Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
9 hours ago, Serpentbane said:

Kina har veldig omfattende og selektive regler for eksport og enda mer for import som overgår USA med en lang marsj. De har i lang tid drevet med proteksjonisme av egen økonomi fremfor noe som ligner på fri handel. 

Kina har produsert billig og har sluppet unna med det. Men, denne selektiviteten fører til store handelsskjevheter, og det er denne de vestlige landene jobber med å jevne ut, godt hjulpet av det faktum at Kina har blitt dyrere og andre alternative markeder er på vei fram. Dette har særlig akselerert siden 2019 der andre nasjoner ikke bare har handlet med andre, men store produsenter og investorer i andre asiatiske land har begynt å trekke ut sine fabrikker og investeringer, særlig merkbart er Hong Kong, Japan, Sør-Korea, Singapore etc. 

Men, Hong Kong sier du, det er jo Kina. Ja, men de er også den største investoren inn i fastlands Kina, og når Kina viser fram tall som viser fantastisk vekst så har en stor prosentandel av disse tallene vært Hong Kong. 

Grunnen til at du ikke støter borti Kinas regler ar at du er sluttbruker som kjøper billig ræl, eller har støtt borti varer Kina har egeninteresse av å selge. 

 

Grunnen til at eg har støtt på USA sine handelshinder er at eg ikkje berre har sett det frå forbrukarsida. Og dette har eg ikkje sett på same varer frå Kina. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (1 time siden):

Hvis Zelensky utrolig nok godtar den kinesiske fredsplanen til en våpenhvile, kan dette utløse friksjoner internt hos den ukrainske regjeringen og hæren? Kan for eksempel Azov bataljonen avvise det og fortsette kampen? 

Vilken fredsplan? Så langt har dei berre kome med noko uforpliktande vissvass, som like gjerne kan tolkast dit hen at det er russland sine anekteringar av Ukrainske oblast som er grensene som skal respekterast.

Dei har ikkje på noko tidspunkt kritisert den russiske invasjonen.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Medlem skrev (2 timer siden):

Når man ser hva som har skjedd med det beste landet å bo i i hele Afrika(selv om Gaddafi var en fæl fyr) og det vi veit nå, at hele krigen var på falske premisser, bør vel kanskje andre som ikke har sendt bombefly for å bombe et annet land velges til en fredspris :) 

Hvordan mener du krigen var på falske premisser? Det som har skjedd i landet, og det som skjede var reelt nok. 

Men, det er klart at det er problematisk når de som skal ta ledelsen ikke jobber for et demokratisk system, men heller å sikre personlig makt. Et problem som forøvrig gjennomsyrer de fleste afrikanske land. 

Men siden du nevner Libya, hva med å undersøke hva som har vært medvirkende faktorer til denne ustabiliteten.

Ett eksempel, Russland. Russland som med flere tusen personell blant annet fra Wagner, som ikke bare er soldater, har vært inne i landet for å støtte dannelsen av nettopp disse maktsøkene grupperingene som med med makt kjemper for mer personlig makt, og går bort fra de demokratiske systemer FN forsøker å innføre, med metoder FN ikke kna benytte seg av. 

Hvis man først skal peke mener jeg. 

 

Endret av Serpentbane
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

Snart tre hundre helikoptre også. Men vi får vel sette en stor asteriks ved siden av da det dreier seg om det som er hevdet, ikke bekreftet.

Fp-rHrmWAAIgJmT.jpeg

synes 300 nedskutte jagerfly fremstår litt merkelig. Kanskje også 300 helikoptere

er det ikke veldig lite video-bevis der ute på slikt, i forhold til mengde videoer av angrep på tanks, kjøretøy, og soldater?

Lenke til kommentar
12 minutes ago, Mr.M said:

synes 300 nedskutte jagerfly fremstår litt merkelig. Kanskje også 300 helikoptere

er det ikke veldig lite video-bevis der ute på slikt, i forhold til mengde videoer av angrep på tanks, kjøretøy, og soldater?

Det er en del dokumentasjon. Oryx har dokumentert 74 fly og 78 helikopter: https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

Men dette er jo betydelig lavere tall enn det reelle tallet. F.eks kan S-300 skyte ned fly opp mot 200 km unna, altså fly som skytes ned kan være langt inne på Russisk territorium, slik at det kanskje ikke vil være noen bilder. Og Oryx tar heller ikke å legger til på listen fly der typen ikke konkret kan fastslås. Altså om man bare ser at et fly eksploderer langt unna, uten å vite om det er et Su-25 eller et Su-34, så vil det ikke komme på Oryx.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 3
Lenke til kommentar
1 hour ago, JK22 said:

Dette er kanskje den endelige bekreftelsen på det som hendt i Belarus. Det er veldig vanskelig å stoppe FPA droner som vi har sett på feltopptakene fra Ukraina, de er for raskt og for vanskelig å oppdage tidsnok, så dette kan være et naturlig valg for å ramme sensitive flyer som dette A-50 som ikke er et AWACS fly, men et AEW&C fly - et trinn lavere. 

Apropos det om tallene over nedskutte bemannede fly og helikoptre, dette burde heller tolkes som et anslag over handling rettet mot dem som å sende ut SAM-missiler enn over resultat. Hvis det "bare" er 300 "helikopternedskytninger" på ett år, har ukrainerne lykte med å holde de russiske kamphelikoptrene vekk fra seg.

Fra Bakhmut og Vuhledar ser man nå at bakken er i ferd med å bli ufremkommelig, stridsvognene og selv de meget lette stormpanservognene graver seg dypere ned i jorda, det voldsomme snøfallet i februar skaper nå sølevann og muddertilstand nærmest "overfalt". Vegen fra nord ned i Bakhmut er sperret med oversvømte bekker. Ved Kreminna er russerne så trøtt av skogene at de nå prøver å felle ned trærne med alle midler inkludert UR-77 mineryddingsvåpen. 

Det var mye babling om et ukrainsk motangrep nordvest for Bakhmut, dette lot til å være grunnløse rykter. Istedenfor mister ukrainerne nå mer terreng enn tidlig, de er ikke i stand til å ta ut den russiske oppfølgningen etter de fremrykkende troppene som bare fortsatt og fortsatt.

Ingen, selv ikke ukrainerne selv, kunne forstå hvordan det russiske kompetansenivået kunne ikke falle som et resultat av tapene. Og heller ikke hvorfor de ukrainske styrkene som sto der, ikke var gitt god trening og ikke heller var godt støttet. Det meldes at kommandanten for Bakhmut-frontavsnittet skal ha fått avskjed fra hans post etter en uanmeldt visitt fra generalstaben for å sjekke de egentlige tilstandene. Da hadde det oppstått kritikk om bruk av gammeldaglige taktikk, sovjetiske "vaner", dårlige trente soldater og manglende sambanddisiplin - man hadde blitt ufleksible i møte med Wagner-taktikkene. I Nordøstfronten holdt de bedre trente ukrainske styrkene stand med mye større hell. Muligens fordi det er der man hadde fleste NATO-trente menn i høsten og vinteren 2022.

Titusener av soldater mottar nå trening; disse er blitt meget sterkt etterspurt av de ukrainske offiserene som må omgruppere og reorganisere i tråd med våpenoverføringen og innføringen av mye nytt innenfor doktrine, utstyr og annet. Men disses tid er i vente, helt fram til mai-juni. Da vil mudringsperioden være over, og det er små tegn på at den halsløse strategien om å angripe og angripe er i ferd med å utløse strukturelle overbelastninger i det russiske militæret. Nærmest alle ledige panserkjøretøyer og all ammunisjon som kan hostes opp, er sendt ut. Hver gang man vil gjøre noe uventet er vestlige mediene og ukrainerne kjapt med å avsløre dem og hindre dem, da disses overraskelsesmoment går tapt.

Et helt uventet angrep på selve Mariupol med et nytt våpen levert med HIMARS - denne gang flybomber montert ovenpå raketter - skal ha rystet russerne, som oppdaget at disses SAM, selv Pantsir-S1 som kan stoppe slike angrep (praktisk talt ved å befinne seg i målområdet), ikke har noen sjanse på seg for å stoppe flybomber. Aerodynamiske flybomber ment for høyhastighetsstup. Til og med C-RAM vil finne dette nærmest umulig. 



Ukrainerne som står på nordøstfronten av Bakhmut er vel VDV-styrker, altså paratropper, og skal vel ha knust de tilsvarende russiske VDV-styrkene de stod overfor.

All gjørmen som lages av varmt og vått vær er jo ikke spesielt til hindring for Ukraina som forsvarer, og som venter med offensiven sin frem til den tørre sesongen på senvåren eller sommeren. Men vil antagelig være til hinder for russerne. Selv om de knapt har kjøretøy igjen så er det vanskelig også for fotsoldater å avansere i gjørme. Russerne fortsetter å pøse på med mann, men gjør fremdeles bare små fremskritt.

Ground-Launched Small Diameter Bomb fra HIMARS er da i likhet med annen HIMARS ammunisjon Ukraina har fått nærmest immun mot russisk luftforsvar, som er deilig å høre. Det var frykt for at ATACMS ikke ville være like effektivt, men det var vel heller fordi USA har såpass få av dem og de vil spare dem for Kina. Nå håper jeg ukrainerne med GLSDB får presset russerne lenger vekk fra de sørlige oblastene Kherson og Zaporizhzhia. I så fall ligger vel veien i sør snart åpen.

I øst ser det riktignok skummelt ut for Bakhmut, men Bakhmut var i likhet med tvillingbyene altså forventet å falle mye tidligere. Bakhmut har stått i flere måneder nå tross alle odds. Og Putin fikk ikke tatt Bakhmut til 24 februar som han ønsket. Kanskje forsvarslinjer allerede er oppe i Chasiv Yar.

Russlands storoffensiv er i det hele tatt pinlig, selv om den skulle lykkes i å ta noen få byer til slutt. Ukraina ser ut til å bruke samme strategi i Bakhmut som i Sieverodonetsk. Fluepapir.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
1 hour ago, ForTheEmperor said:

Hvis Zelensky utrolig nok godtar den kinesiske fredsplanen til en våpenhvile, kan dette utløse friksjoner internt hos den ukrainske regjeringen og hæren? Kan for eksempel Azov bataljonen avvise det og fortsette kampen? 


På ukrainsk TV sa Zelenskyj "Hvilken fredsplan?" med glimt i øyet. Som jeg har skrevet et par ganger tidligere er Zelenskyj under press for å fremstå ydmyk i møte med ting som kan brukes til propaganda imot ham i Vesten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/O8z3EV/vesten-skulle-knuse-den-russiske-oekonomien-oljeprisene-har-reddet-russerne

Bak betalingsmur, men tror den er basert på denne artikkelen: https://www.bloomberg.com/news/features/2023-02-24/russia-sanctions-to-stop-putin-s-war-in-ukraine-became-300b-distraction
image.png.40073d7482e28b56acc007806aaad5e0.png
 

Ganske interessant figur. I praksis begynte Russland å importere fra Kina og Hong Kong, i stedet fra Vesten. 

Ellers en litt oppsiktsvekkende artikkel her:
https://euromaidanpress.com/2023/02/27/west-may-start-forcing-ukraine-to-negotiate-with-russia-bild/

"Western countries may give Ukraine an ultimatum to persuade it to enter negotiations with Russia if there is no significant success for the Ukrainian forces on the battlefield by autumn, according to Bild."

Det er jo merkelig sett i lys av "mantraet" om at Ukraina selv skal bestemme når de skal forhandle? Men kanskje er det bare spekulasjoner fra Bild?

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (18 minutter siden):

F.eks kan S-300 skyte ned fly opp mot 200 km unna, altså fly som skytes ned kan være langt inne på Russisk territorium, slik at det kanskje ikke vil være noen bilder. Og Oryx tar heller ikke å legger til på listen fly der typen ikke konkret kan fastslås. Altså om man bare ser at et fly eksploderer langt unna, uten å vite om det er et Su-25 eller et Su-34, så vil det ikke komme på Oryx.

antallet (estimat 300) burde kunne verifiseres i stor grad via satelitt-bilder/etterretning. Jeg er sikker på at Pentagon har fortløpende bildemateriale over russiske militærbaser- og flyplasser og hva som befinner seg på bakken. Et fravær av 300 jagerfly vil bli lagt merke til. Men de har muligens ingen (offisiell) interesse av å "rette på" eventuelle uriktige (høye) taps-tall som verserer i media, for alt vi vet.

Lenke til kommentar
Samms skrev (1 time siden):

Grunnen til at eg har støtt på USA sine handelshinder er at eg ikkje berre har sett det frå forbrukarsida. Og dette har eg ikkje sett på same varer frå Kina. 

Igjen, varer Kina har interesse av å selge.

At du har vært borti noe sier ingen ting om totalbildet, og totalbildet er at Kina driver proteksjonisme på alle nivå i økonomien. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
13 minutes ago, Mr.M said:

antallet (estimat 300) burde kunne verifiseres i stor grad via satelitt-bilder/etterretning. Jeg er sikker på at Pentagon har fortløpende bildemateriale over russiske militærbaser- og flyplasser og hva som befinner seg på bakken. Et fravær av 300 jagerfly vil bli lagt merke til. Men de har muligens ingen (offisiell) interesse av å "rette på" eventuelle uriktige (høye) taps-tall som verserer i media, for alt vi vet.

Det er i beste fall vanskelig å bruke satellittbilder til å fastslå om de har tapt 200 eller 300 fly. Russland har mange fly, og det er en del av de som parkeres under tak, i hangarer og sheltere. Russland kan ha tapt 300 fly, og det ville kunne være nøyaktig like mange fly som var synlige på satellittbilder, hvis de flyttet en del fly ut fra shelterene.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 minutter siden):

 

Økonomiprofessor Jeffrey Sonnenfeld (Lester Crown Professor in the Practice of Management at Yale School of Management, and Senior Associate Dean for Leadership Studies. Founder and CEO of Chief Executive Leadership Institute, Yale University)

  • Tallene IMF og Verdensbanken tar fra Russland og Rosstat om at Russlands økonomi krymper bare 2,1% er rent sprøyt
  • Det er ikke sjans for at Russland takler disse sanksjonene som det påstås
  • Rosstat har nylig byttet leder tre ganger
  • Rosstat er pålagt å levere dokumentasjon. Det har de ikke gjort. Alikevel har IMG og verdensbanken tatt deres tall for god fisk av én eller annen merkelig grunn
  • Russland har sluttet å rapportere import, eksport, utenlandske investeringer og alle de andre normale metrikkene man bruker til å måle en økonomi og som er avkrevet for å være medlem av IMF og Verdensbanken
  • Flere av verdens land har nå forkastet IMF og Verdensbankens tall for Russland noe som kan utløse et betydelig troverdighetsproblem for de instutisjonene
  • Den viktige bilindustrien i Russland er ned 99%
  • Detaljhandel er ned 65%
  • Konsum er ned 45%
  • Energiinntekter ned 49%
  • Statlige utgifter opp 60% og de aller fleste i Russland jobber nå for staten
  • Det er ikke mulig for russisk BNP å minke bare 2,1%
  • Putin spiser seg inn i oppsparte midler og penger tjent på den voldsomme økningen i olje og gass- prisen, men også dette er midlertidig
  • Rubelen er verdiløs. Det går ikke an å kjøpe eller selge rubler. Dette er et økonomisk system verden ikke har sett på over 100 år

Sikkert noe sant her, men er nok også ganske mye ønsketenkning. Anbefaler å lese Bloomberg-artikkelen over for å få litt mer balansert forståelse av situasjonen. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (4 minutter siden):

 

Økonomiprofessor Jeffrey Sonnenfeld (Lester Crown Professor in the Practice of Management at Yale School of Management, and Senior Associate Dean for Leadership Studies. Founder and CEO of Chief Executive Leadership Institute, Yale University)

  • Tallene IMF og Verdensbanken tar fra Russland og Rosstat om at Russlands økonomi krymper bare 2,1% er rent sprøyt
  • Det er ikke sjans for at Russland takler disse sanksjonene som det påstås
  • Rosstat har nylig byttet leder tre ganger
  • Rosstat er pålagt å levere dokumentasjon. Det har de ikke gjort. Alikevel har IMG og verdensbanken tatt deres tall for god fisk av én eller annen merkelig grunn
  • Russland har sluttet å rapportere import, eksport, utenlandske investeringer og alle de andre normale metrikkene man bruker til å måle en økonomi og som er avkrevet for å være medlem av IMF og Verdensbanken
  • Flere av verdens land har nå forkastet IMF og Verdensbankens tall for Russland noe som kan utløse et betydelig troverdighetsproblem for de instutisjonene
  • Den viktige bilindustrien i Russland er ned 99%
  • Detaljhandel er ned 65%
  • Konsum er ned 45%
  • Energiinntekter ned 49%
  • Statlige utgifter opp 60% og de aller fleste i Russland jobber nå for staten
  • Det er ikke mulig for russisk BNP å minke bare 2,1%
  • Putin spiser seg inn i oppsparte midler og penger tjent på den voldsomme økningen i olje og gass- prisen, men også dette er midlertidig
  • Rubelen er verdiløs. Det går ikke an å kjøpe eller selge rubler. Dette er et økonomisk system verden ikke har sett på over 100 år

image.png.8ff36e8f2ef5c1447b9677e2b35d0caf.png

  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Jeg tror ikke det dreier seg om noe særlig ønsketenkning. De få reelle tallene som har kommet ut for Russland er knusende og står i fullstendig kontrast til tallene og imaget Putin presenterer. Russland taper tom. penger på energisektoren nå pga. pristaket på olje.

Sonnenfeld sier at Russland er i ferd med å bli en vassalstat for Kina, som gir Kina mat, olje og mineraler, og det har ikke Kina noe imot.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...