Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Brother Ursus skrev (9 timer siden):



Virker slik. Tre kompani á 10 tanks hver, pluss kommandør i egen tank.

En amerikansk tank-bataljon ser ut til å ha opptil dobbelt så mange tanks. 50-60. Og en langt større grad av intern organisering, med laverestående befal som har mye større initiativ.

I sovjetiske bataljoner har man selvsagt også delegering, men ikke i like mange ledd, slik at det sovjetiske bataljonbefalet som skal dirigere 30 tanks nok er mer forvirret enn den amerikanske som skal dirigere kanskje 60.

Har også hørt det sagt flere ganger at i den russiske hæren er det sjelden at noen andre enn høyeste befal og hans nærmeste hjelpere har noe kart.

Det hele blir veldig toppstyrt. Jeg tipper grunnen til at ukrainerne ikke går over til NATO-standard her akkurat nå er fordi de bruker mange eldre herremenn som har tjenestegjort tidligere og de ønsker å bruke tiden på å bli kjent med utstyret, og ikke trene dem opp fra bunnen av igjen.

Nå er vel overgangen til oppdragsbasert ledelse - altså at man delegerer ansvar lenger ned til lavere befal - nettopp noe av det som har gjort at ukrainerne har hatt såpass stor suksess i denne krigen. Dette er en ledelsesform de ble kjent med allerede i 2014 etter at vesten begynte å bidra med rådgivere. Jeg tipper manglende omorganisering i større grad handler om mengden utstyr de får inn, kombinert med hvordan resten av bataljonen (logistikk og støttetropper) er bygget opp.

Brother Ursus skrev (2 timer siden):

"Ukraine is ready to launch its long-awaited counteroffensive", one of Ukraine's top security officials, Danilov, told the BBC in an interview. Danilov declined to name a date, but said an attack to recapture territory could begin "tomorrow, the day after tomorrow or in a week."


Det virker som om det nærmer seg nå med stormskritt. Det er nok mange faktorer som har gjort at kontraoffensiven har blitt pushet tilbake noen uker. Lekkasjene kan ha vært én grunn. Været en annen. Forhold på bakken er også alltid selvsagt i endring. Men til syvende og sist må man velge et sted og en tid.

Å annonsere at et angrep alle vet vil komme, snart vil komme, for deretter å vente, er også en måte du sliter ut fienden på. Det vil sannsynligvis lede til at fienden i mindre grad roterer styrkene sine fordi man er sårbar i rotasjonsfasen, i tillegg til at de brenner ressurser ved å opprettholde beredskap.

Windfarmer skrev (50 minutter siden):

Russiske tap fra en annen kilde enn den som vanligvis benyttes:

Spoiler

Basert på åpne kilder klarte BBC å fastslå navnene på 24.005 russiske soldater som døde i krigen i Ukraina. En tredjedel av alle disse tapene står for de som ikke var tilknyttet hæren før invasjonen - frivillige, mobiliserte, fanger og nylig rekrutterte PMC-er.

I løpet av de siste to ukene har BBC, sammen med Mediazona (anerkjent som en «utenlandsk agent» i Russland) og et team av frivillige, fått vite navnene på ytterligere 1361 døde, som fortsatt er høyere enn det gjennomsnittlige antallet bekreftede ukentlige tap i løpet av 2022.

Vi snakker bare om dataene vi klarer å finne og verifisere fra åpne kilder, det vil si at det reelle antallet tap definitivt er enda større.

Vi antar at vår liste kan inneholde minst halvparten så mange navn på de døde som faktisk er gravlagt i Russland. Vi kom til denne konklusjonen ved å studere situasjonen på kirkegårder i mer enn 65 russiske bosetninger de siste 15 månedene.

Følgelig, ifølge det mest konservative estimatet, kunne Russland ha mistet totalt 48 tusen mennesker drept under invasjonen av Ukraina.

Russlands tap, inkludert de som var ute av spill på grunn av skade eller død, kan utgjøre minst 216.000 mennesker.

Dette tallet er basert på observasjoner fra US Center for Naval Analyses, som sier at for hver russisk soldat som blir drept under krigen i Ukraina, er det i gjennomsnitt rundt tre og en halv sårede.

Dette tallet inkluderer ikke de som kjempet på Russlands side som en del av «folkemilitsene» i Donetsk og Lugansk. I tillegg er det ikke mulig å fastslå selv omtrent antall soldater som mangler.

Hovedtrendene i år fortsetter:

  • Det største antallet omkomne de siste månedene har blitt redegjort for av avdelinger bestående av straffedømte. Nå vet vi navnene på 4315 døde fanger.
  • Tapet av innsatte er klart betydelig høyere enn de tallene vi har satt. Mange av de døde blir bare kjent i tilfeller der lokale innbyggere oppdager en annen kirkegård med dusinvis av graver merket med kors og kranser av Wagner PMC.
  • Fra åpne kilder vet vi om døden til 2293 mobiliserte russere - 60% av dem døde siden 1. desember. Dette kan tyde på at personene som ble innkalt fra de sivile var aktivt involvert i de russiske styrkenes forsøk på vinteroffensiv.
  • Sverdlovsk-regionen og Krasnodar-territoriet fortsetter å lede i antall bekreftede tap.
  • Russland fortsetter å miste høyt kvalifisert personell ved fronten, inkludert offiserer. Totalt, siden begynnelsen av invasjonen, er 2063 offiserer kjent for å ha dødd.

Vi fortsetter å samle inn data om døde soldater. Hvis du vil dele informasjon om dette emnet, kan du skrive en e-post til [email protected].

Война в Украине: последние данные об ударе по Днепру и ответ секретаря СНБО на вопрос о сроках контрнаступления - Новости на русском языке (bbc.com)

 

Og mye tyder altså på at tapstallene er enda høyere enn dette. Hvis man tar sjefskokkens tall for gitt, med 20.000 drepte bare i Wagner i Bakhmut, får man anslagsvis 80-100.000 skadde og drepte i Wagner i dette slaget alene.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
10 hours ago, Brother Ursus said:

I sovjetiske bataljoner har man selvsagt også delegering, men ikke i like mange ledd, slik at det sovjetiske bataljonbefalet som skal dirigere 30 tanks nok er mer forvirret enn den amerikanske som skal dirigere kanskje 60.

 

Her kommer også den russiske forkjærligheten for autoladere inn i bildet. Når en russisk vogn avgir VK for møter i forkant av en operasjon gjenstår bare to personer til å ordne vedlikehold, lasting etc. Når en vestlig vogn (unntatt Leclerc) avgir VK for møter gjenstår tre personer. Russernes fordel er at de med et visst antall soldater kan bemanne et større antall vogner, men sannsyligheten er høyere for at disse er slitne allerede før operasjonen ruller i gang, og det hjelpes ikke av at ergonomien også er dårligere.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

https://www.nettavisen.no/nyheter/russland-tilbyr-hjelp-til-somalias-har-i-kampen-mot-opprorsgrupper/s/5-95-1122006

Russland tilbyr hjelp i bytte mot gull, diamanter, gass og olje

 

Et sikkert vårtegn på et kollapsende regime er vel når de begynner å sette opp business i andre land?

Skal tru kor lang tid det vil ta før Afrika oppdagar at dei risikerer å bli utnytta av ei imperialistisk stormakt?

Endret av torbjornen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (19 timer siden):

Har ikke sjekket noen av påstandene ennå men poster nå den så de som vil kan se den. 

Essensen er i korte drag at russlands stolthet, deres marine kanskje ikke er i veldig godt hold, og det kan også gjelde ubåter. Og verre vil det bli både pga sanksjonene og pga at de har ofret så mye militært materiell i Ukraina. I seg selv kanskje ikke en sjokkerende nyhet når en ser hva de har av utstyr for hæren nå om dagen. Verneverdige tanks og stadig synkende antall artilleri. 

Det er jo ellers positivt for resten av verden om det tar en mannsalder eller så før russerne igjen er nyopprustet og klare til å skape faenskap utenlands. 

Allerede det første minuttet var grafikken så graverende feil at jeg bare slo av videoen. De viste blant annet Admiral Kuznetsov i Azov-havet, et sted den ikke har vært siden sovjetunionen gikk i oppløsning. I tillegg ble skipet Moskva vist synkende samme sted. Det sank ikke der men i Svartehavet vest for Krim. Videre snakker han om et utall ubåter av typer som ikke finnes i Svarteahvet, eller Azov-havet. Hvis faktakontrollen er så dårlig så har det null verdi å tilegne seg "info" fra den videoen.

  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

"It is absolutely clear that it could be not a frozen conflict. So if Russia is just thinking that it could succeed with its robbery of land of Ukraine, it will not succeed with this idea and attempts. And this is because and this is why we are supporting Ukraine as long as it is necessary. Russia must withdraw troops and this is the basis for peace," said German Chancellor Olaf Scholz.

Ukraine war must not end in frozen conflict - leaders of Germany, Baltic states (ukrinform.net)

  • Liker 6
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hvis Königsberg vil løsrive seg fra Russland, i likhet med sine baltiske nabolands løsrivelse fra Sovjetunionen, så får de ta det opp med Kreml selv. Det er ikke noe NATO kan blande seg borti. Først etter en eventuell løsrivelse, er de fri til å utforme sin egen utenrikspolitikk f.eks i forhold til NATO. De kan potensielt gjøre det i forbindelse med krigen eller eventuelle regimeendringer.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
12 hours ago, Bugle said:

Når det gjelder russland, kunne de voldtatt en hel barnehage, deretter bombet den og skyldt på at satan selv hadde opphold der i lag med nazister.

Man må slutte å forvente at russland forholder seg til internasjonale regler, lover, avtaler, normer, med mer. De gjør hva de tror gangner seg selv, og driter i overstående.

Jeg er litt redd for at russland forårsaker såpass mye faenskap i Ukraina åpenlyst, slik at de får massiv kritikk fra flere, hvor de deretter ender opp som "urokråka/misforstått" som trenger kjærlighet og sympati. Og derav får støtte.

russland som helhet trenger en oppvask, inkludert befolkningen.

Om en babushka mister en sønn/datter eller to spiller ingen rolle. Man må nå skremme vettet av yngre foreldre, slik at de forstår alvoret av hva en krig medfører.

Enten via en ung far som kommer hjem fullstendig knust psykisk etter en meningsløs krig hvor han lar frustrasjonen gå utover familien, eller unge (35-40) foreldre som har mistet en sønn i krigen som nettopp blitt 18, eller nyetablerte foreldre som må flykte for å holde liv i sine håpefulle.

Men igjen, kan en slik tilnærming skape mer støtte for krigen i Ukraina blant den tilsynelatende apatiske russiske befolkningen?

Om så, den ene veien eller den andre, spiller det noen rolle?

Bare for å være helt tydelig, du preker til menigheten her. Jeg har absolutt ingen tillit til verken russisk rettsvesen eller deres forhold til internasjonal lov, selv om de en gang har underskrevet den og dermed godtatt den. Jeg kun gjengir hva lovkravene sier i internasjonal lov om bombing av spesifikke objekter. som normale land (her land som forholder seg til de mest mulig globalt anerkjente rettsprinsipper) vil være enige i. russland har også sagt seg enige i de fleste av dem, men når det passer dem, er det helt uproblematisk å avvike fra dem. Og i forhold til befolkningen når en barnehage eller skole blir truffet, så er det bare å servere en historie om at barnehagen og skolen var tom, kun full av ukrainske jødiske, narkomane nazister. For resten av verden som ikke lever i sitt eget diktatur, er bullshittet selvsagt pinlig åpenbart.

Mer støtte i egen befolkning får nok kreml-nissene også når de serverer enda en spennende historie om at den internasjonale straffedomstolen er etter dem. Vel og merke fra den eldre generasjonen i hovedsak, men også en del fra andre aldre. Det er klart der at russland bare er misforstått, defensivt og kun forsvarer seg når under angrep.

Og nei, på kort sikt spiller det ingen rolle. Det er sannsynligvis ingen mulighet til å endre kultur, holdninger og kunnskap hos delen av befolkningen fra 50 år og opp. Mao tviler jeg på at vi ser en større endring før minst en generasjon er borte. Mindre endringer kanskje, men putler har nok gravd russland ned i et ganske mørkt hull for noen tiår fremover, hva global kontakt angår.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (På 26.5.2023 den 9.08):

Russland er jo kjent for å ha mye artilleri. Når går de tom, tror dere?

NB. Les disclaimer under her. Basert på estimat over antall artilleri i utgangspunktet og ukentlige tap lagde jeg denne grafikken:

Russlandsbeholdningavartilleri.thumb.png.940abc9a37a74474deb56bdad0c1f144.png

Disclaimer: Begge kilder er estimater med både tilfeldige og metodiske feilkilder så ta tallene med en klype salt.

Hittil har de tapt ca 60% av det estimerte utgangspunktet. Basert på grafens utvikling kan de gå tom for artilleri i løpet av 2023, men akkurat når er vanskelig å spå pga mange usikkerheter.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (2 timer siden):

NB. Les disclaimer under her. Basert på estimat over antall artilleri i utgangspunktet og ukentlige tap lagde jeg denne grafikken:

Russlandsbeholdningavartilleri.thumb.png.940abc9a37a74474deb56bdad0c1f144.png

Disclaimer: Begge kilder er estimater med både tilfeldige og metodiske feilkilder så ta tallene med en klype salt.

Hittil har de tapt ca 60% av det estimerte utgangspunktet. Basert på grafens utvikling kan de gå tom for artilleri i løpet av 2023, men akkurat når er vanskelig å spå pga mange usikkerheter.

 

Problemet er ikke antall kanoner, men mengden av ammunisjon de to sider kan levere. Og med å "levere" mener jeg ikke bare å "produsere," enda viktigere er det å få den produserte ammunisjonen levert der kampene pågår, også benevnt "logistikk."

Og både når det gjelder å "produsere" og å "levere" tror jeg at Ukrainerne allerede har et overtak. Og da har jeg ikke tatt i betraktning at ukrainerne sannsynligvis nyter godt av verdens beste informasjonsinnhentingssystem av hvor disse russiske 152 mm granatene befinner seg til en hver tid.

Jeg vet ikke jeg, men av en eller annen grunn er der nærmest daglig store og uforklarlige eksplosjoner i ulike okkuperte ukrainske byer i nærheten av fronten.

Endret av Windfarmer
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (4 timer siden):

Nå uttales det statskontrollert russisk fjernsyn at Putin må gå:

 

Det er Boris Borisov eller noe slikt. Han var på tv i fjor og sa at de aldri kunne slå Ukrainerne. Det er en type kontrollert opposisjon på tv der noen sier det opposisjonen tenker, også får TV-seerne se det "riktige" tilsvaret og Boris settes på plass. Man må se disse tv-programmene i sin helhet for å forstå konteksten disse småsnuttene som klippes ut, gjøres i.

Ser for øvrig at Igor Girkin mener Prigozin planlegger eller allerede har forsøkt kupp og trekker seg ut av Bakhmut for å sende troppene hjem til Moskva og ta over. Tror ikke noe slikt skjer. Tror heller presidentembedet blir som en het potet som ingen rundt Putin ønsker seg, dersom han skulle dø eller rømme.

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Gjest slettet-ld9eg7s96q skrev (4 timer siden):

quotation-marks-air-quotes.gif

Enig. Russland har vist seg å mangle alt som behøves for stormaktsstatus, foruten kanskje atomvåpen og et sete i Sikkerhetsrådet.

Vi sitter kanskje bare igjen med USA som supermakt, og Kina som stormakt. Mens alle andre er middle powers (regionale størrelser). 

Antar at man kan hevde at UK er en stormakt siden de tidvis agerer alene i det internasjonale systemet, slik de gjorde da de forsynte Ukraina med store mengder kritiske våpen før 24. februar 2022, men UK gjør stort sett det USA gjør, så det blir egentlig bare smør på flesk. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Regenburg skrev (2 minutter siden):

Det er Boris Borisov eller noe slikt. Han var på tv i fjor og sa at de aldri kunne slå Ukrainerne. Det er en type kontrollert opposisjon på tv der noen sier det opposisjonen tenker, også får TV-seerne se det "riktige" tilsvaret og Boris settes på plass. Man må se disse tv-programmene i sin helhet for å forstå konteksten disse småsnuttene som klippes ut, gjøres i.

Ser for øvrig at Igor Girkin mener Prigozin planlegger eller allerede har forsøkt kupp og trekker seg ut av Bakhmut for å sende troppene hjem til Moskva og ta over. Tror ikke noe slikt skjer. Tror heller presidentembedet blir som en het potet som ingen rundt Putin ønsker seg, dersom han skulle dø eller rømme.

I følge Bob Gates er Prigozins uttalelser nøye koordinert med Putin. Jeg har ikke svaret, men hvorfor har Prigozin tilgang til stort sett alt det russiske militæret har tilgang til? Han er jo bare en pølseselger fra Leningrad?

Kan han være så stor i kjeften uten for lengst å ha falt ut av et vindu?

Jeg har ikke noe bastant svar med to streker under, men jeg presenter et intervju med Bob Gates tatt for et par dager siden, det viktige kommer rundt 35:15:

 

 

 

   

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 minutt siden):

Har aldri sett Dagbladet omtale Sveriges eller Danmarks regjeringer for henholdsvis «Stockholm-regimet» eller «København-regimet».

 

Dagens journalister har vel en bachelor fra høyskole og kan ellers fint lite. De fleste "gode" journalister gikk over til PR bransjen rundt 2005 eller tidligere. Du ser derfor mye språk gjengitt ukritisk, gjerne fordi de har forlest seg på oversatte kilder. Man ser f.eks. derfor mye mer kritisk journalistikk av England og USA, da de engelskspråklige kildene er lett tilgjengelig for en halvstudert røver fra Norge.

Russland, Iran, Palestina og Kina krever språkferdigheter bare et fåtall (nordmenn) i Norge har. For eksempel virker det på meg som om hvermannsen i vesten er helt uvitende om ordbruken i kinesisk dagspresse mot vesten (de hevder mer eller mindre at vi er krig og har gjort det i 20 år). Man har også sett akp-ml begreper som "den israelske krigsmaskinen" som billedsspråk for IDF brukt ukritisk i norsk presse. 

Nei, savner typer som Hans Wilhelm Steinfeldt, selv hun nye i aftenposten(Helene Skjeggestad?) egentlig var ok også i 2016-2020 (?), så kan man ikke drive reell journalistikk mens man bor i russland med samboer og barn og greier. Man lever i praksis i livsfare dersom man gjør ekte journalistikk i Russland. Alt for mange skandinaver fraterniserer for mye, og vipps så kan man knapt kalle Putin en diktator uten at det går utover en selv i form av forsuret omgangskrets. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (11 minutter siden):

I følge Bob Gates er Prigozins uttalelser nøye koordinert med Putin. Jeg har ikke svaret, men hvorfor har Prigozin tilgang til stort sett alt det russiske militæret har tilgang til? Han er jo bare en pølseselger fra Leningrad?

Kan han være så stor i kjeften uten for lengst å ha falt ut av et vindu?

Jeg har ikke noe bastant svar med to streker under, men jeg presenter et intervju med Bob Gates tatt for et par dager siden, det viktige kommer rundt 35:15:

 

 

Nettopp. Han er enten i ledtog med Putin og bare poserer for galleriet. Eller så er bestefar i bunkeren helt og totalt isolert og i Die Angreipf Schteiner kapittelet i Der Untergang. 

Kan ikke forstå at det skal være noe midt i mellom, men lener mot det første. Der finnes egentlig ingen alternativ til Putin. Selv Sovjetunionen hadde jo et sentralorgan i partiet (som jeg ikke husker navnet på nå) som faktisk kunne gjerne Premieren. De kastet jo Kruchev ut på hodet f.eks. Og avsatte vel egentlig både Andropov og Chernenko også 😕 I Russland i dag finnes ingenting. 

Endret av Regenburg
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...