Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-7QKwQIfm
JK22 skrev (57 minutter siden):

Soldatene opplevd ikke bare fryktelige snøstorm og sterk kulde, de opplevd også varmebølger med regnskyll og dårlig sikte - mange fotografier fra Karpatene den gang minner meget skremmende om bildene tatt med mobiltelefoner i Nordøstfronten, ikke minst oversvømte revhuller og skyttergraver som kunne fryse til is om nettene. Det var veldig turbulent vær helt fram til mars 1915, og den var en større trussel enn artilleriet fordi det kunne gjøre soldater motløst, demoralisert og psykisk utkjørt.

Det du beskriver her, ligner veldig på det de Ukrainske soldatene legger ut på sosiale medier.

https://vm.tiktok.com/ZMFxLbARr/

Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (5 minutter siden):

Godt innlegg, men vognene heter CV90. Den spesifikke norske stormpanservogna heter CV9030N.

Takk, har glemt at CV90 i Norge har 30mm maskinkanonskyts. Under stridighetene i Ukraina har det vist seg at slike skyts med høyhastighets ammunisjon og gyrostabilisering er svært effektivt, som fikk russerne til å ta note, ettersom de sjeldent gjenbrukte erobrede ukrainske kjøretøyer - med unntak av BTR med automatisk maskinkanonskyts. En CV9030N kan ta ut en T-90 ved å skyte på motorseksjonen. 

https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1596242153709002753

Apropos; en røverhistorie kom fra Odessa oblast hvor et S-300 missil var skutt ned med en "Dash" DShKM 12,7mm mitraljøse. Teoretisk sett er dette mulig; S-300 er sterkt synlig på lang hold fordi de bruker fastbrensel helt fram til målet, og flyr relativt lavt. Mitraljøseskytteren kan dermed fyre av på flere kilometer hold om missilets kurs ikke avvikler for meget, 2,5 km er ikke den lengste rekkevidden - kulen vil tape sin effekt og begynner å falle etter 2500 meter, og kan når enda lengre ut. S-300 er ganske tynt oppbygd og tåler ikke meget.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (10 minutter siden):

Dette sitet er ikke alltid pålitelig fordi dette tillatt Putin-vennlige artikler. Det er dokumentert at russerne kan ikke ha mye ammunisjon tilbake utover det som er nyprodusert, og de mister for mange panserkjøretøyer til man kan erstatte disse med nyproduserte, og opplysningen om Iskander-M er ganske, ganske håpløst fordi de vil være bedre enn flybårne kryssermissiler, ennå er ikke sett i bruk. Flyene som leveres, var allerede i den siste fasen av byggingsprosessen da invasjonen kom i februar 2022. Annetsteds ser man i det samme sitet et forskjellig bilde, Su-75 prosjektet har blitt skrinlagt for eksempel. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

I går leste jeg en artikkel i Dagbla om at Putin hadde møtt soldatmødre. I løpet av møtet hadde han blant annet kommentert at de ikke skulle stole på det de leste på nett siden sannheten der druknet i et hav av løgner. Så bra at ingen av soldatmødrene lagde dårlig stemning ved å påpeke at dette havet av løgner er skapt på Putins ordre tenkte jeg da.

Litt senere på kvelden så jeg en fersk video av Denys Davydov hvor han pekte på at flere av 'soldatmødrene' var kjent fra før og hadde deltatt som regimets støttespillere ved andre anledninger. Slett ikke de sørgende og bekymrede soldatmødrene man opprinnelig ga inntrykk av altså.

Finner ikke originalartikkelen men her er en oppdatert variant. :)

https://www.dagbladet.no/nyheter/motte-krigsmodre-regissert/77864549

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Øyeblikket for en nedstengning av Kraftbørsen og universal pristak på strømpris over hele EU/EØS nærmere seg. Gassforsyningssaken er nå løst, gasslagrene er overmettet, gassterminaler er i ferd med åpnes og man har fått gassprisene på "normal" nivå, men nå er det kunstige AI-kontrollerte strømpriser som intet menneske kan kontrollere, som er problemet. Politikerne har nylig fått et stort sjokk, i Norge er sinnet mot Støre-Vedum voksende, mindre enn 20 % støtter dem, konkursbølge er i full gang og budsjettsforslaget har blitt et slagfelt - og dette er ikke bedre i resten av EU/EØS. 

https://www.economist.com/interactive/graphic-detail/2022/11/26/high-fuel-prices-could-kill-more-europeans-than-fighting-in-ukraine-has

Sjokket i form av massedød. En mild vinter vil bare lede til en liten økning i dødstallene blant de eldre, 79,000, men en streng vinter kan lede til 185,000 døde. 

Da er man nødt til å stenge ned Kraftbørsen for hele vinteren og ha makspris på strøm samt omfattende statlig subsidier med dels overtagelse i kraftbransjen, hvert monn må til - og da er den norske grunnrenteskatten og annet mot kraftbransjen høyst uaktuelt fordi kraftproduksjonen må opp.

Problemet er ikke lenge gass eller olje som nå er på relative fornuftige prisnivå, problemet er nå svingningene fra land til land som skaper et kunstig høyt prisnivå på all strøm over hele kontinentet! Og dette skjer ikke for hender på mennesker som er uten av stand til å følge med fra minutt til minutt i et par dusin land og hundrevis av regionale soner, men for hender på Kunstig Intelligens (AI) som helt ignorere sosiale og politiske ringvirkninger. Børsene over hele verden har kuttet ut AI da man for flere år siden var nært med å miste kontrollen, og heller satser på menneskelig styring. Dessverre er kraftbransjen sterkt korrupt, støttet av ekspertene som mente det er bedre med høy strømpris, uten å ense de samfunnsmessige konsekvensene, og politikerne hadde rotet det meget fælt ved å ha for lite satsing på kraftproduksjonsstigning i tjue år og ensidig fokus på upålitelige faktorer som vind, sol og nedbør som går inn i et børsmarked som de færreste forstår seg på. 

I all fremtid burde det bli et forbud mot markedsføring av strøm, vann og endog luft! 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Kjell Iver skrev (5 timer siden):

Er det et stort problem nå med at det er for lite vestlig støtte? Er det en sannhet at det blir gitt for lite støtte?

Jeg spør bare ut i fra uvitenhet. Man ville vel forventet at Ukraina brukte alle kanaler på å be om mer støtte om de trengte mer av det. Akkurat nå er det mest akutt med generatorer og strømsituasjonen, men jeg har forstått det slik at militært har de fått det de har bedt om. 

Dei ber også om både meir våpen og meir luftvern.

Sitat

Ber også om luftvern

I intervjuet med NRK gjentar rådgiver Sergej Leschenko Ukrainas bønn til det internasjonale samfunnet om mer våpen, og ikke minst – luftvern.

– Dette kan gjøre at vi kan bruke vår egen energiinfrastruktur istedenfor å erstatte det som ødelegges av Putin, sier Leschenko.

https://www.nrk.no/urix/zelenskyj-radgiver-ber-om-stromgeneratorer-og-hjelp-til-oppvarming-1.16195794

Skal tru om tyskarane vil gå frå å diskutere å sende Patriot-luftvern til Ukraina til å gjere alvor av dette? Er det USA som er bremseklossen som gjer at Nato ikkje har sendt f.eks. kampfly eller meir luftvern til Ukraina? Når russarane brukar alle midlar kan ikkje Nato halde att dersom Ukraina skal vinne krigen. Det er elles bra at Stoltenberg som tidlegare har nemnt at det truleg vil bli forhandlingar på eitt eller anna tidspunkt no strekar under at Nato vil halde fram med å støtte Ukraina " as long as it takes".

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
Regenburg skrev (4 timer siden):

Kinas diktator kritiserte krigen ganske kraftig siste måneden.

De ser seg vel ikke tjent med en gangsternabo som slakter folk for fote i en lang krig. Og som -enda viktigere- tirrer opp vesten til sanksjoner og opprustning.

Biden forbød vel forresten Huawei i går? Sånn apropos.

Kina kan også vere tent med at merksemda til USA er andre stader, slik at dei ikkje får fleire sanksjonar tredd ned over hovudet. Jf. Huaweii.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Regenburg skrev (4 timer siden):

Interessant video fra ukraina.

To russere ligger ihjelfrosset. Ingen synlige skader. Ukraineren ruller dem rundt med foten. 

Det er en type grufull vinter med kuldegrader på natten og plussgrader epå dagen. Soldatene får aldri tørket klærne sine. Bare noen dager i dette utendør så er man jo kake.

Kanskje med unntak om du har mange lag med ull, tørre føtter og noe varmt å drikke og spise.

Jeg klarer bare ikke tro at russerne ikke har skikkelige vinterprovisjoner.

Det er vel blitt hevda at russarane slit med mangel på utstyr. Ukrainarane får hjelp frå Vesten.

Ein kald vinter kan såleis vere ein fordel på slagmarka, gitt at ein greier å halde oppe logistikk og eit fungerande sivilsamfunn trass i russisk terrorbombing av straumnettet og annan infrastruktur.

Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

Vil bare gi et tips til alle her inne om at Twitter-kontoen du lenker til her er blant de beste for å følge utviklingen i krigen. DefMon er svensk, og han kommer med en kveldsoppsummering om utviklingen de siste 24 timer hver eneste dag. Han er streng med kildene sine og kommer ikke med ubekreftede rykter som sannheter. Bra humor har han også.

Han har også sitt eget detaljerte, oppdaterte kart som finnes her:
https://www.scribblemaps.com/create/#id=nBT8ffpeGH

Gårsdagens kveldstråd:

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Virkelig?

Russisk ledelse kan distribuere et dokument blant russiske tjenestemedlemmer som sier at Russland må mobilisere fem millioner personell for å vinne krigen i Ukraina, en umulig oppgave for den russiske føderasjonen. Den ukrainske generalstabens nestleder Oleksiy Hromov uttalte 24. november at den militær-politiske ledelsen i den russiske føderasjonen har utarbeidet et dokument med tittelen "Konklusjon av krigen med NATO i Ukraina" og har begynt å distribuere det blant russiske tjenestemedlemmer.[26] Dokumentet identifiserer angivelig mangler ved de russiske væpnede styrker og bemerker behovet for Russland for å mobilisere fem millioner russere for å vinne krigen i Ukraina.[27] Det er uklart om russisk ledelse anser fem millioner-tallet som et mulig mål eller om det er et uoppnåelig anslått styrkebehov, rimelig eller ikke, som antyder at de ikke kan nå sine mål i Ukraina. Russlands kaotiske og ineffektive gjennomføring av delvis mobilisering med målet om 300 000 mobilisert personell antyder at mobiliseringen av fem millioner russere er en umulig oppgave for den russiske føderasjonen. Russisk ledelse kan ha utarbeidet og distribuert dokumentet på samme måte som etterhandlingsrapporter i sovjetisk stil som avleder ansvaret fra krigens overordnede strategiske ledelsessvikt og legger skylden for svikt på de operasjonelle og taktiske feilene til det russiske militæret. Hromov ga imidlertid ingen ytterligere detaljer, og ISW har ikke vært i stand til å få noen bekreftelse eller uavhengig rapportering om dokumentet.

Russian Offensive Campaign Assessment, November 25 | Institute for the Study of War (understandingwar.org)

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

130 000 framleis utan straum i Kiev. (Eg tykkjer ukrainarane har vore flinke som allereie har fått nesten alle på nett igjen).

https://www.nrk.no/nyheter/1.16196334

Det står verre til andre stader. Over 6 millionar ukrainarar utan straum.

https://www.nrk.no/nyheter/1.16196022

Gratis å sende pakkar til Ukraina.

https://www.nrk.no/nyheter/1.16196134

Storbritannia hevdar russarane skyt med uarmerte rakettar, også nemnt eit par gonger her i tråden. (Poenget er vel å skyte i par, slik at ukrainarane skyt på narremålet slik at den andre raketten kan treffe målet uhindra).

https://www.nrk.no/nyheter/1.16196126

Ukraina hevdar at dei har drepe iranske droneinstruktørar.

https://www.nrk.no/nyheter/1.16196114

Folk blir evakuert frå Kherson på grunn av stadige russiske angrep.

https://www.nrk.no/nyheter/1.16196088

Russisk bombing av Kramatorsk.

https://www.nrk.no/nyheter/1.16196036

Alt henta frå

https://www.nrk.no/nyheter/krigen-i-ukraina-1.11480927

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Nå: Norge har levert intervensjonserklæring til saken Ukraina har anlagt mot Russland ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag for brudd på folkemordskonvensjonen.

Enklere sagt: Norge støtter beskyldningene mot Russland for folkemord, og går imot den uriktige anklagen fra Russland om at Ukraina begår folkemord mot dem. Russland brukte "folkemord" som unnskyldning for å gå til angrep på Ukraina.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...