Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Dragavon skrev (28 minutter siden):

Då kunne det vore interresant å høyre kva du meiner russland ville byttet ut den korrupte Ukrainske regjeringen med? 

Som om russland ikkje er verre enn alt anna når det gjeld korrupsjon?

Jeg tenker at man kan stille disse spørsmålene:

  1. hvem vil du skal vinne krigen i Ukraina?
  2. hva vil du at utfallet skal bli for Ukraina?
  3. hva vil du at utfallet skal bli for Russland?
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

Gode relasjoner mellom Beijing og Moskva er avgjørende i en ustabil verden fortalte Kinas utenriksminister Qin Gang under en pressekonferanse på Kinas 14. nasjonale folkekongress tirsdag.

– Jo mer ustabil verden blir, jo mer avgjørende er det for Kina og Russland å jevnlig fremme sine relasjoner, sa utenriksminister Qin Gang.

Om Russlands invasjon av Ukraina sa han Kina ikke er en part, og har ikke levert våpen til noen av sidene.

– Vi gjør alltid våre egne vurderinger. Mellom krig og fred, har vi valgt fred, sa han.

https://www.nrk.no/nyheter/kina-med-advarsel-til-usa--1.16324609

Kina mener det blir stadig viktigere å fremme sine relasjoner med Russland mens de fører en full annekteringskrig mot et fredelig naboland, systematisk angriper sivile og etnisk renser okkuperte områder.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
Sitat

 

KYIV (Dagbladet): Nordmenn - og Vesten for øvrig - bør én gang for alle gi opp alt håp om at fred kan framforhandles med Russlands president Vladimir Putin.

Det mener den profilerte russiske advokaten Ilja Novikov (41).

- Det er, og har alltid vært, en illusjon at siden mennesker i Russland også sliter, lider og føler at krigen er fæl, så er det grunnlag for kompromisser og forhandlinger. At forhandling alltid er bedre enn fiendtligheter. Det er ikke sant, sier Novikov til Dagbladet.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/spar-kollaps-alt-kan-skje/78583915

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar
Gibblay skrev (10 timer siden):

Jeg stusser over at han klager på dette. Er det for å få Ukrainerne til å senke guarden, eller er det virkelig reelt? 

Hvis tilfelle så er det ikke akkurat smart å la Ukraina vite om tilstanden når det gjelder ammunisjon og de andre påstandene hans. En annen mulighet er at han forbereder sine om et potensielt nederlag, selv om det virker litt fjernt nå. En Ukrainsk omringning av Wagners som er trukket inn i Bakhmut ville vært magisk, og lignende av det den røde hær gjorde i Stalingrad under 2.vk. Tror likevel slikt er vanskeligere å holde hemmelig nå med alt som finnes av muligheter for overvåkning.

Vi skal ikke glemme aspektet som er Russisk internpolitikk, samtidig som noe av de kan være reelt nok, litt etter hvordan man ser på det. Russland feiler i Ukraina, de når ikke sine mål. Det er et faktum. I beste fall klarer de å holde det de har, og da bare en stund. Når de faktiske tapene synker inn, og effekten av sanksjonene merkes mer og mer, så har selv Putin et problem. Ikke i det at befolkningen vil resise seg mot han, men at hans possisjon er svekket.

Så kommer fokuset på Wagner og deres kamp i Bakhmut. Vi ler litt av dette narativet og påpeker at de har brukt 7 måneder på å presse 6km mot byen, og enda ikke har tatt den, når Ukraina på sin side har frigjort alt av land mellom Kyiv og Luhansk og vest for Dnipro på mindre tid. Men i Russland er kartet zoomet inn. Wagner har vist fremgang der ingen andre kunne, og hvem er Wagner? Hvem er i Ukraina og "leder" denne fremgangen. Hvem er den sterke lederen som lykkes, der Putins veldige hær feiler. Der Putin sitter i en bunker og har videoåpning av t-baner.

Yevgeny Prigozhi bruker denne situasjonen på å posisjonere seg som den nye sterke personligheten i Kremlins indre kretser, og dette blir naturligvis et problem for Putin. For Putin er det nødvendig av det er Putin som til syvende og sist står bak seieren. For Putin er det essensielt at det er den Russiske offensiven, helle hæren, som helhet som seirer, der Wagner kun har bidratt.

Yevgeny Prigozhi har også problemer, for Wagner har enda ikke lyktes, selv uker etter at han annonserte at byen var tatt. Og, de har kastet bort enorme mengder liv på dette angrepet. Vi ser at andre russiske styrker blir mer og mer synlige i kampene om byen. Dette kan skyldes at Wagner er kraftig redusert som kampenhet, de kan ikke tape personell uendelig lenge.

Så, når vi ser Yevgeny Prigozhi gå ut slik kan det være flere årsaker. Det kan rett og slett være manglende tilgang til ammunisjon og våpen generelt. Det kan være problemer med logistikk og forsyning lokalt (i Bahkmut fronten). Det kan være mange militærtekniske årsaker der ting rett og slett ikke går som man ønsker.

Men, det kan også være politiske aspekter bak. På en side kan vi se at Putin ønsker at Wagners rolle minker om de nå mener at byen er i ferd med å falle, og regulære russiske styrker har fått en mer prominent rolle, noe som kan oppnås ved å rett og slett gjøre det vanskeligere for Wagner å være på offensiven. På en annen side kan det være at Wagner brakk ryggen i Bakhmut, at de ikke har klart å lyktes helt fram til målet, og at det er derfor de regulære styrkene har fått en rolle, at disse er ved å ta over operasjonen, og Yevgeny Prigozhi forsøker å bortforklare dette ved å skylde på at Wagner nedprioriteres eller ikke får det de behøver, altså å skyve skylden bort fra seg selv, og fremdeles fremstå som de som egentlig vant Bakhmut.

Slikt politisk spill er kun effektivt om det når folket, og det skjer gjennom offentlige uttalelser.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (6 timer siden):

 

 

Dette skal være Russlands mest avanserte ATGM, og ble brukt med stor suksess mot ukrainerne fra 2014-2022. Den ble designet for å ta ut vestlige tanks, men det hersker stor tvil om den faktisk vil være effektiv mot Leopard og nytrente ukrainske styrker som bruker vestlige taktikker.

Kornet skal muligens ha blitt brukt i Irak til å ta ut noen irakiske M1A1, men så er ikke akkurat irakerne kjent for sin stridstaktikk. Ikke tyrkerne heller. Tyrkia mistet fere Leo 2 i Syria. Ofte ble de skutt bakfra. Men så var både Irak og Syria altså opprør hvor fiendne beveger seg blant folk. Sjansen for at ukrainske Leo skal vise ryggen til russerne på de ukrainske slettene er nok heller liten. Kornet er også vanskelig å bruke, og kan relativt lett forvirres med f.eks røyk.

Om den skytes mot en tanks vil den nok være effektiv nok, det er svært farlig å downplaye dette våpenet. Nei, den er på ingen måte sammenlignbar med en Javelin, ja den kan ha noen iboende svakheter, men kan den ødelegge en tanks? Definitivt. Spørsmålet blir naturligvis hvor mange de har og hvor, og hvor gode Ukrainske soldater er til å respondere, reagere, forstyrre og eliminere slike trusler når de møtes.

Som jeg skrev tidligere, vestlige tanks kan ødelegges, Russland har våpen som kan gjøre det, og vi vil se vestlige tanks ødelagt i Ukraina. De kan kjøre på miner, de kan treffes av artilleri, da kan treffes av fly og helikopter, de kan treffes av mer dedikerte AT våpen. Spørsmålet blir hvor mange.

Et tilsynelatende fokus på "combined arms" trening vil nok være nøkkelen til hvor godt de lykkes.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Pop said:

Bare gi opp. Troll svarer aldri på spørsmål og de har heller ikke annet engasjement enn å få lønn (avsender 55 Savushkina Street, St.Petersburg).

Dermed vil ethvert forsøk på dialog via fornuft, kunnskap og særlig medmenneskelighet være som vann på gåsa.

Sånn apropos russiske troll så er gårsdagens Ukraine The Latest podkast fra The Telegraph nyttig; om en finsk journalist sin kamp mot russiske trollfabrikker.

Også en rørende historie om det pågående frivillige hjelpearbeidet i Ukraina og hvordan lytterne av podkasten faktisk har bidratt mye til dette arbeidet med leveranser direkte til fronten. Det er inspirerende å høre!

Anbefaler podkasten på det sterkeste. Jeg lytter til den daglig.

Apple podcasts:

https://podcasts.apple.com/gb/podcast/ukrainian-partizans-in-kherson-putins-trolls-catch/id1612424182?i=1000603008001

Spotify:

https://open.spotify.com/episode/4s4XACzAIXox0cO0Q1fUoC

 

Endret av Enceladus
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (1 time siden):

Eg  trur vi skal ta klaginga til Prigozhin med ein stor klype salt.

Det er spill for galleriet, og meint å få fiendene til å tru at det er større splid i russisk ledelse enn det eigentleg er.

Jeg tror ikke det. På hvilken måte har Russland nytte av å gi inntrykk av splittelse, annet enn å booste den ukrainske og vestlige innsatsen, motstanden og støtten for å gjøre denne splittelsen større, eller i det minste dra nytte av den? Jeg ser ingen fordeler for Russland ved et slikt spill.

Jeg mener dette enten er et veldig reelt problem på slagmarken, eller en voksende intern politisk konflikt. Eventuelt en kombinasjon av disse to.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
42 minutes ago, Enceladus said:

Sånn apropos russiske troll så er gårsdagens Ukraine The Latest podkast fra The Telegraph nyttig; om en finsk journalist sin kamp mot russiske trollfabrikker.

Antar du mener Jessikka Aro..?

Jeg var så heldig å få høre et foredrag av henne for et par uker siden og en kort prat etterpå. Skrev litt om det her også. Superflink og seriøs journalist.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (17 minutter siden):

Jeg tror ikke det. På hvilken måte har Russland nytte av å gi inntrykk av splittelse, annet enn å booste den ukrainske og vestlige innsatsen, motstanden og støtten for å gjøre denne splittelsen større, eller i det minste dra nytte av den? Jeg ser ingen fordeler for Russland ved et slikt spill.

Jeg mener dette enten er et veldig reelt problem på slagmarken, eller en voksende intern politisk konflikt. Eventuelt en kombinasjon av disse to.

Altso, ja, jo men.

Kan godt hende du har rett også, men kor ofte har ikkje russisk propaganda og påstander vore så fullstendig klin kokos at vi synest det er heilt absurd?

Eg synest det er veldig merkelig at Prigozhin får drive på med slike uttalelser dersom det ikkje er avtalt spill.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Vi må se til Finland, som har i mange år allerede hatt et atskillig mer proaktivt forhold til russisk informasjonskrig. Påvirkningsoperasjonene der har vært enda mer alvorlig enn i Norge, men de viste også at med god og presis informasjon til folk ble slike operasjoner langt mindre virkningsfulle. 

Endret av Pop
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Mulig gammelt nytt, men det villeste jeg leste om nå i krigen var barn i tusentalls, og hele barnehjem som ble kidnappet og sendt over til russisk side for indoktrinering til russlands levemåte. Her må de gå på russisk skole med russiske lærebøker og synge nasjonalsangen flere ganger hver dag. Flere har heldigvis telefon og har sporadisk kontakt med familien, men usikkert når de får se dem. Drøy krigsforbrytelse. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...