Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Kahuna skrev (1 minutt siden):

Kan vi stole på russerne når de sier det? I løpet av denne konflkten har min skepsis til et hvert russisk utsagn fra offisielt hold nådd nesten parodiske høyder*. De juger jo om alt, for de rareste grunner. Ville ikke overrasket meg det minste om noen synes det hørtes bedre ut at de slapp Mathias Rust forbi enn at de ikke så ham i det hele tatt.

New York Times siterte en ukrainsk høytstående tjenestemann på følgende i går:

"The drones were launched from Ukrainian territory, and at least one of the strikes was made with the help of special forces close to the base who helped guide the drones to the target"

https://www.nytimes.com/live/2022/12/05/world/russia-ukraine-war-news

FjQbbEwWIAIAYs8?format=png&name=small

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (5 minutter siden):

New York Times siterte en ukrainsk høytstående tjenestemann på følgende i går:

"The drones were launched from Ukrainian territory, and at least one of the strikes was made with the help of special forces close to the base who helped guide the drones to the target"

Kan vi stole på Ukrainerne? ;)

Det er dårlig opsec å fortelle at de har spesialstyrker i området, jeg tror heller de bare føkker med hodene til russerne her. :D 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
9 minutes ago, lada1 said:

Mitt poeng var å *endre retningen* på missilet når det kom (så det går mot bakken før det treffe målet direkte). Dvs når missilet treffer "garnet" så blir den sittende mye fast i nettet/garnet som må være godt festet til bakken.  Greia er *ikke* å stoppe missilet på noen få meter. Jeg tenker meg noe som ligner på gammeldags "trollgarn" med flere maskevidder utenpå hverandre. Kanskje kunne nettet heises opp bare ved alarmer. Det ville være nesten 1 km langt og nederste del kunne kanskje være 10-20 m over bakken?

Jeg tror ikke det vil fungere. I slike hastigheter kan du nærmest tenke på missilet som væske. Det er veldig begrenset hvor mye du klarer å endre retningen på et missil ved å forsøke fange det i et nett. Det vil enten gå rett gjennom ved å kutte waierne, eller så vil det gå rett gjennom ved å bli delt opp i biter. Kanskje en kombinasjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (5 timer siden):

Det vil egentlig ikke være snakk om å *stoppe* missilene. Hovedformålet vil være å få de til å detonere prematurt. Eller å redusere de til flyvende vrakgods, der stridshodet ikke detonerer når vrakgodset treffer målet. 

F.eks ser S-300 missilene ut til å detonere med en gang de treffer noe, og detonerer de 100 meter unna et mål med høy verdi så er det enormt mye bedre enn et direkte treff.

Men som forklart så er det fortsatt en relativt urealistisk plan.

Jepp. Må da være mye enklere å bare bruke en C-RAM løsning som kan skyte ned missilene på 1-2km avstand. 

Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (10 minutter siden):

Kan Ukraina være villig til en våpenhvile som ligner på det Sør og Nord-Korea har? At en del av Øst-Ukraina med Krim forblir i russisk kontroll og at Ukraina sammen med vesten setter opp en demilitarisert sone? 

Nei. De har overtaket og vil aldri få muligheten igjen til å diktere fredsvilkår om de ikke kaster ut okkupantene.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (5 timer siden):

Dette er eit veldig godt eksempel på kordan statistikk kan misforståes slik at du ender opp ikkje berre på viddene men på feil vidde.

Tallene dine er heilt sikkert riktige, men du set fullstendig vekk i frå det aller viktigaste her. Nemleg at dei som dør i vanlege år er dei som "skal" dø i ein befolkning, dei gamle og sjuke. Dei som ikkje får barn eller er produktive arbeidarar lenger. Dei som ikkje lenger bidrar til samfunnet.

Dei som dør i krigen er unge friske mennesker, mange som ikkje endå har fått eigne barn. Mennesker som skulle vore produktive arbeidarar, foreldre og bidrege til samfunnsutviklinga. No dør dei og er tapt for all tid.

Det er veldig stor forskjell på om eit menneske på 80 år dør etter å ha levd eit liv, eller eit menneske på 20 år dør uten å ha levd i det heile.

Når Stalin herjet på det meste var over 60% av befolkningen i Sovjetunionen under 25 år, det er den ikke i Russland.

Og det er derfor Putin stjeler barn og yngre ukrainske borgere og flytter de til Russland i håp om å gjøre de til russere. Så jævlig kynisk er denne svinepelsen.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (7 timer siden):

Det er mulig å stoppe et missil med nett, men det er en del utfordringer.

1. Det må være et veldig stort nett. Hvis det skal være 100 meter unna et bygg på 50x50 meter, så må det være ca 800 meter langt. Og sier vi missilet flyr i 50 meters høyde før det knekker ned i et 45 graders stup, så må nettet være minst 50 meter høyt. Jeg antar en eller annen form for vevd stålwire kunne fungere til å ødelegge missiler og enten få de til å detonere eller falle til bakken uten å detonere. Hullene mellom wirene kan nok ikke være veldig mye mer enn 15 cm, så det er ca 500 km stålwire for å beskytte ett bygg. Sier vi det er 8 mm stålwire så er det 168 tonn med stål bare i nettet, og så trenger man kanskje ti master på rundt 60 meter høyde som kan holde nettet oppe og stramt, selv når det blir truffet av et missil. Altså at man snakker om 1000 tonn med stål er nok ikke urealistisk.

2. Det ville være relativt lett å unngå nettet. Man kunne bare programmere missilet til å fly i 75 meters høyde i den siste kilometeren før det når målet, og så knekke ned litt hardere. Noe tid ville det ta å innføre endringene, spesielt på de eldre missilene, men vi snakker om uker/måneder, ikke år. Og det ville også ta tid å sette opp slike nett, så dette ville gå i parallell der Ukraina setter opp nett og Russland endrer på missilene, og så ender Ukraina opp med kanskje noen uker der nettene bedrer sikkerheten.

3. Noen missiler vil kunne penetrere nettet før detonasjon. Dette er ikke helt uvanlig på sjømålsmissiler og bunker-bustere, at man ønsker at stridshodet skal bevege seg noen meter inn i målet før detonasjon (rent kinetisk). Her vil det kunne være enkle justeringsmuligheter slik at stridshodet er programmert til å gå gjennom nettet i f.eks 300 m/s, og så 0,33 sekunder eller 100 meter senere detonere.  (Det vil i hovedsak være urealistisk å stoppe stridshoder som er beregnet på å gå gjennom stål og betong med et nett. Det er teknisk sett mulig, men det vil være sinnsykt dyrt.)

Det ville kanskje vere fornuftig å leggje kraftstasjonar og infrastruktur under jorda så langt som mogeleg.

Men det ville vel uansett ta nokre år å gjere dette.

Lenke til kommentar

Ungarn fortsetter å blokkere EU-hjelp til Ukraina
https://www.nrk.no/nyheter/krigen-i-ukraina-1.11480927

Sitat

Ungarn står fast på sitt nei om felles EU-støtte til Ukraina på 18 milliarder euro. Dermed må de øvrige EU-landene se etter en alternativ løsning.

På et finansministermøte i Brussel tirsdag var det et visst håp om at Ungarn ville bli med på et enstemmig vedtak om en hjelpepakke verdt nærmere 190 milliarder kroner. Den ungarske regjeringen sto imidlertid på sitt nei.

Tsjekkia, som har formannskapet i EU, forventer at det i løpet av få dager vil komme et forslag til en alternativ løsning som ikke krever enstemmighet. Dermed kan de 26 andre medlemslandene gå videre i prosessen uten Ungarn.

– EUs troverdighet står og faller på at vi gjennomfører de beslutningen vi har tatt. Derfor er støtten til Ukraina og landets befolkning ufravikelig, sa Nederlands finansminister Sigrid Kaag etter møtet.

Ungarns nei kommer parallelt med at EU holder tilbake utbetalinger til landet, på grunn av manglende reformer. Et vedtak om å betale ut pengene må fattes innen 19. desember.

For to uker siden vedtok Ungarn å gi direkte støtte til Ukraina verdt 187 millioner euro

– Vi vil gi det som ville vært Ungarns andel, bilateralt i stedet for gjennom en nytt felles EU-lån, skrev en talsperson for statsminister Viktor Orban på Twitter den gangen.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Noxhaven skrev (5 timer siden):

Fattigdom, levestandard og snitt levealder (som allerede er ekstremt lav på ca. 60 år blant menn) vil stupe dramatisk, mens fødselsraten vil gå rett til himmels. Det gjør det bortimot alltid når levestandarden og snitt alder er elendig og fattigdommen er høy.

Det er vel også vanleg at fødselsraten går ned under kriser. Men dersom det blir langvarig fattigdom og dårleg velferd/pensjon/sikkerheitsnett vil sikkert det kunne føre til at fødselstala går opp.

Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...