hit a 24-story apartment block, also in the southwestern part of Moscow.

 

Sobyanin has ordered the evacuation of residents from the two apartment blocks that were targeted. 

 

Moscow Region Governor Andrey Vorobyov wrote on his Telegram channel that “several drones” were shot down by air defenses when they were flying towards the city.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Mannen med ljåen skrev (3 minutter siden):

Fra RT

 

Hvis dette er et falsk flagg (noe det like gjerne kan være), observer Russere sluke det like rått som når de slukte Buynaksk og Volgodonsk boligblokk bombingene

Lenke til kommentar
Quote

Russland: - Angrep i Moskva

Ifølge ordfører Sergej Sobjanin i Moskva er det tirsdag morgen bekreftet mindre skader på flere bygninger i den russiske hovedstaden, etter et droneangrep.

Han hevder ifølge Reuters at ingen er alvorlig skadd i forbindelse med angrepet.

- Alle byens nødetater er på stedet. De vil finne ut omstendighetene rundt det som skjedde, sier ordføreren.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti traff droner to boligbygninger i Moskva.

 
Falskt flagg eller russiske rebeller på ferde?
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Enten er det falsk flagg, noen andre som står bak bak, eller så har de blitt skutt ned eller GPS-scramblet.

Fellesnevneren for ukrainske droner vi har sett så langt er at de ikke  detonerer på tilfeldige mål eller så fort de treffer noe. De har ikke tennrør som detonerer på kontakt men på kommando. I tilfelle autonome droner så armeres og detoneres tennsatsene kun når dronen er ved det aktuelle målet. Jeg tror heller ikke Ukraina ville sendt GPS-styrte droner mot Moskva nå som de vet at det er storstilte signalforstyrrelser mot nettopp GPS.

Så det er mye som ikke henger på greip der.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det kan virke som Ukraina har tatt i bruk clusterammunisjon rundt Bakhmut:

https://twitter.com/i/status/1663419014553501698

Brother Ursus skrev (4 minutter siden):

Enten er det falsk flagg, noen andre som står bak bak, eller så har de blitt skutt ned eller GPS-scramblet.

Fellesnevneren for ukrainske droner vi har sett så langt er at de ikke  detonerer på tilfeldige mål eller så fort de treffer noe. De har ikke tennrør som detonerer på kontakt men på kommando. I tilfelle autonome droner så armeres og detoneres tennsatsene kun når dronen er ved det aktuelle målet. Jeg tror heller ikke Ukraina ville sendt GPS-styrte droner mot Moskva nå som de vet at det er storstilte signalforstyrrelser mot nettopp GPS.

Så det er mye som ikke henger på greip der.

At der er droneaktivitet ett eller annet sted synes klart:

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...