Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Windfarmer skrev (2 minutter siden):

Det er opplest og vedtatt at Ukraina folkerettslig og i henhold til krigens lover kan angripe mål både i Belarus og Russland, så lenge disse målene er militært relevante. Og dette har vært opplest og vedtatt siden 25. februar da angrepet mot Kyiv startet fra Belarus, og at russerne åpent invaderte Donbass fra russiske territorium. Og når jeg sier "åpent" så vet vi også at Russland har bedrevet dette siden 2014, men den 24. februar var det så åpenbart at russerne ikke en gang forsøkte å benekte det.

Og når det gjelder hva som er "militært relevant," så kan det vel neppe bli noe mer relevant enn russiske bombefly som er i ferd med å bli lastet opp med krysserraketter som skal angripe ukrainsk kraftforsyning.

Men hvor er vi nå? Skal Ukraina føre krigen mer og mer inn på russisk territorium? Er dette lurt? Og da tenker jeg ikke taktisk militært, men risikoen for at Putin skal lykkes med å overbevise den russiske befolkningen om at de blir angrepet av NATO og at våre liv og eksistens står på spill.

Jeg er i tvende sinn. Denne krigen begynte forsiktig med noen M72 og noen andre manpads. Men så har stadig nye "M'er" kommet inn i Ukraina, og det snakkes nå åpent om F - 16 og Leoparder. Det er OK, og det liker jeg, men disse bør først og fremst operere på ukrainsk jord for å kaste ut russerne.    

Begynner ukrainerne med rene gjengjeldelsesaksjoner ved å bombe russisk infrastruktur i  russisk stil, er jeg redd for at de er i ferd med å vekke en sovende hund. Men så langt jeg har lest hittil er dette angrep mot bombefly ment for å bombe ukrainsk infrastruktur, og til og med russerne vil ha problemer med å hevde at disse angrepene er urettferdige eller hva de nå sutrer om.

Dette er tankar som eg er einig i. I Russland er støtta til krigen fallande, og det ville vere dumt å snu dette ved å angripe sivile mål inne i sjølve Russland.

Det er også ein fare at ein kan treffe sivile mål dersom ein bommar på militære mål, noko ein har sett i andre krigar.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
33 minutes ago, JK22 said:

Fra Ryazan flybase meldes det om en drivstoffeksplosjon i et brenselsanlegg, angivelig skal en tankbil ha eksplodert, 3 drepte og 6 skadede. Ettersom denne flybasen rommer brenselet for flyene i Engels flybase som må få brensel fra Il-78 tankfly derfra, kan dette leder til alvorlige forstyrrelser. 

Det har vært noe spekulasjon rundt om det er en tankbil eller et tankfly som har eksplodert.

Et tankfly hadde vært en fin skalp for Ukraina men det er vel litt for mye å håpe på.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
plankeby skrev (3 timer siden):

Aftenposten  viser til at Putin nå får mer sannferdig info om krigens status. 

Sliter litt med å tro vestlige medier og etterretning her. Det vil jo være totalt absurd om et lands leder ikke får informasjon om krigens utvikling. At en leder forledes til å tro noe går bedre enn virkeligheten der ute. 

https://www.aftenposten.no/verden/i/WRgpjj/putins-haer-har-store-utfordringer-i-ukraina-det-skal-ha-overrasket-ham

Er det vår (resten av vestlig verden) sin interesse å skape et totalt nedrullet bilde av Putin og hans stab som totalt tilbakestående?

Hele oppspillet til denne komplett idiotiske krigen, hvordan den er styrt og effektuert, hvordan de har forsøkt å mobilisere, hvordan disse stakkars russiske soldatene ledes og trenes, hvordan deres mødre og slektninger behandles, hvordan disse soldatene blir kledd og utrustet, hvordan de blir tilført føde, medisinsk behandling og og nødvendig velferd  - listen er lang, og jeg har så vidt begynt.

Så kan en hoppe over til den generelle organiseringen av de militære operasjonene der kommandoer endog fra høyt militært hold blir formidlet via kinesiske walkie talkier til 700 kroner, i stedet for avlytningssikre radiosett til 50.000 kroner, at høyere offiserer stort sett er drit full til alle døgnets tider og nå har JK22 nettopp mer enn antydet en annen operasjon av russisk kjent kaliber. Samtidig som Putin skulle være storkar og inspisere utbedringsarbeidene av Krim broen, skulle 8 - 10 bombefly fra Engels flyplassen krysse Putins reise til Krim, og det ble kaos. Så mye kan tyde på at Putin har glemt at han tidligere på dagen hadde gitt en ordre om en ny massiv bombing av Ukraina, men at han  noen timer senere skulle til Krim. Hvis JK 22 har rett er dette sannsynligvis et utslag av en stadig økende paranoia i det russiske systemet, og særlig hos Putin selv. 

Og for å svare på ditt spørsmål som lyder:

Er det vår (resten av vestlig verden) sin interesse å skape et totalt nedrullet bilde av Putin og hans stab som totalt tilbakestående?

Det tilsynelatende riktige svaret er åpenbart JA, vel og merke hvis spørsmålet er om  Putin og hans stab er totalt tilbakestående?

På den annen side forstår jeg spørsmålet ditt, og er helt enig i din advarsel; aldri undervurder fienden og ikke tro at en forstår russerne.

Stalin tapte de to første årene av Barbarossa, og russerne var om mulig enda mer inkompetente i 1941 enn i 2022. 

Så demp euforien, denne krigen er langt fra vunnet. 

 

Endret av Windfarmer
  • Liker 5
Lenke til kommentar
JK22 skrev (30 minutter siden):

Veldig fascinerende... denne kilden er ikke pålitelig, men min påstand om en meget kraftig eksplosjon med etterfølgende trykkskader på fly lot til å være korrekt; to fly har blitt påført strukturelle skader pga. trykkrefter fra eksplosjonen. Det skal være eldre Tu-141 jetdrevne dronefly som var tatt i bruk. Og de var ikke "skutt ned". I fakta, de hadde kunne så komme langt og dypt at det er helt utrolig, uten å bli oppdaget - og "var skutt ned"? No way. Spesielt ettersom selvstendige kilder sa ingenting om luftvernsaktivitet. Dessuten virker det som at droneflyene var ikke detonert på bakkenivå, men i lav høyde for å forvolde størst mulig skade. 

https://twitter.com/RWApodcast/status/1599814289506078721

Det er veldig pinlig for russerne at urgamle og støyende dronefly kunne uoppdaget kommet helt fram til Engels flybase. 

https://twitter.com/NOELreports/status/1599814079119429632

PS: En ny opplysning er veldig interessant. På satellittbildene kl. 7 om morgen var det latt merke til at tre bombefly var på den ene enden av den søndre rullebanen, og disse virker disorganisert, de var ikke i korrekt oppstilling. Det meldes at det var en brann i rullebaneområdet ifølge ubekreftede opplysninger, og at to fly var "slått ut". Og deretter at to andre fly var påført skader av en andre eksplosjon annetsteds. Det var 22 fly der, bare 12 kom på vingene - og av disse bare åtte fly kunne avfyre sin last. Det skal være to dronefly som angrep Engels flybase.

Det er mulig at hele bombeflystyrken i Engels flybase må gjennom omfattende inspeksjonsrunder. 

jeg lurer på om disse gamle rekogniseringsdronene kan ha blitt kraftig oppgradert. Det er fullt mulig at bare "skallet" kan ha vært igjen fra Tu-141.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Når det gjelder Putin og hvor hardt Ukraina og Vesten bør kjøre på mot Russland, så sier jeg gi gass, og det er det to grunner til.

  1. Angrep inn i Russland påvirker den russiske befolkningen mer enn angrep på russiske styrker i Ukraina som de ikke bryr seg om med mindre de kjenner dem personlig og faktisk får beskjed om at de dør.
  2. Russland har allerede gjort mer eller mindre alt de kan gjøre i form av å forvolde skade. Det er ikke noe særlig mye mer de nå kan eskalere annet enn å bruke atomvåpen, og det er ikke lengre aktuelt. De vet hvor fatalt det ville bli. Og heller ikke deres egne støttespillere ville akseptert det. Faktisk ville resten av verden endelig fått øynene opp for at dette angår også dem.

Kjør på! Angrip Russland. Angrip Moskva. Kjør på. Men angrip militære mål så langt det lar seg gjøre.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (3 timer siden):

Der er minst to aspekter ved disse gavene.

Jeg tar disse to aspektene i tilfeldig rekkefølge. 

Det er både rørende og øyeåpnende at ukrainakrigen har ført til en slik folkelig mobilisering, endog i Førde, en bygd jeg i dag faktisk har kjørt gjennom. Det samme skjer vist nok i hele Europa, jeg har sett påstander om at Ukraina har mottatt så mange gratis spebarns bleier, at de har nok til å betjene ukrainske spebarn de neste 10 årene.

Det andre aspektet - vel og merke hvis Putin får dette med seg - er at de må skremme livskitten av Putin at store deler av den europeiske sivilbefolkning føler en så sterkt identifikasjon og sympati med den ukrainske befolkning at det leder til et slikt folkelig engasjement. Det er nettopp dette folkelige engasjementet Putin nå etterlyser i den russiske befolkning. Han vil at russerne skal innbille seg at deres liv og eksistens er truet slik at de kan tilby ytterligere kanonføde.

Men der har Putin et enormt problem. Han har de siste 10 - 15 årene fortalt russerne at han skal ta seg av alt dette med krig og fred og alt det der, mot at den russiske befolkning holder kjeft, han vil ikke ha noen innblanding. Men nå har han brutt denne samfunnskontrakten og ber om stadig mer kanonføde. 

Dette har Putin innsett, han har liten appell hos egen befolkning, så i stedet forsøker han å bryte ned det vestlige folkelige engasjementet ved høye energipriser og atomvåpentrusler. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (9 minutter siden):

Jeg vil ikke si det er lette skader på det flyet. Når bakdelen er så kjørt at trykkbølgen har revet av ror, så er hele skroget svært kompromittert og må gjennom store undersøkelser med røntgen om det skal ha noe håp om å fly igjen. Det er ikke bare å bytte ror.

Det under bilen antar jeg er hydraulikkvæske og ikke blod.

Kaputt. Den høyre motorseksjonen er sterkt skadet. Dette Tu-22M3 flyet nr. RF-34110 vil ikke flyr igjen på meget lenge, om noe. 

Muligens at det er minst to dronefly per flybase. Tu-141 kan frakte en 250 kg bombe, men eksplosjonskraften fra Engels flybase tyder på minst dobbelt styrke. Og disse detoneres på lav høyde fremfor ved bakkekjenning som i tidlige angrep.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (56 minutter siden):

Kaputt. Den høyre motorseksjonen er sterkt skadet. Dette Tu-22M3 flyet nr. RF-34110 vil ikke flyr igjen på meget lenge, om noe. 

Muligens at det er minst to dronefly per flybase. Tu-141 kan frakte en 250 kg bombe, men eksplosjonskraften fra Engels flybase tyder på minst dobbelt styrke. Og disse detoneres på lav høyde fremfor ved bakkekjenning som i tidlige angrep.

Dette er hva russisk MoD sier selv.

On Monday morning "the Kyiv regime attempted to strike the Dyagilevo airfield in the Ryazan region, and the Engels airfield in the Saratov region, with Soviet-made drones," three soldiers had been killed. 
The drones aiming to "disrupt Russian long-range aircraft" were intercepted, but debris fell and exploded on the airfields. 
Four other soldiers were wounded and taken to medical facilities.
Two planes were slightly damaged.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
  • Uderzo gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne
  • Uderzo låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...