Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

  • Uderzo låste denne emne
Videoannonse
Annonse
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
Brother Ursus skrev (På 18.2.2023 den 23.21):

Putin propagandist Solovyov sier han vil "redusere London til støv". London er forøvrig hvor sønnen hans bor, som er modell, og visstnok transseksuell

Tror desverre det er fake news at sønnen er modell i London :(

https://www.newsweek.com/fact-check-putin-allys-son-dodging-draft-modelling-london-1781618

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Musefella skrev (7 minutter siden):

Så fremst befolkningen i øst faktisk ønsker å være en del av Russland så ser jeg ikke det som et problem,

Problemet med denne logikken er - hvis de er så ivrige etter å bli russiske, så kan de flytte til Russland. Istedet sitter de og krever at deler av Ukraina skal bli russiske fordi de vil tilhøre Russland, men tydeligvis ikke flytte dit.

Hvis f.eks. et stort antall etterkommere av svensker som bosatte seg i noen norske fylker som grenser til Sverige under unionstiden ønsket å bli svenske borgere igjen, skulle de krevd at disse norske fylkene ble gitt til/tatt med makt av Sverige?
Eller motsatt, hvis mange av de som bor i Herjedalen og Jämtland i Sverige, som en gang tilhørte Norge, skulle ønske å bli norske borgere igjen, skulle de kreve at disse områdene ble gitt til/tatt tilbake med makt av Norge?

Tankegangen er ikke logisk. Jeg kan bare anta at de har (eller hadde) en passe god levestandard i Ukraina og vil beholde denne, siden Ukraina visstnok har selv enkle ting deler av Russland ikke har, som asfalterte veier og gatelys, men hvorfor ønske å bli russiske da? Jeg skjønner rett og slett ikke hva og hvordan de tenker.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Skal en følge folkeretten så skal vel grensene mellom land ikke flyttes på ved krig. Så etter de reglene så måtte vel grensene ligge fast. Eventuelt kunne Øst-Ukraina og Krim eventuelt bryte ut og bli en selvstendig stat. Kanskje det er et alternativ.

Folkeviljen kan også være noe endret ved at folk som var Ukraina vennlig enten har flyktet eller blitt tvangsflyttet til Russland eller drept. Den russiske befolkningen kom vel dit under Sovjet tiden, så det er en måte å ta over områder på om det godtas å gjøre det på den måten.

Endret av Svein M
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Musefella skrev (1 time siden):

Så fremst befolkningen i øst faktisk ønsker å være en del av Russland så ser jeg ikke det som et problem, at Ukraina klarer å ta tilbake hele sitt landområde ser jeg som en umulighet.

Så dersom russarane i Kirkenes ynskjer å bli ein del av Russland er det heilt i orden at Russland går til krig og annekterer Aust-Finnmark?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Svein M skrev (1 time siden):

Eventuelt kunne Øst-Ukraina og Krim eventuelt bryte ut og bli en selvstendig stat. Kanskje det er et alternativ.

Nei. På same måten som at Katalonia ikkje berre kan velje å gå ut av Spania, eller Skottland ikkje berre kan velje å gå ut av Storbritannia. Om Aust-Ukraina eller Krim får gjere det blir evt. opp til Ukraina, og ikkje Russland. Dessutan er ikkje folkeavstemmingar arrangert av ei okkupasjonsmakt frie folkeavstemmingar, folk der blir tvinga til å stemme slik Russland ynskjer.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Så var det artikkelen som eg ikkje rakk å få lagt ut før tråden vart stengt i eit døgn.

Sitat

Ukraina ber om klasevåpen: − Helt uaktuelt

Ukrainas utenriksminister forsvarer at Kyiv-regjeringen ber sine vestlige allierte om omstridte klasevåpen og fosforbomber. Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Nato-sjef Jens Stoltenberg sier klart nei.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/EQz1AP/ukraina-ber-om-klasevaapen-helt-uaktuelt-sier-stoere

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Musefella skrev (8 timer siden):

Så fremst befolkningen i øst faktisk ønsker å være en del av Russland så ser jeg ikke det som et problem, at Ukraina klarer å ta tilbake hele sitt landområde ser jeg som en umulighet.

Det toget har nok for lengst gått.
Folkeretten er ikkje direkte til hinder for å opprette nye statar, har ein ei folkegruppe med sjølvstendig identitet, kultur, etnisitet, religion, osv innafor etablerte grenser. Så austukraina kunne i teorien kjempa politisk for å få sjølvråderett, men det skal nok mykje meir til for å få til overgang til eit anna land.
Så fort framande maktar har blanda seg inn i prosessen enten direkte eller indirekte så er ikkje slik lausriving lengre mogleg ettersom det alltid vil være tvil om legitimiteten til eit slikt krav om lausriving.
Det største hinderet for ei lausriving er i praksis at landet må bli anerkjent som sjølvstendig land i FN, og der er terskelen høg, særleg om det er politiske gnissingar.

Reint praktisk er nok den aller største hindringa for ei lausriving at austukraina manglar ei anerkjent grense. Det er sjølvsagt lettvindt å følgje regiongrensene men dei tek ikkje omsyn til den delen av befolkninga som bur og har budd i området i lange tider og som identifiserer seg som ukrainarar. Eg trur nok at alle forstår at ein kan ikkje gi ei folkegruppe friheit gjennom lausriving når det medfører at ein like stor gruppe blir "fanga" i eit land som dei ikkje identifiserer seg med.
Argumentasjonen med russiske folkegrupper som identifiserer seg som russarar i austukraina er også vesentleg svekka etter 2014 sidan Ukraina har jobba mykje med å bygge felles identitet, noko som også er grunnen til at den russiske planen om å rulle inn og bli ønska velkommen av ukrainarar med russisk bakgrunn ikkje fungerte. Planen fungerte på Krimhalvøya men dette har ukrainarane lært av og planlagt for gjennom identitetsbygging på tvers av folkegruppene i landet.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
scuderia skrev (40 minutter siden):

Om Biden er der ville vi trolig sett en enorm økning i aktivitet for å sikre luftrommet.. Noe tegn på dette?

Ikke som jeg har sett foreløpig, men flere journalister rapporterer om at det er "motorcades" og at flere gater er stengt. Det er i hvert fall noen som er veldig viktig som er på besøk. Om det er Biden får vi nok vite veldig snart.

Veldig kult om det er Biden. Det er et sterkt signal!

EDIT: Bekreftet, det er Joe Biden som er i Kyiv.

FpZsrSHXwAI1NQ5?format=jpg&name=900x900

Endret av Snikpellik
  • Liker 5
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Et knippe headlines:

 

Flyalarmen går i Kyiv: – Biden er her
https://www.nettavisen.no/nyheter/flyalarmen-gar-i-kyiv-biden-er-her/s/5-95-926966

Historisk dag i Kyiv. Joe Biden har ankommet det krigsherjede landet.
https://www.aftenposten.no/verden/i/mQ3ke0/historisk-dag-i-kyiv-joe-biden-har-ankommet-det-krigsherjede-landet

Joe Biden er i Kyiv
https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/joe-biden-er-i-kyiv/15522457/

BBC: Joe Biden er i Kyiv
USAs president Joe Biden er i Kyiv, melder BBC. Det er hans første besøk til Ukraina sidan Russland invaderte landet for eitt år sidan. Besøket skjer i forbindelse med at Biden var på statsbesøk til nabolandet Polen.
https://www.nrk.no/nyheter/bbc_-joe-biden-er-i-kyiv-1.16304734

  • Liker 1
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...