Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Espen Hugaas Andersen skrev (1 minutt siden):

Jeg er ikke helt enig i at en fredsavtale må ta utgangspunkt i folkeretten. Jeg er nok litt mer pragmatisk - en avtale må ta utgangspunkt i hva både Russland og Ukraina kan akseptere.

 

En avtale der landområder forblir under russisk okkupasjon bryter fundamentalt med folkeretten og jeg kan ikke i noe scenario se for meg at hverken Ukraina eller allierte sikkerhetsgarantister vil akspetere det å tilsidesette internasjonal lov på den måten. Det er i mine øyne et utenkelig utfall.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Just now, Snikpellik said:

En avtale der landområder forblir under russisk okkupasjon bryter fundamentalt med folkeretten og jeg kan ikke i noe scenario se for meg at hverken Ukraina eller allierte sikkerhetsgarantister vil akspetere det å tilsidesette internasjonal lov på den måten. Det er i mine øyne et utenkelig utfall.

Jeg er uenig. Realiteten er at om Ukraina ikke er åpen for å gi noe som helst til Russland som del av en fredsavtale, så er det mulig denne krigen vil fortsatt pågå om 10 år. I gi Russland Krim er noe som ikke gjør veldig vondt for Ukraina og om det kan føre til varig fred og hundretusenvis av sparte liv, så tror jeg det er noe de vil være med på.

Jeg har hele veien stilt meg ganske tvilende til Ukrainas evne til å ta Krim med makt. Ukraina har ingen marine å snakke om, og Krim er nesten en øy. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (4 minutter siden):

Der er en rekke fellestrekk mellom Hitlertyskland og dagens Russland, men en skal ikke trekke dette for langt. Bl.a. hadde Tyskland Europas største militære styrke og greidde først å ta Vest Europa og deretter begynne på Russland/Sovjet, samtidig som de hadde store deler av vesteuropeisk industri i fullt arbeid for seg. Både styrkemessig og teknologisk er russerne i dag langt bak.

Men den viktigste grunnen til at denne sammenligningen halter, er at om Ukraina må gi fra seg noe land men beholder sin suverenitet og blir en del av vesten, og på sikt integrert i NATO og EU, så har Putin tapt og Zelinskyj vunnet 1 -10. Verken NATO eller EU vil sitte stille å se på et nytt russisk eventyr inn i Ukraina, og dette forstår russerne, og endog russere forstår at verken vesten eller Ukraina gir fem øre for sikkerhetsgarantier fra Russland, der må bli noe mer.  

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Windfarmer said:

Der er en rekke fellestrekk mellom Hitlertyskland og dagens Russland, men en skal ikke trekke dette for langt. Bl.a. hadde Tyskland Europas største militære styrke


Russland er Nazi Tyskland minus den overlegne teknologien og trening... alt som gjorde militæret deres bra.
 

1 hour ago, Mr.M said:

kanskje han skal synge? :p


Hva tror du han skal synge? Zombie? End of the Road? Too Late to Apologize? ;)
 

1 hour ago, Dragavon said:

Det som skjer i Ukraina no er konsekvensen av at vi i vesten godtok det som skjedde i 2014 når russland invaderte Donetsk, Luhansk og Krim.


Hear, hear. Det var nok derfor han tok sjansen. Han trodde han skulle komme seg glatt gjennom sanksjonene. Han forutså neppe at ukrainerne ville kjempe tilbake så hardt som de har gjort. Ei heller at vi ville levere våpen til dem. Eller at sanksjonene ville bli så knusende, samt skru av gasskranene som han trodde Europa var avhengige av.
 

1 hour ago, Svein M said:

At spesialoperasjonen har vært en stor suksess og alt går etter planen. Den kan nå avsluttes fordi alle mål er nådd.

 

Og starten på en "antiterroroperasjon" eller full krig?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (2 timer siden):

Det som skjer i Ukraina no er konsekvensen av at vi i vesten godtok det som skjedde i 2014 når russland invaderte Donetsk, Luhansk og Krim. putler blei oppmuntra av at ingen satte hardt mot hardt og bestemte seg for at det neste han skulle gjøre var å okkupere heile Ukraina.

Hadde vi for 8 år sidan sagt til russerene at dei hadde å komme seg til helvete ut av Ukraina og respektere grensene dei hadde lovet å respektere i Budapest-memorandumet, ellers så gir vi Ukraina alt dei treng av våpen og forsyninger, så hadde dei forstått at dei ikkje kunne gjere som dei ville. Vi måtte sannsynlegvis gje Ukraina våpen til det, eg trur ikkje russarane hadde trekt seg ut uten å bli tvunget ut. Men då hadde russarane skjønt kor grensa gjekk.

I dag er vi heilt forbanna nødt til å støtte og hjelpe Ukraina til å få russarane ut av landet sitt, og så må vi hjelpe Moldova, Georgia og Khazakstan til å styrke forsvaret sitt ellers kjem russerpakket der også.

Gir vi dei noe som helst i Ukraina kjem dei til å sjå på det som ein seier og så går dei vidare til neste land på lista når dei har bygd seg opp igjen. Vi kjem aldri til å få fred for russarane så lenge vi ikkje er væpna til tennene. Det har polakkane forstått, det er derfor dei rustar opp slik dei gjer no.

Vi kan ikkje gje russarane noko som helst, då kjem dei igjen og igjen og krev meir, slik nazi-Tyskland gjorde.

Ikke bare Budapest-memorandumet, men også denne avtalen mellom Russland og Ukraina fra mai 1997

https://treaties.un.org/doc/Publication/UNTS/Volume 3007/Part/volume-3007-I-52240.pdf

Bla artikkel 2 som du kan lese i engelsk tekst på side 31.

Nå blir ikke denne avtalen nevnt så ofte som Budapest-avtalen(faktisk ganske sjelden), men at Russland har brutt forpliktelsene i bl.a. artikkel 2 er det jo ingen som helst tvil om. Ikke bare har de brutt den med sin krigføring, de har brutt den grovt. Både med å starte ett opprør i Øst-Ukraina, annektere Krim og invasjonen i 2022.

Hvordan noen kan tro at det er verdt bryderiet og forhandle frem ei avtale med Russland så lite respekt russerne har for avtaler er for meg ei gåte. Denne avtalen med NATO(som i realiteten gjør at Russland må akseptere at alle land som vil gå inn i NATO kan gjøre det) har de jo feks åpenbart glemt at de har signert: https://www.nato.int/cps/su/natohq/official_texts_25468.htm 

Nå hadde Jeltsin allerede i 1993 lovet Lech Walesa at Russland ville akseptere at Polen gikk med i NATO https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1993-08-26-mn-28212-story.html

at fyllsabben Jeltsin glemte at Russland hadde signert den er vel kanskje ikke så rart, han husket vel knapt noe av hva han hadde sagt og gjort fem minutter etterpå engang. Men at Russland i dag har glemt det er en selvpålagt forglemmelse og intet annet.

 

 

 

Endret av Olek1970
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
7 hours ago, Pop said:

Når Kina forteller media om samtaler rundt en fredsplan, bør de forstå at Ukraina + vesten venter på en klassisk russisk "fredsplan". Altså "gjør som vi sier, gi oss det vi vil ha, godta alle våre betingelser, ellers bomber vi videre".

Kina har en stor jobb med å løfte fra trusler til forhandlinger. Jeg tror ikke ruzzerne og Kina snakker samme språk her. Dermed ender vi med samme bullshit enda en gang. Men jeg elsker overraskelser, så "go for it, China!"

Å starte å forsyne Russland med våpen er ein reell trussel frå Kina. Det starter neppe tredje verdenskrig, få ynsker det. Derimot kan det forlenge krigen i Ukraina og føre til større øydeleggingar i Ukraina.

Det vil seie at største taperen blir Ukraina og trussel om å forsyne Russland blir press på Ukraina om å forhandle om fred. Med frontlinja der den er. Observer at det var USA som slo stort opp at Kina kunne kome til å forsyne Russland med våpen. Ynsker no også USA ein slutt på krigen? Utan at Ukraina nødvendig vis har tatt tilbake alt territorie?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...