Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Siste oppdaterte offisielle tall i Tyrkia og Syria er 11.325 døde og 45.500 skadde. Absolutt grusomt. WHO mener over 20.000 er døde, kanskje mange flere.

Synes det er en vanskelig øvelse å tenke positive utfall av noe sånt, men om det kan få Erdogan til å miste makta er det jo fint for både Ukraina og NATO. Fokuset kommer i hvert fall nå i langt mindre grad til å være på utenriks i den kommende valgkampen.

Opposisjonspartiene i Tyrkia, seks i tallet, har enda ikke blitt enige om en felles presidentkandidat som skal utfordre Erdogan. Så det gjenstår å se hvem det blir. Det vi vet er at opposisjonen er sterkt kritiske til Erdogans utenrikspolitikk og hans håndtering av Sverige, og at de ønsker å få Tyrkia inn i EU. Men det ligger nok an til en kandidat fra CHP, der både partilederen og ordførerne i Istanbul og Ankara ønsker å bli kandidat.

Til noe lystigere: Det er nå visuelt bekreftet at russerne har fått over 1000 av sine stridsvogner ødelagt i Ukraina. Totalt har de mistet 1688.

Dette er altså bare de man har visuell bekreftelse på.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Samms said:

Russiske vernepliktige soldatar har liten innflytelse på kvar dei er. Det er ikkje sikkert alle Ukrainske soldatar har det heller. Sivilbefolkninga i Ukraina i alle fall i liten grad. På begge sider er det dei som ser grusomheita og viser følelsar for begge partar. Og det er kanskje ikkje galt.

For dei kan moderere dei som ser svart - kvitt, oss og dei. Den gjengen er gjerne meir høglytt og bidrar fort til endå større brutalitet. Og dei svelgjer gjerne det meste av propagandaen frå si side. Uavhengig av kva side dei er på.

 

Russiske soldater har fortsatt et valg om de vil adlyde orde og begå grusomheter, eller om de vil nekte. Begge valgene har alvorlige konsekvenser, men det er fortsatt et valg. Dette har blitt avklart om og om igjen, feks. i Nürnbergprosessen etter WW2. Hvis man begår krigsforbrytelser, så er det ikke en gyldig unnskyldning at man ble beordret til det, selv om det å nekte å adlyde ordre ville betydd henrettelse. 

Det russiske folk er i akkurat samme situasjon som det tyske folk i WW2; om de ville det eller ikke, så har de latt en despot komme til makten i landet sitt, og det fører til lidelse, enten de vil eller ei. De kan selv bestemme om de vil sloss mot regimet, med de konsekvensene det innebærer, eller være passive eller aktive medhjelpere til det regimet, med de konsekvensene det innebærer. Ikke et lett valg, men det er et valg. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Samms skrev (1 time siden):

Og i Russland sitter det folk som heiar på russlands kamp. Med akkurat same haldningar til ukrainske soldatar og kanskje også sivilbefolkning. Krigen er svart kvitt, ingen nyanser og dei andre er verdilause. Det er heilt greit å seie at fiendens soldater må dø i kampen, men det blir farleg når det blir ei glede å drepe.

På det strategiske nivået, målet er streng tatt ikkje å drepe så mange som mogeleg. Det er å øydelegge infrastruktur, industri og økonomi slik at motstanderen ikkje lenger kan kjempe vidare. Kampen er i dei fleste krigar slutt når det er tomt for ammunisjon, ikkje når slutt på soldatar.

Så, de stakkars russerene som er der mot sin vilje i forrige post sitter nå hjemme og heier på at ukrainske soldater og sivile drepes? Ok. Men du har rett. Mange av dem gjør faktisk akkurat dette, og mange av dem er langt mindre bekymret for individet enn jeg er.

Vi snakker ikke om strategien her, vi snakker om soldatene som kjemper på marken. Selvsagt vinnes kamper ved at soldater dør, særlig siden blant annet du er så kritisk til at Ukraina får de våpnene som gjør dem i stand til å slå ut de strategiske målene du nevner. Disse tingene henger sammen, og angrep på forsyninger og infrastruktur er bare et hjelpemiddel for å gjøre den andre soldaten mindre i stand til å kjempe slik at han kan drepes, og dette fortsetter til ledelsen i ett av landene erkjenner at nok soldater har dødd, og at målet ikke lenger kan nås.

Hvordan mener du en soldat skal takle det å ta liv etter liv, rent psykisk? Det var mange som reagerte på vikingretorikken til norske soldater i Afghanistan, og at de holdt oppe en hodeskalle på noen bilder. Joda, respekt. Men, folk har veldig store problemer med å fatte påkjenningen det er å være i en krigssone, hvilken mentalitet man må gå inn i for å overleve, og for å skal vi si blomstre som en effektiv soldat som skal gjøre disse tingene. Hvilke mentale øvelser de må gjøre for å sette seg i en slik modus. Til Valhall, det er en realitet. Man må bli en kriger, klar til å ofre livet i en kamp mot andre som ønsker å drepe deg.

Dette resulterer i retorikk, galgenhumor, og slike ting som kan gi inntrykk av glede av å drepe, og manglende respekt. Men, vi vet at intense opplevelser, selv om de er grusomme, kan utløse latter, særlig i etterkant. Det er en forsvarsmekanisme. Her er treningen viktig, for foruten at man er mer effektiv på slagmarken, så er det også et faktum at overgrep og krigsforbrytelser sjeldnere skjer blant godt trente soldater. Selv om disse inntar en "vikingmentalitet" eller skaper et annet brorskap i krig, eller hva som helst, så balanserer de innenfor grensene av akseptable handlinger i en ekstremt brutal virkelighet.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
KalleKlovn skrev (16 minutter siden):

Så akkurat en video av ukrainske soldater med politi som gir innkallelse til 16 og 17-åringer, med moren til stede som protesterer. Tynnes det i rekkene?

Skal ikke uttale meg om hva som faktisk skjer i videoene og validiteten av disse. Men så vidt jeg kan finne ut etter å ha lest disse lovendringene så er det snakk om registreringsplikt for alle fra og med 16 år, ikke en innkalling til å tjenestegjøre på fronten. Om det like vel har skjedd skal jeg ikke uttale meg om, ei heller om de aksepterer så unge frivillige.

Det jeg imidlertid vet, jeg har flykninger som bor like ved som har familiemedlemmer hjemme som opplever dette og har lest andre si det samme, er at ukrainske menn som har meldt seg som frivillige står på venteliste uten å ha blitt kalt inn, eller en gang å ha blitt satt i trening. Det er derfor noe merkelig om de dermed har begynt med systematisk tvangsrekrutering av 16-åringer. Men, det kan naturligvis være systematiske problemer med rekrutteringsprosessen eller systefeil også, eller folk som rett og slett gjør feil.

Om noen har funnet faktisk informasjon som utdyper dette er det interessant å høre mer.

Endret av Serpentbane
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Mr.M skrev (16 timer siden):

kan man ikke synes synd på enkelte  japanske soldater som ble brent til døde av flammekastere

Av alle eksempler du kunne finne, kunne du ikke finne noe bedre enn japanske soldater under andre verdenskrig? Du klarte faktisk det kunst-stykket å finne et eksempel der jeg har enda mindre sympati enn Russiske mobikser som blir lemlestet og dør i Ukraina.

Over historien har mennesker vist seg å ha et ekstremt stort potensiale for brutalitet, sadisme, blødtørstighet og maktbegjær over andre mennesker. Japanerne, anført av krigerkulturen de dyrket under 2vk er vel noe av det verste du kan finne i historien. De overgikk til og med hva Russerne bedriver i Ukraina - med solid margin.

Lenke til kommentar

Det jeg skrev i september etter forrige gang Waters var ute med det pro-russiske fjaset sitt passer vel så godt nå:

Snikpellik skrev (På 26.9.2022 den 19.03):

Det er ikke noe nytt fra Waters, han har vært tankie i årevis. Han har kjøpt hele desinformasjonspakka til russerne. Pro-Assad, fornektelse av folkemord, alt som er galt er USAs skyld, vesten har skyld i krigen, biolabs, fornekter kjemiske angrep i Syria osv.

Han er en verdensstjerne, så russerne ønsker nok å bruke han for alt han er verdt. Dessverre er Waters verre enn Steigan.

Endret av Snikpellik
  • Liker 5
Lenke til kommentar

UK 'actively looking at' supplying British jets to Ukraine, says No 10
https://www.theguardian.com/world/live/2023/feb/08/russia-ukraine-war-live-updates-russian-offensive-kharkiv-or-zaporizhzhia-says-kyiv-joe-biden-to-stand-with-ukraine?page=with:block-63e3be3b8f0827de5748fde4#block-63e3be3b8f0827de5748fde4

Sitat

Prime minister Rishi Sunak has asked his defence secretary, Ben Wallace, to investigate what jets the UK could potentially give to Ukraine, Downing Street has said.

The prime minister’s official spokesman said:

The prime minister has tasked the defence secretary with investigating what jets we might be able to give but, to be clear, this is a long-term solution rather than a short-term capability, which is what Ukraine needs most now.

He stressed that no decision had been taken on whether to supply UK jets to Ukraine, but that the issue is being “actively” considered by Wallace.

He said:

What we have not made a decision on is whether we send UK fighter jets. Obviously there is an ongoing discussion among other countries about their own fighter jets, some of which are more akin to what Ukrainian pilots are used to.

Thee UK was hoping to receive the first Ukrainian pilots in the spring, he said, adding that “obviously we want it to start as soon as possible”.

Stressing that these planes were “complex pieces of military equipment”, the spokesman said:

We think this is right to provide both short-term equipment like Challenger tanks, additional guns, longer-range capabilities that can help win the war now, but also look to the medium-to-long term to ensure Ukraine has every possible capability it requires.

 

  • Liker 3
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
KalleKlovn skrev (2 timer siden):

Så akkurat en video av ukrainske soldater med politi som gir innkallelse til 16 og 17-åringer, med moren til stede som protesterer. Tynnes det i rekkene?

De fleste av oss fikk en innkallelse til sesjon når de var 17, i mitt innkallingsbrev ble det informert om at dette var ikke frivillig, og møtte man ikke opp så ble det kakebu.

Høres helt normalt ut, men det er klart i dette landet er  det krig så moren vet nok hva som venter etter endt trening.  

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Pop skrev (7 timer siden):

Dette burde vel si alt om behovet for at folket samler seg mot et av verdens verste regimer og styrter det. Når de klarte dette for 100 år siden i "bolsjevik vs tsar", burde de jo klare det igjen. Så kunne de tatt en avgjørelse på om folket skulle bestemme videre eller gli elegant over i en ny pakke med kleptomaner som sørger for "likhet for folket".

Dra i krig eller styrte det krigshissende kleptokratiet?

Når dei ikkje greier det i Iran eller Kviterussland, kvifor skulle det då vere enklare i Russland?

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

En fersk bloggpost av Seymour Hersh blir referert til på rt.

How America Took Out The Nord Stream Pipeline

Påstanden er at USA plasserte eksplosiver (utformet med norsk bistand) ved Nord Stream-ledningene og med god hjelp av det norske Luftforsvaret fikk dem detonert. Kilder til all avgjørende informasjon er anonyme, mens diverse opptredener og offisielle uttalelser fra den politiske scene legges frem som indisier på intensjoner og hendelsesforløp. Det Hvite Hus har avfeid påstandene.

Jeg har liten tiltro til at dette skjedde slik det er beskrevet.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (21 timer siden):

En ting er mer overordnet media-info fra krigssonen, for å holde befolkningen og verden informert, men disse drone-drop klippene på enkelt-personer og små grupper av mennesker er over streken mener jeg i alle fall.

Det tror jeg ikke, når man som regel ikke ser ansiktet veldig tydelig.

Og når det gjelder å ha sympati med enkeltsoldater på russisk side, så sliter jeg litt med det. Jeg ser jo at de dør på mange ubehagelige måter, men har jo også valgt å delta. Så kan man si at de ikke hadde noe annet valg, men de kunne valgt å for eksempel nekte og ta konsekvensene av det (henrettelse eller annet). Så lenge de velger å delta i en ulovlig krig og ofre andres liv for å redde sitt eget, så har jeg liten sympati. Er det en fryktelig situasjon og et fryktelig valg? Ja. Men de har fortsatt mulighet til å velge å ikke delta i drap på andre.

Ukrainerne som er under angrep har aldri blitt gitt noe reelt valg. De kan ikke gi seg, for da blir de uansett drept, og sannsynligvis torturert i tillegg.

Endret av Markiii
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (5 timer siden):

Faktum er at vi til tross for å vite veldig godt at dette på individuelt nivå er en tragedie, så velger vi å ikke skal vi si ta hensyn til dette i våre betraktninger av konflikten eller hvem vi "heier" på.

Dette håpar og trur eg at alle som er med og diskuterer her er einige i.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (5 timer siden):

Offisielle dødstall i NATO-landet Tyrkia er nå 8574, mange er kritiske til hvor langsomt hjelpearbeidet går.

Hva vet vi om Erdugal sine motkandidater ved valget? Det kan påvirke verdenspolitikken.

Den viktigaste motkandidaten, ordføraren i Istanbul har Erdugal sett ut av spel ved å etterforske han for å ha kritisert offentlege tenestemenn eller kva det var for noko. Han risikerer mange år i fengsel, og kan ikkje drive med politikk så lenge han er under etterforsking.

https://www.nrk.no/nyheter/ordforaren-i-istanbul-domd-til-fengsel-1.16220718

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...